Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010


Οι δωρεάν επαρκείς και ασφαλείς μεταφορές μαθητών είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο.

Σε εφιάλτη για εκατοντάδες μαθητές και τους γονείς τους εξελίσσονται οι μεταφορές των μαθητών αφού πλέον η κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για το σκοπό αυτό, αποκλείοντάς τους από την απρόσκοπτη ασφαλή και επαρκή μεταφορά τους στο σχολείο, φορτώνοντας ουσιαστικά και αυτό το κόστος στις πλάτες των γονιών τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη «μνημονιακή» απόφαση – πιλότο και για άλλες αποκεντρωμένες αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση περικόπτει κατά 10% τα κονδύλια για την μεταφορά μαθητών. Καλείται μάλιστα η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αναλάβει το κόστος αυτό από δικούς της «ίδιους» πόρους, δηλαδή από έσοδα από φορολογία!!!
Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών με ΑΠ 2/5358/6-4-2010 είναι αποκαλυπτική αφού αναφέρει σχετικά:
«Σας κάνουμε γνωστό ότι οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έχουν ήδη περικοπεί κατά 10% και ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες όχι μόνο δεν παρέχουν καμία δυνατότητα αύξησης των πιστώσεων αυτών αλλά αντιθέτως επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμό των σχετικών δαπανών… Το δικαίωμα των ΝΑ να ασκούν πολιτική στο χώρο ευθύνης είναι αναμφισβήτητο, αλλά δεν είναι δυνατόν να αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός το οικονομικό βάρος επιλογών που δεν είναι σύμφωνες με την ακολουθούμενη πολιτική επί των δαπανών. Αυξήσεις πέραν των ορίων αυτής της πολιτικής δεν θα καλύπτονται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό και η πληρωμή τους θα γίνεται από ίδιους πόρους των Ν.Α ».
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι είναι μόνο η αρχή η παραπάνω περικοπή και ότι σταδιακά θα μετακυλιστεί και αυτό το κόστος στην Τ.Α πάντα κρατώντας τα προσχήματα με την απόδοση από το κράτος συμβολικών ποσών.
Το επόμενο διάστημα και μετά την τελική διαμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων που θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα, θα οξυνθεί παραπέρα το ήδη οξυμένο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και για διάφορους λόγους κρατάει αρκετούς μαθητές (κυρίως των ΕΠΑΛ και των Ειδικών σχολείων) μακριά από το σχολείο, παρότι τα μαθήματα έχουν αρχίσει αρκετές μέρες τώρα! Η Ν. Αρχή φέρει μεγάλες ευθύνες αφού χρόνια τώρα δεν έχει διεκδικήσει με όρους αγώνα και όχι επαιτείας να λυθεί το πρόβλημα , αντίθετα το διαχειρίστηκε ως σήμερα στην γενικότερη πολιτική της επιλογή που διεκδικεί αρμοδιότητες ενώ γνωρίζει και η ζωή αποδεικνύει, ότι αυτές οι αρμοδιότητες φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Διολισθαίνοντας στην πολιτική αυτή, θα αναγκαστεί προκειμένου να καλύψει τις περικοπές από τον Κ.Π, να προβεί στις περικοπές δρομολογίων σε μαθητές η σε αύξηση της φορολογίας.
Η μεταφορά των μαθητών είναι μια αρμοδιότητα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που εκχωρήθηκε από το κράτος με την υπόσχεση ότι θα αποδίδει τους αντίστοιχους πόρους κάτι που φυσικά και για λόγους που σήμερα εξηγούνται, ποτέ δεν ίσχυσε πλήρως. Χρόνια τώρα σημαντικό μέρος αυτής της δαπάνης δεν αποδίδεται έγκαιρα και επαρκώς, με αποτέλεσμα να «πληρώνουν την νύφη» οι ίδιοι οι μαθητές που τους περικόπτονται μεταφορές, αλλά και οι μεταφορείς (Λεωφορεία- Ταξί) που παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μεσολαβούντων των ανατιμήσεων καυσίμων. Οι τελευταίοι μάλιστα σε κινητοποιήσεις που έκαναν προκειμένου να πληρωθούν κατέληξαν στα αυτόφωρα και τα κρατητήρια! Η πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων» που οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού τόξου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΥΝ) προωθούν χρόνια τώρα, δείχνει πλέον καθαρά τον απώτερο στόχο αυτής της πολιτικής που είναι η μετακύληση του όποιου κοινωνικού «κόστους» (εν προκειμένω η μεταφορά μαθητών), στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου το κράτος να εξοικονομεί κονδύλια για να τροφοδοτεί την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί το μαθητικό, το γονεϊκό, το εκπαιδευτικό, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλο το λαό να συντονίσουν τη δράση τους και να απαιτήσουν:
- Αποκλειστικά Δημόσιο – Δωρεάν, σύγχρονο, ασφαλές και επαρκές σύστημα μεταφοράς των μαθητών ΑΜΕΑ, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
- Καμιά περικοπή δρομολογίων. Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια ώρα φοίτησης στο σχολείο από τα «εμπόδια» στη μετακίνησή του. Να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα σε περικοπές ή καθυστερήσεις δρομολογίων, με έμφαση τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά και τα περιφερειακά σχολεία.
- Καμία περικοπή κονδυλίων. Να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη μεταφοράς ούτε να εξαναγκαστούν να καλύψουν με δικά τους μέσα τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Η Λαϊκή συσπείρωση τονίζει τέλος ότι πρέπει να βγουν από τους εργαζόμενους τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για την γενικότερη πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και που υιοθετούν και συνδιαχειρίζονται ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΝ σχετικά με την στρατηγική επιλογή της ΕΕ για την αποκέντρωση καθώς και τον «Καλλικράτη» που την συστηματοποιεί. Η παραπάνω πολιτική και τα αντιλαϊκά αποτελέσματά της να γίνουν κριτήριο ψήφου, για να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση, τη μόνη συνεπή δύναμη που αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ και βάζει την προοπτική για γενικότερες ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας που θα στηρίζει αποκλειστικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Το Γραφείο Τύπου
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου