Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ο Νίκος Ανουσάκης στον ionian galaxy ΣΠΟΡ FM 90,8

Ο Συνδυασμός του Μάρκου δεν ήταν η κολυμπήθρα του Σιλοάμ

Έσπασε ένα νοσηρό σύστημα εξουσίας για δεκαετίες

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς, Νίκος Ανουσάκης, φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας στον ionian galaxy ΣΠΟΡ FM 90,8 και την εκπομπή των Γιώτας Σιούτη και Γιάννας Κουλουμπή, «Radio Secret». Ο κ. Ανουσάκης σχολίασε με το δικό του τρόπο το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, μιλώντας για νοσηρό σύστημα εξουσίας που έσπασε μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Οι εκλογές τελείωσαν. Ποια είναι η άποψή σας για το αποτέλεσμά τους;

«Αυτές οι εκλογές είχαν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο. Έσπασε ένα νοσηρό σύστημα εξουσίας που είχαμε στην «καμπούρα» μας για δεκαετίες ολόκληρες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα ίδια πρόσωπα από το 1982 μέχρι σήμερα και να κουμαντάρουν τα πάντα στον τόπο μας. Η δημοκρατία θέλει ανανέωση και αλλαγή προσώπων. Είμαστε μια νέα ομάδα ανθρώπων που θέλει να αλλάξει το σκηνικό και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν μηδαμινό έργο και είχαν χωρίσει την Κεφαλονιά σε καλούς και κακούς».

Πόσο έτοιμος είναι οι συνδυασμός μας να εξαλείψει αυτό το μηδαμινό έργο που θα παραλάβετε;

«Όταν οι υπόλοιποι έχουν παραγάγει μηδαμινό έργο, αν εσύ κάνεις μέτριο έργο, φαίνεσαι ιδανικός. Υπάρχουν πολλά προβλήματα τεχνικά και γραφειοκρατικά. Όταν όμως σκύψεις με ευαισθησία πάνω στα προβλήματα κι έχεις όρεξη για δουλειά, μπορείς να προσφέρεις έργο, ακόμη και με πράγματα που δεν απαιτείται κάποιο μεγάλο χρηματικό πόσο. Τι πιο απλό, για παράδειγμα, να διαμορφώσεις τις παιδικές χαρές στο Αργοστόλι και ιδίως την κεντρική παιδική χαρά, για την οποία δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα και τελικά δεν είναι λειτουργική; Τι πιο απλό να αναμορφωθεί η κεντρική πλατεία Αργοστολίου, χωρίς μάλιστα πολλά χρήματα; Ήμουν μωρό και κοντεύω να γεράσω κι έχει παραμείνει η ίδια, ίδια φώτα, ίδια μορφή, ακόμη και ίδιες πλάκες. Υπήρξε δυστυχώς αδράνεια και αδιαφορία, γιατί η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία είχε δημιουργήσει μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στην προηγούμενη αρχή».

Ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που δεν έλυσε ο προηγούμενη αρχή στο Αργοστόλι;

«Για μένα είναι η ύδρευση, εν έτι 2010 το νερό που πίνουμε είναι αθλίας ποιότητας, συν το γεγονός ότι έχει συνεχώς διακοπές και ένα μεγάλο τμήμα της πόλης έχει αμίαντο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το υπόλοιπο νησί γιατί πια μιλάμε για την Κεφαλονιά και όχι για το Δήμο Αργοστολίου. Υπάρχουν περιοχές στην Κεφαλονιά που δεν έχουν ακόμη νερό, για παράδειγμα η Έρισσος».

Το Σάββατο έγινε συνεδρίαση του Συνδυασμού σας, συζητήθηκαν κάποια συγκεκριμένα ονόματα για τις θέσεις των Αντιδημάρχων;

Το λέω με πάσα ειλικρίνεια ότι, πλην του κ. Πυλαρινού, που είναι πλέον σαφές ότι θα αναλάβει τον τομέα των οικονομικών, κανένα άλλο όνομα δεν ειπώθηκε. Έγινε μια πολιτική κουβέντα, πως πάει το πράγμα, τι πρέπει να κάνουμε, είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε μετά τις εκλογές, συνεχάρη ο ένας τον άλλον και γενικά κύλησαν όλα σε πολύ καλό κλίμα».

Έχει συζητηθεί και το δικό σας όνομα πάρα πολύ…

«Μέχρι σήμερα τίποτα δεν είναι οριστικό για κανέναν απολύτως. Από την στιγμή που ο ίδιος ο επικεφαλής δεν έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα, θα ήταν πολιτικά άγαρμπο να πω εγώ το οτιδήποτε».

Υπήρξαν άτομα από το συνδυασμό που ζήτησαν κάποια θέση;

«Όχι, τουλάχιστον δημόσια. Τώρα, από κει και πέρα, αν κάποιος πήρε τον Παρίση τηλέφωνο και του ζήτησε κάτι, φυσικά δεν το ξέρω».

Ο κ. Σαμούρης χαριτολογώντας σε συνέντευξή του, είπε πως περιμένει να πάρετε κάποια θεσμική θέση για να δείτε πόσο δύσκολο είναι…

«Τίποτα δεν είναι δύσκολο ή εύκολο. Όλα είναι και δύσκολα και εύκολα. Το κλίμα που δημιουργήθηκε από την άλλη πλευρά προεκλογικά ότι μόνο εμείς ξέρουμε, μόνο εμείς μπορούμε και ότι αν ο Παρίσης αναλάβει το Δήμο, θα καταρρεύσει το νησί, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν το παίρνει στα σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν παραγάγει κάποιο σημαντικό έργο, ώστε να δικαιούνται να παρουσιάζονται ως αναντικατάστατοι. Όποιος είναι στην πολιτική, πρέπει να ξέρει ότι σήμερα είσαι και αύριο δεν είσαι τίποτα. Εγώ γελάω όταν ακούω ότι στενοχωρήθηκαν κάποιοι επειδή έχασαν. Μα είναι δυνατόν; Μόνο στην Κεφαλονιά είχε δημιουργηθεί αυτή η παθογένεια κάποιοι να θεωρούν δεδομένο και αυτονόητο να διοικούν τον τόπο. Τέλος πάντων, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, να δείξουμε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό. Μπορεί να τα καταφέρουμε μπορεί και όχι».

Πως βλέπετε τα όσα συμβαίνουν στο τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

«Τα βλέπω αστεία. Κι εμείς χάσαμε την προηγούμενη φορά, αλλά είχαμε κρατήσει μια σοβαρή και αξιοπρεπή στάση. Δεν βγήκαμε στους δρόμους να κλάψουμε ούτε καταγγείλαμε κανέναν, παρόλο που είχαν γίνει πάρα πολλά σε εσωκομματικό επίπεδο. Όταν κάποιος χάνει πρέπει να ξέρει ότι την ευθύνη την έχει πρώτα από όλα ο επικεφαλής. Και αυτό το λέω για τον κ. Κοτσιλίνη. Δεν μπορείς να είσαι επικεφαλής και να χάνεις και να σου φταίνε τα πάντα, ακόμη και το εκλογικό σώμα. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες ότι όσοι δεν σε ψήφισαν δεν είναι το υγιές κομμάτι την κοινωνίας. Ο συνδυασμός του δηλαδή, είναι μια κολυμπήθρα του Σιλοάμ και όποιος τον ψηφίσει καθαγιάζεται, ενώ όποιος δεν τον ψηφίσει είναι ο αλήτης και το λαμόγιο; Ο άνθρωπος αυτός είναι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποτίθεται…».

Ποιο είναι το πιο σοβαρό λάθος που έκανε ο κ Κοτσιλίνης;

«Είναι πολλά τα λάθη, αλλά δεν φταίει μόνο αυτός για την αποτυχία του. Είχε έρθει και το πλήρωμα του χρόνου. Αυτοί οι άνθρωποι παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να βαρέθηκε να βλέπει τις φάτσες τους 30 χρόνια τώρα. Και δεν το προσωποποιώ, γιατί κι εμείς, αν κάτσουμε τόσα χρόνια στην εξουσία, το ίδιο θα πάθουμε. Αυτό όμως δεν κάθονται να το εξετάσουν. Θα πω και κάτι άλλο όμως, αν ο κ. Κοτσιλίνης δεν μπόρεσε να ενώσει το χώρο και πάλι δική του ευθύνη είναι».

Αναφέρεστε στην απόφαση του κ. Τσιλιμιδού να μην συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Κοτσιλίνη;

«Με τον κ. Τσιλιμιδό ήμουν και είμαι πολιτικός αντίπαλος. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση και πολύ λίγα έκανε. Απείχε στην ουσία. Εγώ, αν ήμουν στη θέση του, θα έκανα πολύ χειρότερα. Αυτό που του έγινε ήταν ένας πολιτικός εξευτελισμός. Άλλο είναι να σου λένε κάτσε στην άκρη σου γιατί θα φέρουμε ένα μεγάλο όνομα και άλλο να σου λένε κάτσε στην άκρη σου για να φέρουμε τον Δήμαρχο των 800 ψήφων. Είναι προσβλητικό πολιτικά».

Τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα για το συνδυασμό σας, αν ο κ. Τσιλιμιδός συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κ. Κοτσιλίνη;

«Αν η ομάδα του Αργοστολίου ήταν στο συνδυασμό του κ. Κοτσιλίνη, οπωσδήποτε αυτό θα δυσκόλευε το έργο μας».

Από 01/01 σας περιμένει πολύ δύσκολο έργο. Έχετε συζητήσει τις προτεραιότητές σας στο Δήμο;

«Το θέμα του πολιτικού σχεδιασμού δεν έχει τεθεί ακόμη, είναι σε επεξεργασία από συγκεκριμένα άτομα και αργότερα θα γίνει μια πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων. Θέλουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά και να ακούγονται όλες οι απόψεις».

Η καταγραφή των χρεών των Δήμων έχει αρχίσει να γίνεται;

«Ναι, ήδη ενημερώνεται ο κ. Πυλαρινός. Δεν θα χρεωθούμε εμείς τα 20 εκατομμύρια ευρώ ή δε ξέρω πόσα είναι ακριβώς για να βγούνε μετά και να λένε ότι είμαστε οι κακοί και ότι εμείς φταίμε. Όλοι οι Δήμοι χρωστάνε, με εξαίρεση την Κοινότητα Ομαλών. Χρωστάνε και οι δημοτικές επιχειρήσεις».

Ο Δήμος Πυλάρου;

«Φυσικά και χρωστάει. Όλοι λέγανε προεκλογικά ότι τάχα η Πύλαρος δεν χρωστάει. Μεγάλη προπαγάνδα και μεγάλο ψέμα. Όλοι χρωστάνε, ακόμη και οι δήθεν πετυχημένοι Δήμαρχοι. Υπάρχουν και αφανή χρέη σε εργολάβους που δεν φαίνονται πουθενά. Υπήρχε μια κακοδιαχείριση και σπατάλη άνευ προηγουμένου. Και να λέγαμε ότι έκαναν κι έργο; Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα».

Πως κρίνετε την απόφαση της ΔΕΥΑ να μειώσει το τιμολόγιο του νερού γι τους πολυτέκνους κατά 50%;

«Είναι μια σωστή κίνηση κι φυσικά θα την στηρίξουμε. Η στήριξη των πολυτέκνων είναι εκ των ουκ άνευ. Και λίγα τους δίνουμε, θα έπρεπε να τους δώσουμε πολύ περισσότερα».

Πως βλέπετε το νέο δημοτικό συμβούλιο, θα λειτουργήσει με τόσα άτομα;

«Θα υπάρξει πρόβλημα πιστεύω, είναι πάρα πολύ μεγάλο και νομίζω ότι θα είναι και δυσλειτουργικό. Καλώς ή κακώς τα πράγματα είναι έτσι και ελπίζω ότι θα υπάρχει η απαραίτητη ωριμότητα από όλους, ώστε να γίνεται γόνιμος διάλογος».

Πως κρίνεις το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη;

«Συμμετείχαμε όλοι σε μια δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία πήραν μέρος σχεδόν ένα εκατομμύριο νεοδημοκράτες. Η κα Μπακογιαννη έχασε. Τέλειωσε, πρέπει να μάθεις κι να χάνεις και να κερδίζεις. Είχε τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο και τον απεμπόλησε μόνη της, δεν μπορεί όποιος χάνει να κάνει δική του παράταξη και πιστεύω ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Σε περίπτωση εκλογών νομίζω ότι δε θα πάρει πάνω από 1,5 %».

Πριν λίγες μέρες συνεδρίασε η ΝΟΔΕ και τέθηκε το θέμα της διαγραφής του κ. Μαρκαντωνάτου. Πως το κρίνεις;

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με διαγραφές. Αυτά θυμίζουν σταλινικές εποχές. Έκανε κάποιες λάθος επιλογές στον Α γύρο, αλλά μας στήριξε στο δεύτερο γύρο. Για μένα είναι χρήσιμος και πρέπει να παραμείνει στην παράταξη».

Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου