Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Διονύση Γεωργάτου

«Καλός Παίκτης ο Θόδωρος, Είναι αλλού ο Δήμαρχος, Δεν προάσπισε την αξιοπρέπειά του ο Θεόφιλος». Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε με τον Περιφερειακό Σύμβουλο και τελευταίο Νομάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Διονύση Γεωργάτο, σχετικά με τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ, την Περιφέρεια, αλλά και το Δήμο.

Τι εντυπώσεις σας άφησε το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο;

«Σε αυτό το πρώτο ουσιαστικό συμβούλιο υπήρξε έλλειψη οργάνωσης και απειρία από την πλευρά της πλειοψηφίας. Παράλληλα, επικρατούσε ένα κλίμα επηρεασμένο ακόμη από τις εκλογές. Είναι όμως συγχωρητέοι επειδή ήταν η πρώτη φορά. Οι παραλήψεις ήταν σημαντικές, κυρίως στον τομέα της διεύθυνσης της συζήτησης. Ο Πρόεδρος παίζει καθοριστικό ρόλο και νομίζω χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός. Επίσης, όσο αφορά στα θέματα, βρήκα παράταιρο να προταθούν αυτά με τις εισηγήσεις τους. Μπορείς κάλλιστα να προτείνεις τον τίτλο με δύο γραμμές και αν περάσει για συζήτηση τότε κάνεις και εισήγηση. Παράλληλα, ενώ κάποια θέματα είχαν προταθεί από Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, τελικά ορίστηκαν εισηγητές άτομα από τη Συμπολίτευση».

Είχατε προτείνει κι εσείς τέτοια θέματα;

«Βέβαια, είχα προτείνει έξι θέματα. Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θέματα για μελέτες και πορεία έργων, τη διαχείριση των υδάτων και της οδικής ασφάλειας, αλλά και τα τρία θέματα που εισηγήθηκε ο κ. Κουρής. Όμως, συμπληρωματικά προς την προηγούμενη ερώτηση, θέλω να πω ότι τελικά τους θεσμούς τους κάνουν τα πρόσωπα. Αν τα πρόσωπα είναι σοβαρά, έχουν γνώση, διάθεση και εμπειρία, τότε ο θεσμός του Καλλικράτη θα πετύχει. Αν είναι καραγκιόζηδες, ανάλαφροι, δεν έχουν γνώση και εμπειρία, τότε ο θεσμός δεν πρόκειται να πετύχει».

Υπήρξαν τέτοια άτομα στο Π. Σ.;

«Είχαμε κάποια ψήγματα, αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, είναι αρχή ακόμη. Κεφαλονίτες δεν ήταν πάντως».

Ο κ. Κουρής πως σας φάνηκε;

«Τα θέματα που έθεσε τα είχα προτείνει κι εγώ. Για τον Εύδοξο τήρησε το έθιμο και πρότεινε τον εαυτό του για Πρόεδρο, εμένα, τον κ. Λευκαδίτη, τον κ. Σολωμό, αλλά και την κα Ποταμιάνου από την Ένωση Φυσικών. Σαν τελικό συμπέρασμα έχω να πω ότι η έλλειψη εμπειρίας και οργάνωσης που διαθέτουν είναι πολύ αισθητή».

Φαντάζομαι εννοείτε απειρία σαν Πλειοψηφία

«Ναι σαν Πλειοψηφία θα έλεγα. Είναι γεγονός ότι η Αντιπολίτευση είχε το πάνω χέρι από όλες τις πλευρές. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις εκεί και να μην έχεις όλες τις εισηγήσεις στα χέρια σου. Θα πρέπει να τηρούνται και κάποια πράγματα κατά το νόμο όσο αφορά στις ημερομηνίες. Δεν μπορείς τέσσερις μέρες πριν να στέλνεις πρόσκληση, εκτός κι αν είναι έκτακτο το Συμβούλιο. Θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει ακύρωση των αποφάσεων. Εντάξει όμως, αρχή είναι ακόμη».

Πως κρίνετε τον κ. Σπύρου;

«Ο κ. Σπύρου είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος, φαίνεται ότι διαθέτει μια έλλειψη εμπειρίας σε θέματα διαχείρισης αυτοδιοικητικής εξουσίας. Ειδικά στον κ. Σπύρου πρέπει να δώσουμε πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί σε μια κατάσταση που είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Ο κ. Γαλιατσάτος;

«Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος έχει μια πολύ καλή παρουσία γενικά. Μπορεί να διαφωνείς μαζί του πολιτικά, αλλά σε ένα συμβούλιο είναι ένας καλός παίκτης. Έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ένα συμβούλιο σε ένα καλό επίπεδο. Έχει εμπειρία, άποψη και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι μια παρουσία παραγωγικού χαρακτήρα, με συγκεκραμένες και σοβαρές προτάσεις».

Κρίνετε δικαιολογημένα τα παράπονα για το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπρόσωπος του κ. Μπεριάτου στην Οικονομική Επιτροπή;

«Ήταν ένα πολιτικό φάουλ και προφανώς ήταν εσκεμμένο. Νομίζω ότι αυτό έγινε επειδή έπρεπε να ξεπληρωθούν κάποια γραμμάτια προς τον κ. Καλούδη. Όπως είπα και στον κ. Σπύρου, αυτό το φάουλ θα το βρει μπροστά του».

Ο Διονύσης Γεωργάτος με τη συντάκτρια της εφημερίδας "Κεφαλονιά", Γιάννα Κουλουμπή

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Παλλική, Παναγής Βλάχος, προκάλεσε αντιδράσεις με την επιστολή του προς τον κ. Σπύρου, αλλά και προς τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα και το δικό σας σχόλιο.

«Ο φίλος, σύντροφος και συνεργάτης Παναγής Βλάχος είναι ένα παιδί αυθόρμητο. Είναι από τις λίγες φωνές του ΠΑΣΟΚ που ακούγονται και αυτό είναι πολύ θετικό, ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος μαζί του».

Τα πράγματα έχουν φτιάξει στα τοπικά εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ;

«Εγώ, με τον Νικόλα Βαλλιανάτο, τη Μίνα Γαβριελάτου και το Διονύση Μαρκάτο αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε για να δούμε που βρισκόμαστε. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ και στο Δήμο και την Περιφέρεια ήταν πολύ δυσάρεστη, αλλά επειδή αυτή η παράταξη πρέπει να συνεχίσει να έχει το ρόλο της στην κοινωνία, επιβαλλόταν να τα βρούμε. Κάναμε κουβέντα και με τον Αλέκο Καλαφάτη και με το Γιώργο Τσιλιμιδό και με τον ΣτέλιοΣπαθή και με άλλα πρόσωπα. Θα οριστεί μια νέα επιτροπή και στη συνέχεια θα κάνουμε εκλογές. Υπάρχει μια καλή διάθεση από όλους και νομίζω ότι το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο».

Θα πάμε σε εκλογές πιστεύετε;

«Δεν νομίζω, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές. Δεν πρέπει να γίνουν. Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο ρόλο και θα πρέπει να τον συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Δίνεται μια μάχη για να μην πτωχεύσει η χώρα, αλλά και για καταπολεμηθεί η διαφθορά. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τη δυστυχία να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε τέτοια δύσκολη περίοδο, ωστόσο η Ελλάδα είχε την ευτυχία σε αυτήν την περίοδο να έχει για Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου».

Χρωστά η Νομαρχία στους ταξιτζήδες τελικά ή έγιναν λανθασμένες κινήσεις;

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η Νομαρχία αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα. Δεν μας έστελνε η Κυβέρνηση χρήματα. Οι διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο όταν ενεπλάκη και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα πράγματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα όταν κάνεις ένας διαγωνισμό, έχει τέτοια πολυπλοκότατα αυτός ο διαγωνισμός, που μπορεί εύκολα κάτι να σου ξεφύγει ή κάτι να θεωρήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι δεν έγινε καλά. Πριν φύγουμε όμως από τη Νομαρχία, κατορθώσαμε μέσω δικών μου παρεμβάσεων και με τη βοήθεια του Βουλευτή, να εξασφαλίσουμε 1,8 εκατομμύρια. Με τη διαδικασία της πληρωμής όμως υπήρχε ένα πρόβλημα τυπικού χαρακτήρα που δημιούργησε καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν οι πληρωμές και να ταλαιπωρηθούν άλλο οι μεταφορείς των παιδιών».

Πως σας φάνηκε το Δημοτικό Συμβούλιο;

«Όσα ελλείμματα ανέφερα για το Π. Σ., ακόμη χειρότερα υπήρχαν στο Δ. Σ. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς, αλίμονο όμως αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα».

Φταίει που ήταν πολλά τα θέματα;

«Δεν ήταν εκεί το πρόβλημα. Ήταν στην απειρία, την έλλειψη συντονισμού και τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές των θεμάτων. Όταν έχεις πολλά θέματα δεν συμπεριλαμβάνεις κι εκείνα που ξέρεις από την αρχή ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Δήμαρχος δεν άφησε τα ίδια πρόσωπα σε κάποιες Επιχειρήσεις, αφού σε είκοσι μέρες αυτές καταργούνται».

Σε μία από αυτές ανέλαβε Πρόεδρος ο κ. Μιχαλάτος. Πως το κρίνετε;

«Ο κ. Μιχαλάτος αντί να κάτσει να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό διαχείρισης των υδατικών πόρων και των λυμάτων είδα ότι η πρώτη του καταπληκτική παρέμβαση ήταν η κατάργηση ενός εκκλησιαστικού χώρου. Ήταν φοβερή η παρέμβαση του αυτή στη διαχείριση των υδάτων. Δυστυχώς δεν προάσπισε τη δική του αξιοπρέπεια. Και μην αρχίσουν πάλι να λένε για το Γεωργάτο και τον Γαλιατσάτο, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι διαδικασίες συνεργασίας με τον κ. Γαλιατσάτο ήταν ξεκάθαρες και πάνω από το τραπέζι. Η άποψή μου για τον κ. Μιχαλάτο ήταν από την αρχή ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Παρίση. Ο ίδιος το αρνούταν βέβαια. Τώρα, τι είναι αυτή η Επιχείρηση που μάγεψε τόσο πολύ τον κ. Μιχαλάτο, δεν ξέρω. Πάντως, πιστεύω ότι εκεί χρειάζεται ένας πολύ καλός μάνατζερ και δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να το κάνει αυτό ο κ. Μιχαλάτος».

Ο κ. Ανουσάκης;

«Θέλει πολλή δουλειά και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Μιλά πάρα πολύ και αποσυντονίζει παρά να συντονίζει. Όμως, επαναλαμβάνω είναι αρχή ακόμη. Ένα σχόλιο μόνο θέλω να κάνω όσο αφορά το θέμα της θέσης του. Έδωσε μια φοβερή μάχη ενάντια στους καρεκλοκενταύρους μέσω του Τύπου, ωστόσο κι αυτός καρέκλα πήρε».

Ο Δήμαρχος πως σας φάνηκε;

«Ο κ. Παρίσης φαίνεται ότι είναι αλλού. Χρειάζεται να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να καταλάβει που βρίσκεται. Ουδόλως είχε συνειδητοποιήσει τι θα πει Καλλικράτης. Έχει κάνει πολλές λανθασμένες επιλογές μέχρι τώρα, ειδικά με το θέμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν λάθος το ότι μετέτρεψαν αυτό το κτίριο σε Δημαρχείο. Δόθηκε μια εικόνα μεγαλομανίας, ενώ διανύουμε μια τέτοια κρίση».

Θα ήθελα και το σχόλιό σας για τον κ. Κοτσιλίνη

«Ο Μάρκος είναι ευθύς και ειλικρινής. Είναι άνθρωπος που μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο του συμβουλίου. Ήταν μια καλή παρουσία, αλλά μέσα από μια πρώτη διαδικασία δεν μπορείς να βγάλεις πάντα συμπεράσματα».

Ακούγονται πολλά για τον κ. Κώστα Ζαπάντη. Πιστεύετε ότι όντως έχει στοχοποιηθεί;

«Ο Κώστας Ζαπάντης είναι δεδομένο ότι έχει στοχοποιηθεί. Επειδή ο Δήμος βρέθηκε στο επίπεδο της κριτικής κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να προβούν σε αντιπερισπασμό ή και εκφοβισμό. Για αυτό και λέω στον κ. Παρίση ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και το πάνω χέρι να το έχει εκείνος και κανένα παραπολιτικό κέντρο».

Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου