Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Απριλίου 2011


Nέος πόλεμος για το Bιολογικό Kαθαρισμό της Σκάλας μεταξύ του δήμαρχου Aλ. Παρίση και του τ. δήμαρχου K. Zαπάντη

Ο τ. δήμαρχος κ. Ζαπάντης κατηγορεί το δήμαρχο ότι μίλησε για δήθεν χρέος 5,9 εκ. Ε στο ενταγμένο έργο του Βιολογικού Σκάλας, ενώ έχουν καταβληθεί 4,5 εκ. Ε και ζητάει να μην εγγράψει τέτοιο χρέος στον προϋπολογισμό του Δήμου (που είναι πράξη ποινικά κολάσιμη), διαφορετικά πρέπει να πει για ποιόν προορίζει τα 5,9 εκ. Ε! Ο δήμαρχος κ. Αλ. Παρίσης του απαντάει ότι δεν επιθυμεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης, ότι το έργο έχει απενταχθεί και ο Δήμος έχει προσφύγει κατά της απόφασης. Επίσης αναφέρει ότι τα ποσά για το έργο δεν έχουν καταγραφεί στην απογραφή, απλώς τα ανέφερε γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και υπογραμμίζει ότι καλό είναι ο κ. Ζαπάντης να ανακαλέσει τα υπονοούμενα για ποιόν προορίζει ο δήμαρχος τα ποσά αυτά, διότι ή πρέπει να του καταλογίσει το “ακαταλόγιστο”, ή να προχωρήσει στα νόμιμα.

Νέος πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ του δήμαρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση και του τ. δήμαρχου κ. Κώστα Ζαπάντη, για το βιολογικό καθαρισμό της Σκάλας.

Αρχικά ο κ. Ζαπάντης, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Παρίσης στη συνέντευξή του για το βιολογικό και το χρέος του Δήμου Ελειού-Πρόννων, εξαπέλυσε “κατηγορώ” εναντίον του δήμαρχου, όπου με γραπτή δήλωση και υπό τον τίτλο “Δεν μπορούμε να ζήσουμε μέσ’ στο ψέμα”, κατηγορεί τον κ. Παρίση ότι στη συνέντευξή του καταλόγισε 5,9 εκατ. Ε χρέος για το έργο του Βιολογικού Σκάλας για το οποίο έχουν ήδη καταβληθεί 4,5 εκατ. Ε και υπολείπονται 1,3 εκατ. Ε, ενώ το έργο είναι κανονικά ενταγμένο και δεν έχει απενταχθεί.

O κ. Ζαπάντης αναφέρει ακόμη ότι όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά στον “αυτοαποκαλούμενο και ηγέτη” δήμαρχο, και τον καλεί να μην εγγράψει στον προϋπολογισμό του Δήμου οφειλή 5,9 εκατ. Ε “γιατί αυτό θα είναι μιά ποινικά αξιόλογη πράξη. Διαφορετικά ο κύριος δήμαρχος πρέπει να κάνει καθαρό στην κοινή γνώμη για ποιόν προορίζει το ποσό των 5,9 εκατ. Ε, σε ποιόν έχει σκοπό να τα δώσει”!

Ακόμη ο κ. Ζαπάντης αναφέρει ότι για το θέμα της διαδικασίας ανάθεσης του έργου οι δήμαρχοι που εμπλέκονται θα δώσουν συνέντευξη Τύπου “στην οποία κύριε δήμαρχε -καταλήγει ο κ. Ζαπάντης- θα είχε ενδιαφέρον να παραστείτε”!

Σε δήλωση του κ. Ζαπάντη απάντησε αμέσως μετά χθες ο κ. Παρίσης, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί να ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον τ. δήμαρχο Ελειού-Πρόννων, αναφέροντας παράλληλα ότι το έργο του Βιολογικού Σκάλας έχει απενταχθεί και ότι ο Δήμος έχει προσφύγει κατά της απόφασης και τα ποσά του 1,4 εκατ. Ε (για την αποπεράτωση του έργου) και των 4,5 εκατ. Ε (που θα του καταλογιστούν) δεν τα έχει εγγράψει στην απογραφή, πλην όμως ο δήμαρχος τα προσέθεσε στις δηλώσεις του γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Oσο για τα “υπονοούμενα του κ. Ζαπάντη για το «σε ποιόν προορίζει τα ποσά των 5.900.000 ευρώ ο δήμαρχος και σε ποιόν έχει σκοπό να τα δώσει, καλό θα είναι -τονίζει ο δήμαρχος- ο κ. Κ. Ζαπάντης να τα ανακαλέσει, διότι αλλιώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να του καταλογίσουμε το “ακαταλόγιστο”, ή να προχωρήσει ο Δήμαρχος στα νόμιμα»”.

Η δήλωση του κ. Ζαπάντη έχει ως εξής:

ΔΕΝ ΜΠOΡOΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣOΥΜΕ ΜΕΣ ΣΤO ΨΕΜΑ.

Με ανυπόκριτο ενθουσιασμό να εμφανίσει αυξημένες τις υποχρεώσεις του δήμου Κεφαλονιάς σε συνέντευξη του στις 5 Φεβρουαρίου 2011 ο αυτοαποκαλούμενος και ηγέτης, δήμαρχος Κεφαλονιάς, κύριος Παρίσης καταλόγισε στην δήθεν απογραφή των υποχρεώσεων του δήμου ποσό 5.900.00,00Ε ως υποχρέωση του δήμου που προίσταται για την αποχέτευση Σκάλας.

Επειδή όμως δεν μπορούμε όλοι να ζούμε μες στο ψέμα είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω την κοινή γνώμη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που πράγματι επιθυμούν να ενημερωθούν ότι:
• Το έργο της αποχέτευσης Σκάλας έχει συμβασιοποιηθεί από το δήμο Ελειού-Πρόννων με την εργολήπτρια εταιρεία στο ποσό των 5.463.962,31 Ε.
• Συμπληρωματικά στο παραπάνω ποσό της σύμβασης έχει προστεθεί συμβατικό αντικείμενο 426.510,90 Ε.
Δηλαδή το συνολικό ύψος του έργου 5.890.473,21 Ε.
• Απο το ποσο αυτό έχει ήδη καταβληθή ποσό 4.539.782,28 Ε.
• Το έργο το οποίο υπολείπεται να κατασκευασθεί ή να τιμολογηθεί ανέρχεται 1.350.690,93 Ε.

Το έργο είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων- θεματική προτεραιότητα «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡOΥ (ΛΥΜΑΤΑ)»- του Ε.Π «ΠΕΡΙΒΑΛΛOΝ και ΑΕΙΦOΡOΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Oλα αυτά ήταν γνωστά στον ηγέτη- δήμαρχο κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Κατόπιν αυτών θα ήθελα να προτείνω στον κύριο δήμαρχο

  • Nα διαγράψει αμέσως το ποσό των 5.900.000,00 ευρώ από τον πίνακα των δήθεν οφειλών του δήμου που δημοσιοποίησε
  • Αφού συμβουλευθεί τα οικονομικά στοιχεία του έργου που είναι στα χέρια του, να δηλώσει επίσημα ότι ήδη ποσό 4.539.782,28 από το συνολικό ύψος του έργου έχει καταβληθεί.
  • Ότι το έργο μέχρι σήμερα είναι κανονικά ενταγμένο στο πρόγραμμα που αναφέρεται παραπάνω και δεν έχει απενταχθεί.
  • Να αναγνωρίσει δημόσια ότι οφειλή 5.900.000,00 Ε δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση απογραφής που έχει εγκριθεί, αλλά είναι αποψη του ιδίου του δημαρχου στο πλαίσιο της « δημιουργικής λογιστικής»
  • Να μην εγγράψει στον προυπολογισμό του δήμου οφειλη 5.900.000,00 Ε γιατί αυτό θα είναι μια ποινικά αξιόλογη πράξη.

Διαφορετικά ο κύριος δήμαρχος πρέπει να κάνει καθαρό στην κοινή γνώμη για ποιον προορίζει το ποσό των 5.900.000,00 Ε. Σε ποιον έχει σκοπό να τα δώσει. Για το ειδικότερο θέμα της διαδικασίας ανάθεσης του έργου, άμεσα οι δήμαρχοι που εμπλέκονται στις επόμενες μέρες θα δώσουν συνέντευξη τύπου στην οποία κύριε δήμαρχε θα είχε ενδιαφέρον να παραστείτε.

O δήμαρχος

Η απάντηση του δήμαρχου κ. Αλ. Παρίση στη δήλωση του κ. Ζαπάντη έχει ως εξής:

Θέμα: Η ανακοίνωση του τ. δήμαρχου Κ. Ζαπάντη σχετικά με το έργο “Βιολογικός Σκάλας”

O Δήμος και ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς δεν επιθυμούν να ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαράθεσης με τον πρώην Δήμαρχο Ελειού-Πρόννων.

Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι προς αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρουμε τα εξής:

1. Το έργο έχει απενταχθεί με οριστική έκθεση και απόφαση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) με Αριθμ. Πρωτ.247/0051/23-02-2011

2. O Δήμος Κεφαλλονιάς έχει προσφύγει κατά της ανωτέρω απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάργησή της, αφού σκοπός μας πάντοτε είναι το συμφέρον του Δήμου και όχι ο καταλογισμός σε πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων δημοτικών αρχών.

3. Την ώρα που το έργο έχει απενταχθεί και δεν χρηματοδοτείται από κανένα πρόγραμμα, είναι φανερό ότι ο Δήμος Κεφαλλονιάς είναι υποχρεωμένος προκειμένου το έργο να λειτουργήσει, να πληρώσει από ίδια κεφάλαια το ποσό του 1.400.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του.

4. Σχετικά με τα χρήματα που έχουν ήδη πληρωθεί για το έργο (δηλ. τα 4.400.000 ευρώ), θα έπρεπε να γνωρίζει ο τ. Δήμαρχος ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία καταλογισμού του ποσού στον Δήμο Κεφαλλονιάς με σαφή υποχρέωσή του να τα πληρώσει. Κατά συνέπεια ο Δήμος Κεφαλλονιάς θα κληθεί να καταβάλλει 1.400.000 ευρώ για την αποπεράτωση και 4.400.000 ευρώ που θα του καταλογιστούν. Αυτή είναι η αλήθεια και τα υπόλοιπα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

5. O Δήμος Κεφαλλονιάς τα ανωτέρω ποσά δεν τα έχει εγγράψει στην απογραφή, αλλά ο Δήμαρχος τα προσέθεσε στις δηλώσεις του γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

6. Είναι φανερό ότι με την 431/31-1-2010 έκθεση οριστικών αποτελεσμάτων της ΕΔΕΛ, μεταξύ των πολλών λόγων που επικαλείται η Επιτροπή για την απένταξη του έργου αναφέρει έναν κυρίαρχο που καταγράφεται ως εξής: «Παρατυπίες στη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας δημοσίων έργων αναφορικά με τις διαδικασίες ανάθεσης». Εδώ, σύμφωνα με την ΕΔΕΛ, προκύπτουν σαφείς ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας του Δήμου και ευθύνες για το σημερινό αποτέλεσμα.

7. Στις τελευταίες αιτιάσεις και υπονοούμενα του κ. Κ. Ζαπάντη για το «σε ποιόν προορίζει τα ποσά των 5.900.000 ευρώ ο Δήμαρχος και σε ποιόν έχει σκοπό να τα δώσει», καλό θα είναι ο κ. Κ. Ζαπάντης να τα ανακαλέσει, διότι αλλιώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να του καταλογίσουμε το «ακαταλόγιστο» ή να προχωρήσει ο Δήμαρχος στα νόμιμα.

Oψόμεθα…

Στη Βουλή το θέμα από τη “Δημοκρατική Αριστερά”

Ερώτηση στη Βουλή για το πολύκροτο θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού και αποχέτευσης Σκάλας-Πόρου κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Φώτης Κουβέλης (πρόεδρος Δ.Α.) και Νίκος Τσούκαλης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Θέμα: Βιολογικός καθαρισμός και αποχέτευση Σκάλας-Πόρου Κεφαλονιάς

Το έργο «Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός Πόρου-Σκάλας Κεφαλονιάς» είναι ζωτικής σημασίας για το νησί. Ωστόσο, σήμερα, το Υπουργείο Oικονομικών, με έκθεση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), ζητά την απένταξή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την επιστροφή από το Δήμο Κεφαλονιάς κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, με το σκεπτικό της εσφαλμένης ανάθεσης.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΕΛ κρίνει και απεντάσσει έργο υιοθετώντας την κρίση της μειοψηφίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ως άνω σύμβαση ανάθεσης αξιολογήθηκε και ακολούθως εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως νόμιμη μετά μάλιστα από την εκδίκαση των ενστάσεων που προηγήθηκαν από τους αποκλεισθέντες εργολάβους ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας. Συνεπώς, για τους ίδιους λόγους που το Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία έκρινε τη σύμβαση νόμιμη, η ΕΔΕΛ «δίκην Εφετείου» την έκρινε ως παράτυπη τασσόμενη με την άποψη της μειοψηφίας. Σημειώνεται δε ότι κατά την διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης, η απένταξη αποφασίστηκε ερήμην του ενδιαφερόμενου Δήμου, καθώς δεν προσεκλήθη προκειμένου να εκφέρει τις απόψεις του.

Πιθανή απένταξη του έργου συνεπάγεται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του. Δεδομένου δε, ότι η Σκάλα είναι η περισσότερο τουριστική περιοχή του νησιού και το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο για τον τουρισμό και την ανάπτυξή της, καθίσταται πρόδηλο ότι από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου θα σημειωθούν προβλήματα που θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν (σκαμμένοι δρόμοι για μεγάλο διάστημα, σκόνη, θόρυβος, κίνηση βαρέων μηχανημάτων κ.λπ.). Επίσης, η απένταξη του εν λόγω έργου θα συμπαρασύρει και το έργο «Αποχέτευση Πόρου», του οποίου η άμεση κατασκευή του δεν θα είναι πλέον δυνατή. Επιπλέον, σε περίπτωση μη κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων, δεν θα είναι δυνατή ούτε η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου-Σκάλας, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και εάν δεν λειτουργήσει σε εύλογο διάστημα, θα καταστραφεί.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάθεση των λυμάτων της νοτιανατολικής Κεφαλληνίας, της πλέον τουριστικής περιοχής του νησιού;

Θα αναπεμφθεί το ζήτημα στην αρμόδια ελεγκτική επιτροπή της ΕΔΕΛ προς επανέλεγχο του επίμαχου υποέργου;

Δικαιούται η ΕΔΕΛ να αναγορεύεται σε Εφετείο σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να απεντάσσει έργα;

4.4.2011
Oι ερωτώντες βουλευτές
ΦΩTHΣ KOYBEΛHΣ
NIKOΣ TΣOYKAΛHΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου