Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011



ΠΩΣ EΓINE TO MEΓAΛO MΠAM


Η βραδυφλεγής βόμβα Ρουχωτά που «σιγόκαιγε» στην παράταξη της Δημοτικής Πλειοψηφίας από τις πρώτες κιόλας μέρες της νίκης της, έσκασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής, όταν ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης έπαυσε του αντιδήμαρχο Παλικής και τ. δήμαρχο κ. Βασίλη Ρουχωτά, πρώτο δημοτικό σύμβουλο με 1.200 σταυρούς!

O κ. Παρίσης έκανε την ανακοίνωση εκνευρισμένος και, εκτός εαυτού, φώναξε στον κ. Ρουχωτά: «Ακου να δεις, εγώ είμαι ο ηγέτης και κανένας δεν μπορεί να μου πιάσει τον κώλο»!

Τα «σημεία τριβής» της Δημοτικής Αρχής με τον κ. Ρουχωτά άρχισαν να διαφαίνονται στο πολιτικό σκηνικό από το ξεκίνημα της νέας Δημοτικής Αρχής, όταν ο παυθείς αντιδήμαρχος εξέφραζε αντιρρήσεις για διαδικασίες που εκπορεύονταν από το περιβάλλον του κ. Παρίση, οι οποίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την υπόθεση του Νέου Δημαρχείου και ιδίως για το λίφτινγκ που επιχειρήθηκε σε αυτό.

Στη συνέχεια πέρασε ένα χρονικό διάστημα που η Δημοτική Αρχή και ο κ. Ρουχωτάς «είχαν χαμηλώσει τόνους», αλλά ο παυθείς αντιδήμαρχος οδηγήθηκε σε «ξέσπασμα», όταν ο κ. Παρίσης σε σύσκεψη με τους 7 αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δ.Σ. τους ανακοίνωσε ότι προορίζει για πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, δηλαδή της εταιρείας Υδρευσης του Δήμου Κεφαλονιάς, τον τ. δήμαρχο Λειβαθούς και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Κεφαλονιά» κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, με δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, ότι στήριξε την πλειοψηφούσα Παράταξη στο β’ Γύρο και, δεύτερον, ότι έχει τις ικανότητες να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της Εταιρείας Υδρευσης.

Σ’ εκείνη τη σύσκεψη Γνήσιου-7 αντιδημάρχων-Ανουσάκη οι περισσότεροι εξέφρασαν αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του κ. Μιχαλάτου στην ΔΕΥΚ, όμως όλων τις αντιρρήσεις έκαμψε ο κ. Παρίσης, πλην των κ. κ. Ρουχωτά και Ματιάτου. Μάλιστα ο κ. Ρουχωτάς είχε πει τότε στον κ. Παρίση «δεν ξέρω τι θα κάνεις με τους άλλους, εγώ τον Μιχαλάτο δεν πρόκειται να τον ψηφίσω»!

Ετσι, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε για την προεδρία της Εταιρείας Υδρευσης Αργοστολίου (ΔΕΥΑ), που μετέπειτα θα αναλάμβανε και τη νέα εταιρεία (ΔΕΥΑΚ) ο κ. Ρουχωτάς, όχι μόνον δεν έδειξε πρόθεση να ψηφίσει τον κ. Μιχαλάτο, αλλά έθεσε και ο ίδιος υποψηφιότητα κόντρα στον τ. δήμαρχο Λειβαθούς με τη συμπαράσταση πάντα του δημοτικού συμβούλου και τ. αντιδημάρχου του κ. Νέστωρα Βεντούρα!

Η υποψηφιότητα Ρουχωτά δεν είχε τότε καμιά τύχη (πήρε την ψήφο τη δική του και του Βεντούρα), αφού ο Γνήσιος «είχε σφίξει τα λουριά», όμως στην ψηφοφορία εκείνη δεν ψήφισε ούτε ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Ματιάτος, που απουσίασε «επιδεικτικά»!

Ετσι φθάσαμε στην εξέλιξη της περασμένης Κυριακής, όπου ο κ. Μιχαλάτος έπρεπε να ψηφιστεί για πρόδρος της ΔΕΥΑΚ πλέον, δηλαδή της Εταιρείας Υδρευσης που θα αναλάμβανε τις Υδρεύσεις όλου του νησιού.

O κ. Μιχαλάτος, ως εισηγητής, κατέθεσε μιά εμπεριστατωμένη μελέτη, που πήρε 33 ψήφους υπέρ, πλην όμως ο κ. Ρουχωτάς επανέλαβε τη διαφωνία του και πρότεινε Υπηρεσία Υδρευσης που θα έφερνε άμεσα αποτελέσματα και χρήματα στο Δήμο. Την πρόταση Ρουχωτά στήριξαν ο κ. Βεντούρας και οι τρεις σύμβουλοι της Λ. Συσπείρωσης.

Η νέα διαφοροποίηση Ρουχωτά-Βεντούρα προκάλεσε αναστάτωση στην Πλειοψηφία, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, ενώ ψήφισε υπέρ της εισήγησης Μιχαλάτου, θεώρησε ακατάλληλο τον εισηγητή για πρόεδρο της Νέας Εταιρείας Υδρευσης (ΔΕΥΚ).
Στην παρέμβασή του ο κ. Ρουχωτάς, προκάλεσε ανοιχτά τον δήμαρχο, αποκαλύπτοντας τι έγινε στη «σύσκεψη των 7+1» που προαναφέραμε, λέγοντας:

«Είκοσι πέντε άνθρωποι επιλέξαμε στις δημοτικές εκλογές να πορευτούμε μαζί με τον Αλέξανδρο Παρίση. Δεν επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τον Θεόφιλο Μιχαλάτο. Δεν σε επιλέξαμε αγαπητέ Θεόφιλε. O καθένας επέλεξε τον δρόμο του, ήταν πολιτική επιλογή. Με ερώτησες αγαπητέ Θεόφιλε, γιατί δεν σε ψήφισα για πρόεδρο της ΔΕΥΑ. Μάθε λοιπόν ότι δεν σε καταψήφισα μόνο εγώ από την παράταξή μου. Σε γενόμενη συζήτηση στα πλαίσια των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Αντιδήμαρχοι, σε πληροφορώ αγαπητέ Θεόφιλε, (και το λέω τούτο γιατί στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής τηρούνται πρακτικά, άρα μπορούν να δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις), σην συνεδρίαση που αφορούσε την επιλογή σου για πρόεδρο της ΔΕΥΑ επτά αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξαν την άποψη ότι δεν πρέπει να αναλάβεις την Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης»!

Απο εκείνη την ώρα η σύγκρουση της Δημοτικής Αρχής με τον κ. Ρουχωτά φαινόταν πλέον οριστική.

O ίδιος ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, φανερά εκνευρισμένος , απευθύνθηκε στον κ. Ρουχωτά, λέγοντας ότι έχει στο γραφείο του 18 υπογραφές δημοτικών συμβούλων που του ζήτησαν την καθαίρεσή του από το αξίωμα του αντιδημάρχου! Και ζήτησε από τον κ. Ρουχωτά να περιοριστεί στο θέμα της ΔΕΥκ και να μην αναφέρεται σε απόρρητες συζητήσεις μεταξύ των αντιδημάρχων.

Τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Β. Θεοφιλάτος και Δ. Φιορεβάντες ανέφεραν ότι αυτοί δεν έχουν υπογράψει κανένα τέτοιο χαρτί, ούτε συμμετείχαν σε καμία συζήτηση καθαίρεσης του Βασίλη Ρουχωτά, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Μάκης Βαγιωνίτης άσκησε έντονη κριτική στον κ. Ρουχωτά για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ρουχωτάς, συνέχισε να προκαλεί τον δήμαρχο, καταγγέλλοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς αντιμετωπίζει οξύτατο ταμειακό πρόβλημα εξ’ αιτίας των χρεών του πρώην Δήμου Λειβαθούς και ενός δανείου 3 εκατ. Ευρώ, το οποίο είναι ανεξόφλητο και μπλοκαρισμένο και το οποίο έχει αναλάβει να ξεμπλοκάρει ο κ.Παρίσης. ο κ. Ρουχωτάς τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνο για αυτό το δάνειο τον πρώην δήμαρχο Λειβαθούς κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει προκληθεί πανδαιμόνιο. Ξαφνικά η συζήτηση, στρέφεται στα χρέη του τ. Δήμου Λειβαθούς και η ένταση φτάνει στα ύψη.

Τότε ο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης θεωρώντας -προφανώς- ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλιεύσει μελλοντικά στηρίγματα, στρέφεται υπέρ του κ. Ρουχωτά, τονίζοντας το ήθος, το κύρος και τα …φοιτητικά τους χρόνια, δηλώνοντας παράλληλα την στήριξη της Παράταξής του στην υποψηφιότητα Ρουχωτά ως προέδρου της ΔΕΥκ και του κ. Βεντούρα ως αντιπροέδρου.
Ακολουθεί πανδαιμόνιο. Παλιοί ανεξόφλητοι πολιτικοί λογαριασμοί ενάντια στον τ. δήμαρχο Λειβαθούς βγαίνουν στην επιφάνεια και το παρελθόν αναμοχλεύεται με απίστευτη ένταση από τους Λειβαθινούς Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Γκισγκίνη (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) και Νίκο Σκλάβο (ΠAΣOK).

Oι παρεμβάσεις και τα μισόλογα του κ. Κοτσιλίνη για «περίεργα δάνεια» του πρώην Δήμου Λειβαθούς, η υποτιθέμενη άγνοιά του για την ύπαρξή τους, εξοργίζουν τον κ. Μιχαλάτο ο οποίος με τη σειρά του αποκαλύπτει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το περίφημο «κόκκινο δάνειο των 3 εκατ ευρώ, είναι χρέος που βρήκε από τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Νίκο Φραντζή στενό συνεργάτη του κ. Κοτσιλίνη. Επίσης ο κ. Μιχαλάτος τόνισε ότι παρέλαβε έναν Δήμο με 8 εκατ. ευρώ χρέη και κατάφερε να τα μειώσει σε 7 εκατ.

Κι’ ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε στο επόμενο θέμα, μετά την λήξη της συζήτησης του επομένου θέματος, ο δήμαρχος ζήτησε το λόγο για μια ανακοίνωση, που δεν ήταν άλλη από την ανακοίνωση της καθαίρεσης του κ. Ρουχωτά από το αξίωμα του αντιδήμαρχου.

Γνήσιος: Σε καθαιρώ!
Ρουχωτάς: Δεν μπορείς!

Αφού ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης είπε στον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Ρουχωτά ότι τον καθαιρεί γιατί «εμένα κανείς δεν μπορεί να μου πιάσει τον κώλο», ο διάλογος συνεχίστηκε.

ΠΑΡΙΣΗΣ: -Σε καθαιρώ από τις αρμοδιότητες που σου έχω δώσει!

ΡOΥΧΩΤΑΣ: -Για να με καθαιρέσεις πρέπει να μου βρεις αδίκημα. Με απόφαση των 2/3 της Παράταξής μας πρέπει να με κατηγορήσεις και να με διαγράψεις. Ποιος έχει το θάρρος την γνώση και την λεβεντιά το ξέρει η κοινωνία. Η συγκεκριμένη ενέργεια του δήμαρχου από μόνη της δείχνει ότι θέλει να με απομονώσει και να με υποβιβάσει. Oυδέποτε με κάλεσε σε εκτελεστική επιτροπή. Κύριε Δήμαρχε, είσαι υποχρεωμένος να φέρεις τα 2/3 εάν συμφωνούν για να φύγω.

ΠΑΡΙΣΗΣ: -Όταν είσαι αντίθετος με τις προτάσεις μου, δεν είσαι εντάξει. Είχα υποχρέωση να στο πω και τα 2/3 θα τα φέρω και δεν είναι έντιμη η θέση σου. Και εγώ σε καθαιρώ, γιατί εγώ είμαι ο ηγέτης και όχι εσύ.

ΡOYXΩTAΣ: -Δεν θα πέσω στο επίπεδο του Παρίση, γιατί αυτά που είπε προσβάλουν το Δημοτικό Συμβούλιο έτσι λειτούργησε από την αρχή, δεν ήθελε την συνεργασία μου, εάν θέλει πρόβατα δεν θα τα έχει, και ούτε ο Παρίσης αποφασίζει μόνος του, γιατί σήμερα έγινε η καταρράκωση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ψήφου του Λαού που με ψήφισε.

ΠAPIΣHΣ: -Εγώ είμαι ο δήμαρχος, όχι εσύ και το τι ψήφισες μέχρι τώρα το ξέρουμε.

Πρόεδρος (Νίκος Ανουσάκης): Επειδή παραβιάζετε ο κανονισμός, ο δήμαρχος έχει δικαίωμα να κάνει ανακοινώσεις.

Στη συνέχεια ο Μ. Κοτσιλίνης ζήτησε να ανακαλέσει ο δήμαρχος την αγοραία φράση του, πράγμα που έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου