Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ"
Δευτέρα 22/11
Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος
Τα αίτια της ήττας του Συνδυασμού «Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά» στις Δημοτικές εκλογές αναζητήθηκαν το Σάββατο το βράδυ από τον υποψήφιο Δήμαρχο, Μάρκο Κοτσιλίνη και τα στελέχη του.
Μετά από μια συζήτηση που είχε ένταση και πάθος, χωρίς ακρότητες, ακούστηκαν οι αλήθειες που οδήγησαν την παράταξη στην ήττα. Το σημαντικό της βραδιάς ήταν τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι και ουσιαστικά κατηγορήθηκαν για τη μη επιτυχία του Συνδυασμού. Τον λόγο πήρε πρώτα ο κ. Κοτσιλίνης, ο οποίος αφού έκανε την εισαγωγή του σε χαλαρούς ρυθμούς, στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον αυτών που ο ίδιος θεωρεί ως υπαίτιους της ήττας, αλλά και στον αντίπαλό του, τον Αλέκο Παρίση. «Οι τόνοι που ακολουθήσαμε όλη την προεκλογική περίοδο ήταν χαμηλοί και πολιτισμένοι. Σε καμία περίπτωση δεν θελήσαμε να το κάνουμε. .. Σεράγεβο. Επιδιώξαμε να κάνουμε διάλογο με τον αντίπαλό μας, αλλά δεν ήθελε ή δεν είχε τις δυνατότητες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλη την προεκλογική διαδρομή του ίδιου και των στελεχών του. «Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κανένας από τον συνδυασμό δεν μου ζήτησε τίποτε και δεν υποσχέθηκα τίποτε σε κανέναν. Χαρακτηριστικό όλων ήταν η μεγάλη του προσφορά. Βέβαια, μαζί με την εμπειρία κάποιων παλιών στελεχών, υπήρχε και η απειρία των νέων, χωρίς να τους κατηγορώ. Το περιβάλλον ήταν δύσκολο, αφού είχαμε να αντιμε τωπίσουμε το Μνημόνιο, την τραγική κατάσταση της αγοράς στην Κεφαλονιά, αλλά και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι μας έδιναν υποσχέσεις. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθώ ήταν το διασπαστικό ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια, αλλά και το Ανεξάρτητο εδώ στο Δήμο».

Ο κ. Κοτσιλίνης πέρασε μετά στα βαθιά αίτια της ήττας και δεν κρύφθηκε πίσω από το δάκτυλο του. «Βρήκαμε απέναντι μας τον Γιώργο Τσιλιμιδό μαζί με κάποιους από τους Συμβούλους του, που όχι μόνο δεν μας βοήθησαν, αλλά με τις ενέργειές τους στάθηκαν εντελώς απέναντι μας. Αντί να βοηθήσουν τον Συνδυασμό, αυτοί ή έπιναν αμέριμνοι το καφέ τους ή καταφέρονταν εναντίον μας σε πολύ κόσμο. Η εμπρηστική δήλωση του Τσιλιμιδού στο τέλος του καλοκαιριού και οι υπόγειες διαδρομές που ακολουθήθηκαν, μαζί με την πώληση ψήφων αλλού, δεν μας επέτρεψαν να είμαστε εμείς οι νικητές».

Ο Δήμαρχος Πυλάρου μίλησε ακόμη για τα συμφέροντα που κρύβονταν πίσω από την εκλογή Παρίση. «Ήταν πολλά τα λεφτά για να τα εμπιστευθούν σε τίμιους ανθρώπους. Το ευχάριστο είναι ότι μας ψήφισε το υγιές κομμάτι της κοινωνίας της Κεφαλονιάς και μάλιστα προερχόμενο από όλους τους πολιτικούς χώρους. Δεν ήθελαν να βγω Δήμαρχος για αυτό υπήρχε και το περίεργο αλισβερίσι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου».

Ο κ. Κοτσιλίνης τόνισε στη συνέχεια ότι ο Συνδυασμός δεν θα διαλυθεί, αλλά θα συνεχίσει την ύπαρξη του. Μάλιστα μίλησε για μια «σκιώδη κυβέρνηση», που θα συνεχίσει να κάνει δουλειά, να ακούει τα προβλήματα του κόσμου και να πιέζει τη νέα Δημοτική Αρχή από το χώρο της αντιπολίτευσης, της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και όχι της στείρας. Μετά τον επικεφαλής της «Νέας Εποχής» τον λόγο πήραν πολλά από τα στελέχη, που με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν και αναζήτησαν τα αίτια της ήττας.

Το λόγο πήρε ο Σπύρος Ματιάτος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και χωρίς διαμάχες μεταξύ μας. Ο Δήμος χάθηκε και δεν φταίει η στήριξη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπήρχε προδοσία από... κουκουλοφόρους, από τον Εφιάλτη και τον Πήλιο Γούση. Οι υπόγειες διαδρομές έχουν όνομα και επίθετο. Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας ένοιωσα χλευασμό και χυδαιότητα από όλους αυτούς. Ο Δήμος πουλήθηκε, μας έστειλαν σαν πρόβατα στη σφαγή Η ίδια η Κεφαλονιά. αλλά και οι Κεφαλονίτες σφαγιάστηκαν. Πρέπει να απομονωθούν οι υπεύθυνοι τηο ήττας από τους ιίδιους τους Κεφαλονίτες. Πρώτο πράγμα που πρέπει να Ζητήσουμε είναι να επέμβει η δικαιοσύνη για τα σκοτεινά χρέη των Δήμων».

Ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου, Σπύρος Σαμούρης, πήρε το λόγο στη συνέχεια της κουβέντας: «Οι υπόγειες διαδρομές επηρέασαν και τη δική μου πορεία την προεκλογική περίοδο. Επτά χρόνια Ανπδήμαρχος και μου κόπηκαν αρμοδιότητες από τον κ. Τσιλιμιδό, από τον οποίο δεν υπήρχε καμία στήριξη στο Συνδυασμό μας. Το... σφάξιμο που υπέστη εγώ ήταν πολύ μεγάλο, κυρίως από δικούς μας ανθρώπους. Πρέπει να είμαστε περήφανοι, που μετά από όσα έγιναν πριν από τη δεύτερη Κυριακή φτάσαμε στο 48%. Ο νέος Δήμαρyoc θέλει να κάνει Δημαρχείο το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Μάλλον δεν ξέρει».

Ένα από τα ισορικότερα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Αργοστολίου, ο Νικόλας Δρακάτος πήρε τον λόγο στη συνέχεια. «Άνοιξε η Κερκόπορτα. ο Εφιάλτης είχε τα κλειδιά. Οι αντάρτες της πρώτης Κυριακής έγιναν χαφιέδες της τη δεύτερη. Ο Πατριάρχης της καρέκλας, ο Γιώργος Τσιλιμιδός, μαζί με τα εξαπτέρυγά του, έκαναν αυτό που έπρεπε για να μην γίνει Δήμαρχος ο Μάρκος Κοτσιλίνης. Μετράω και ξαναμετράω τα ψηφοδέλπα σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο και ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται. Πρώτος ο Μπεριάτος στην Κεφαλονιά, αλλά δεύτερος ο Κοτσιλίνης».

Από το Ληξούρι μίλησαν ο Διονύσης Αραβαντινός και ο Διονύσης Μαρούλης, όπου κινήθη­καν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Ο κ. Αραβαντινός ανέφερε χαρα­κτηριστικά: "Υποκλίνομαι στον Μάρκο τον έντιμο. Δεν υποσχεθήκαμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν, θέλουμε το νοικοκύρεμα της Κεφαλονιάς. Σε ό,τι αφορά τα αίτια της ήττας, με­γάλη ευθύνη έχει το κεντρικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και η δική μας ραστώνη ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Tα κάστρα πέφτουν από μέσα και έτσι συνέβη και με εμάς».

Αρκετά ακόμη μέλη του Συνδυασμου πήραν τον λόγο και ουσιαστικά κατηγόρησαν τα ίδια άτομα και έβγαλαν τα ίδια συμπεράσματα για την ήττα. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον λόγο ήταν ο Γεράσιμος Βαλλιανάτος, ο Κώστας Βαρτελάτος, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος, ο Τάσος Ζαπάντης, αλλά και ο Σπύρος Πεφάνης, ο οποίος δεν ανήκει στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά είχε υπο­στηρίξει τον Μάρκο Κοτσιλίνη σε αυτές τις εκλο­γές. Πάντως, το κλίμα ήταν πολύ καλό σε αυτή τη συνάντηση και πολλές φορές οι συγκεντρωμένοι διέκοπταν με χειροκροτήματα τον ομιλούντα.

Στο κλείσιμο, ο κ. Κοτσιλίνης έδωσε στη δη­μοσιότητα τα οικονομικά του Συνδυασμού και ζή­τησε από όλους τους παρευρισκόμενους να συμβάλουν στο να συγκεντρωθούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, ένα ποσό που αγγίζει τις 60.000 ευρώ.

politika-mezedakia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου