Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010


Νομαρχία ήταν και… πάει


Έφτασε η ώρα που ο «Καλλικράτης» έκλεισε τη Νομαρχία Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αυτό έγινε στο τελευταίο και αποχαιρετιστήριο Νομαρχιακό Συμβούλιο στο Αργοστόλι. Όπως είπε και ο Νομάρχης «τίτλοι τέλους για τα 150 χρόνια της Νομαρχίας».

Παρά το γεγονός ότι συζητήθηκαν αρκετά θέματα και πάρθηκαν αποφάσεις, οι περισσότεροι που έλαβαν μέρος θέλησαν να που με τον δικό τους τρόπο ο καθένας τον «επικήδειο» ή το «μνημόσυνο», όπως το χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μαντζουράτος. Ο πρόεδρος του Ν.Σ., Νικόλας Βαλλιανάτος, ήταν λιτός και περιεκτικός. Ουσιαστικά ευχαρίστησε τα μέλη του Συμβουλίου για τη συνεργασία που είχαν για τέσσερα χρόνια. Ευχήθηκε, μάλιστα, καλή σταδιοδρομία στα μέλη τα οποία εξελέγησαν στο νέο Δημοτικό ή το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο... τελευταίος Νομάρχης Κεφαλονιάς, Διονύσης Γεωργάτος

Ο Νομάρχης, στον δικό του… επικήδειο είπε τα εξής: «Μετά από 150 χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έλαβε τέλος. Ο Καλλικράτης έχει να δώσει πολλά περισσότερα από ότι σήμερα. Στη θητεία μου εφαρμόσαμε ισονομία και ισοπολιτεία. Παραδίδουμε τη Νομαρχία χωρίς χρέη από δάνεια. Θα υπάρξει δημόσια παρουσίαση-παράδοση στις νέες αρχές. Παραδίδουμε έργα υλοποιημένα ή δημοπρατημένα. Η συνεργασία με όλους υπήρξε γόνιμη και έφερε αποτελέσματα, αφού πολλές αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα. Θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος.

Σχεδόν δάκρυσε ο Διονύσης Λευκαδίτης στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Ο πρώην Νομάρχης, Διονύσης Λευκαδίτης, παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια είπε: «Λυπάμαι που βρίσκομαι στο τελευταίο συμβούλιο της Νομαρχίας. Ήμουν αντίθετος από την αρχή στον Καλλικράτη, αλλά η παράταξή μου συμβιβάστηκε. Δεν θα πάει μπροστά αυτό το σύστημα και εύχομαι να διαψευστώ. Είναι πού λυπηρό να φτάνουμε στην κατάργηση ενός θεσμού 150 χρόνων. Ο Νομάρχης πρέπει να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα στην Περιφέρεια κάπου θα χαθούμε. Καλή επιτυχία σε όλους όσους έχουν εκλεγεί».

Ο Αντινομάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος

Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος ανέφερε τα εξής: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως θεσμός δεν μεγάλωσε ποτέ. Πολύ γρήγορα καταργήθηκε και δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει τον πολίτη. Παρέμεινε νεογνό και ελάχιστα βοήθησε, αλλά δεν μηδενίζουμε τα πάντα. Παρά τις αδυναμίες του ο θεσμός ήταν κοντά στο λαό και στα προβλήματά του. Τώρα πάμε σε λάθος κατεύθυνση και οι συνέπειες θα φανούν πολύ σύντομα. Εγώ πιστεύω στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών».

Πάντα... διαφορετικός ο Δημήτρης Μαντζουράτος

Ο Δημήτρης Μαντζουράτος, γνωστός για τις… αιρετικές για πολλούς απόψεις του τόνισε τα εξής: «Ο θεσμός της Νομαρχίας δεν ήταν ποτέ αταξικός. Κάποια τάξη υπηρετήθηκε και αυτή ήταν το μεγάλο κεφάλαιο. Οι λαϊκές ανάγκες είναι ακόμη στις καλένδες, ενώ τα συμφέροντα του κεφαλαίου έχουν προωθηθεί. Οι ηγεσίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. μετέτρεψαν το θεσμό της Νομαρχίας σε θεσμό διοίκησης του καπιταλιστικού κράτους. Το νήπιο μεγάλωσε και ανδρώθηκε, αλλά δεν υπηρέτησε την εργατική τάξη, αλλά άλλη τάξη. Η διοίκηση στη Νομαρχία ήταν παραταξιακή».

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, Διονύσης Αραβαντινός

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, προερχόμενος από την Παλλική, Διονύσης Αραβαντινός πήρε τον λόγο για μια σύντομη τοποθέτηση λέγοντας: «Ένας θεσμός δύει και ένας άλλος ανατέλλει. Θα κριθεί από την πολιτεία αν πέτυχε ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι πρόσφερε στην κοινωνία. Λειτουργήσαμε συνετά και έντιμα τέσσερα χρόνια». Χαριτολογώντας τόνισε ότι θα του λείψει η «αντιπαράθεση» με τον Δημήτρη Μαντζουράτο.

Στο περιθώριο της… επιμνημόσυνης δέησης συζητήθηκαν δύο θέματα, τα οποία ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο αφορούσε το Δάση και το δεύτερο τα «προβληματικά» σχολεία. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, εγκρίθηκαν 200.000 ευρώ για να την αποκατάσταση των δασικών δρόμων στα Σιμωτάτα και τον καθαρισμό του Αντιπυρικού Δικτύου. Επίσης, το ίδιο έγινε και για το δάσος του Αγίου Αθανασίου στο Αργοστόλι. Η Δασάρχης, κ. Λύτρα, έφυγε ευχαριστημένη από την αίθουσα της Νομαρχίας. Σε ό,τι αφορούσε τα σχολεία, Νομάρχης δεν πήρε σαφή θέση, πέρα από κάποια ευχολόγια η νέα αρχή να κοιτάξει το πρόβλημα, κυρίως στο Λύκειο της Πάστρας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου