Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
“STOP” ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ”
Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Όπως όλοι θυμάστε πριν περίπου 10 ημέρες ο κυβερνητικός υποψήφιος Μάρκος Κοτσιλίνης με έγγραφό του σε όλους τους δημάρχους του νησιού μας είχε ζητήσει να του στείλουν λίστα όλων των Κεφαλονιτών που οφείλουν στους Δήμους πάνω από 1000 ευρώ από οποιονδήποτε λόγο.
Το αίτημα αυτό του Μ. Κοτσιλίνη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφού αυτή η “μαύρη λίστα” θα διαπόμπευε εκατοντάδες συμπατριώτες μας, οι οποίοι μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε πιθανόν να μην έχουν πληρώσει ακόμη και το νερό τους...
Ο “Α” είχε καυτηριάσει τότε την κίνηση αυτή του Μ. Κοτσιλίνη και τον είχαμε καλέσει δημόσια να αποσύρει το αίτημα αυτό διότι η “μαύρη λίστα” παραβίαζε κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και αποτελούσε “ντροπή” για μια πολιτισμένη και αξιοπρεπή προεκλογική περίοδο που έχουν όλοι ως στόχο.
Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο αίτημά του, δεν το απέσυρε, αλλά σήμερα το υπουργείο έρχεται με επείγον έγγραφό του να βάλει “ταφόπετρα” στο αίτημα του Μάρκου, αλλά και όσων επιζητούσαν να “κρεμάσουν στα μανταλάκια” άλλους πολίτες που χρωστούν μερικά ευρώ στους σπάταλους και καταχρεωμένους Δήμους.
Σήμερα λοιπόν το υπουργείο Εσωτερικών λέει αυτά που ο “Α” ισχυριζόταν, ότι δηλαδή τέτοια λίστα να δώσουν οι Δήμοι μόνο για τους χρηματοδότες των υποψηφίων και όχι για όλους τους πολίτες.
Αναλυτικά το έγγραφο του υπουργείου αναφέρει:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αθήνα 7 Οκτωβρίου 2010
Αριθ. Πρωτ.: 57408
Προς: κ.κ. Νομάρχες
κ.κ. Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων
Θέμα: Χορήγηση στους συνδυασμούς καταστάσεων οφειλετών των ΟΤΑ
Ύστερα από σχετικά ερωτήματα, αναφορικά με το θέμα χορήγησης από τους ΟΤΑ καταστάσεων οφειλετών προς τους επικεφαλής των συνδυασμών, διευκρινίζονται τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 στοιχείο α του άρθρου 3 του Ν. 3870/2010 απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχή προς συνδυασμούς και υποψηφίους από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι οφειλέτες των οικείων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ή δήμων πάνω από 1000 ευρώ.
Για το σκοπό αυτό οι ανωτέρω ΟΤΑ οφείλουν να παραδίδουν στους επικεφαλής των αντίστοιχων συνδυασμών καταστάσεις με τους οφειλέτες ποσών άνω των 1000 ευρώ.
Περαιτέρω από την ίδια διάταξη ορίζεται ότι “η παράδοση των καταστάσεων γίνεται εντός 10 ημερών αφότου υποβληθεί το σχετικό αίτημα...”.
Η διατύπωση του τελευταίου αυτού εδαφίου παραπέμπει στην υποβολή σχετικού και προφανώς συγκεκριμένου αιτήματος για συγκεκριμένο οφειλέτη και όχι στην έκδοση και κυκλοφορία καταστάσεων με όλους τους οφειλέτες των ΟΤΑ.
Για τους ανωτέρω λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα διαβίβασης προσωπικών δεδομένων προς τρίτους διευκρινίζεται ότι οι ΟΤΑ δεν θα εκδίδουν αυτοβούλως καταστάσεις οφειλετών, αλλά ενόψει συγκεκριμένης κατάθεσης θα ερωτάται από το συνδυασμό ο οικείος ΟΤΑ αν ο καταθέτης είναι οφειλέτης για ποσό άνω των 1000 ευρώ, χωρίς λοιπές λεπτομέρειες για περισσότερες οφειλές, το ύψος αυτών κ.λπ.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταθετών και διασφαλίζεται η νομιμότητα στη χορήγηση των ανωτέρω καταστάσεων.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΥΡΙΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου