Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Δρόμος σκάνδαλο στον Αγκώνα

Υπάρχουν περιοχές σε τούτο το νησί που επί χρόνια είναι έρμαια στα χέρια και τις παμπάλαιες μικροπολιτικές απόψεις μερικών. Αυτοί οι ίδιοι έχουν πολλές, δυστυχώς, φορές την ευκαιρία να συναντούν άτομα που είναι «κατ΄ομοίωσιν» τους.

Το αποτέλεσμα; Κάνουμε ό,τι θέλουμε, όπως το θέλουμε και όπου θέλουμε, αρκεί να βολεύει τα συμφέροντά μας, τις φιλοδοξίες μας και την τρέλα μας, βεβαίως-βεβαίως. Που θέλω να καταλήξω; Στον Αγκώνα! Και για να είμαι πιο ακριβής, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγκώνα. Ένα χωριό, του οποίου η ομορφιά είναι αναμφισβήτητη, αλλά και η ατυχία του επίσης, για να μην πω κατάρα. Εδώ και αρκετές τετραετίες το γνωστό, αλλά αγαπημένο για εμάς που μένουμε εκεί, κατσικοχώρι, αντιμετωπίζει πάμπολλα προβλήματα. Κανένα έργο υποδομής, κανένα έργο οδοποιίας, κανένα έργο ανάπλασης, κανένα έργο διαμόρφωσης και αναπαλαίωσης ιστορικών σημείων του. Άντε, για να μη με πουν απόλυτη, ισοπεδωτική και κακοήθη, θα χρησιμοποιήσω το επίρρημα «σχεδόν»! Δηλαδή, πριν τη λέξη «κανένα», τοποθετείστε τη λέξη «σχεδόν». Καταλάβατε; Ναι κυρία…

Πάμε παρακάτω τώρα. Προχθές πήγαινα η κακομοίρα σπίτι μου. Εκεί που προσπαθούσα να «γυρίσω» το άμοιρο το αμάξι μου, τι να δω; Κάποιοι, οι γνωστοί-άγνωστοι που το παίζουν και Προεδράρες, προσπαθούσαν να διανοίξουν ένα δρόμο. Τα λαμπάκια άρχισαν να αναβοσβήνουν, καταλαβαίνετε, με έπιασε το δημοσιογραφικό, που ευτυχώς δεν με πιάνει συχνά, καθότι «δεν το έχω», που λένε και τα πιτσιρίκια μου. Τι γίνεται εδώ, τι συμβαίνει; Σκέφτηκα. Πότε και ποιος αποφάσισε να ανοίξει δρόμο; Με ποια μελέτη και ποιος το παρακολουθεί; Ποιος ανέθεσε και σε ποιον να ανοίξει το δρόμο; Και γιατί ο δρόμος αυτός δεν ανοίχτηκε μέχρι εκεί που έπρεπε και σταμάτησε έξω από ένα συγκεκριμένο σπίτι; Και γιατί έφραξαν την είσοδό του; Έφυγα με τις απορίες μου, έκανα μερικά τηλέφωνα, εξασφάλισα και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό και να ‘μαι τώρα εδώ να ταλαιπωρώ το αφεντικό, τον υπολογιστή και τον φίλο αναγνώστη.

Έμαθα λοιπόν ότι ουδέποτε υπήρξε κάποια έγκριση για διάνοιξη δρόμου στον Αγκώνα ή κάποια διαδικασία για αναδασμό και απαλλοτρίωση. Το μόνο που υπάρχει και ισχύει μάλιστα από τη δεκαετία του 1950 είναι η μελέτη για την ακριβή εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου του χωριού. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν Πρόεδρο ή Πάρεδρο ή συγγενή αυτών να βγάζουν βόλτα τη μπουλντόζα και να ανοίγουν δρόμους. Η εφημερίδα «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Διαμερίσματος του Αγκώνα, αλλά δεν στάθηκε δυνατό, μια και δεν σήκωνε κανένα τηλέφωνο. Μιλήσαμε όμως, με έναν κάτοικο από το χωριό, το σπίτι του οποίου βρίσκεται δίπλα στο δρόμο. Μας είπε ότι, αν και από το σημείο περνά δρόμος, ωστόσο δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες αυτός ανοίγεται. Επίσης, χαρακτήρισε προβληματικό τον τρόπο που εκτελείται το έργο, αφού τα μπάζα θίγουν γειτονικό σπίτι και ο δρόμος παρουσιάζει ανομοιομορφίες.

Όπως και να έχει, η ουσία παραμένει ίδια. Κάποιοι νομίζουν εδώ και χρόνια ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν και κανείς να μην αντιδρά. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος. Δεν ζητάω κάτι το παράλογο, για αυτό και ο Δήμος Κεφαλονιάς πρέπει να επέμβει και να ελέγξει τη νομιμότητα των διαδικασιών εδώ και τώρα.

Ρεπορτάζ Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου