Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 19 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΣΤΟ Δ.Σ.

Ν. ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: “ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ”

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το θέατρο του παραλόγου παίχτηκε την περασμένη Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν σε συζήτηση για το φλέγον θέμα 19 εργαζομένων της ΔΕΥΑ που βρίσκονται στον “αέρα”, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους από 28/2, εντελώς υποκριτική η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επιχείρησε να μεταφέρει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε στις πλάτες μιας Δημοτικής Αρχής που διάγει μόλις δυο μηνών ζωή και λειτουργία.
Το θέμα μπήκε εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν προσήλθαν σε αυτή οι 19 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ. Οι συμβάσεις τους έχουν λήξει από τις 28/2 και δεν μπορεί να ανανεωθούν σύμφωνα με τις νέες νομοθεσίες που έχει περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ' επιταγήν των οδηγιών της τρόικας, του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Πρόκειται φυσικά για τις γνωστές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που τα τελευταία 25 χρόνια σωρηδόν προωθούσαν και στο Νομό μας, οι πρώην δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στον “αέρα”, εκτός από τους 19 υπαλλήλους της ΔΕΥΑ και άλλοι 59 της Διαδημοτικής, όπως αποκαλύφθηκε στη συζήτηση του Δ.Σ.
Παρ' όλα αυτά, εντελώς προκλητικά η μείζον αντιπολίτευση τεχνηέντως επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες στη σημερινή Δημοτική Αρχή, που έχει μόλις δυο μήνες λειτουργία και μάλιστα προσωπικά στον ίδιο τον δήμαρχο, ισχυριζόμενη ότι προεκλογικά ο Α. Παρίσης υποσχόταν ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος.
Η προσπάθειά της όμως αυτή έπεσε σε τοίχο που ύψωσαν τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Ανουσάκης, ο οποίος απευθυνόμενος με σκληρή γλώσσα προς την παράταξη του Μ. Κοτσιλίνη ζήτησε να μην εμπαίζονται οι εργαζόμενοι, όσο και στις τοποθετήσεις και άλλων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, όπως για παράδειγμα του αντιδημάρχου Σ. Σαββαόγλου, του Σπ. Σολωμού, του Αγγ. Μαρκέτου, Βαγγ. Θεοφιλάτου, της Ελπ. Κατσαίτη, του Βαγγ. Κεκάτου, Μ. Βαγιωνίτη, του Δ. Κοκκόση και άλλων που κατηγόρησαν την παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πολιτική αυτή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είχε ως στόχο την ομηρία των εργαζομένων για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι την μονιμοποίησή τους.
Επίσης, τόνισαν ότι το πρόβλημα πλέον βρίσκεται πέρα από τις αρμοδιότητες του Δήμου, βρίσκεται στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάλεσαν τόσο τον βουλευτή Σπ. Μοσχόπουλο, όσο και τους Κεφαλονίτες υπουργούς να αφήσουν τα “ζεϊμπέκικα”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευαγ. Κεκάτος και να πιέσουν για νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία, προκειμένου να δοθεί λύση οριστική στο ζήτημα.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έφεραν στο τραπέζι του Δ.Σ. ένα ψήφισμα, το οποίο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν όπως τους ζήτησε ο νομικός τους σύμβουλος για να χρησιμοποιηθεί αυτό ως “όπλο” στη δικαστική μάχη που ξεκινούν, προκειμένου να δικαιωθούν.

------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ” ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Μ. Φόρτες: «Θα ερημοποιηθούν τα νησιά μας από τις πράσινες εμμονές της κ. Μπιρμπίλη»!

Σε μια χώρα που παραπαίει ανάμεσα στο μνημόνιο και την πτώχευση και το μέλλον είναι άδηλο, υπάρχουν αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θίγουν ό,τι έχει απομείνει από την οικονομική πολιτική της.
Ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής, σε αυτόν τον κυκεώνα που βιώνουμε, είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση 168040 των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων ποιότητας και παραγωγικότητας και η με βάση αυτά διαβάθμιση σε ποιότητες της γεωργικής γης, καθώς και η κατάταξή της σε κατηγορίες παραγωγικότητας.
Σημειωτέον ότι ως παραγωγικότητα της γεωργικής γης ορίζεται η αποδοτικότητά της για την παραγωγή οικονομικής σημασίας φυτικών προϊόντων, συναρτήσει της ποιότητάς της, των κλιματικών συνθηκών, των υποδομών και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής.
Κριτήρια παραγωγικότητας και κατάταξη της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας είναι:
1. Η άρδευση ή αρδευσιμότητα και τα εγγειοβελτιωτικά έργα (υπάρχοντα ή προγραμματιζόμενα)
2. Ο αναδασμός ή ο προγραμματισμός αναδασμού
3. Η συγκρότηση φυσικών ενοτήτων από τις καλλιέργειες με τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλή χρησιμότητα
4. Η παραδοσιακότητα των καλλιεργειών ή η ιδιαιτερότητά τους
5. Η ειδική σύσταση εδάφους
6. Η νησιωτικότητα (λόγω της ιδιαίτερης τοπικής σημασίας)
7. Η γειτνίαση με κάθε μορφής προστατευόμενες περιοχές: α) των παρ. 1,2,3 και 4 του αρθ. 19 του Ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος», όπως ισχύουν σήμερα, β) των ορίων των υγροτόπων Διεθνούς σημασίας και γ) των ορίων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.
Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, κατηγοριοποιείται η γεωργική (αγροτική) γη, από άποψη παραγωγικότητας, στις παρακάτω, τρεις κατά φθίνουσα σειρά, κατηγορίες:
1. Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας
2. Γεωργική γη μέσης παραγωγικότητας
3. Απλή γεωργική γη
Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές ορίζεται ότι μια τέτοια έκταση, που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών αυτών, χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, αφού ως γειτνιάζουσα συνιστά ρυθμιστική ζώνη διαφύλαξης της όμορης προστατευόμενης περιοχής και με την απόλυτη προστασία αυτής της αγροτικής γης επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ομαλή εναλλαγή των τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευομένων περιοχών.
Εν ολίγοις, εάν η κ. Μπιρμπίλη προχωρήσει στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό των γαιών σε ζώνες παραγωγικότητας, αυτομάτως, σταματά η εκτός σχεδίου δόμηση, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται ως ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, οπότε απαγορεύεται αυστηρά κάθε άλλη δραστηριότητα, οι περιοχές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, της Natura 2000, καθώς και 300 μέτρα από τα όρια αυτών.
Επίσης, ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι ο καθορισμός περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), μέσα στις περιοχές Natura, δηλαδή, θα επιτρέπεται η ανάπτυξη μεγάλων ιδιοκτησιών, περισσοτέρων των 100 στρεμμάτων, στις οποίες θα είναι εφικτό να οικοδομηθούν 20.000 τετραγωνικά μέτρα.
Το γεγονός αυτό καταργεί, αυτομάτως, τη μικρή ιδιοκτησία και οι κάτοχοί της θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν την περιουσία τους όσο – όσο, δοθέντος ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν, αφενός, την κατάτμηση των 10 στρεμμάτων και, αφετέρου, τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, οπότε η γη τους απαξιώνεται έτσι και αλλιώς.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με προχειρότητα και με μοναδικό σκοπό την εξαφάνιση κάθε μικρού και μεσαίου πολίτη, δηλαδή όλων μας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι αιρετοί της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς, καθώς και ο Βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτο να ρυθμιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μόνο με την υπογραφή της κ. Μπιμπίλη, χωρίς να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μ. Φόρτες: «Θα ερημοποιηθούν τα νησιά μας από τις πράσινες εμμονές της κ. Μπιρμπίλη»!
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος Κεφαλληνίας με το συνδυασμό «Επτανησιακή Αναγέννηση» Μάκης Φόρτες, σημείωσε ότι η ΚΥΑ 1608040 θα οδηγήσει στην ερήμωση των νησιών μας και επιτέθηκε κατά της Υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας: «Όταν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι «δε θα ανεχθούμε τις πράσινες εμμονές της Μπιρμπίλη» και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος την ξεφωνίζει, λέγοντας «δε μας ακούτε και δε μας λαμβάνετε υπόψη σας. Δε μας θεωρείτε συμμάχους και μας έχετε στη λογική της ομηρίας», τότε λογικά δύο δρόμοι υπάρχουν για την Υπουργό Περιβάλλοντος: Ή να την διώξει ο Πρωθυπουργός «με τις κλωτσιές», αφού δεν ακούει κανένα και με κανένα δε συνεργάζεται ή να παραμείνει στη θέση της και να συζητήσει τις βουλευτικές ενστάσεις, που έχουν αρθεί στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Το πρώτο αποκλείεται, αν και είναι το λογικότερο όλων, αφού είναι προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και, μάλιστα, εξωκοινοβουλευτική. Το δεύτερο, αν και θα ήταν πολιτικά ρεαλιστική λύση, πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρξει, όταν διατηρεί για τον εαυτό της την αυθεντία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα! Επομένως, τι μέλει γενέσθαι; Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει τους αυτοσχεδιασμούς της, πάντα εξ ονόματος… της προστασίας του περιβάλλοντος και η ελληνική γη, ιδιαίτερα η νησιωτική, να γίνει…. Γης Μαδιάμ»!
Επιπροσθέτως, ο κ. Φόρτες άσκησε κριτική και στον επικεφαλής του συνδυασμού «Αρχιπέλαγος» Ηλία Μπεριάτου, τονίζοντας εμφατικά: «Όταν, μάλιστα, υπάρχουν τοπικοί παράγοντες που διακηρύττουν ότι: «Δε δεσμεύονται, ούτε απαξιώνονται οι ιδιοκτησίες στις περιοχές Natura» (Ηλίας Μπεριάτος στην «Ημέρα τση Ζάκυθος», στις 26 Ιανουαρίου 2011», τότε η κ. Υπουργός ξεθαρρεύει. Βέβαια, η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Μπεριάτος ξεχνάνε πως απευθύνονται (και) στους Επτανήσιους.
Οι Ζακυνθινοί, για παράδειγμα, με τα 8.784 χερσαία στρέμματα Natura στον κόλπο του Λαγανά και τα 45.578 χερσαία στρέμματα Natura στις δυτικές και βορειοανατολικές ακτές του νησιού – δηλαδή το 13,4% της Ζακυνθινής γης -γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε περιβαλλοντικά παντογνώστη και μοναδικά ευαίσθητο κύριο Μπεριάτο αν έχουν απαξιωθεί ή όχι οι ιδιοκτησίες τους – ιδιαίτερα όταν έχει βάλει ο ίδιος το χέρι του.
Και οι Κεφαλλονίτες, συμπατριώτες του κ. Μπεριάτου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, μαζί με τους συμβούλους της παράταξής του καταψήφισαν, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την κατάργηση της ΚΥΑ 168040, που μπλοκάρει τις ιδιοκτησίες με το πρόσχημα της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, τώρα που οι συμβολαιογράφοι του νησιού δε συντάσσουν συμβόλαια, αρχίζουν να συνειδητοποιούν αν έχουν ή όχι απαξιωθεί οι ιδιοκτησίες – πάνω από το 25% της κεφαλλονίτικης γης προβλέπεται να δεσμευτεί με τα μέτρα Μπιρμπίλη»!
Εξάλλου, ο έμπειρος Περιφερειακός Σύμβουλος υπογράμμισε: «Πολύ φοβάμαι ότι «οι πράσινες εμμονές» της κ. Μπιρμπίλη, κάτω από την ομπρέλα προστασίας που της παρέχεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν έχουν αρχή και τέλος. Για παράδειγμα, η κυρία Υπουργός απάλειψε την παρ.1γ του άρθρου 5 του αρχικού σχεδίου του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, που απαγόρευε την εγκατάσταση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), μέσα στις περιοχές Natura!
Όμως, σύμφωνα με το νόμο, μία Π.Ο.Τ.Α. είναι τουλάχιστον 100 στρέμματα και μπορεί σε αυτή να κτιστούν 20.000 τετραγωνικά μέτρα! Αυτή η τεράστια δόμηση των περιοχών Natura προφανώς και γίνεται… για την προστασία του περιβάλλοντος και στο όνομα αυτής, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, ενώ απειλείται από το σπίτι των 200 τ.μ., που θα οικοδομηθεί στα 4 στρέμματα! Το μέλλον της ελληνικής γης – και ιδιαίτερα των ελληνικών νησιών με τις μικροιδιοκτησίες – είναι προδιαγεγραμμένο.
Οι απαξιωμένες μικρές ιδιοκτησίες (μέχρι 10 στρέμματα) θα περάσουν στα χέρια των παγκόσμιων κερδοσκόπων γης, αυτούς, δηλαδή, που, είτε γνωρίζουν να παρακάμπτουν νόμους και ΚΥΑ, είτε τους παρέχεται νομίμως (π.χ. Π.Ο.Τ.Α.) από το υποκριτικό κράτος!
Τελικά, φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθεί, τραγικά, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης, όταν δηλώνει ότι «τελικά, θα πάμε αντί προς την ανάπτυξη, προς την οπισθοδρόμηση και θα ερημοποιηθούν τα νησιά μας», πρόσθεσε ο κ. Φόρτες.
Από το www.imerazante.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου