Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Σ. ΚΟΥΡΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ “Α”

«Το να γυρίζεις σελίδα και ν’ ανατρέπεις ένα καθεστώς 20 χρόνων αποτελεί σημαντική επιτυχία»

Συνέντευξη στην Βάσια Μπίρτσου

«Το να γυρίζεις σελίδα και ν’ ανατρέπεις ένα καθεστώς 20 χρόνων αποτελεί σημαντική επιτυχία»μας ανέφερε ο Σ.Κουρής μετά τις εκλογές, δίνοντας στον «Α» την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές και την ανάδειξή του σε Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς
1) Μετά από μια σκληρή μάχη, που πιστεύετε ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών;

Πράγματι οι περιφερειακές εκλογές ήταν ένας σκληρός αλλά αξιοπρεπής αγώνας, ο οποίος κρίθηκε έως και την τελευταία στιγμή. Ο τοπικισμός κάθε νησιού έπαιξε τον ρόλο του, σε συνδυασμό όμως και με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, παρ’ όλο ότι είχαμε αντιπάλους δύο επικεφαλείς ψηφοδελτίων Περιφερειάρχες, τον κ. Ηλία Μπεριάτο του ΠΑ.ΣΟ.Κ και τον κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο του Συνασπισμού, αντέξαμε στην πίεση του τοπικισμού και καταφέραμε στην πρώτη αναμέτρηση ν’ αναδειχθούμε σε πρώτη δύναμη στο Νομό, στη δε επαναληπτική εκλογική διαδικασία αντέξαμε στην ισχυρή πίεση όλων των δυνάμεων , ιδιαίτερα όλου του Κεφαλλονίτικου Κυβερνητικού λόμπι του ΠΑΣΟΚ. (5 Υπουργοί, 1 Βουλευτής, 1 Νομάρχης και Δήμαρχοι.)
Πορευτήκαμε στην προεκλογική μας πορεία αξιοπρεπώς με σύνεση, συνέπεια και χαμηλούς τόνους. Είπαμε την αλήθεια στον κόσμο και από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους.
Στόχος μας πλέον είναι ν’ ανακτήσουμε την αξιοπιστία των πολιτών στους θεσμούς και να σμιλεύσουμε την ενότητα. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα στις αποφάσεις μας και σοβαρότητα στην άσκηση της εξουσίας. Ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στους πολίτες και να μην προκαλούμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.
2)Πριν ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν εθνικές εκλογές οπού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Που οφείλεται ότι ένα χρόνο μετά, στην πρώτη θέση βλέπουμε την ΝΔ;
Τρεις παράγοντες καθόρισαν την ανατροπή του αποτελέσματος μέσα σ’ ένα χρόνο.
Ο μεν πρώτος αφορά στην στόχευση μας, στις αρχές του προγράμματος μας και στην ειλικρινή επικοινωνία μας με τους πολίτες. Συμπορευτήκαμε με τον πολίτη, μοιραστήκαμε την αγωνία του και τα προβλήματα του, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στη συμπεριφορά του απέναντι μας, στην δεκτικότητα του και την διάθεση διαλόγου. Αυτό και μόνο μας δίνει δύναμη προκειμένου με υπευθυνότητα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χειρισμοί οι οποίοι ανέδειξαν την αδράνεια και ανικανότητα της ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα που επέφεραν οι πιέσεις στο Ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συρθούμε στο δανεισμό του Δ.Ν.Τ και να δεχτούμε έλεγχο της οικονομικής μας διαχείρισης. Σαν να μην έφθανε αυτό και αντί να αποφασιστούν από την Κυβέρνηση μέτρα μείωσης των υπέρογκων κρατικών εξόδων και σπαταλών του Δημοσίου προτιμήθηκε η περικοπή μισθών και συντάξεων, ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Ένας τρίτος παράγοντας ήταν ότι σε αυτήν την εκλογική διαδικασία, η παράταξη μας στον Νομό ήταν ενωμένη τόσο στο Δημοτικό ψηφοδέλτιο όσο και στο Περιφερειακό. Αυτό αποδεικνύει ότι η ενότητα μας δίνει δυναμική αλλά και εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα. Έτσι οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε και την επικράτηση του Δημοτικού ψηφοδελτίου με τον κ. Αλέξανδρο Παρίση, αλλά και την επικράτηση του Περιφερειακού ψηφοδελτίου με τον κ. Σπύρο Σπύρου.
3)Αυτή η αλλαγή, τι καινούργιο θα προσφέρει στο νησί μας;
Το να γυρίζεις σελίδα και ν’ ανατρέπεις ένα καθεστώς 20 χρόνων αποτελεί σημαντική επιτυχία. Η αλλαγή και σε πολιτική αλλά και σε πρόσωπα δίνει προοπτική ανάπτυξης και ελπίδα προόδου. Από όλους εμάς εξαρτάται ν’ ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή.Χρειάζεται πολύ δουλειά, συνέπεια και σεμνότητα.
4)Ως αντιπεριφερειάρχης, επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τον ρόλο σας, ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας;
Σαν Αντιπερειφερειάρχης θα ασχοληθώ με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το νέο Νομοθετικό πλαίσιο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Επίσης θα προΐσταμαι των Υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα αναφέρεται στο οργανόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και κατ’ επέκταση στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Στην πορεία θα μεταβιβασθούν σημαντικές αρμοδιότητες Υπουργείων, με προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν. Γνωρίζουμε ότι και η παρούσα μεταρρύθμιση, όπως και κάθε μεταρρύθμιση, είναι δύσκολες στην εφαρμογή ειδικά στο ξεκίνημα. Ελπίζω η Κυβέρνηση να προτίθεται πραγματικά να μεταβιβάσει αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους και γενικά να υποστηρίξει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κάνοντας πράξη το αποκεντρωτικό Κράτος που σέβεται τον πολίτη. Η αποκέντρωση πλέον είναι αίτημα του κοινωνικού περιβάλλοντος, που έχει διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα αποδοχής της.
5) Η αποχή κυρίως από τις νέες γενιές ήταν ένα έντονο φαινόμενο σε αυτές τις εκλογές. Τι θα κάνετε για να ξανά-κερδίσετε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά;
Ο σεβασμός, η αξιοπιστία και η αξιοκρατία προς τους νέους πιστεύω ότι θα μας δώσει την δυνατότητα να τους πλησιάσουμε. Είναι προτεραιότητα μας η συμμετοχή των νέων σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δομές. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους και θα τους δώσουμε τις σωστές κατευθύνσεις για ν’ αξιοποιήσουν τις δυνάμεις τους. Η αναβάθμιση της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στα Ιόνια Νησιά θα ανοίξει πύλες διεξόδου γνώσης και ενασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου