Ηλίας Μπεριάτος: “Η ισότητα των νησιών πάνω απ’ όλα”
Ο Ηλίας Μπεριάτος είναι άνθρωπος με βαθιά παιδεία και μόρφωση, με πολλές περγαμηνές και σπουδαία διοικητική πείρα, ευγενής, ευπροσήγορος και χαμηλών τόνων. Διεκδικεί την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, λαμβάνοντας ουσιαστικά το χρίσμα από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και μιλάει στην «Η.τ.Ζ.» για τις πρώτες κινήσεις του.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως πρώτιστο το ζήτημα της συνοχής της Ιόνιας Περιφέρειας και στο μέλλον, πιστεύει ότι υπάρχει περιφερειακή επτανησιακή συνείδηση, η οποία έχει σφυρηλατηθεί στο διάβα των αιώνων, αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Αντώνη Τρίτση για το σχεδιασμό και την ίδρυση της Περιφέρειάς μας, απευθύνει κάλεσμα ενότητας στο Γιώργο Καλούδη και τονίζει ότι αυτό, που τον ενδιαφέρει πάνω από όλα, είναι η ισομέρεια και η ίση αντιμετώπιση όλων των νησιών.
ΕΡ.: Ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητά σας. Πώς νιώθετε;
ΑΠ.: Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία είναι ταυτόχρονα γοητευτική και «δύσκολη», οπότε πρέπει να αγωνιστούμε, με κάθε τρόπο, για ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα νησιά μας. Με τη Ζάκυνθο έχω ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση, γιατί έχω περάσει στο νησί σας πολλά καλοκαίρια ως παιδί και φοιτητής, ενώ την επισκέφθηκα πολλές φορές, στα χρόνια που ακολούθησαν, για υπηρεσιακούς λόγους. Το νησί σας είναι πολύ όμορφο, αλλά και «δύσκολο», όπως όλα τα Ιόνια Νησιά και ελπίζω να μου συμπαρασταθούν οι Ζακυνθινοί στον αγώνα που θα δώσω.
ΕΡ.: Είναι αλήθεια ότι σας τηλεφώνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και σας ζήτησε τη συνδρομή σας στη δύσκολη «μάχη» που θα δώσει;
ΑΠ.: Όντως, ο Πρωθυπουργός με κάλεσε και εγώ αποδέχθηκα την τιμητική αυτή πρόσκληση – και πρόκληση – γιατί αποτελεί μεγάλη πρόκληση το ζήτημα της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος των νησιών μας και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσα να αρνηθώ στην πρόταση, που μου έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΕΡ.: Είστε Κεφαλονίτης, ωστόσο οι Κερκυραίοι θέλουν οι επικεφαλής των συνδυασμών να κατάγονται από το νησί τους, ενώ τα άλλα νησιά έχουν αντίθετη άποψη. Οι Κερκυραίοι βλέπουν το θέμα της Περιφέρειας λίγο «σοβινιστικά». Ποια η άποψή σας;
ΑΠ.: Πρέπει να υπάρχει ισοτιμία των νησιών και γι’ αυτό το λόγο, ίσως μια υποψηφιότητα από άλλο νησί και όχι την Κέρκυρα να είναι το πρώτο βήμα, από την άποψη ότι, αφού η έδρα είναι στην Κέρκυρα, λόγω πληθυσμού και ιστορίας, ας υπάρξει τουλάχιστον ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης από κάποιο άλλο νησί, ως αντίβαρο, αν θέλετε, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς, είναι ένα βήμα για πιο ισορροπημένη Ιόνια Περιφέρεια!
ΕΡ.: Πολλοί διατείνονται ότι η έδρα της Περιφέρειας πρέπει να μεταφερθεί στη Λευκάδα, επειδή εξυπηρετεί καλύτερα τα άλλα νησιά από ό,τι η Κέρκυρα, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά.
ΑΠ.: Αυτό το ζήτημα έχει τεθεί από πολύ παλιά. Όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει, πρωτίστως, είναι η συνοχή της Περιφέρειάς μας, γιατί αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορική ενότητα του ελληνικού χώρου, αφού εδώ ιδρύθηκε, το 1800, το πρώτο αυτόνομο κράτος στην Ελλάδα, η Ιόνιος Πολιτεία. Οπότε, είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τη συνοχή της και γι’ αυτό το λόγο όλα τα άλλα θέματα είναι δευτερεύοντα. Κάποτε, ο Αντώνης Τρίτσης είχε πει: «Ας γίνει οπουδήποτε η έδρα, αρκεί να ιδρυθεί η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών» και το είπε αυτό το 1985, κατά το σχεδιασμό των Περιφερειών από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τότε, είχαμε συντάξει με τον Αντώνη Τρίτση τη μελέτη για την ίδρυση της Περιφέρειας και το 1987 ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος. Μάλιστα, όσοι είχαν ασχοληθεί με το θέμα αυτό εκείνη την περίοδο, θα θυμούνται ότι παραλίγο να μην υπάρξει η Ιόνιος Περιφέρεια, αλλά τελικά έγινε δεκτή η μελέτη μας από το Υπουργείο Εσωτερικών και έτσι δημιουργήθηκε η Περιφέρειά μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγαλοψυχία του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος δεν έθεσε ποτέ θέμα έδρας, αλλά μόνο την αναγκαιότητα της ύπαρξης της Περιφέρειας, γιατί είναι ίσως η πιο ιστορική περιοχή της Ελλάδας. Είναι η Ανατολή της Δύσης και η Δύση της Ανατολής. Είναι η ευρωπαϊκή Περιφέρεια της χώρας μας!
ΕΡ.: Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην Περιφέρειά μας;
ΑΠ.: Η Περιφέρειά μας είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο πολιτισμό, ιστορία και φυσικό περιβάλλον, τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί αποτελούν τους σημαντικότερους πόρους της. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να διαφυλάξουμε αυτά τα πολύτιμα αγαθά, διότι είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μας. Εάν τις χάσουμε, θα χάσουμε και όλα τα άλλα. Επί παραδείγματι, ο τουρισμός στηρίζεται σε αυτούς ακριβώς τους πόρους, διότι έτσι και σταματήσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας το ξεχωριστό περιβάλλον μας και τον ιδιαίτερο πολιτισμό μας, τότε αυτοί θα επιλέξουν άλλους προορισμούς, που διαθέτουν αυτά τα πολύτιμα αγαθά.
ΕΡ.: Τι έχετε κρατήσει στη μνήμη σας από τον Αντώνη Τρίτση;
ΑΠ.: Έχω κρατήσει τον αγώνα μας για τα Επτάνησα, ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές της δεκαετίας του ’80, οπότε ο Αντώνης Τρίτσης έγινε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την αξιοποίηση των Ιονίων και επισκεπτόμασταν κάθε νησί και είχαμε επαφές με τους αιρετούς του, θέτοντας, ουσιαστικά, από τότε τις βάσεις για την ίδρυση της Περιφέρειάς μας, αφυπνίζοντας την ιστορική επτανησιακή μνήμη και συνείδηση.
ΕΡ.: Θεωρείτε ότι έχουμε αναπτύξει περιφερειακή συνείδηση;
ΑΠ.: Κάθε νησί έχει τη δική του ιστορική πορεία και προσωπικότητα. Όμως, πέρα από αυτό, που το αποδεχόμαστε όλοι, πίσω από τις ιδιομορφίες κάθε τόπου υπάρχει ένα υπόστρωμα, ένας κοινός παρανομαστής, τον οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, γιατί σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια επτακοσίων χρόνων Φραγκοκρατίας, Ενετοκρατίας και ξένης παρουσίας στα νησιά μας, μέχρι τους Ριζοσπάστες και την Ένωση με την Ελλάδα το 1864. Άρα, υπάρχει ιδιαίτερη επτανησιακή και περιφερειακή συνείδηση, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και δεν πρόκειται να αλλάξει. Τη συνείδηση την αλλάζουν οι αιώνες και όχι οι πολιτικές ή οι τεχνοκρατικές επιλογές. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αρνηθούμε την ιστορία επτά αιώνων. Οπότε, εκ των πραγμάτων υπάρχει και επτανησιακή και περιφερειακή συνείδηση.
ΕΡ.: Ποια η γνώμη σας για την κίνηση του κ. Καλούδη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κερκύρας, να ανακοινώσει την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές;
ΑΠ.: Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ενωμένο στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές και νομίζω ότι ο κ. Καλούδης θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί μας, γιατί θεωρούμε ότι όλοι είναι απαραίτητοι στον αγώνα μας.
Φυσικά, κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, άλλωστε ο πλουραρισμός είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, αλλά θα ήθελα πραγματικά να υπάρξει ένωση, τουλάχιστον, των δυνάμεων εκείνων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και στόχους. Καλώ, λοιπόν, τον κ. Καλούδη να έρθει μαζί μας και να αγωνιστούμε από κοινού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
ΕΡ.: Είναι πολύ σημαντική η πρότασή σας για την ενότητα του χώρου…
ΑΠ.: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ευρύτερος δημοκρατικός χώρος και, όπως γνωρίζετε, στην Αυτοδιοίκηση δε χωρούν στενά κομματικά πλαίσια. Κάθε υποψήφιος απευθύνεται στην κοινωνία και θέτει στόχους, ιδέες και οράματα. Και εγώ αυτό κάνω χωρίς υστεροβουλία, γιατί η προσπάθειά μου είναι ειλικρινής, με ευθείς θέσεις και απόψεις.
ΕΡ.: Η βάση σας σε ποιο νησί θα είναι;
ΑΠ.: Δε θα υπάρξει συγκεκριμένη βάση. Ξεκινάω από την Αθήνα και θα έχω επαφές με όλα τα νησιά, στα οποία θα υπάρχει κάποιο σημείο, όπου θα συναντιέμαι με τους πολίτες. Αυτό είναι ένα ζήτημα ισοτιμίας, που φαίνεται έμπρακτα, αφού αντιμετωπίζω ισόνομα κάθε νησί.
ΕΡ.: Πότε θα έρθετε στη Ζάκυνθο;
ΑΠ.: Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να έχω τις πρώτες επαφές και, φυσικά, θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις.
ΕΡ.: Έχετε επαφές με Ζακυνθινούς που θα θέλατε να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό σας;
ΑΠ.: Μιλάω με όλους. Μάλιστα, έχω πολύ καλούς φίλους από το παρελθόν στη Ζάκυνθο, τους οποίους θα χαρώ πολύ να ξανασυναντήσω. Άλλωστε, είναι μεγάλη χαρά να συναντάς ανθρώπους, με τους οποίους έχεις τις ίδιες απόψεις για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Οπότε θα σας δω πολύ σύντομα.
ΕΡ.: Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.
ΑΠ.: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Από το www.imerazante.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου