Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

TOYΣ ΞETINAΞE O ΓNHΣIOΣ!(από εφημ. ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)

Καταπέλτης ήταν ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο τέθηκε «επί τάπητος» το καυτό ζήτημα των εργαζομένων της Διαδημοτικής!

Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος πρότεινε ως μόνη οδό επίλυσης του ζητήματος τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο αρμόδιο υπουργείο «εδώ και τώρα», διότι το όλο πρόβλημα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παρίσης, θα λυθεί αποτελεσματικά μόνο με πολιτική λύση!

Την πρόταση Παρίση δέχθηκαν με χειροκροτήματα οι εργαζόμενοι στη Διαδημοτική, που κατέκλυσαν χθες βράδυ την αίθουσα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

O κ. δήμαρχος είπε στην ομιλία του - ανάμεσα στα άλλα: «Κυρίες και Κύριοι, δεν ήθελα να βρεθώ σ’ αυτήν την θέση σήμερα και με αυτήν την «καυτή πατάτα» στο χέρι! Oι εργαζόμενοι στη Διαδημοτική να ξέρουν ότι είμαι δίπλα τους και θα είμαι, αλλά η σημερινή απόφαση της Περιφέρειας (Σ.Σ.: Εννοεί την απόφαση του Κυβερνητικού περιφερειάρχη κ. Τάσου Αποστολόπουλου, που μιλάει για απόλυση των εργαζομένων και ενδεχόμενη δικαίωση τους στα Δικαστήρια!) δεν σας κρύβω ότι με έχει απογοητεύσει. Δεν θα ήθελα και δεν θέλω να είμαι αυτός να πω σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που είναι στην επιχείρηση αυτή 25 χρόνια, ότι πρέπει αύριο το πρωϊ να σταματήσουν τη μακρόχρονη σχέση εργασίας που έχουν. Δεν θέλω κάτι τέτοιο να περάσει ποτέ από το μυαλό μου.

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου διότι μετά από τόσες συνεδριάσεις και συσκέψεις εδώ και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, περίμενα την πολιτική λύση από το βουλευτή που πήγε στη Πάτρα. Τον βουλευτή συνόδευαν ο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης και ο κ. Ανδρέας Ζαπάντης. Αυτό ήταν ατόπημα. Γιατί είχαν πρόγραμμα να πάνε να φωτογραφηθούνε στην Πάτρα (με τον κυβερνητικό Περιφερειάρχη).

Θα έπρεπε ο βουλευτής να πάρει μαζί του μία αντιπροσωπεία απ’ όλους μας, από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων, να πάνε όλοι μαζί στον Περιφερειάρχη. Αυτός νομίζω ότι ήταν ο σωστός δρόμος για να προωθηθεί η λύση του προβλήματος. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες σε κανέναν. Αλλά ήταν μοναδική ευκαιρία με αυτό το δίμηνο του ν. 164/2004 του Προκόπη Παυλόπουλου, θα μπορούσε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται 25 χρόνια και ίσως και περισσότερα, να νομιμοποιήσουν την εργασιακή τους σχέση με την Διαδημοτική. Δεν έγινε.

Χθες, λοιπόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Περιφερειάρχη, αλλά και με τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας μου είπαν ότι «δεν έχεις το δικαίωμα δήμαρχε να συνεχίσεις τις εργασιακές σχέσεις με τους εργαζόμενους στη Διαδημοτική, είναι όλοι «στον αέρα» μόνο τα δικαστήρια είναι αυτοί που θα νομιμοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις τους και ήδη είσαι σε παράβαση καθήκοντος και δυστυχώς δεν μπορούμε «να διαπιστώσουμε» κανέναν εργαζόμενο»! Και κακώς, έτσι μας είπαν, τους πληρώσαμε και τον Ιανουάριο»! Πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτα. Η λύση με τα δικαστήρια είναι χρονοβόρος. Η δε Περιφέρεια μας είπε ότι δεν μπορούμε, ως Δήμος, να κάνουμε τίποτα».

Στη συνέχεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Παρίσης κατέθεσε την δική του πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λύση του προβλήματος, λέγοντας επί λέξει:

«Λοιπόν, αν θέλετε, να ματώσουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση, τότε, αν έχετε ψυχή κ. Κοτσιλίνη, να μπούμε σε δύο πούλμαν να πάμε στο υπουργείο μαζί με το βουλευτή, και εσείς όλοι, να δώσουμε τη λύση αύριο το πρωϊ! Δεν υπάρχει άλλη λύση! Με όποια άλλη πρόταση, τους κοροϊδεύετε κ. Κοτσιλίνη, όπως τους κοροϊδεύατε τόσα χρόνια! Αύριο το πρωϊ, να σταματήσει η καθαριότητα δύο μέρες-τρείς, και με δύο πούλμαν να πάμε στην Αθήνα, και να πάμε με άγριες διαθέσεις, να σπάσουμε και δέκα πόρτες! Τόσες μέρες προσπαθώ να δώ τον υφυπουργό το Σαχινίδη και δεν μπορώ να τον δω! Πήγα στον υφυπουργό Ντόλιο μόνος μου. O Βουλευτής που ήταν; Δεν υπάρχει άλλη λύση από την πολιτική λύση. Δεν μπορώ εγώ να κοροϊδεύω τους εργαζόμενους, επειδή ο κάθε Σιμάτος, έκανε «παιχνίδια» με τους ανθρώπους αυτούς. Εκτός από εμένα, κ. Κοτσιλίνη, όλοι οι άλλοι φταίτε για το σημερινό αδιέξοδο των εργαζομένων στην Διαδημοτική. Να πάμε OΛOΙ στην Αθήνα, να κινητοποιηθούμε! Δεν μπορώ να πεθάνω εγώ»!

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Μανζτουράτος, ο οποίος -ανάμεσα στα άλλα- είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες παραγόντων του τοπικού ΠΑΣOΚ που χρόνια τώρα ενέπαιζαν τους εργαζόμενους στη Διαδημοτική, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον βουλευτή κ. Σπύρο Μοσχόπουλο για λιποταξία!

Στο ίδιο «μήκος κύματος» με τον κ. Μαντζουράτο κινήθηκε στην παρέμβασή του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μάκης Σπυράτος, ο οποίος κατηγόρησε και αυτός τον βουλευτή του Νομού μας για αδιαφορία στα ζητήματα των εργαζομένων.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».


Aπόφαση με 4 διαστάσεις


Το πρόβλημα των Εργαζομένων της Διαδημοτικής επιδέχεται μόνον ποιτική λύση επισημαίνει και η σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αργοστολίου, για την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασιζόμενη στις θέσεις του δήμαρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνολική απόφαση που ψήφισε το Συμβούλιο μετά από πρόταση του δήμαρχου είναι: 1) Να συσταθούν 59 προσωποπαγείς θέσεις για τους εργαζόμενους,

2) Να συσταθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα έχει επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο και θα διερευνήσει αν μπορεί η Διαδημοτική να παραμείνει με την παρούσα μορφή, 3) Να προσκληθεί ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος στην Κεφαλονιά από το βουλευτή κ. Σπ. Μοσχόπουλο και 4) Να μην καταγγελθεί η σύμβαση των Εργαζομένων μέχρι νεωτέρας.

Ειδικόρα η σημερινή ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς, όπου συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους 59 εργαζόμενους της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Oπως είναι γνωστό η εργασιακή τους σχέση με το Δήμο βρίσκεται στον “αέρα”, καθώς δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν στον Δήμο Κεφαλλονιάς όπως ορίζει ο “Καλλικράτης”, διότι δεν έχουν νόμιμες συμβάσεις με την Διαδημοτική με ευθύνη των προηγούμενων Διοικήσεων της Διαδημοτικής, οι οποίες δεν μερίμνησαν για τις διαδικασίες που απαιτούνταν για την μονιμοποίησή τους.

O Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό των εργαζομένων και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των νομικών συμβούλων, το έγγραφο του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Τάσου Αποστολόπουλου και την θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης να προχωρήσει άμεσα σε λύση της εργασιακής τους σχέσης, πήρε το ρίσκο να μην κάνει απολύσεις αλλά να γίνει προσπάθεια να εξευρεθεί κάθε δυνατή λύση προκειμένου οι 59 εργαζόμενοι να μην χάσουν τις δουλειές τους.

Η λύση που μπορεί να δοθεί είναι μόνο πολιτική και απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα αναλάβει να μεταβεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και να απαιτήσει την πολιτική λύση του προβλήματος αλλά και την ενεργοποίηση βουλευτών προκειμένου να κατατεθεί επερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το θέμα των εργαζομένων της Διαδημοτικής.

Επισημαίνεται πάντως ότι το πρόβλημα επιδέχεται μονο πολιτική λύση και αυτή πρέπει να προέλθει από το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα η συνολική απόφαση που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Δημάρχου έχει ως εξής:

  • Να συσταθούν 59 προσωποπαγείς θέσεις για τους εργαζομένους της Διαδημοτικής
  • Να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή και να διαπραγματευτεί στην Αθήνα με το αρμόδιο Υπουργείο. Παράλληλα, να διερευνήσει αν η Διαδημοτική μπορεί να παραμείνει με τη παρούσα μορφή.
  • Να προσκληθεί και να έρθει στη Κεφαλονιά ο Υφυπουργός κ. Ντόλιος με παρότρυνση του βουλευτή Σπύρου Μοσχόπουλου.
  • Να μην καταγγελθεί η σύμβαση των εργαζομένων της Διαδημοτικής μέχρι να κάνει η διαπαραταξιακή επιτροπή άμεσα διερευνητικές επαφές, τόσο με το αρμόδιο υπουργείο, όσο και με την ΚΕΔΚΕ αλλά και λοιπούς φορείς και την συνολική ευθύνη επωμίζονται από κοινού το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το παραπάνω πρόβλημα αποτελεί μία από τις πολλές παθογένειες που κληρονομεί ο σημερινός Δήμος Κεφαλλονιάς από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και καλείται να αντιμετωπίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου