Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Μάκη Φόρτε


Ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου και νυν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, Μάκης Φόρτες, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ». «Είμαι από αυτούς που μπορώ να μιλάω για όραμα για την Περιφέρεια, δίχως να παρεξηγιέμαι για όψιμο ενδιαφέρον»!

Στο γραφείο του Συνδυασμού «Επτανησιακή Αναγέννηση», στη Λεωφόρο Βεργωτή, συναντήσαμε το υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Μάκη Φόρτε. Το όραμα του για την Περιφέρεια, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της είναι μερικά από τα σημεία συζήτησης που είχαμε μαζί του.

Πως βλέπετε την Νέα περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Ποιο είναι το όραμα σας;

«Η Νέα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει και μπορεί να γίνει η Επτάνησος Πολιτεία του 21ου αιώνα! Είμαι από αυτούς που μπορώ να μιλάω για όραμα για την Περιφέρεια, δίχως να παρεξηγιέμαι για όψιμο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί το δικό μου όραμά για την Περιφέρεια μεταφράζεται σε διαρκείς αγώνες για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε αγώνα για την αυτοδιοίκηση, σε αγώνα για τα προβλήματα των Επτανησίων. Δίχως δεσμεύσεις, δίχως αναστολές, δίχως εξαρτήσεις».

Ποια πιστεύετε πως είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της Περιφέρειας και με ποιους τρόπους μπορούν να επιλυθούν;

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το τέλμα που έχει περιέλθει το ΕΣΠΑ τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημά του και τρία πριν τη λήξη του. Εκατομμύρια ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, όταν θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο τόσο μέσω των δημοσίων επενδύσεων όσο και των ιδιωτικών στη μεγάλη κρίση που έχουν περιέλθει οι τοπικές οικονομίες. Ταυτόχρονα η αξιοποίησή του ΕΣΠΑ μπορεί να δρομολογήσει την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων των νησιών μας σε όλους τους τομείς».

Πώς βλέπετε τον Καλλικράτη στην εφαρμογή του; Πιστεύετε ότι η χώρα μας ήταν έτοιμη για μια τέτοια αλλαγή δεδομένου και της άσχημης οικονομικής κατάστασης πόσο θα επηρεάσει τον Καλλικράτη;

«Μπορεί ο Καλλικράτης να έρχεται μεσούσης της οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και των μέτρων του ΔΝΤ, όμως, όπως και όλους τους νόμους, άνθρωποι θα τον εφαρμόσουν. Είναι άλλο θέμα αν ήταν έτοιμη η χώρα γι’ αυτή την –πραγματικά- μεγάλη διοικητική αλλαγή και άλλο η οικονομική συγκυρία που υλοποιείται. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχουμε ένα τόσο συγκεντρωτικό κράτος. Και από τις τελευταίες (αν όχι η τελευταία!) που εφαρμόζεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αν υπάρξει -που πρέπει να υπάρξει- η οικονομική στήριξη, έστω και με προβληματική τη δημόσια οικονομία, των νέων θεσμών, τότε μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα η μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι θεσμοί θα κριθούν από τους πρώτους που θα εκλεγούν».

Πόσο επηρεάζει τον ψηφοφόρο το Μνημόνιο;

«Από την στιγμή που το μνημόνιο έχει σημαδέψει τη ζωή του κάθε πολίτη είναι αδύνατο να μην τον επηρεάσει και στην κάλπη, αφού αυτοί που έστρωσαν το έδαφος και αυτοί που το επέβαλαν έχουν ονοματεπώνυμο. Αυτό φαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις».

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε η νέα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να βοηθήσει στην καθημερινότητα τον απλό πολίτη;

«Ρίχνοντας στην αγορά τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Τι σημαντικότερο από να βοηθήσει ο νέος θεσμός για να αντιμετωπιστεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα, αυτό της ανεργίας; Όταν η ανεργία καλπάζει στα Ιόνια και ιδιαίτερα στους νέους».

Πώς είδατε τα γκάλοπ;

«Όταν τα γκάλοπ είναι γνήσια είναι σημαντικό εργαλείο. Και έχουν υπάρξει γνήσια γκάλοπ. Τα μαϊμού γκάλοπ, που όπως ακούγεται θα προκύψουν, εύκολα γίνονται αντιληπτά. Πάντως αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, δείχνουν πως δεν έχουν πειραχθεί».

Το μήνυμα σας προς του κατοίκους του νησιού μας.

«Η Επτανησιακή Αναγέννηση αποτελεί το πολιτικό και εκλογικό διέξοδο των Επτανησίων στις Περιφερειακές Εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου. Να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στους κατ’ επάγγελμα ψιθυριστές που θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν την ύστατη ώρα τη διαμορφωμένη λαϊκή βούληση. Να ψηφίσουν στις 7 Νοεμβρίου για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, για τα Επτάνησα, και όχι για το χρώμα που θα έχουν τα Επτάνησα το βράδυ των εκλογών. Να απαιτήσουν με την ψήφο τους την πρώτη Κυριακή για να μην στρεβλωθεί η βούλησή τους τη δεύτερη Κυριακή».

Επιμέλεια: Γιώτα Σιούτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου