Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σωτήρης Κουρής: «Θα κερδίσουμε το στοίχημα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, σαράντα ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, μιλάει στην εφημερίδα «Κεφαλονιά» για τις ευθύνες της Περιφέρειας απέναντι στον κόσμο της Κεφαλονιάς, αλλά και των υπόλοιπων νησιών.

Ο κόσμος δεν δείχνει να έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τι είναι εκείνο που πρέπει να γνωρίζει;

«Ο πολίτης συγχέει την Περιφέρεια που υπήρχε με τον διορισμένο Γενικό Γραμματέα, με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η πρώην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετονομάστηκε σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα και περιλαμβάνει τρεις αιρετές Περιφέρειες. Εμείς είμαστε ένας νέος θεσμός που προήλθε από τη συνένωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου. Κάποιες από τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα μεταβιβαστούν σε αυτήν μέσα στο πρώτο επτάμηνο».

Τι αρμοδιότητες περνούν στην Περιφέρεια;

«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι μια σημαντική αρμοδιότητα που θα μας μεταβιβαστεί τον Ιούλιο είναι η διαχείριση του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια δεν εντάσσονται πλέον οι Υπηρεσίες της Πολεοδομίας και ένα κομμάτι της Πρόνοιας που πέρασαν στο Δήμο. Παραμένουν σε αυτήν όλα τα άλλα τμήματα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Βέβαια, πλέον η δομή της έχει αλλάξει. Βαδίζουμε σε μια ενοποιημένη μορφή αυτοδιοίκησης που διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις της Περιφέρειας. Κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει έξι διευθύνσεις, Διοικητικού-Οικονομικού, Υγείας και Πρόνοιας, Ανάπτυξης, Τεχνικών Έργων, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών. Τα διοικητικά της όργανα είναι ο Περιφερειάρχης, οι τέσσερις τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι τρεις θεματικοί. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Ο Περιφερειάρχης έχει καταλήξει για τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες;

«Έχει σχηματίσει μια εικόνα κι εντός των επόμενων ημερών θα αποφασίσει και για τη σύσταση των Επιτροπών, των οποίων θα ηγούνται οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες».

Από την Κεφαλονιά θα δούμε κάποιο όνομα;

«Διεκδικούμε θέση, αλλά εγώ προσωπικά διατηρώ ίση απόσταση από όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους τους οποίους εκτιμώ, σέβομαι και θεωρώ ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να αναλάβουν κάποιο πόστο. Βέβαια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης έχει έδρα την Κέρκυρα και θα πρέπει να διαμένει εκεί».

Όσα ακούγονται για τον κ. Φόρτε ισχύουν;

«Όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι ικανοί και άξιοι να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση στην Περιφέρεια. Ειδικά ο Γεράσιμος Φόρτες είναι ένα άτομο που έχει μεγάλη εμπειρία και πολλές ικανότητες, όμως υπάρχει ένα κόλλημα γιατί δεν επιτρέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών η τοποθέτηση ατόμου που δεν ανήκει στην Πλειοψηφία των Συμβούλων».

Με την Ιθάκη τι γίνεται, θα υπάρξουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματά της;

«Τόσο εγώ όσο και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Σμαράγδα Σαρδελή, η οποία επιδεικνύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο, θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το νησί της Ιθάκης. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι έχει σημαντικά και ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, που δεσμευόμαστε να επιδείξουμε. Με ένα οργανωμένο και σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Ιθάκη, θα πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας. Αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε βάλει».

Πρόσφατα είχατε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Ιθάκης. Τι συζητήθηκε; «Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα και τον διαβεβαίωσα ότι θα λειτουργήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για την Ιθάκη. Μίλησα επίσης και με το Δήμαρχο της Κεφαλονιάς και του τόνισα ότι θα είμαστε δίπλα του. Θεωρείται δεδομένη η αγαστή συνεργασία και με τους δύο Δήμους, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Δήμους των άλλων νησιών, γιατί πλέον είμαστε μια ενότητα. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας και των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν, αλλά και στη βελτίωση των συγκοινωνιών. Το τελευταίο είναι πολύ σοβαρό, γιατί αν δεν αναπτύξουμε τις συγκοινωνίες, χάνουμε το στοίχημα της ενότητας των Ιονίων Νήσων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης με τη συντάκτρια της εφημερίδας "Κεφαλονιά", Σωτήρης Κουρής

Τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση;

«Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει στόχευση άμεσης διεκδίκησης αεροπορικής σύνδεσης με τα νησιά της Περιφέρειας. Επίσης, μπορεί να υποστηριχθεί και μια ακτοπλοϊκή γραμμή. Τόσο η άμεση πρόσβαση σε όλα τα νησιά όσο και η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα είναι πολύ σημαντικά ζητήματα».

Τι γίνεται με τα σφαγεία και το θέμα των ταξιτζήδων που διεκδικούν χρήματα;

«Πλέον, η αρμοδιότητα που αφορά στα σφαγεία έχει μεταβιβασθεί στο Δήμο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος διαθέτει και την έκταση μαζί με το κτίριο, ως εκ τούτου είναι αυτός που θα δώσει τη λύση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται πράγματι μια πολύ καλή προσπάθεια, καθώς αν δεν λυθεί το θέμα των σφαγείων χάνεται το στοίχημα της αγροτικής ανάπτυξης. Για αυτό το σκοπό εμείς θα στηρίξουμε το Δήμο σε κάθε ενέργειά του. Το θέμα των ταξιτζήδων σχετίζεται με τη μεταφορά των μαθητών. Έχουν γίνει λάθη επί λαθών και τώρα προσπαθούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τα επιλύσουμε. Η αρμοδιότητα αυτού του θέματος μέχρι και τον Ιούνιο είναι σε μας και ως εκ τούτου πρέπει να μεριμνήσουμε ανάλογα».

Το πρόβλημα που υπάρχει;

«Δεν έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες σωστά, ώστε να υπάρξει και ομαλή πληρωμή. Σε άλλες περιπτώσεις οι ανάδοχοι μπορούν να πληρωθούν, σε άλλες όχι. Εκεί ψάχνουμε να βρούμε λύση».

Η οικονομική κατάσταση της χώρας τρομάζει τα σχέδια της Περιφέρειας;

«Τρομάζει, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο κόσμος δεν είχε καταλάβει ότι ήταν αίολη η ευημερία που ζούσε. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις σε αυτήν τη χώρα. Απαιτείται να καταλάβουμε ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτά που έχουμε. Στην Περιφέρεια, πρωταρχικά πρέπει να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα, μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι αναγκαιότητα η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των μεγάλων έργων υποδομής που τόσο έχουμε ανάγκη».

Πείτε μου λίγα πράγματα για το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Ήταν περισσότερο ένα Περιφερειακό Συμβούλιο γνωριμίας. Ξεκίνησε από τις δώδεκα το πρωί και τέλειωσε μιάμιση το βράδυ. Όσοι δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιες διαδικασίες ταλαιπωρήθηκαν. Για την Κεφαλονιά έγιναν τρεις προτάσεις. Αρχικά, για την Αναπτυξιακή Εταιρεία και το ΕΚΕΚ. Αυτά ανήκαν στη Νομαρχία, περιήλθαν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ζήτησα την εξουσιοδότηση από την Περιφέρεια για να συγκαλέσω γενικές συνελεύσεις. Ψηφίστηκε ομόφωνα. Ζήτησα και την αλλαγή του Δ. Σ. του Ευδόξου. Πρότεινα για Πρόεδρο εμένα, λόγω καταστατικού και για μέλη τον κ. Λευκαδίτη, τον κ. Γεωργάτο, τον εκάστοτε Πρόεδρο της Ένωσης Φυσικών Κεφαλονιάς και Ιθάκης ή τον αντικαταστάτη του και τον Νίκο Σολωμό, που είναι ένας αξιόλογος επιστήμονας αστρονομίας. Φυσικά η πρόταση ψηφίστηκε θετικά».

Η συνεργασία με τον κ. Γεωργάτο πως είναι;

«Η συνεργασία με όλους είναι καλή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να επέμβω σε σημεία με τα οποία διαφωνώ μαζί του».

Υπερισχύει το παραταξιακό ή το τοπικό;

«Υπερισχύει το μοντέλο ανάπτυξης που έχει ο καθένας».

Πως κρίνετε την αντίδραση από πλευράς Μπεριάτου για την οικονομική επιτροπή;

«Λογικό να υπάρχει αντίδραση, αλλά δεν ψήφισαν παραταξιακά οι σύμβουλοι, ψήφισαν κατά συνείδηση. Φάνηκε και στην ψηφοφορία. Όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στις επόμενες επιτροπές που θα δημιουργηθούν, θα υπάρχουν μέλη από όλες τις παρατάξεις. Δεν υπήρχε κάτι το εσκεμμένο».

Μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο είχατε μια σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αποστολόπουλο. Τι συζητήσατε και ποιο είναι γενικά το κλίμα της συνεργασίας μαζί του;

«Είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Αποστολόπουλο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ήταν αρκετά εποικοδομητική και μας διαβεβαίωσε ότι θα διαχειριστεί τυπικά το ΕΣΠΑ μέχρι να μας το παραδώσει. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα κλίμα διεκδίκησης. Δηλαδή, γιατί να διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τους πρώτους έξι μήνες κι όχι εμείς; Κι εγώ το θεωρώ κατακριτέο. Θα έπρεπε από τώρα να το έχουμε στα χέρια μας για να μπορούμε πιο γρήγορα να το οργανώσουμε. Δεν πειράζει όμως, κι έτσι θα τα καταφέρουμε».

Θα κερδίσετε το στοίχημα που θέσατε προεκλογικά;

«Θα κερδίσουμε το στοίχημα γιατί δεν υποσχεθήκαμε βερμπαλιστικά, πολλά πράγματα. Υποσχεθήκαμε λίγα και αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν. Σε αυτό συμβάλει ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας και κοινό σκοπό την ανάπτυξη».

Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου