Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Κώστα Ζαπάντη

«Δεν υπάρχει Δήμαρχος στην Κεφαλονιά! Δεν μπορείς από βασιλιάς να γίνεις αυλικός»

Συναντήσαμε στο γραφείο του τον τέως Δήμαρχο Ελειού-Πρόννων, Κώστα Ζαπάντη, θέλοντας να ενημερωθούμε για όλα όσα λέγονται τελευταία για τον βιολογικό στη Σκάλα.

Πείτε μου τι ακριβώς συμβαίνει με τον βιολογικό στη Σκάλα;

«Ο βιολογικός είναι ένα σύνθετο έργο που ξεκίνησε με πέντε υποέργα, κατέληξε με επτά υποέργα και εντάχθηκε το 2006 στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων όταν Δήμαρχος ήταν ο Μάκης Μεταξάς. Από τότε μέχρι σήμερα βρισκόμαστε στην πέμπτη τροποποίηση ή επανένταξη του έργου αυτού. Τώρα είμαστε στην ολοκλήρωσή του, υπολογίστε ότι έχουμε περάσει το 90% του έργου. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όμως τα ξεπεράσαμε γιατί δουλεύαμε πάρα πολύ όλοι. Δούλεψε πολύ μια δυνατή ομάδα στο Δήμο από μηχανικούς, προγραμματιστές και οικονομολόγους, δούλεψαν πολύ και οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων, η Διαχειριστική αρχή που είχε τον δημοσιονομικό έλεγχο του έργου, αλλά και η Περιφέρεια, με την οποία είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Ο Δήμος μας κατάφερε να εντάξει στο ΠΕΠ Ιονίων νήσων των 35 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ο πρώτος Δήμος στα Ιόνια νησιά και ο έβδομος στη χώρα. Εμείς τα καταφέραμε καλά στον βιολογικό, παρόλο που έπεσε πάνω στη μεγάλη κρίση το καλοκαίρι του 2010 και ήταν πολύ δύσκολη η χρηματοδότησή του. Μέσα σε 15 μέρες καταφέραμε να κάνουμε δύο φορές ένταξη και απένταξη του έργου».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

«Ένταξη σημαίνει ότι πρέπει κάθε φορά να αναζητάς την πηγή της χρηματοδότησης. Όταν είδαμε ότι το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων κλείνει, αμέσως τρέξαμε και το εντάξαμε σαν έργο γέφυρας στο ΕΣΠΑ. Εξασφαλίσαμε έτσι αμέσως χρηματοδότηση για το έργο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν μετά από δέκα μέρες είχαμε, είδαμε ότι έχουμε ένα υπόλοιπο ανεκτέλεστου έργου 7 εκατομμύρια και στο ΕΣΠΑ είχαμε πιστώσεις 2 εκατομμύρια, κάναμε αμέσως κίνηση και εντάξαμε το έργο στο παλιό Υπουργείο Χωροταξίας. Αυτό όμως για να το κάνει κάποιος θα πρέπει να παρακολουθεί το έργο».

Εννοείται ότι τώρα δεν παρακολουθεί κανείς το έργο;

«Έχει περάσει ενάμισης μήνας από τότε που φύγαμε από το Δήμο Ελειού-Πρόννων και στο έργο δεν έχει πάει κανείς από τη Δημοτική Αρχή. Αντί να βρίσκονται εκεί και να παρακολουθούν το έργο, το παρακολουθούν από το γραφείο τους. Δεν γίνονται έτσι τα έργα. Κοιτάξτε, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει Δήμαρχος στην Κεφαλονιά. Νιώθω ότι αυτή την στιγμή η Κεφαλονιά διοικείται από ένα γραφείο τύπου και μάλιστα ανώνυμο. Πρέπει να βγάλει μια ανακοίνωση ο Δήμος Κεφαλονιάς και να μας ενημερώσει ποιο είναι αυτό το γραφείο τύπου για να ξέρουμε και με ποιους έχουμε να κάνουμε. Πρόκειται λοιπόν για ένα απρόσωπο γραφείο που εξέδωσε μια ανακοίνωση, ενεργώντας επικίνδυνα για την Κεφαλονιά».

Γιατί το λέτε αυτό;

«Το έγγραφο αυτό είχε διαβάθμιση και δεν επιτρεπόταν να δημοσιευτεί. Πήραν ένα εμπιστευτικό έγγραφο και το έκαναν χαρτοπετσέτα. Το έβγαλαν στον Τύπο. Βγάλανε στον Τύπο μια έκθεση προσωρινού ελέγχου, που δεν αφορά την ποιότητα του έργου, αλλά τις διαδικασίες δημοσιονομικού χαρακτήρα. Δεν το έκαναν για το έργο, αλλά για να στοχοποιούσουν εμένα και το Μάκη Μεταξά. Και ξέρω ότι ετοιμάζουν στη λογική της στοχοποίησης να βγάλουν και άλλα ζητήματα που αφορούν εμένα και το Μάκη Μεταξά».

Έχουν να βρουν κάτι αρνητικό για σας;

«Όχι, ασφαλώς δεν έχουν και να ξέρετε ότι μπορώ να προστατεύω πολύ ισχυρά τον εαυτό μου. Ένα μήνα για παράδειγμα δεν ασχολήθηκαν με το έργο της αποχέτευσης, αλλά με το τι έκανε ο πρώην Δήμαρχος τα λεφτά του. Τώρα που τελείωσε αυτός ο κύκλος λάσπης και συκοφαντήσης, ξεκίνησαν με το βιολογικό της Σκάλας. Έδωσαν στον τύπο ένα έγγραφο που είναι πρωτοκολλημένο στο Δήμο από τις 14 Δεκεμβρίου του 2010. Δεν το βρήκαν στις 3 Φλεβάρη. Εξάλλου, ο Αντιδήμαρχος Ελειού-Πρόννων, ο κ. Παπαδάτος βγήκε στις 2 Φλεβάρη και ξεκαθάρισε ότι όλα πάνε καλά στη Σκάλα. Τι άλλαξε μέσα σε 24 ώρες; Ή ο Αντιδήμαρχος δεν ήταν ενημερωμένος ή υπάρχει ένα σύστημα που κοροϊδεύει την κοινωνία. Εγώ δεν πιστεύω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πιστεύω ότι ήταν ενημερωμένοι, απλώς προσπαθούν να στοχοποιήσουν ορισμένους ανθρώπους».

Εστάλη το έγγραφο στις 14 Δεκέμβρη και εσείς απαντήσατε;

«Είχαμε περιθώριο να απαντήσουμε είκοσι μέρες, θα μπορούσα να φύγω και να το αφήσω στη νέα αρχή. Όμως, δεν το έκανα. Περίμενα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μήπως έρθει κάποιος από το νέο Δήμο, αλλά όταν είδα ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, απάντησα εμπεριστατωμένα. Μέσα στην απάντηση τους έλεγα ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αν χρειαστούν άλλα στοιχεία είμαστε στη διάθεσή τους να τα στείλουμε. Προσδιόρισα αυτήν την ημερομηνία γιατί επιθυμούσα η νέα αρχή να αναλάβει καθήκοντα και να προλάβει να ενημερωθεί. Δυστυχώς, όμως η Δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα αυτό το διάστημα, παρά να ασχολείται με το τι έκανε ο πρώην Δήμαρχος τα λεφτά του».

Ο προσωρινός έλεγχος τι ζητούσε, τι περιείχε;

«Πάνω στο δημοσιονομικό έλεγχο βάζουν ένα κεντρικό ζήτημα το αν έπρεπε ο Δήμος να συμβασιοποιήσει το έργο. Να κάνει ανάθεση δηλαδή στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η άποψη του προσωρινού ελέγχου ήταν ότι δεν έπρεπε να το κάνει. Την περίοδο εκείνη ήταν Δήμαρχος ο Μάκης Μεταξάς. Να ξέρετε ότι τα έργα δεν ανατίθενται όταν θέλει ο Δήμαρχος, προβλέπεται προέλεγχος από το ελεγκτικό Συνέδριο. Το πέμπτο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε θετικά και έδωσε εντολή να προχωρήσει η συμαβασιοποίηση. Επίσης, δύο από τις εταιρείες που είχαν δώσει τις δικές τους προσφορές για το έργο είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο επίσης δικαίωσε το Δήμο. Δεν είναι τα οριστικά αποτελέσματα ελέγχου, θα υπάρξει νέα έκθεση δημοσιονομικού χαρακτήρα, που θα είναι οριστική. Η έκθεση οριστικών αποτελεσμάτων ούτε εντάσσει ούτε απεντάσσει έργα, θέτει στο Δήμο περιθώριο προσαρμογής στις παρατηρήσεις. Δεν επηρεάζει το έργο. Παράλληλα, ο Δήμος, αν δεν συμφωνεί με τα αποτελέσματα της έκθεσης μπορεί να προσφύγει δικαστικά. Όλα αυτά το δελτίο τύπου του Δήμου Κεφαλονιάς δεν τα λέει, είτε γιατί δε τα γνωρίζουν είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει το έργο».

Μετά από αυτό το δελτίο τύπου ήρθαν σε επαφή μαζί σας;

«Η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον πρώην Δήμαρχο Ελειού-Πρόννων. Στις 31 Δεκεμβρίου άφησα προσωπική επιστολή στο Δήμαρχο και τον καλούσα να επικοινωνήσει μαζί μου. Δεν επικοινώνησαν καθόλου μαζί μου μέχρι σήμερα».

Κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα με το βιολογικό ξεκινά επειδή κάποια σημεία του δεν ανήκουν σε δημόσιο χώρο…

«Μιλούν για τα αντλιοστάσια, τα οποία είναι επτά. Τα πέντε είναι ολοκληρωμένα, το ένα είναι στο στάδιο της σκυροδέτησης και για το έβδομο, που είναι στην παραλία της Σκάλας, είχαμε την ατυχία να πέσουμε πάνω στη νομοθεσία Σουφλιά. Όμως, καλέσαμε τον μελετητή του έργου και λύσαμε το πρόβλημα. Μιλούν για προβλήματα όταν δεν έχουν έρθει να δουν τα αντλιοστάσια. Μιλάμε για κατάσταση άσχετων ανθρώπων. Και τώρα όμως υπάρχει χρόνος να μάθουν αν θέλουν Μπορούν να συγκαλέσουν Δ. Σ. να συζητήσουμε και για αυτό αλλά και για άλλα θέματα. Δεν τους ενδιαφέρει. Ο Δήμος πάει χωρίς πυξίδα. Τους ενδιαφέρει περισσότερο ποιον θα βάλουν υπεύθυνο στο νερό».

Αναφέρεστε στην επιλογή του κ. Μιχαλάτου, γιατί;

«Αν ξεκίναγα να γίνω ο Δήμαρχος της Κεφαλονιάς δεν θα άλλαζα το στόχο μου για να γίνω ο πρώτος υδρονομέας. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να γίνεις βασιλιάς και να γίνεις αυλικός. Δεν προστάτεψε τον εαυτό του. Και στην τελική, έπρεπε να βγουν και να πουν πριν τις εκλογές ότι έχουν κάνει προγραμματική σύμβαση».

Γενικά το πρόσφατο Δ.Σ πως σας φάνηκε;

«Με απογοήτευσε ποιοτικά στο σύνολό του. Από τους πάντες. Και να ξέρετε ότι σε ένα συμβούλιο την ευθύνη για το χάος τη φέρουν όλοι και όχι μόνο η πλειοψηφία».

Πιστεύετε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα τα καταφέρει στο έργο της;

«Δεν έχει ομοιογένεια και δεν μπορεί να έχει γιατί δεν μπορεί να συγχωνευτεί με το γραφείο τύπου. Δυστυχώς, υπάρχει μια δημοτική αρχή του γραφείου τύπου και μια που αποτελείται από ποιοτικά στελέχη που όμως δεν έχουν υποστήριξη. Έτσι δεν μπορεί να τα καταφέρει».

Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου