Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μ.ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ Ν. ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΑΤΟ

«ΟΙ ΔΟΚΤΟΡΕΣ ΕΝΙΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Ενώ περιμέναμε με μεγάλη αγωνία την απάντηση του Νομαρχιακού Μεγάρου στα ζητήματα που θίξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, σχετικά με τους πρόχειρους διαγωνισμούς της 22-12-2010, παρουσιάζεται λίγο καθυστερημένα ο αντ’ αυτού Ν. Σολωμός να μας δώσει λέει ξεκάθαρες απαντήσεις σε περίεργες ερωτήσεις, μιας και η Νομαρχία καθυστερεί να απαντήσει αφού «δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζουν ταυτόχρονα δύο συλλογικά όργανα (Ν.Σ. και Δ.Σ. του ΚΙΕ) προκειμένου να γίνει σύντομη κατάρριψη των λεχθέντων» !!!. Λες και απαιτείται σύγκλιση όλων των συλλογικών οργάνων για να απαντήσουν σε έναν πολίτη!!, όπως μας αποκαλεί ο κος επίκουρος καθηγητής.
Φαίνεται λοιπόν ότι η Νομαρχιακή Αρχή, γνωρίζοντας ότι πιάστηκε στα πράσα, αποφάσισε ν’ αφήσει να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο έτερος των συμβαλλομένων και έτσι να εκτεθούν στην κοινή γνώμη αυτοί που είχαν την πρεμούρα για τους πρόχειρους διαγωνισμούς τρεις (3) μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και μόλις εννέα (9) ημέρες πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους για τη Νομαρχία.
Γνωρίζουμε ότι ο πολίτης κ. Φιλιππάτος, όπως μας αποκαλεί με δόση ειρωνείας ο Δόκτωρ Ν. Σολωμός, επίκουρος καθηγητής της σχολής ναυτικών δοκίμων, γραμματέας Δ.Σ. και πρωτεργάτης του ΚΙΕ και δεν γνωρίζουμε τι άλλο.., δεν επιτρέπεται να απαντάει σε οποιονδήποτε μονολογεί εναντίον του και παρουσιάζει το «πόνημα» του σαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε περίεργες ερωτήσεις. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι δεν επιτρέπεται να αγνοούμε εμπαιγμούς τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας.
Γι αυτό και παρ’ ότι πιο αρμόδια γι’ αυτό το κείμενο-απολογία θα ήταν τα νηπιαγωγεία παρά η απάντησή μας και η τεχνική-νομική τεκμηρίωση των λεχθέντων, θα προσπαθήσουμε όχι να απαντήσουμε στο κείμενο, γιατί τότε θα χρειαζόταν να το ανασκευάζουμε αράδα αράδα-όπου είναι οι συνειδητές ψευδολογίες-αλλά να απαντήσουμε επί της ουσίας σε ορισμένα ζητήματα που διαστρεβλώνει ο καθηγητής μας.
Πουθενά στο κείμενό μας δεν αναφέρουμε ότι στις περιλήψεις των προκηρύξεων πρέπει να περιγραφεί με σαφήνεια το πώς θα χρησιμοποιούνται τα επιστημονικά όργανα όπως μας λέει ο πρωτεργάτης του ΚΙΕ, αλλά είπαμε ότι πρέπει να είναι σαφής η περιγραφή του φυσικού αντικειμένου των διαγωνισμών και θέσαμε το βασικό ερώτημα: «Προμήθεια οργάνων για πού λοιπόν;».
Επειδή κάνει πως δεν καταλαβαίνει θα του το εξηγήσουμε. Η περιγραφή ως θέμα των τίτλων των προκηρύξεων, όπως δημοσιεύθηκαν, είναι τουλάχιστον παραπλανητική για να μην την χαρακτηρίσουμε διαφορετικά, γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να προστεθεί μόνο η φράση: «για το αστεροσκοπείο “Εύδοξος”». Κάνοντας όμως αυτό τα τζιμάνια της Νομαρχίας, θα καταλάβαιναν ακόμη και οι αδαείς πολίτες-όχι μόνο οι κακεντρεχείς!!- ότι πρόκειται για καραμπινάτη κατάτμηση αφού πρόκειται για προμήθεια στο ίδιο αντικείμενο αλλά και στον ίδιο Κ.Α.Ε. 9781.Γ.01, (βλέπε συνοπτικά στοιχεία διαγωνισμού και συγκεκριμένα στην χρηματοδότηση του έργου και στις τρεις προμήθειες) όπως έχει εγγραφεί στην χρηματοδότηση και στον τακτικό προϋπολογισμό της Ν.Α.
Στον πολυπράγμων καθηγητή μας αλλά και στους υπευθύνους του Μεγάρου της πλατείας Βαλλιάνου εξηγούμαστε:
Στην τελευταία υπουργική απόφαση αριθμ. 35130/739/10 (ΦΕΚ 1291 Β/11-8-2010) με θέμα αύξηση των χρηματικών ποσών του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν.2362/95 για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν και προμήθεια προϊόντων αναφέρει στην τελευταία παράγραφο ότι οι περιορισμοί των ως άνω ποσών, δηλαδή για τις προμήθειες με πρόχειρο διαγωνισμό ποσού 60.000 € πλέον Φ.Π.Α., αναφέρονται σε σχέση με το ύψος της εγγεγραμμένης ετήσιας πίστωσης κατά Ειδικό Φορέα και Κ.Α.Ε. στον προϋπολογισμό κάθε φορέα, δηλαδή του ποσού των 183.885,00 € με το Φ.Π.Α. όπως συμβαίνει στην δική μας περίπτωση και στον κωδικό Κ.Α.Ε. 9781.Γ.01. Άρα κε καθηγητά μας ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός και όχι πρόχειρος.
Επιπροσθέτως θα πρέπει να γνωρίζετε, αφού διαπιστώνουμε από την απάντησή σας ότι έχετε εμβαθύνει-σαν κακός μαθητής όμως-στο αντικείμενο και με την υπόδειξη ποιων άραγε;;, ότι υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός CPV που δημιουργεί ένα σύστημα ενιαίας ταξινόμησης για δημόσιους διαγωνισμούς το οποίο βοηθά στην τυποποίηση των αναφορών που χρησιμοποιούνται από τις αναθέτουσες αρχές (βλέπε κανονισμό 213/2008 αλλά και στην ιστοσελίδα simap.europa.eu). Αυτός ο κωδικός λοιπόν δεν υπάρχει πουθενά στις προκηρύξεις…, συνάμα στα τεύχη του διαγωνισμού έτσι όπως παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει ενδεικτικός προϋπολογισμός όπως απαιτείται, με τιμή μονάδος για το κάθε ένα ξεχωριστά επιστημονικό όργανο που περιγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές αλλά εσφαλμένως-αν όχι σκοπίμως-αναγράφεται ο συνολικός προϋπολογισμός στο τέλος των τεχνικών προδιαγραφών!!.
Για να δούμε τώρα τι θα σκαρφιστεί για να μας απαντήσει το σαΐνι επί των προμηθειών Ν. Σολωμός;;.
Εδώ ζητάμε την κατανόηση του καλόπιστου αναγνώστη που τον περιπλέκουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά για να αντικρούσουμε την «διατριβή» του κου καθηγητή. Όσον αφορά την πολιτική απάντηση την έδωσε ο Μάκης Φόρτες με το εύστοχο ερώτημα πόσο νομιμοποιείται πολιτικά και ηθικά η Νομαρχιακή Αρχή πριν το κύκνειο άσμα της να διενεργεί διαγωνισμούς και μάλιστα πρόχειρους.
Και συνεχίζουμε: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για τον κ. Ν. Σολωμό. Επειδή ορισμένοι του αράδιασαν πέντε παραγράφους για να μας τις σερβίρει έχει μπερδευτεί και έχει χάσει τον δρόμο που οδηγεί στα άστρα. Προσπαθεί να δικαιολογήσει ότι σε περίπτωση ανοικτού διαγωνισμού μπορεί να μην υποβάλει κανείς υποψήφιος προσφορά ή αν βρεθούν κάποιοι θα υποβάλλουν ημιτελείς και τμηματικές και έτσι θα καταστεί άγονος ο διαγωνισμός. Πλήρης αποκάλυψη προθέσεων και εμείς παραφράζουμε την φράση του Μάκη Φόρτε γιατί ταιριάζει γάντι στην περίπτωση: ούτε ηθικό ούτε νόμιμο.
Τώρα τα περί υπέρτατης δημοσιότητας στο διαδίκτυο μόνο γέλωτες προκαλούν, διότι οι προκηρύξεις δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου και στο τοπικό τύπο αφού ο νόμος το ορίζει και τον εφαρμόζουμε κατά γράμμα!!, καθότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί προμηθευτής στην Κεφαλονιά για να προσφέρει και να διαθέσει τα επιστημονικά όργανα.
Γίνεται πια ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πάει καλά στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Γι αυτό καλούμε τον επερχόμενο Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή να διαβάσει με την προσήκουσα προσοχή και σοβαρότητα το παρόν άρθρο και στην περίπτωση κατακύρωσης των τεσσάρων (4) πρόχειρων διαγωνισμών και της υπογραφής των αντίστοιχων συμβάσεων πριν της 01-1-2011, να τις επανεξετάσει και αξιολογήσει, όπως με σαφήνεια το δήλωσε και στα ΜΜΕ.
Τα περί «θολωμένου μικροδικτάτορα», «Στην καταστροφή είναι ασυναγώνιστοι. Στην δημιουργία πατώνουν», «βλακώδους μικροπολιτικής», «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ» δεν μας αγγίζουν και πιστεύουμε ότι ο Ν. Σολωμός δεν αναφερόταν σε εμάς αλλά γενικά, καθότι η ανατροφή και η παιδεία του δεν το επιτρέπει να επιτιμά έναν απλό πολίτη!.
Εμείς αντιθέτως τον τιμούμε για τις άοκνες προσπάθειές του για την πρόοδο της επιστήμης και για την κοπιαστική του προσήλωση στην εξερεύνηση του διαστήματος όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την «κοσμογονία» των ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία έχει συμμετάσχει ή και διαχειριστεί εξ’ ολοκλήρου. Πρέπει πράγματι να είσαι εραστής της επιστήμης για να συμμετέχεις ή να διαχειρίζεσαι εξ’ ολοκλήρου ερευνητικά προγράμματα με πενιχρούς προϋπολογισμούς όπως το Πρόγραμμα Γ’ ΚΠΣ/ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, Ενίσχυση και Αναβάθμιση Υφισταμένων Υποδομών για την Υποστήριξη Αστροδιαστημικών και Γεωδυναμικών Ερευνητικών Δράσεων Έρευνας και Τηλεμάθησης στο Ιόνιο, το Πρόγραμμα SPACE-QUEST: Quantum Engagement in Space Experiments και αρκετά άλλα προγράμματα πείνας.
Οι παραπάνω προσπάθειες έχουν μεγαλύτερη αξία φίλοι αναγνώστες, αν αναλογιστούμε ότι παράλληλα με τα προαναφερόμενα προγράμματα ο κ. Ν. Σολωμός, από αδιαστάβρωτες όμως πληροφορίες, έχει συμβολή και σε στρατιωτικά προγράμματα όπου όμως για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρονται στοιχεία και προϋπολογισμοί. Οι συνολικά 5-6 δημοσιεύσεις του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά από το 1993 μέχρι σήμερα (17 χρόνια) μπορεί να μην φαίνονται πολλές αλλά «ουκ εν τω πολλώ το ευ».
Κύριε καθηγητά, ο «διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες». Εμείς θέλουμε να προοδεύσει το ερευνητικό κέντρο «ΕΥΔΟΞΟΣ» και να μην καταντήσει σαν άλλα ερευνητικά ιδρύματα που οδηγούν τη χώρα καθημερινά στην επιστημονική υποβάθμιση έχοντας ειδικευτεί στην προγραμματοθηρία και που το μόνο που ενδιαφέρει τους προγραμματοθήρες διαχειριστές τους είναι να προσελκύσουν χρηματοδότηση όχι μόνο για επιστημονικούς σκοπούς αλλά και για κάτι παραπάνω.
Άλλωστε, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής σας ως αστροφυσικός που είστε - και άρα δικαιωματικά διεκδικείται για τον εαυτό σας τον τίτλο του «πολίτη του αχανούς σύμπαντος» και όχι μόνο του πολίτη της Κεφαλονιάς - ότι οι λεγόμενες «μαύρες τρύπες» του διαστήματος, που όμως από χρόνια έχουν μετακομίσει στην οικονομία της Ελλάδας, σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας, μέσω της διαδικασίας της βαρυτικής κατάρρευσης, παγιδεύουν για πάντα τόσο την ύλη όσο και την ενέργεια.
Τέλος για σήμερα φίλε αναγνώστη θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα υπογράψουμε το άρθρο μας όπως μας αποκαλεί ο κ. Ν. Σολωμός, δηλαδή ως πολίτης της Κεφαλονιάς..., δεν είναι και άσχημη ιδέα. Απλά θα προσθέσουμε και ας μας το συγχωρήσει ο αγαπητός καθηγητής, και ως Επιλαχών Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά.
Ο πολίτης της Κεφαλονιάς κ. Φιλιππάτος
Επιλαχών Δ. Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά.

ΥΓ1: Φίλτατε Νικόλα δεν μπορούμε να αυτολογοκριθούμε στις απόψεις μας επειδή τάχα μπορεί να παίζουμε το παιχνίδι των ατόμων που μας ανέφερες σε προσωπική μας συνομιλία. Κατανοείς καλύτερα από τον καθένα ότι δεν είμαστε τόσο αφελείς όσο αυτοί που νομίζουν ότι μπορεί εν έτη 2010 να ταΐζουν τον κόσμο κουτόχορτο.
ΥΓ2: Πρέπει να γίνει κατανοητό από το κείμενο μας ότι την ευθύνη δημοπράτησης των διαγωνισμών, ως προς τον χρόνο και ως προς τις διαδικασίες την έχει αποκλειστικά η δημοπρατούσα αρχή, δηλαδή η Ν.Α. Δεν κατανοούμε λοιπόν το λόγο που παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα ο κος Ν. Σολωμός. Είναι τόσο σίγουρος ότι οι διαδικασίες που τηρήθηκαν από την Ν.Α. ήταν οι ορθές και μάλιστα ύστερα από το σημερινό μας άρθρο;;. Εμείς πολύ το αμφιβάλουμε.
ΥΓ3: Είχαμε ολοκληρώσει το άρθρο μας και ήταν έτοιμο προς δημοσίευση στα ΜΜΕ όταν το απόγευμα της 20-12 εκδόθηκε δελτίο τύπου από την Ν.Α. (από ποιον άραγε φωστήρα;;) για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τους πολύπαθους πρόχειρους (κυριολεκτικά στο πόδι!!) διαγωνισμούς και όχι μόνο. Εμείς θα απαντήσουμε στο φίλο Διονύση Γεωργάτο με κρύα καρδιά και ξέρει το γιατί…..και όχι απρόσωπα στην Ν.Α., γιατί πιστεύουμε ότι είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο, στα θέματα που μας αφορούν και που κάναμε κριτική. Για τα υπόλοιπα ας τα βρουν μεταξύ τους και τότε να ενημερώσουν εμάς και τον εμβρόντητο Κεφαλονίτη.
Ένας καλός τίτλος ως απάντηση είναι «ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΑΜΠΑΚΕΡΑΣ».
Μαθαίνουμε λοιπόν, ως προς τον 1ο διαγωνισμό, ξέρετε της πράσινης ανάπτυξης κ.λ.π. ότι ήταν στο σχεδιασμό εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα η χρηματοδότηση εξασφαλίσθηκε επί Υπουργείας της κ. Λ. Κατσέλη. Εμείς πουθενά στο κείμενο δεν αναφέραμε την λέξη «μετεκλογικά» όπως σκοπίμως την αναφέρει ο Διονύσης Γεωργάτος για να αιτιολογήσει ότι όλα έγιναν καλώς. Και τον ρωτάμε ευθέως γιατί αυτή η καθυστέρηση της προκήρυξης αφού όλα είχαν σχεδιασθεί εδώ και πολύ καιρό;;. Γιατί τελευταία στιγμή;;. Γιατί ζητείται εμπειρία των τριών τελευταίων ετών;;. Όταν λοιπόν βρει πειστικές απαντήσεις ξέρει τι θα κάνει, ένα νέο δελτίο τύπου και καθάρισε. Εμείς πάντως θα του δώσουμε ένα ακόμη χέρι βοηθείας (στα τόσα άλλα κατά καιρούς….). Μπορεί κάλλιστα ως αιτιολογία της καθυστέρησης να αναφέρει ότι μερικοί εκεί στο Μέγαρο ασχολούνταν ποικιλοτρόπως με την αντιμετώπιση των καταστροφικών βροχοπτώσεων στα όμορφα Σιμωτάτα και που καιρός για πράσινη ανάπτυξη…..
Για τους επόμενους τρεις (3) διαγωνισμούς-πακέτο ισχύουν όσα γράφουμε στον Δόκτορα κο Ν. Σολωμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου