“Ο κ. ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΣΤΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΜΥΡΤΟΥ”
Συνέντευξη στην Έρη Λοίζου
Προάγγελος δυσκολιών και αβεβαιότητας προβλέπεται το 2011 καθώς εκκρεμούν ακόμα πολλά προεδρικά διατάγματα και ο νέος Δήμος οφείλει να δείξει σημαντικές οργανωτικές ικανότητες, δηλώνει μεταξύ άλλων o Φιλιππατος ενώ παράλληλα σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα και την επιρροή που άσκησε ο συνδυασμός του πάνω στη τελική διαμόρφωση του.
1. Πως είδατε το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και τη νίκη του Α. Παρίση?
Κατά κάποιο τρόπο φυσιολογική, καθότι η κυριαρχία των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους, τις δύο τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον, κούρασε. Δημιούργησε καθεστωτικές αντιλήψεις-τσιφλίκια. Συνάμα δεν υπήρξε αναπτυξιακό όραμα εκ μέρους τους αλλά απλή διαχείριση, με λάθος επιλογές που δημιούργησαν δυσφορία στην κοινωνία με αποτέλεσμα αυτή να βγει στην κάλπη και να έχουμε σήμερα ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Νομό μας.
2. Το ψηφοδέλτιο του Θ. Μιχαλάτου στο οποίο συμμετείχατε δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο για ποιους λόγους πιστεύετε ότι έγινε αυτό?.
Παρότι έχουμε προγραμματίσει σαν συνδυασμός μια ειδική συνεδρία γι' αυτό το θέμα για να αναλύσουμε τα αίτια του αποτελέσματος που μας έφεραν τρίτους στην κατάταξη, εκτιμούμε ότι η άκρατη κομματικοποίηση, τα εκβιαστικά διλήμματα της κεντρικής εξουσίας αλλά και ορισμένες δυσλειτουργίες και μη ύπαρξης συγκεκριμένων στοχεύσεων εκ' μέρους του συνδυασμού μας έφεραν και το γνωστό αποτέλεσμα. Βέβαια το 16% των εκλογέων που μας τίμησαν με την ψήφο τους είναι μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον που αξιοποιώντας την κατάλληλα, έχοντας μπροστά μας τρεισήμισι έτη με πρόγραμμα και δράση, καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική στους αντιπάλους μας, μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα χρισμάτων και οδηγιών των κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες.
3. Ο ηττημένος των εκλογών Μ. Κοτσιλίνης έκανε μια δήλωση για υπόγειες διαδρομές υπονοώντας ότι υπήρχε μια ροη ψήφων την δεύτερη Κυριακή από το ψηφοδέλτιο του Μιχαλάτου στο ψηφοδέλτιο του Παρίση “με συμφωνίες”.Πως το σχολιάζετε αυτό?
Εκτιμώ ότι η δήλωση του κου Μ. Κοτσιλίνη ήταν τουλάχιστον ατυχής. Ίσως ήταν απόρροια της συναισθηματικής φόρτισης των πρώτων λεπτών μετά το δυσμενές αποτέλεσμα γι' αυτόν, παρότι την επανέλαβε στην συνάντηση του συνδυασμού του της 19-11-2010. Όταν ο συνδυασμός μας «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» αποφάσισε με δημοκρατικές διαδικασίες, στην συγκέντρωση της Τετάρτης 10-11-2010, την ψήφο κατά συνείδηση το εννοούσε. Κάποιες φωνές υποστήριξης προς την μια πλευρά ή την άλλη απομονώθηκαν. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι εν έτη 2010 κάποιος μπορεί να δώσει ντιρεκτίβα σε ψηφοφόρους και να τους οδηγήσει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι ψηφοφόροι του συνδυασμού μας αποφάσισαν κατά συνείδηση και οι περισσότεροι πήγαν στον «χώρο τους» την δεύτερη Κυριακή είτε στον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο κο Μ. Κοτσιλίνη είτε της Ν.Δ. κο Α. Παρίση.
Οι επιλογές υποψηφίων Δημάρχων από τους μηχανισμούς των κομμάτων του παρασκηνίου και της ίντριγκας έχουν κόστος. Αυτό πληρώνει σήμερα «με το αζημίωτο» το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ας το αναλογιστούν έστω και τώρα για να το γνωρίζουν την επόμενη φορά.
Ίσως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν διαφορετικό εάν επικεφαλής του ηττημένου συνδυασμού ήταν ο Γ. Τσιλιμιδός. Πολιτικός προσιτός, συναινετικός με ανθρώπινο πρόσωπο θα έδινε διαφορετική πνοή και ρώτα στην κοινωνία. Τα περί «υπόγειων διαδρομών και ποικίλων συναλλαγών» δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε γιατί η ιστορία αυτών των εκλογών δεν γράφεται με αστυνομικίστικες υποθέσεις που δεν μπορούν και να αποδειχθούν άλλωστε.
4. Ησασταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της προεκλογικής περιόδου ,ειδικά με την αρθρογραφία σας στο θέμα του Μύρτου δημιουργήσατε πολλά προβλήματα στο συνδυασμό Μ. Κοτσιλίνη. Πολλοί εκτιμούν πως αυτό ήταν ένα από εκείνα τα ζητήματα όπου συνέβαλαν στην ήττα του. Τι λέτε γι αυτό?
Με την υπόθεση του Μύρτου που αναδείξαμε προεκλογικά πιστεύουμε ότι καταρρίφτηκε ο μύθος του «επιτυχημένου» και «καταλληλότερου» Δημάρχου που θέλησε να πλασάρει το επικοινωνιακό επιτελείο του κου Μ. Κοτσιλίνη.
Εμείς παρουσιάσαμε το Προεδρικό Διάταγμα-ταφόπλακα για την παραλία του Μύρτου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το πρακτικό συνεδριάσεως του ΣτΕ επί του σχεδίου του Π.Δ. Εξ' αρχής μιλήσαμε για λάθη, προχειρότητες και παραλείψεις του Δημάρχου σε σχέση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στον Μύρτο κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Τα αναπάντητα λοιπόν ερωτήματα που του θέσαμε παραμένουν και περιμένουν απαντήσεις. Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, δηλαδή μετά το τέλος της προεκλογικής περιόδου και το αποτέλεσμα των εκλογών, μπορούν να απαντηθούν γιατί θα βοηθήσουν και τον νέο Δήμαρχο να σκύψει με την δέουσα προσοχή και τη προσήκουσα σοβαρότητα στο εν' λόγω πρόβλημα. Η υπόθεση του Μύρτου έχει και «ουρά» και θα την αναδείξουμε το προσεχές διάστημα. Κάποιοι βέβαια μιλούν για διάτρητο και χαλκευμένο Προεδρικό Διάταγμα εν τη γενέσει του, για το οποίο αδυνατούμε να πιστέψουμε. Ένας καλός τίτλος τέλους για την όλη ιστορία της πανέμορφης παραλίας και συνυπολογίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ήταν ότι ο κος Μ. Κοτσιλίνης βούλιαξε στα ταραγμένα ύδατα του Μύρτου.
5. Οι εκλογές τέλειωσαν εκλέχτηκε ο νέος δήμαρχος. Ποιες θα είναι από δω και πέρα οι δικές σας κινήσεις σε πολιτικό και επαγγελματικό επίπεδο?
Από 01-1-2011 αρχίζουν τα δύσκολα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δύσκολη εάν σκεφτούμε ότι εκκρεμούν από την κεντρική εξουσία πλήθος Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. Απαιτούνται ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες για το συμμάζεμα και την λειτουργία του νέου Δήμου. Από την πλευρά μου ως υπηρεσιακός παράγοντας, τεχνικός υπάλληλος του πρώην Δήμου Ερίσου και στα πλαίσια των υπηρεσιακών μου καθηκόντων θα συμβάλλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, στην προώθηση και εφαρμογή μελετών και έργων για την ανάπτυξη του όμορφου νησιού μας.
Σε προσωπικό επίπεδο θα συνεχίσω να συμβάλω με πολιτικές παρεμβάσεις-αρθρογραφία στον πολιτικό διάλογο για διάφορα φλέγοντα θέματα πολιτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που απασχολούν τον Δήμο μας.
Θέτω επίσης τον εαυτό μου στην διάθεση του συνδυασμού μας «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» και στον επικεφαλής του κο Θεόφιλο Μιχαλάτο στην χάραξη της αντιπολιτευτικής τακτικής-πάντα εποικοδομητική και με καλόπιστη κριτική -ρόλο που μας ανέθεσαν οι συμπολίτες μας από την θέση της ελάσσων αντιπολίτευσης.
“ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ” ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ “ΡΕΓΓΙΝΑ”
ΣΤΕΛΝΟΥΝ 14 ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ “ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ”
Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος
Όπως ήταν αναμενόμενο από πολλούς “βγήκαν, για τα καλά, τα μαχαίρια” στην Πανολομέλεια του τοπικού ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι η ενότητα και η συνοχή μεταξύ των στελεχών της πάλαι ποτέ ισχυρής ομάδας Καλαφάτη που κυβέρνηση το νησί τα τελευταία 30 περίπου χρόνια ανήκει πια στο παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης:
1. Η μικρή προσέλευση φίλων και μελών του κόμματος. Μαζεύτηκαν περίπου 100 με 120 άτομα και όχι από όλες τις περιοχές του Νομού (υπήρξαν ηχηρές απουσίες από κάποιες περιοχές), κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να τους γυρίσει την πλάτη.
2. Η ηχηρή απουσία του υποψήφιου περιφερειάρχη Ηλ. Μπεριάτου, ο οποίος από την επομένη των εκλογών έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την Κεφαλονιά, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να στείλει τουλάχιστον μια γραπτή τοποθέτηση στη συνεδρίαση.
3. Η συνεχιζόμενη επιμονή του ηττημένου των δημοτικών εκλογών Μ. Κοτσιλίνη να μην αναλαμβάνει καμία προσωπική ευθύνη για την ήττα, ενώ ταυτόχρονα να εξακολουθεί να καταλογίζει ευθύνη σε άλλα στελέχη όπως ο Γ. Τσιλιμιδός και ο Γ. Φόρτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην αρχή της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Σπανός, ο οποίος αφού είπε ότι η Ν.Ε. Τελεί υπό παραίτηση από την επομένη των εκλογών, προσδιόρισε ως αίτια της εκλογικής ήττας, την παρουσία του “αντάρτικου” ψηφοδελτίου Καλούδη-Φόρτε και τις οργανωτικές δυσκολίες που είχε η κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής Σπ. Μοσχόπουλος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, μιλώντας για “εμφύλιες δραστηριότητες” που οδήγησαν στην ήττα.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Μ. Κοτσιλίνης καυτηρίασε τη στάση του Γ. Τσιλιμιδού, τη συμμετοχή του Μ. Φόρτε στο ψηφοδέλτιο Καλούδη, αλλά και την αδιαφορία κάποιων κομματικών στελεχών να βοηθήσουν τον προεκλογικό αγώνα.
Ο νομάρχης Δ. Γεωργάτος μίλησε για σοβαρές ευθύνες τα τελευταία χρόνια, που οδήγησαν τον κόσμο στο να απαξιώσει τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Μίλησε για αμφισβήτηση του κόσμου στα πρόσωπά τους και ανέλαβε το όποιο μερίδιο ευθύνης του αναλογεί για την ήττα στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και μιλώντας για το θέμα των διαγραφών, υποστήριξε ότι αυτό είναι θέμα της Ιπποκράτους και ζήτησε συνεργασία των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε Δήμο και Περιφέρεια, προκειμένου να ασκηθεί, όσο το δυνατόν, καλύτερη αντιπολίτευση.
Ο βασικός “κατηγορούμενος” της Πανολομέλειας δήμαρχος Αργοστολίου Γ. Τσιλιμιδός, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι έχει καθαρή συνείδηση, ότι κάποιοι επιζητούν την πολιτική του εξόντωση διότι δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις. Υποστήριξε ότι η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου δημάρχου με τη μέθοδο της δημοσκόπησης ήταν μη πειστική και αφερέγγυα. Μιλώντας για την απόφασή του να μείνει έξω από το ψηφοδέλτιο, υποστήριξε ότι αυτό έγινε για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας, καθώς δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει μια αφερέγγυα διαδικασία επιλογής. Τέλος, τόνισε ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής κανείς δεν ζήτησε τη βοήθειά του και επεσήμανε ότι κάποιοι θέλουν να του χρεώσουν την ήττα.
Ο τέως υπουργός Αλ. Καλαφάτης μίλησε προς το τέλος της συνεδρίασης και ενώ είχαν αποχωρήσει πολλοί από τους παρευρισκόμενους. Για την ήττα στο δημοτικό ψηφοδέλτιο, οι πληροφορίες λένε ότι καυτηρίασε τη στάση του Γ. Τσιλιμιδού να μη συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, μιλώντας για αθέτηση υπόσχεσης. Όμως, αποκήρυξε τις διαγραφές, διότι δεν μπορούν να συμβάλουν στην ενότητα του κόμματος.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση προς την Ιπποκράτους για το ποιοι ευθύνονται για την ήττα στις εκλογές περιλαμβάνει 15 ονόματα:
1. Το δήμαρχο Αργοστολίου Γ. Τσιλιμιδό
2. Τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη με τον Γ. Καλούδη, τέως δήμαρχο Αργοστολίου Γ. Φόρτε.
3. Τον Λ. Γελάρδο, που κατέβηκε υποψήφιος με τον Θ. Μιχαλάτο.
4. Τον Στ. Σπαθή.
5. Την Αφρ. Κατσιβέλη, κατέβηκε υποψήφια με τον Γ. Καλούδη.
6. Τον Βαγ. Ευαγγελάτο, κατέβηκε υποψήφιος με τον Θ. Μιχαλάτο.
7. Τον Δ. Ανδρεάτο, διότι δεν κατέβηκε υποψήφιος με τον Μ. Κοτσιλίνη.
8. Τον Αλ. Κουνάδη, για τον ίδιο λόγο.
9. Τον Ν. Κορσιάνο, ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος με τον Γ. Καλούδη.
10. Τον Δ. Γασπαρινάτο, για τον ίδιο λόγο.
11. Τον Αγγ. Κωνσταντάκη, κατέβηκε υποψήφιος με τον Αλ. Παρίση.
12. Τον Γερ. Βασιλόπουλο, για τον ίδιο λόγο.
13. Τον Σπ. Παγώνη, κατέβηκε υποψήφιος με τον Γ. Καλούδη.
14. Τον Παν. Δρακουλόγκωνα, κατέβηκε υποψήφιος με τον Θ. Γαλιατσάτο.
Επίσης, σχεδόν όλοι αναφέρθηκαν στη στάση των τοπικών ΜΜΕ, τονίζοντας ότι ήταν “εχθρική” απέναντι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Γερ. Βασιλόπουλος: “Καταγγέλλω το φασισμό και τον τραμπουκισμό”.
Την ίδια ώρα ο ένας εκ των 14 που κατηγορείται για αντικομματική συμπεριφορά, διότι κατέβηκε υποψήφιος με τον Αλ. Παρίση, εξέδωσε την ακόλουθη καταγγελία:
“Αίσχη συνέβησαν στην “Μονολομέλεια”, από τον “δικτάτορα” Κοτσιλίνη και τους “μπράβους του”, αφού κατά την άφιξη μου στο ξενοδοχείο Φωκά ο απερχόμενος δήμαρχος Πυλάρου με την υποστήριξη του Νικόλα Βαλλιανάτου και κάποιων υπασπιστών του από την Πύλαρο μου απαγόρεψαν την είσοδο στο χώρο. Από πότε ο Κοτσιλίνης έγινε ο προεδρεύων της ολομέλειας; Την πρόσκληση δεν υπογράφει ο Σπανός; Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει ποιος είναι ΠΑΣΟΚ και ποιος όχι; Το '89 το ξέχασε; Καταγγέλλω το φασισμό και τον τραμπουκισμό αυτό και δηλώνω ότι την απάντησή μου εφ' όλη της ύλης θα την δώσω σύντομα.
Γεράσιμος Βασιλόπουλος
Μέλος του ΠΑΣΟΚ
Τέως Γραμματέας
της Τ.Ο. Πυλάρου
Μέλος της Ν.Ε. Κεφ/νίας
και Ιθάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου