Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010


Ο "Α" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ 80 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ TΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Ο “ΧΑΡΤΗΣ” ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Τ.Α.

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Ογδόντα ημέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου το πολιτικό τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει με μοναδικό ομιχλώδες σημείο την υποψηφιότητα του “εκλεκτού” του ΠΑΣΟΚ.
Παρίσης, Μιχαλάτος, Γκισγκίνης και ένας εκ των Τσιλιμιδού-Κοτσιλίνη θα διεκδικήσουν το νεοσύστατο Δήμο Κεφαλονιάς.
Σαφές προβάδισμα έχει σήμερα ο Αλέξανδρος Παρίσης και αυτό ομολογείται από φίλους και αντιπάλους.
Άνθρωπος της αγοράς, με πετυχημένη θητεία στη Βουλή, άμεσος και ευθύς, κατάφερε ήδη να συσπειρώσει γύρω του το σύνολο του αντιΠΑΣΟΚ μετώπου.
Η διαφαινόμενη “ρωγμή” από τον Άγγελο Μοσχονά έκλεισε μετά την αποχώρησή του και η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του Άγγελου Μοσχονά τάχθηκε ήδη υπέρ του Αλ. Παρίση, πολλοί δε εξ' αυτών θα είναι υποψήφιοι.
Όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής είναι σήμερα κοντά στον Παρίση. Στελέχη που επανειλημμένως έχουν τιμηθεί από την κοινωνία σε νομαρχιακά και δημοτικά ψηφοδέλτια και έχουν πρωτεύσει, Λευκαδίτης, Σαββαόγλου, Κοκκόσης, Αποστολάτος, Ματιάτος, Κατσαϊτη, Αυγουστάτου, Ζησιμάτος, Ανουσάκης, Λουκέρης, Σ. Κουρής, Γ. Κουρής, Τουμάσης και πολλά άλλα εκλεκτά στελέχη δίνουν ήδη τη μάχη για την κυριαρχία της “ισχυρής Κεφαλονιάς” όπως ονόμασε τον συνδυασμό του ο Αλ. Παρίσης.
Στην πολιτική σκακιέρα ο Αλέξανδρος Παρίσης έκανε την κίνηση ματ. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με δυναμική, με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και δίχως να περιμένει “χρίσμα” από κόμματα. Αυτό λειτούργησε θετικά σε ανθρώπους πέραν της Ν.Δ. να συστρατευθούν και να βοηθήσουν τον συνδυασμό. Αντίθετα, με τους Τσιλιμιδό-Κοτσιλίνη που αδυνατούν να προχωρήσουν χωρίς το “χρίσμα” του ΠΑΣΟΚ, που αποδεικνύει την έλλειψη κοινωνικού ρεύματος ικανού να σταθεί χωρίς κομματικές πατερίτσες.
Αυτή η στάση των Τσιλιμιδού-Κοτσιλίνη μέρα με τη μέρα χάνει έδαφος στην κοινωνία, σε μια εποχή που τα κόμματα δέχονται έντονη κριτική. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα είναι “γραμματοκομιστές” της κεντρικής εξουσίας και όχι διεκδικητές των τοπικών συμφερόντων.
Όταν η εκλογή κάποιου εξαρτάται αποκλειστικά από το κομματικό “χρίσμα” πως μπορεί να πείσει ότι δεν θα εξυπηρετεί ως δήμαρχος τα κομματικά συμφέροντα; Όταν η κοινωνία δεν αποτελεί την κινητήρια δύναμη του δημάρχου αλλά τα κομματικά γραφεία πως μπορεί να διεκδικήσει κοινωνικά αιτήματα;
Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Τσιλιμιδός βρίσκεται πιο κοντά στο χρίσμα. Δήμαρχος του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα Δήμου και με τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ μαζί του θα είναι έκπληξη εάν απολέσει το “χρίσμα”. Θα αποτελέσει μεγάλη ήττα για το σύνολο των στελεχών που μέχρι σήμερα “λύνουν και δένουν” στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, όπως Βαλλιανάτος, Γεωργάτος κ.λπ.
Ο Γιώργος Τσιλιμιδός είναι ένας χαμηλών τόνων πολιτικός, χωρίς αντιπάθειες και χωρίς συγκρούσεις και μπορεί να ενεργοποιήσει μεγαλύτερο κομμάτι στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Στην άλλη όχθη, ο Μάρκος Κοτσιλίνης αντλεί μεγαλύτερη δύναμη από την περιφέρεια της Κεφαλονιάς και ειδικότερα από την Πύλαρο και τη Σάμη. “Παιδί” και αυτός του Αλέκου Καλαφάτη, δημιούργησε την τελευταία στιγμή εμπλοκή στα γρανάζια της “Καλαφατικής επετηρίδας” διεκδικώντας το Δήμο Κεφαλονιάς. Χωρίς σημαντικές κοινωνικές σχέσεις, αποκομμένος από τα κομματικά στελέχη του υπόλοιπου, πέραν του Καλαφάτη ΠΑΣΟΚ, επένδυσε πολιτικά στην υπακοή στον Αλέκο Καλαφάτη. Αυτή η στάση του, ίσως του στερήσει το “χρίσμα” αφού ο Γ. Τσιλιμιδός έκανε την κατάλληλη στιγμή το άνοιγμα στον Βαλλιανάτο-Γεωργάτο.
Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος αποτελεί το “αίνιγμα” των εκλογών. Επιχειρεί να κάνει την έκπληξη και να μπει στον δεύτερο γύρο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αυτό να φαίνεται ορατό.
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δήμαρχος Λειβαθούς και με μεγάλη επιχειρηματική δράση στο νησί, ο Θ. Μιχαλάτος επιδιώκει να μπει “σφήνα” και να κερδίσει έναν εκ των δυο μεγάλων συνδυασμών, του Παρίση ή του ΠΑΣΟΚ.
Από τα στελέχη όμως που μέχρι σήμερα ασχολούνται με τα κοινά δεν έχουν τοποθετηθεί υπέρ του πλην του αντιδημάρχου Ερίσου Πολυχρόνη Δενδρινού και του προέδρου του Δ.Σ. Παλικής Ανδρέα Μοσχόπουλου και ο ίδιος ελπίζει ότι μέχρι τις εκλογές θα καταφέρει να αναδείξει νέα στελέχη.
Πλήγμα βέβαια για τον Θεόφιλο Μιχαλάτο αποτελεί η υποψηφιότητα Γκισγκίνη με το ΚΚΕ, ενός ανθρώπου που ζει και δραστηριοποιείται στη Λειβαθώ και αναμένεται το τοπικιστικό στοιχείο να ενισχύσει το ΚΚΕ στη Λειβαθώ, μιας περιοχής από την οποία περιμένει πολλά ο Θεόφιλος Μιχαλάτος.
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα τοπικά πολιτικά δρώμενα ογδόντα ημέρες πριν τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου