Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ο Σπύρος Σπύρου στην Κεφαλονιά


«Δεν θα τολμήσει κανείς να μιλήσει για μη συνοχή της Περιφέρειας, θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις». Θέλει πολύ δουλειά ο Καλλικράτης, ήταν η ουσία της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου.

Αναφέρθηκε στην αναγκαία ανάπτυξη των νησιών μας σε όλους τους τομείς, ενώ κάλεσε και τους πολίτες των νησιών μας να είναι ενεργοί κάνοντας προτάσεις για ανάπτυξη. Για τη διάκριση των νησιών μεταξύ τους ήταν κατηγορηματικός λέγοντας «δεν είμαι τουρίστας, δεν είμαι περαστικός, εδώ μένω στα Ιόνια Νησιά, δεν θα κάνουμε μικροπολιτική και δεν θα την ανεχθούμε κι όλας ».

Αναλυτικότερα στην εισήγηση του είπε:

«Να σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας και μέσω εσάς μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω και με όλους του κατοίκους. Ευχαριστώ που με εκλέξατε πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων θα υπηρετήσω την Περιφέρεια με όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς δουλείες. Θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα με κάθε τρόπο θα διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος της Περιφέρειάς μας. Θα παλέψω με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς κομματικές στενότητες, για τη διατήρηση της Περιφέρειας μας, χωρίς αυτή να ενδώσει σε στόχους που έχουν μπει τελευταίως από το ΔΝΤ και την συνεχή αφαίμαξη. Δεν θα τολμήσουν να θέσει κανείς θέμα ιστορίας μας και συνοχής μας, θέμα πολιτισμού μας. Θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο της Περιφέρειάς μας. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας να κάνουμε.

Ο Σπύρος Σπύρου με τον Αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Κουρή

Ο Καλλικράτης συνάχτηκε σε πολύ γενικόλογο επίπεδο και τώρα προσπαθούν να δοθούν διευκρινίσεις στην οργάνωση της Περιφέρειας με το ανακατατάξεις με το προσωπικό θα ενεργοποιήσουμε την μηχανή υπέρ των θεμάτων που μας απασχολούν θα αναζητήσουμε και θα αναλύσουμε όλη την πορεία των έργων και ποια είναι προς ωρίμανση δεν θα καθυστερήσουμε κάποιο που είναι ενταγμένο για τα νησιά γιατί είναι για το καλό της Περιφέρειας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στον τουρισμό που αποτελεί το 80% των εσόδων των νησιών. Δεν είναι εύκολο είναι σύνθετο ζήτημα. Τα Επτάνησα με σκληρή δουλειά θα αποτελέσουν Παγκόσμιο προορισμό. Υποδομές με μικρά λιμάνια, μικρά αλιευτικά καταφύγια και μεγάλα λιμάνια και όχι μονό, ζητήματα που έχουν σχέση με την ύδρευση και το οδικό δίκτυο και μέσα από αυτά θα αξιολογήσουμε τους λογούς που μας επισκέπτονται, αλλά και τους λογούς που δεν μας ξαναεπισκέπτονται ούτως ώστε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπιστούμε. Να δούμε όλα τα εμπόδια που μπορεί να εμποδίζουν την τουριστική κίνηση. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους τουρίστες και αυτές πρέπει να αναβαθμιστούν.

Έκτος από τον τουρισμό υπάρχει ο πρωτογενής τομέας. Ήδη συζητάμε να τον διευκολύνουμε σε όλες εκείνες τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθεί και να μείνει ο κόσμος στις εστίες τους. Το εσωτερικό εμπόριο, αλλά και πώληση των προϊόντων μας στους τουρίστες είναι μέγιστο ζήτημα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά μας και αντιμετωπίζουν την ανεργία που όσο πάει και αυξάνεται. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι υγείες. Σε αυτό το πλαίσιο ενημερωνόμαστε ακόμη και εγώ και οι συνεργάτες μου. Με τον Καλλικράτη, ο οποίος είναι απλόχερος με τις αρμοδιότητες, αλλά πολύ φειδωλός με τους πόρους. Για αυτό θα διεκδικήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε και το τελευταίο ευρώ να αξιοποιείτε, αλλά και το τελευταίο ευρώ να μην κατασπαταλείται όπως ίσως είχε συνηθίσει να γίνεται. Αυτό θα γίνει μέσα από μια δίκαιη διαχείριση μέσα στην Περιφέρεια μας με στόχο τον πολιτισμό μας, αλλά και με τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών, θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε την Περιφέρεια σε τροχό ανάπτυξης. Τις περιοχές μας τις ενώνουν πολλά πράγματα όπως ο πολιτισμός μας και η συγκοινωνία είναι ένα θέμα επίσης που μας απασχολεί και το ζούμε και εμείς που μετακινούμαστε συνεχώς».

Όσο αφορά τα οικονομικά των Νομαρχιών που θα παραλάβουν:

«Θα έχουμε σαφή εικόνα των οικονομικών, γίνεται καταγραφή στις Νομαρχίες. Στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχτεί πολλά έργα. Έχει απορροφηθεί περίπου το 30% των χρημάτων, όσο για τα υπόλοιπα θα λάβουμε γνώση σε όλα. Θα προχωρήσουμε τα ενταγμένα και τα προς δημοπράτηση θα συνεχίσουν κανονικά. Όλα τα έργα θα προχωρήσουν κανονικά, ανάλογα τις προτεραιότητες τους χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στα νησιά. Είναι και αλλά προγράμματα από την ευρωπαϊκή ένωση που θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε. Θα ενημερωθούμε και από άλλες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλιών προς όφελος της Περιφέρειας μας».

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Σπύρου σχετικά με τους Αντιπεριφερειάρχες που ήδη υπάρχουν και αν θα διορίσει και άλλους απάντησε: «Έχω πολύ κάλους συνεργάτες και αξιόλογους σε όλα τα νησιά. Δεν έχω δεσμευθεί με κανέναν για να μπει Αντιπεριφερειάρχης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Καλλικράτης έχει ακόμα ασάφειες, οπότε αυτό είναι θέμα υπό εξέταση θα το δούμε στην πορεία αν θα χρειαστούμε κάτι περαιτέρω. Αν χρειαστεί να αξιοποιήσω άτομα με γνώση και εμπειρία θα το κάνω. Δεν πρέπει να μείνουμε σε στενά όρια, αλλά πάντα προς όφελος της Περιφέρειας. Φυσικά αν μας το επιτρέπει και ο Καλλικράτης έχει ακόμη ασάφειες σε πολλά ζητήματα».

Ως προς τη δυσκολία εφαρμογής του Καλλικράτη με την καθυστέρηση παραλαβής αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση.

«Ο πολιτικός χρόνος των 3,5 χρόνων δεν είναι μεγάλος. Για αυτό ακόμη και στην προεκλογική περίοδο ήμασταν φειδωλοί στις δηλώσεις μας. Είμαστε αιρετοί της Περιφέρειας και μαζί με τους πολίτες θα διεκδικήσουμε τα πάντα. Ο Καλλικράτης είναι σαν ένα παιδί που χρειάζεται γερές βάσεις και αυτές θα του δώσουμε μαζί με την ανάπτυξη που χρειάζονται τα νησιά μας».

Ρεπορτάζ Γιώτα Σιούτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου