Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΠΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Είναι καθιερωμένο πριν από την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών να εμφανίζονται υποψήφιοι που είναι σε συγκεκριμένα κόμματα όλη την τετραετία, να φορούν τον μανδύα του ανεξάρτητου. Αυτό συμβαίνει με τον δήμαρχο Λειβαθούς και την βασική ομάδα υποψηφίων του. Βέβαια αν προσέξει κανείς καλύτερα τα περισσότερα ονόματα των υποψηφίων θα καταλάβει ότι μόνο ανεξάρτητοι δεν είναι από πολιτική σκοπιά. Στελέχη κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ , των Νομαρχιακών και άλλων οργάνων τους που έχουν ως συνισταμένη την κοινή πολιτική τους για τον χώρο των Δήμων και όχι μόνο. Αυτό το καμουφλάρισμα γίνεται κάτω από την καθοδήγηση αυτών των κομμάτων για να γίνει το ανάχωμα της διαφοροποίησης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και την εμπόδιση συγκέντρωσης δυνάμεων στην Λαϊκή Συσπείρωση. Άλλωστε γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος του κ. Μιχαλάτου είπε ότι «… αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε». Αλλά και τα κόμματα αυτά ενώ δίνουν την μάχη ενός «υπέρ πάντων» αγώνα το ένα εναντίον του άλλου δεν έχουν κανένα πρόβλημα που τα στελέχη τους μετέχουν σε αυτό τον συνδυασμό. Επίσης η αλληλοϋποστήριξή τους στο δεύτερο γύρο των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε επίπεδο Νομαρχίας και Δήμων είναι γνωστή και καταγεγραμμένη.
Στην πραγματικότητα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια ακόμα μάχη στην οποία συγκρούονται οι δυο δρόμοι ανάπτυξης. Είναι καθαρό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής. Ένα νέο στοιχείο σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικό επίπεδο, είναι η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Όταν με αυτή την αντιδραστική μεταρρύθμιση θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι και η τοπική φορολογία τι θέση θα πάρουν οι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι; Όταν χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους και αλλού θα χάσουν την δουλειά τους, οι «ακομμάτιστοι» θα τους στέλνουν για βόλτα με ποδήλατο να ξεχάσουν την ανεργία; Όταν με τον «Καλλικράτη» οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός, θα είναι μόνο για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, οι «αδέσμευτοι» υποψήφιοι θα φτιάχνουν πράσινες πλατείες για να μαζεύονται οι εργαζόμενοι να κλαίνε την μοίρα τους;
Δεν έχει υπάρξει –όπως έχει αποδείξει η ιστορία- ούτε ένας εκλογικός συνδυασμός για τα τοπικά όργανα, που να μην έχει άμεση διασύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα, είτε στηρίζεται από περισσότερα του ενός κόμματα. Επιπλέον, υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα όπου υποψήφιοι συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα. Μετά τις εκλογές –όπως και πριν- οι εκλεγμένοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική πολιτική. Το τι στάση κρατάς απέναντι σε αυτό, είναι κριτήριο για το πόσο «ανεξάρτητος» ή «εξαρτημένος» είσαι. Για παράδειγμα, ένας δήμαρχος όταν θα κληθεί να εφαρμόσει αυτές τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» για την επιβολή και είσπραξη φόρων ή θα υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις ή θα αντισταθεί και μαζί με το λαϊκό κίνημα θα διεκδικεί. Μέση λύση δεν υπάρχει.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση ο κ. Μιχαλάτος (φυλλάδιο 2 Σεπτέμβρης 2010) αναφέρει :
«…όχι σε αυτό το μνημόνιο…μας προσφέρουν “ολίγη από ανάπτυξη” (μειώνοντας π.χ. τους συντελεστές στα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων…αναποτελεσματικό και υπερτροφικό κράτος….είμαι…ιδιαίτερα επιφυλακτικός έως εντελώς αρνητικός σε οτιδήποτε προτείνεται από τα κόμματα….ενός μνημονίου που αν και στο σύνολο του είναι απορριπτέο…θέτει ζητήματα…ανοίγματος των αγορών…πόσους…..φορείς κατάργησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση….Γιατί καθυστερεί αυτή η ιστορία με τον ΟΣΕ…Πόσο μειώθηκαν οι δαπάνες των υπουργείων…Χρειαζόμαστε …ένα αναπτυξιακό νόμο που να παρέχει γενναία φορολογικά και επιδοματικά κίνητρα στις επιχειρήσεις…θα έπρεπε αντί να προσπαθεί η κυβέρνηση να βάζει…. “τρικλοποδιές” στις τουριστικές επιχειρήσεις, να τους τα “έχει δώσει όλα”…το fast track (επενδύσεις χωρίς πολλούς ελέγχους) θα είναι εργαλείο επιτάχυνσης…του ότι παραμένει π.χ. ο συντελεστής φορολογίας διανεμόμενων κερδών στο 40% αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα αποθάρρυνσης…». Δηλαδή να υπάρξει ένα άλλο μείγμα μνημονίου, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης στους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν είναι αρκετή, το μέγεθος του κράτους και όχι για ποιόν αυτό δουλεύει είναι το πρόβλημα, αρνητικός στα κόμματα αλλά δεκτά τα ενεργά κομματικά στελέχη τους, δεκτή η στήριξη που δίνουν τα κόμματα αυτά στον συνδυασμό, το θετικό σημείο του μνημονίου είναι ότι θέτει ζητήματα ανοίγματος των αγορών, δηλαδή απελευθέρωσης επαγγελμάτων των αυτοκινητιστών, φαρμακείων, κ.λ.π. δηλαδή το κλείσιμο χιλιάδων μικροεπαγγελματιών και τον έλεγχο της αγοράς από μεγάλες ντόπιες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, την απελευθέρωση των όρων λειτουργίας των πολυκαταστημάτων. Ανυπομονεί για τους πόσους φορείς κατάργησε η κυβέρνηση με το πέταγμα εργαζομένων στην ανεργία. Προτείνει την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ με την περικοπή δρομολογίων, αύξηση εισιτηρίων και τις απολύσεις εργαζομένων. Συνολικά την μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και τις επενδύσεις χωρίς προϋποθέσεις και ελέγχους. Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν και στους μη γνωρίζοντες την πολιτική που εξυπηρετεί εις βάρος των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων του μνημονίου.
Μερικές τοποθετήσεις είναι χαρακτηριστικές :
«…Η Κεφαλονιά προσφέρεται ακόμη και για ορεινό τουρισμό μια και έχει τον Αίνο….θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συζητηθεί και η δημιουργία ενός “τελεφερικ” με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα…» 05.08.2006
«…προδίδει ο κ. Μιχαλάτος την ιδεολογία του επειδή στο Δήμο Λειβαθούς αποφάσισαν η ΝΔ και ο ΣΥΝ ….να τον στηρίξουν…» 05.09.2006
«…ο περιορισμός της σπατάλης του δημοσίου…..μπορεί να συμβεί….με περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις…» 17.12.2009
Επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και το πόσο «ανεξάρτητος» είναι και πόσο συγκεκριμένη τοποθέτηση έχει σπρώχνοντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πάρουν όλο και πιο αντιλαϊκά μέτρα.
Να δούμε και τις δεσμεύσεις του στις 23.09.2006:
« Να τελειώνουμε επιτέλους με τον Ενετική οδό. Θα φτιαχτεί ολόκληρος..»
«Να αποκτήσει η Πεσσάδα περιφερειακό»
«Να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο όσο αφορά τα οικονομικά»
«Θα αποκτήσουμε βρεφονηπιακό σταθμό»
«Θα ολοκληρωθεί το γήπεδο Κεραμειών (κερκίδες) και θα γίνουν τα αθλητικά κέντρα»
«Αναβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου μας, οι λαϊκές συγκεντρώσεις στα Δημοτικά διαμερίσματα»
«Δημιουργία νέου νηπιαγωγείου στα Μεταξάτα»
«Ο Βιολογικός καθαρισμός ολοκληρώνεται εντός της τετραετίας»
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν υλοποιήθηκε ούτε μια από τις παραπάνω δεσμεύσεις.
Μήπως η οικονομική πολιτική του Δήμου Λειβαθούς ήταν υπέρ του λαού; Η πραγματικότητα είναι η παρακάτω :
Τεχνικό Πρόγραμμα
2008: 4.818.786
2009: 3.506.423
2010: 1.962.667
Μείωση των έργων μεταξύ 2009 προς 2008 κατά 44.10% και μεταξύ 2010 προς 2008 59.3%
Η αναλογία των φόρων και των τελών που πληρώνει ο λαός επί των τακτικών εσόδων ενώ ήταν :
2007 : 45% από φόρους και τέλη που πληρώνει ο λαός και 55% με επιχορηγήσεις από το κράτος κ.α.
2010 : 54% από φόρους και τέλη και 46% με επιχορηγήσεις από το κράτος κ.α.
Οι αυξήσεις των Δημοτικών τελών και φόρων έφτασαν έως και 72% την τετραετία.
Το έλλειμμα του Δήμου παρόλο την φορομπηχτική πολιτική δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε συμπεριλαμβανομένου και του κρυφού ελλείμματος (απλήρωτοι ελεύθεροι επαγγελματίες, απλήρωτοι εργαζόμενοι). Έτσι ενώ αυξήθηκαν τα βάρη που σηκώνει ο λαός όλο και λιγότερα έργα και υπηρεσίες του παρέχονται.
Για όλα αυτά υπήρξε το βασικό στήριγμα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των τοπικών εκπροσώπων τους βουλευτών. Αντί να διεκδικεί για τα προβλήματα του Δήμου, των εργαζομένων και του λαού της περιοχής έστελνε ευχαριστήρια στα ΜΜΕ προς τους βουλευτές.
Εκεί που πραγματικά παράγει έργο είναι στις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων που έχουν ξεπεράσει τους είκοσι, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απλήρωτοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ο απολογισμός της πολιτικής της Δημοτικής αρχής Λειβαθούς.
Ο λαός πρέπει να έχει ως κριτήριο τα παραπάνω που είναι η πολιτική που υλοποιήθηκε στον Δήμο Λειβαθούς και όχι η πλαστή πραγματικότητα. με τα χάρτινα προεκλογικά λόγια. Η ψήφος με βάση προσωπικά κριτήρια (φιλία κ.α.) το βράδυ των εκλογών θα είναι ψήφος υπέρ του μνημονίου με μεγαλύτερη ένταση αφού θα έχει πάρει την έγκριση του λαού. Η αποχή ως συνειδητή στάση αποδείχτηκε και στις προηγούμενες δυο εκλογικές αναμετρήσεις ότι έβγαλε κυβερνήσεις που πήραν τα πιο σκληρά και ισοπεδωτικά μέτρα για τον λαό.
Για αυτό καλούμε τον λαό να εκφράσει την αγανάκτηση του, την διαμαρτυρία του καταδικάζοντας τους τοπικούς εκπροσώπους εκφραστές αυτών των δυνάμεων που μας προδιαγράφουν ένα μέλλον χωρίς ελπίδα και διέξοδο για εμάς και τα παιδιά μας. Να στηρίξει την εναλλακτική πρόταση για το σήμερα και το αύριο στηρίζοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια τις Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ στον Δήμο και την Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου