Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010


Και θέλουμε, και μπορούμε!
(από kefaloniaphotonews)

Στην έκδοση ενός περιοδικού με την ονομασία "ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" προχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος. Στον πρόλογο του περιοδικού γράφει τα εξής:

Αγαπητοί συμπολίτες
Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς το τελευταίο πράγμα που σκέπτεστε είναι οι επικείμενες δημοτικές εκλογές -αν και για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε στην Κεφαλονιά εκλογές για την ανάδειξη του Δήμαρχου και των Συμβουλίων του ενός και μοναδικού «Καλλικρατικού Δήμου» που θα αντικαταστήσει αυτούς που υπάρχουν.
Αυτή η «κοσμοχαλασιά» στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης περνάει ουσιαστικά απαρατήρητη καθώς όλοι μας βιώνουμε μια πρωτοφανή ύφεση που οδηγεί την τοπική μας κοινωνία σε δύσκολα και στενά «μονοπάτια»:Τουρισμός, οικοδομή και εμπόριο δοκιμάζονται σκληρά, με αποτέλεσμα την περιστολή των εισοδημάτων, την υποαπασχόληση, την ανεργία, τα «λουκέτα».. .Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί-σε πολλές περιπτώσεις- δραματική μείωση των αποδοχών τους ,αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν τον πληθωρισμό να «ροκανίζει» τον μισθό τους και την αβεβαιότητα το μέλλον τους.
Ντρέπομαι και λυπάμαι ιδιαίτερα που βλέπω να καλούνται χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι να «σηκώσουν τα βάρη» του προγράμματος Σταθερότητας και οι ψαλλιδισμένες αποδοχές τους να μην επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Ντρέπομαι που βλέπω να πληρώνουν τις επιλογές, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις ρεμούλες, τις λαμογιές, τις απάτες «εχόντων και κατεχόντων» την εξουσία που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στην δημιουργία τεράστιων κρατικών ελλειμμάτων-οι απλοί πολίτες οι
οποίοι δικαιολογημένα αισθάνονται οργή καθώς συνειδητοποιούν ότι «άλλοι τρώγανε και πίνανε και άλλοι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό»!
- Αυτοί που έφταιξαν πρέπει να πληρώσουν!
- Όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβλαψαν τη χώρα πρέπει να πληρώσουν!
Ο πολίτης αισθάνεται ότι η «κάθαρση» προηγείται. Φοβάται, επίσης και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του και αναμετρά τις δυνάμεις του:Βρίσκεται μπροστά στις «κόκκινες γραμμές» και μοιάζει με ένα τεράστιο ποτάμι έτοιμο να ξεχειλίσει και να σπάσει τα φράγματα με την «πρώτη σταγόνα της βροχής»! Αν η Πολιτεία με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της δεν προκαλέσει άλλο το «αίσθημα δικαίου» και καταφέρει ταυτόχρονα να αναδείξει ορατές εξόδους από την ύφεση και ουσιαστικές ελπίδες ανάκαμψης, τότε η «καταστροφική πλημμύρα» μπορεί να αποτραπεί!
-Ο απλός πολίτης δεν μπορεί να υποστεί άλλες θυσίες-το μερτικό του, άλλωστε, το πλήρωσε και με το παραπάνω! - Η «μηχανή» της Ανάπτυξης πρέπει να « μπει μπροστά» άμεσα!
Η απάντηση, λοιπόν, είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Που θα βασίζεται σε ένα σαφές και ρεαλιστικό, «αναπτυξιακό όραμα»,βγαλμένο από τα σπλάχνα της κοινωνίας, με κοστολογημένα μέτρα, προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα...
Επειδή^οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν ένα ιδιαίτερο πεδίο εφαρμογής και απαιτούν έναν σημαντικό βαθμό ελευθερίας, δικαιούνται το δικό τους «πλάνο»-που αποτελεί πράξη προτεραιότητας για τους νέους Δήμους. Ο ρόλος, επομένως, της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι ουσιαστικός στην ανάκαμψη του τόπου διότι μπορεί ,με τις επιλογές της να «εμπνεύσει» επενδύσεις, να στηρίξει τον παραγωγικό ιστό και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους άγρια δοκιμαζόμενους μικρομεσαίους, αλλά και τους συνταξιούχους και τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Γνωρίζω, φυσικά, ότι οι περισσότεροι, πολίτες θεωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση-και όχι άδικα-ως μέρος του προβλήματος και όχι ως συμπαραστάτη και αρωγό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι βέβαιο ότι και στον δικό μας χώρο θα βρεις ανθρώπους που δεν άντεξαν μπροστά στους «πειρασμούς»-Είναι βέβαιο ότι και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλει την δική του «κάθαρση» κι ότι, συχνά, η κακοδιαχείριση και η σπατάλη οδήγησαν τους Δήμους σε υπερχρέωση και αδυναμία να εκπληρώσουν βασικές πλευρές της αποστολής τους. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, όμως, όσο κι αν έχει απαξιωθεί δεν μπορεί να καταργηθεί! Μπορεί, φυσικά, να βελτιωθεί και σε αυτό οι πολίτες καλούνται να έχουν ουσιαστική προσφορά επιλέγοντας με την ψήφο τους αυτούς που η συμμετοχή τους μέχρι τα σήμερα στα κοινά έχει αποδείξει ότι σέβονται «το ευρώ των δημοτών», ασκώντας χρηστή διοίκηση!
Ένα δεύτερο κριτήριο επιλογής είναι η διοικητική ικανότητα όπως έχει αποδειχθεί από την μέχρι σήμερα δημαρχιακή θητεία ή την απασχόληση με επιχειρήσεις, οργανισμούς κ.λ.π. όπου σημαντικό στοιχείο επιτυχίας είναι η σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα Ση μαντικά, επίσης κριτήρια είναι το κατά πόσο ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει πλαισιωθεί
από συνεργάτες που «πείθουν» ότι αποτελούν εχέγγυο για την μετέπειτα καλή πορεία του Δήμου, η αποδεδειγμένη ικανότητα σχεδιασμού και κοινωνική ευαισθησία...
...ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου