Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Νικόλα Βαλλιανάτου

«Να σταματήσει τον κατήφορο ο Φόρτες! Έγινε… συγχώνευση, 28 και όχι 25 σύμβουλους έχει ο Παρίσης!» Μια εποικοδομητική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε χθες με το πολυσυζητημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νικόλα Βαλλιανάτο.

Σχολίασε πρόσωπα και καταστάσεις με το δικό του τρόπο, ενώ έστειλε και μήνυμα ενότητας του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά.

Πως είναι η ζωή σας χωρίς τη Νομαρχία και την παρουσία σας στο Ν.Σ.;

«Δεν παύω να ανακατεύομαι με τα πολιτικά, αλλά δεν έχω κάποιο θεσμικό ρόλο. Δεν με πολυενοχλεί όμως. Εντάξει, υπάρχει κάποια πικρία επειδή χάσαμε τις εκλογές, αλλά είναι η πέμπτη φορά που συμμετέχω κάπου και χάνουμε και έχω συνηθίσει πια αυτή τη διαδικασία».

Το ΠΑΣΟΚ τοπικά σε τι φάση βρίσκεται;

«Το ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά είναι σε μια δύσκολη φάση, αλλά νομίζω ότι θα την ξεπεράσει. Γρήγορα, πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διοριστεί μια νέα επιτροπή που θα οδηγήσει την παράταξη σε αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας Ν.Ε. Μετά θα αρχίσουν τα πράγματα να στρώνουν. Εξάλλου, πρέπει να γίνει αυτό γιατί και ο Βουλευτής χρειάζεται βοήθεια. Το ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά έχει μόνο το Βουλευτή και έχει υποχρέωση να τον στηρίξει».

Το ζεϊμπέκικο με τον κ. Καλαφάτη και το Βουλευτή συζητήθηκε και σχολιάστηκε πολύ. Υποτίθεται ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη στο ΠΑΣΟΚ.

«Πριν από λίγο καιρό πήραμε μια πρωτοβουλία κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων κι εγώ, να κάνουμε μια κουβέντα σε όλα τα μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να δούμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Εγώ με τον Καλαφάτη είχαμε έρθει σε σύγκρουση πολιτικά παλιότερα, αλλά τώρα δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Ίσως μάλιστα να προήλθε και από δικό μου λάθος η σύγκρουση αυτή. Ο Καλαφάτης δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, για καμιά θέση, πλην από το να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ. Κι εγώ το ίδιο. Όσο αφορά τη συγκεκριμένη ημέρα, ήμασταν στην κοπή της πίτας της Νέας Εποχής, ήρθαμε σε κέφι και χορέψαμε. Δεν είναι κακό, αλλού τρώνε ψάρια και δεν μιλά κανείς…».

Με τον Βουλευτή έχετε συζητήσει για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ εδώ;

«Ναι, είμαστε φίλοι και συζητάμε. Κι εκείνος το ίδιο πιστεύει, ότι πρέπει να διοριστεί μια επιτροπή από τα Κεντρικά και να γίνουν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται. Έτσι θα αρχίσει η ανασυγκρότηση της Παράταξης. Ο Σπύρος είναι ένας υπερκινητικός Βουλευτής και κάνει πολλή δουλειά. Είναι παρών παντού και χωρίς πολλά λόγια».

Ο Νικόλας Βαλλιανάτος με την συντάκτρια της εφημερίδας "Κεφαλονιά", Γιάννα Κουλουμπή

Με τον κ. Γεωργάτο οι σχέσεις συνεχίζουν να είναι καλές;

«Πολύ καλές, αδερφικές θα έλεγα…».

Μου δίνετε έναυσμα να ρωτήσω και για τον κ. Φόρτε. Μαζί του οι σχέσεις σας πως είναι τώρα πια;

«Δεν είναι καλές. Πιστεύω ότι ο κ. Φόρτες έκανε ένα ολέθριο λάθος. Συνεργάστηκε με τον κ. Καλούδη, πιστεύοντας ότι θα πάρει τις εκλογές. Αυτό το λάθος ο κ. Καλούδης, ίσως και ο κ. Φόρτες, το συνεχίζουν βγάζοντας ανακοινώσεις, τις οποίες θεωρώ λαϊκίστικες, ανεδαφικές, που ηχούν γλυκά στα αυτιά των πολιτών. Εδώ κι ένα χρόνο ο Φόρτες δεν θα διανοούταν ποτέ να ξεστομίσει τέτοια πράγματα. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, να κάτσει στην άκρη του, να αναλογιστεί τι έχει κάνει. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αν δεν κατέβαινε ο Φόρτες με τον Καλούδη, θα κερδίζαμε και τον Δήμο και την Περιφέρεια. Καλό είναι λοιπόν να κάνει αυτοκριτική και να αρχίσει μια διαδικασία συμφιλίωσης και επανένταξης, αν θέλει».

Η πρόταση για διαγραφή του προχώρησε;

«Δεν ξέρω, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη καιρός να αναλογιστεί τα λάθη του και να μη συνεχίζει το σημερινό κατήφορο γράφοντας άρθρα επώνυμα ή και ανώνυμα στα blogs και τις εφημερίδες».

Βλέπω ότι δεν είστε αρνητικός σε μια επιστροφή του, έχετε έρθει σε επαφή μαζί του;

«Δεν είμαι αρνητικός με την έννοια ότι θα πρέπει να αναλογιστεί τα λάθη του, να κάνει την αυτοκριτική του και να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο που έχει πάρει. Ίσως τον παρασύρει και ο κ. Καλούδης σε αυτό. Παράλληλα, θα πρέπει να κάτσει στην άκρη για κάποιο διάστημα και από κει και πέρα κουβεντιάζουμε. Δεν έχω έρθει σε επαφή μαζί του γιατί με τα ανώνυμα και επώνυμα άρθρα συνεχίζει μια τακτική που τον οδηγεί σε αδιέξοδα. Ενώ του ανοίγουμε την πόρτα αυτός συνεχίζει να κλωτσά την πόρτα για να μην ανοίξει».

Ο Γιώργος Τσιλιμιδός λείπει από το Δημοτικό Συμβούλιο;

«Ο Γιώργος είναι ένα πολύ καλό στέλεχος και για την κοινωνία και για την πολιτική και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εγώ τον στήριξα για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τα πολιτικά πράγματα. Θα ήταν μεγάλο λάθος. Νομίζω το ίδιο πιστεύει κι εκείνος. Λείπει από το Δ. Σ., όπως και άλλοι πολλοί. Θεωρώ μάλιστα, ότι τα κεντρικά ακολούθησαν μια λάθος τακτική όταν έκαναν επιλογή Δημάρχου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα ήταν τελικά υποψήφιος, έπρεπε να το χειριστούν καλύτερα, ώστε να μην δημιουργηθεί τέτοια κόντρα μεταξύ εκείνου και του Μάρκου».

Ο κ. Κοτσιλίνης πως σας φάνηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο;

«Η παρουσία του Μάρκου ήταν σοβαρή και νομίζω ότι η κριτική του ήταν σωστή και εποικοδομητική».

Η «Νέα Εποχή» όμως κατηγορήθηκε από πολλούς ότι καθυστερούσε τις διαδικασίες του Συμβουλίου με τις αντιδράσεις της. Εσείς τι πιστεύετε;

«Δεν νομίζω και θεωρώ λανθασμένη την αλλαγή των προσώπων από κάποιες Δημοτικές Επιχειρήσεις. Τι ήθελε να δείξει ο Δήμαρχος, ότι κυβερνάει; Σε μια μικρή κοινωνία είναι λάθος να επιδεικνύεις τσαμπουκά. Πολιτικά δεν στέκει. Για 20 μέρες να πετάς κάποιους έξω και να βάζεις άλλους, δείχνει τσαμπουκά».

Συνολικά το Δ. Σ. πως σας φάνηκε;

«Υπήρξε μια νευρικότητα στους συμβούλους της Πλειοψηφίας, εντάξει ήταν και πρώτο συμβούλιο, δεν μπορούμε να κρίνουμε. Μετά από πέντε συμβούλια θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Πάντως, εγώ εύχομαι να πετύχει το έργο του αυτό το συμβούλιο για το καλό του τόπου. Ελπίζω να υπάρξει συνεργασία όλων πέρα από τις όποιες διαφορές».

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. ήταν καλός;

«Κοίτα, ο Πρόεδρος δεν μιλάει πολύ, ούτε είναι εισηγητής, νομίζω δεν είναι σωστό πολιτικά. Εγώ δεν άφησα ποτέ τη θέση μου για να μιλήσω. Βέβαια, αρχή είναι ακόμη και εύχομαι να πετύχει».

Την παρουσία της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς» πως την είδατε;

«Ενσωματώθηκε, έγινε συγχώνευση… Πιστεύω ότι ο κ. Παρίσης έχει 28 Συμβούλους και όχι 25. Αυτή είναι η γνώμη μου, τη συνέχεια θα την κρίνει ο κόσμος».

Το λέτε αυτό επειδή ο κ. Μιχαλάτος ανέλαβε Πρόεδρος της ΔΕΥΑ;

«Ήταν γνωστό από τη Β Κυριακή ότι είχε συμφωνηθεί να αναλάβει τη ΔΕΥΑ. Νομίζω, αρμόδιος για αυτή τη θέση ήταν ο Βασίλης ο Ρουχωτάς και λόγω εμπειρίας και λόγω επαγγέλματος. Ο Ματιάτος είναι Πρόεδρος πάνω από 20 χρόνια. Είναι άχρηστος να διαχειριστεί την αποχέτευση και την καθαριότητα; Εγώ κρατάω αυτό που είχε πει ο Μιχαλάτος, ότι δηλαδή δεν είχε κάνει καμιά συμφωνία. Αποδείχτηκε ότι κορόιδευε τον κόσμο».

Έχουν ακουστεί πολλά για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν Δημαρχείο Κεφαλονιάς. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

«Θεωρώ ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην κάτω αίθουσα, έπρεπε να μεταφερθεί το Λαογραφικό Μουσείο και στην πάνω να στεγαστούν τα έργα του Στέρη, όπως συζητούταν. Θα έμπαινε πολύς κόσμος μέσα, ειδικά με τα κρουαζιερόπλοια το καλοκαίρι και θα ήταν ένα τεράστιο έσοδο για το Δήμο. Νομίζω ότι τέτοιες πολυτέλειες δεν χρειάζονταν. Είναι λάθος πολιτικά. Ο φάκελος μάλιστα πρέπει σύντομα να ετοιμαστεί, ώστε να δούμε τις προσφορές, τα τιμολόγια και ποιος πλήρωσε. Όταν είχε έρθει ο Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Ιταλίας, όλα τα μέσα έπεσαν πάνω μας επειδή βάψαμε τη σκάλα στη Νομαρχία με χίλια ευρώ. Τώρα δεν μιλά κανείς και έξω από το Δημαρχείο η μία μερσεντές συναγωνίζεται την άλλη…».

Πως κρίνετε την επίθεση που δέχεται τελευταία Κώστας ο Ζαπάντης;

«Ο Κώστας είναι ένας έντιμος και καθαρός άνθρωπος. Όλα αυτά που λέγονται και γράφονται είναι ψεύδη και βρωμιές».

Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου