Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών.


Η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή τη συζήτηση στο Ν. Συμβούλιο καταδικάζει το νέο εγκληματικό σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής σημαντικού μέρους στην ευρύτερη περιοχή της περιμετρικής ζώνης του Αίνου που σχεδόν ακούμπησε τον πυρήνα του και για τυχαίες καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησε ανυπολόγιστη καταστροφή.
Το μέγεθος, η συχνότητα και το πλήθος των εμπρησμών, η παντελής αδυναμία για πρόληψη και καταστολή αναδεικνύουν αδιαμφισβήτητα το σχέδιο, τις αιτίες και τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών αυτουργών αυτής της καταστροφής, που δεν είναι άλλες παρά η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» της ΕΕ, που υλοποιούν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις και οι αυτοδιοικητικές αρχές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την στήριξη του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ. Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει συνολικά τo περιβάλλον ως έναν σοβαρό μοχλό παρέμβασης στην οικονομία και στην κατανάλωση, για την ενίσχυση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται ως μέσο για την προώθηση της λεγόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ανάπτυξης του ανταγωνισμού Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα άνομα συμφέροντα των καταπατητών, των εμπόρων της γης, του μεγάλου κεφαλαίου και που όπως είναι φυσικό θα πυροδοτεί αναπόφευκτα συνεχώς νέους φαύλους κύκλους εμπρησμών.
Αυτή η πολιτική επέβαλλε και την προσπάθεια επιβολής της ΚΥΑ για τον Αίνο, που τον μετατρέπει από αυστηρά προστατευόμενο Δρυμό σε «πάρκο» χαλαρής έως ανύπαρκτης προστασίας, με έντονη τουριστική και επιχειρηματική κατανάλωση που οπλίζει με την σειρά της τα χέρια των εμπρηστών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ιδιαίτερα το «ενδιαφέρον» και τις ευθύνες του κ. Μπεριάτου ως κυβερνητικό στέλεχος και σήμερα υποψήφιου περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ, να προωθήσει εδώ και μερικούς μήνες την παραπάνω ΚΥΑ καθώς και το ενδιαφέρον της σημερινής Ν.Αρχής (ΠΑΣΟΚ) να δημιουργήσει ΜΟΝΟ όλες τις βασικές υποδομές για την τουριστική και επιχειρηματική «ανάπτυξη» του δρυμού και όχι για την προστασία του. Το «ενδιαφέρον» επίσης της «αντιπολίτευσης» της ΝΔ να στριμώξει τάχα τη Ν.Αρχή του ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές στον Αίνο, κρύβει την αγωνία της να κρύψει προεκλογικά την δική της συμφωνία σε αυτήν την πολιτική αλλά και τις δικές της τραγικές ευθύνες στην διαχείρισή της ως προκάτοχος. Η συμφωνία επίσης και η θερμή υποστήριξη της ΚΥΑ από τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ που σήμερα είναι Αντινομάρχης συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα υποψήφιος περιφερειάρχης με τον ΣΥΝ και τους Οικολόγους-Πράσινους, δείχνει ότι ενιαία και με συνέπεια τα κόμματα του ευρωμονόδρομου προωθούν την πολιτική και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συμφώνησαν όλοι μαζί παλαιότερα αλλά και στην τρέχουσα θητεία της Ν.Αυτοδιοίκησης σε στρατηγικές επιλογές στην παραπάνω κατεύθυνση. Το γενικό χωροταξικό σχέδιο, οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η δημιουργία Φορέα διαχείρισης για τον Αίνο, η απαξίωση της δασικής υπηρεσίας και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της δασικής περιουσίας, η εγκατάσταση των επιχειρηματικών Αιολικών πάρκων και μάλιστα με πλημμελείς περιβαλλοντικές μελέτες (ΜΠΕ), η παράνομη λειτουργία και η παράταση λειτουργίας νταμαριών χωρίς να ισχύουν οι προβλεπόμενες (ΜΠΕ), η συγκάλυψη και η συσκότιση περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών κ.α, είναι ΚΟΙΝΕΣ αποφάσεις τους
Η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιεί το λαό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν θα διστάσουν για τα χειρότερα προκειμένου να υλοποιήσουν την παραπάνω πολιτική. Σήμερα στα λόγια και για προεκλογικούς αποπροσανατολισμούς επιδεικνύουν απύθμενο θράσος μιλώντας για περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες και πολιτικές. Πρώτο βιολί στην προσπάθεια αυτή του αποπροσανατολισμού, ο συνεργαζόμενος Αντινομάρχης του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΝ που με την συνεργασία του άλλου δορυφόρου του ΠΑΣΟΚ του κόμματος των «οικολόγων-πράσινων», επιδιώκει να συνεχίσει στο επίπεδο της περιφέρειας την «οικολογική » πολιτική του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να μην πέσει στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που του στήνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να διεκδικήσει αγωνιστικά επείγοντα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
• Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών
• Να δοθούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους αγρότες κτηνοτρόφους προκειμένου να έχουν τις δυνατότητες να ζουν με αξιοπρέπεια και να προστατεύουν ακόμη πιο αποτελεσματικά το δρυμό.
• Να καθοριστεί αμέσως το όριο του πυρήνα και της περιφερειακής ζώνης να υπάρξει η αναγκαία περίφραξη και να αναπτυχθεί ικανό δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών
• Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.
• Άμεση ενίσχυση δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης για διαρκή, ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων αυτών περιοχών, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερή σχέση εργασίας. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
• Επαναλειτουργία, με αναβάθμιση του ρόλου, της Δασικής Υπηρεσίας στην κατεύθυνση πρόληψης, προστασίας και πυρόσβεσης δασικών εκτάσεων
• Να σταματήσει κάθε είδους «αξιοποίηση» του Αίνου στην κατεύθυνση της «πράσινης ανάπτυξης» που επιχειρείται και να παρθούν ειδικά μέτρα πυροπροστασίας του.
• Να συνταχθεί δασολόγιο και κτηματολόγιο
• Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
• Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να μετράει από το 1945 έτος πρώτης αεροφωτογράφισης..
Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει άλλο σχέδιο για τον Αίνο που να τον αντιμετωπίζει ως λαϊκή περιουσία και να αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ασφάλειά και την προστασία του, αλλά και την αξιοποίησή του αποκλειστικά για τις λαϊκές ανάγκες της παραγωγής και της αναψυχής, πολύ σύντομα θα καταστραφεί από τα συμφέροντα που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, όπως άλλωστε έγινε και με άλλους δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές. Η άσκηση μιας συνεπούς και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής που συνδέεται στενά και με ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας λαϊκής εξουσίας. Η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλι¬στικά συμφέροντα την ΕΕ και τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που τα εκπροσωπούν. Γι’ αυτό στις επερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές, έχοντας τα παραπάνω ως κριτήριο ο λαός, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κάθε κεφαλλονίτης και θιακός που αγωνιά για την εμπρηστική τους πολιτική πρέπει να στηρίξει για το Δήμο και την Περιφέρεια τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης σαν την καλύτερη και την πιο φερέγγυα προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου