Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Τσιλιμιδός ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ 2007-2010

Όπως γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν μιλάνε για Δήμο ή Νομαρχία, ο απερχόμενος «άρχοντας», μερικές ημέρες πριν εκπνεύσει η θητεία του, κάνει τον απολογισμό της τετραετίας. Έτσι και χθες το βράδυ, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Γιώργος Τσιλιμιδός, αναφέρθηκε στο έργο της τετραετίας 2007-2010.

Ο τελευταίος Δήμαρχος Αργοστολίου ανέβηκε στο βήμα μάλλον συγκινημένος λέγοντας τα εξής: «Κλείνει στις 31/12/2010 η δημοτική περίοδος που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε μετά την λαϊκή ετυμηγορία της 15/10/2006. Μαζί της κλείνει και μια ιστορική περίοδος για τον Δήμο Αργοστολίου που δεν θα υφίσταται πλέον μετά από 150 χρόνια διαδρομής, λόγω της νέας πραγματικότητας που επήλθε με τον Καλλικράτη και τον νέο Δήμο Κεφαλονιάς που δημιουργήθηκε. Ο Δήμος Αργοστολίου υπήρξε σε όλη αυτήν τη διαδρομή ο πνεύμονας του νησιού μας σε κάθε επίπεδο. Σήκωσε το βάρος της οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Κεφαλονιάς χωρίς να παραγνωρίζεται και η συνεισφορά και των άλλων περιοχών που την συνθέτουν. Στο κλείσιμο αυτής της Δημαρχίας θέλω να κάνω έναν απολογισμό στους συμπολίτες μου, αλλά και για την ιστορική καταγραφή. Πολλές φορές στη διάρκεια μιας περιόδου υπάρχουν πολλές συγχύσεις η συσκοτίσεις για τα τεκταινόμενα. Η πολιτική ένταση δεν φωτίζει επαρκώς τις θετικές δράσεις η τις αδυναμίες. Έτσι με αυτό τον απολογισμό θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα».

Πολιτικό και αυτοδιοικητικό περιβάλλον

«Η περίοδος 2007 ήταν από τις πιο ασταθής πολιτικά των μεταπολιτευτικών χρόνων και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Σε τοπικό θήτευσαν τρεις διαφορετικοί Βουλευτές, Π. Αλιβιζάτος, Α. Παρίσης και Σ. Μοσχόπουλος με διαφορετική φιλοσοφία, λογική και προτεραιότητες για τα τοπικά μας πράγματα, άρα υπήρξε και μια ρευστότητα στον καθορισμό κοινών πολιτικών στόχων με την αυτοδιοίκηση του νησιού. Σε εθνικό επίπεδο είχαμε δύο φορές εκλογές, που από την μία προέκυψε και αλλαγή Κυβέρνησης και όλοι γνωρίζουμε την δραματική αλλαγή δεδομένων από τον Οκτώβρη του 2009, όπου η χώρα έφθασε στα όρια της πτώχευσης και βιώνει ο λαός στιγμές οδυνηρές χάριν της επιβληθείσας διεθνούς κηδεμονίας. Αυτό αναπόφευκτα επέδρασε αρνητικά και στην αυτοδιοίκηση.

Η αυτοδιοικητική περίοδος 2007-2010 είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

-Οικονομική καχεξία που επέδρασε αρνητικά.

-Επενδυτική δυσπραγία.

-Θεσμική αναδιάρθρωση

Οικονομικά στοιχεία

-Αυξήθηκαν στην παρούσα περίοδο τα δημοτικά τέλη

Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 30%

-Οι ΚΑΠ (Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) αυξήθηκαν ελάχιστα έως το 2009, αλλά οι προστιθέμενες αρμοδιότητες εξανέμισαν την όποια αύξηση.

-Οι μισθολογικές δαπάνες του Δήμου Αργοστολίου ήταν του μεγέθους του 2006 προστιθεμένων και των αυξήσεων από τις μισθολογικές ωριμάνσεις. 4.240.000 δαπάνη το 2006, έναντι 4.290.000 δαπάνη το 2009. Ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε.Η μείωση του προσωπικού προήθλε από συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις. Το 2010 η μισθολογική δαπάνη θα είναι μειωμένη λόγω των οικονομικών μέτρων και θα ανέλθει στο ποσόν των 3.900.000.

-Δανειακές υποχρεώσεις

Ο δανεισμός του Δήμου παρελήφθη στα 3.329.843 και θα παραδοθεί στα 3.837.417 συμπεριλαμβανομένου και του δανείου 1.600.000 για την επενδυτική αγορά της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές-εργολάβοι κλπ)

Οι παραδιδόμενες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 2.500.000 σε σχέση με τα 1.400.000 που παρελήφθησαν το 2006. Εξ αυτών οι 300.000 είναι προς ΝΠ του Δήμου, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και ΔΥΟ.

-Οφειλές προς τον Δήμο.

Οι οφειλές από πολίτες και επιχειρήσεις ανέρχονται στο ποσόν 1.200.000 έναντι 890.000 το 2006. Η αύξηση τους οφείλεται στην έντονη οικονομική κρίση.

Αναπτυξιακό έργο

Ολοκληρώθηκαν έργα που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν άλλα στην παρούσα περίοδο.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα κάποια έργα της δικής μας περιόδου. Θα ξεκινήσουν κάποια που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τα δύο στην ουσία προγράμματα που χρηματοδότησαν έργα ήταν ο ΘΗΣΕΑΣ και το Γ ΚΠΣ. Το αναπτυξιακό έργο του Δήμου αποτιμάται περίπου στα 16.000.000, αν υπολογισθούν οι πληρωθέντες λογαριασμοί στην παρούσα δημοτική περίοδο.

Νέο Δημοτικό Γηροκομείο

Ένα τεράστιας σημασίας έργο για τον Δήμο Αργοστολίου και ολόκληρη την Κεφαλονιά πήρε σάρκα και οστά στη δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται είναι η ανέγερση του Νέου Δημοτικού Γηροκομείου. Για το έργο αυτό εξασφαλίσθηκε πίστωση 3.000.000 από το ΠΔΕ και συμβάλλει με 2.500.000 το ίδιο το Ίδρυμα από την δωρεά Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή. Έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 30 μήνες. Για την ανέγερση του χρειάσθηκε η μεταφορά των τροφίμων, αφού η αρχική πρόβλεψη να παραμείνουν στον ίδιο χώρο δεν ήταν αντικειμενικά υλοποιήσιμη. Μισθώθηκε για τον σκοπό αυτό κεντρικό ξενοδοχείο που εξασφαλίζει πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης των γερόντων και εργασίας για το προσωπικό.

Αγορά ακίνητου Τράπεζας Ελλάδος

Μια μεγάλη επένδυση ολοκληρώθηκε το 2009 από τον Δήμο Αργοστολίου η αγορά του ακινήτου της Τραπέζης Ελλάδος στο Αργοστόλι.

Η αγορά πραγματοποιήθηκε χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό, με πολιτικούς όρους και κόστισε 1.600.000 που προήλθαν από 15ετη δανεισμό του ΤΠΔ. Σκοπός της αγοράς η δημιουργία σύγχρονης πινακοθήκης-γλυπτοθήκης. Η αλλαγή χρήσης της που προετοιμάζεται δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

ΔΕΥΑ-ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ

Η ΔΕΥΑ πραγματοποίησε έσοδα το 2009 1.984.847 (2.564.413 βεβαιωθέντα). Είναι οικονομικά αυτοδύναμη και ανεξάρτητη οφείλει προς τρίτους 100.000 και τις οφείλονται 720.000 από καταναλωτές. Έχει δανεισμό 150.000.

Η Διαδημοτική επιχείρηση καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος έχει εταίρους όλους τους Δήμους του Νομού. Διαθέτει σύγχρονο εντός προδιαγραφών ΧΥΤΑ, ο οποίος εκσυγχρονίσθηκε με την εγκατασταθείσα πρόσφατα μονάδα τεμαχισμού, διαλογής και συλλογής-επεξεργασίας των στραγγιδίων. Προσφέρει επίσης υπηρεσία ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού. Είναι αναγκαίο να συγκρατήσει το κόστος υπηρεσιών. Η φετινή συνεισφορά του Δήμου ανήλθε στο ποσόν 1.200.000».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσιλιμιδός αναφέρθηκε στην Κοινωνική Πολιτική, στον Πολιτισμό, την «Βοήθεια στο σπίτι», στο Δημοτικό Γηροκομείο, στους Παιδικούς σταθμούς, στην κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας, στον Αθλητισμό, στις Διεθνείς σχέσεις, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενότητες τις οποίες θα αναλύσουμε και θα κάνουμε ρεπορτάζ στα επόμενα φύλλα. Κλείνοντας ο κ. Τσιλιμιδός είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύθηκαν αυτή την τετραετία και να τους διαβεβαιώσω ότι εργάστηκα για το καλύτερο. Τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους, Πρόεδρο ΔΣ, Προέδρους Ν.Π και Επιχειρήσεων, καθώς και τα μέλη των συμβουλίων τους, τους Δημοτικούς συμβούλους, τους Προέδρους και τα μέλη των ΤΣ. Την Ν.Α. Κεφ/νιας και Ιθάκης με επικεφαλής τον Νομάρχη Δ. Γεωργάτο και τους συνεργάτες του για την συνεργασία. Τους συναδέλφους Δημάρχους των άλλων δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για την αλληλεγγύη και κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων. Τους υπαλλήλους που χωρίς αυτούς και ειδικά την αυταπάρνηση κάποιων το έργο μας θα ήταν φτωχότερο. Τέλος την οικογένειά μου που με στήριξε και με ανέχτηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου