Eίμαι υπερήφανος για τη Διαδημοτική, λέει στον "Hμερήσιο" ο τ. πρόεδρος της Eπιχείρησης Γιώργος Σιμάτος
«Είμαι υπερήφανος για τη Διαδημοτική, το Κράτος μέχρι τώρα είσεπραττε απ’ αυτήν ΙΚΑ και εισφορές και θλίβομαι, που ενώ φτιάξαμε μιά επιχείρηση -μοντέλο Καθαριότητας για όλη την Ελλάδα, υπάρχουν κάποιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που λένε τώρα “δεν άκουσα, δεν είδα”, λες και ξαφνικά εμφανίστηκε στην Κεφαλονιά η Διαδημοτική»!
Αυτά τονίζει σε νέα του παρέμβαση για τη Διαδημοτική ο τ. πρόεδρος κ. Γιώργος Σιμάτος, ο οποίος μας παρέδωσε εκ νέου την πρόσκληση που του επιδόθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκο Ανουσάκη για να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία όντως στο πίσω μέρος είναι κενή!
Η νέα παρέμβαση του κ. Σιμάτου, έχει ως εξής:
Για μιά ακόμα φορά επανέρχομαι οτο θέμα της Διαδημοτικής μιας και η αλήθεια πρέπει να γίνεται γνωστή και κάποιοι που με επιμέλεια κλείνουν τα αυτιά τους, πρέπει επιτέλους να ακούσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τεχνική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Το θέμα της τακτοποίησης των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι ένα ζήτημα σοβαρό, όχι γιατί υπήρχε πρόβλημα με τη σχέση εργασίας τους, αλλά από την στιγμή που σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων περνάει στο Δήμο μαζί και οι εργαζόμενοι.
Αυτό είναι γνωστό (πρέπει να είναι γνωστό) σε όλους εδώ και ένα χρόνο που ψηφίστηκε «ο Καλλικράτης».
Και εδώ υπάρχει το πρώτο ζήτημα γι' αυτούς που σήμερα ανακαλύπτουν πρόβλημα με το νέο καθεστώς που περνάει ο τομέας των σκουπιδιών.
Ποιός ενδιαφέρθηκε από αυτούς να παραμείνει η Διαδημοτική ως έχει αφού είναι η μοναδική στον τομέα της σε όλη την Ελλάδα, όταν ψηφίστηκε «ο Καλλικράτης»;
Πως διατηρήθηκαν οι ΔΕΥΑ, οι επιχειρήσεις για τα Δημοτικά Ραδιόφωνα και τα Δημοτικά Θέατρα; Κάποιοι Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, ακόμη και υποψήφιοι ενδιαφέρθηκαν!
Η εργασιακή σχέση του προσωπικού της Διαδημοτικής πως ξαφνικά ανακαλύφθηκε ότι είναι μετέωρη, όταν το ίδιο το κράτος την αναγνωρίζει στην πράξη;
‘Η μήπως το ΙΚΑ δίχως καμία διακοπή και καθυστέρηση χρόνια τώρα (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ...25 χρόνια) δεν εισπράττει τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές κάθε εργαζομένου και το Ελληνικό Δημόσιο την εκ του νόμου προβλεπόμενη φορολογία του καθενός;
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το πουθενά και με τεχνητό τρόπο από αυτούς που είδαν είτε μικρόψυχα, είτε μικροπολιτικά την Διαδημοτική και τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Είναι θλιβερό άτομα που για χρόνια είχαν συνευθύνη στη λειτουργία της Διαδημοτικής, σήμερα να ζητάνε την σταύρωση της και να υποδεικνύουν στους εργαζόμενους να βρουν το δίκιο τους δικαστικά.
Προσωπικό μου μέλημα ως Πρόεδρος της Διαδημοτικής επί οκταετία, ήταν η σωστή, εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της, όπως πιστεύω και των πριν από εμένα διοικήσεων.
Η Διαδημοτική επιχείρηση της Κεφαλλονιάς είναι υπόδειγμα σε όλη την Ελλάδα, με συνεχώς ανανεούμενο στόλο απορριμματοφόρων, ιδιόκτητο αμαξοστάσιο στη ΒΙΠΕ, υποδειγματικό ΧΥΤΑ στην Παλοστή, σύγχρονο και από τα ελάχιστα στην Ελλάδα εργοστάσιο διαλογής των απορριμμάτων, πλήρες σύστημα ανακύκλωσης, μονάδα βυτιοφόρων αστικών λυμάτων, πρωτοβουλίες μοναδικές για την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.
Για τις οικονομικές υποχρεώσεις των Δήμων απέναντι στη Διαδημοτική, το πρόβλημα δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο που όπως είναι γνωστό ήταν προεκλογικός.
Αυτοί που σήμερα είτε φωνάζουν, είτε «σφυρίζουν αδιάφορα», είτε ακόμη και δικούς τους ανθρώπους βάζουν να καταγγέλλουν, είναι αυτοί που πρώτοι «κρέμασαν» οικονομικά την Διαδημοτική, αφού χρησιμοποίησαν τα εισπραχθέντα από την ΔΕΗ τέλη για τα σκουπίδια για άλλους σκοπούς.
Εξάντλησα όλα τα δυνατά χρονικά περιθώρια για την είσπραξη των οφειλομένων και έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
Για όλα αυτά υπάρχουν τα πρακτικά και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης που αποδεικνύουν τις συνεχείς προσπάθειες μου σε αυτή την κατεύθυνση.
Εκείνο που δεν υπάρχει είναι μία εισήγηση, έστω μία αναφορά, που να αφορά πρόβλημα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ποτέ δεν τέθηκε σε εμένα ένα τέτοιο θέμα. Αν υπήρχε πρόβλημα και το γνώριζα ασφαλώς και δεν θα είχα μείνει αδρανής.
Επιμένω όμως, όπως και παραπάνω ανέφερα, ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους εργαζόμενους εκεί που δεν υπήρχε.
Και πώς να υπάρχει πρόβλημα όταν ξεκάθαρα ο νόμος 2190/97 (επέκταση του νόμου Πεπονή και στους OΤΑ) περιλάμβανε μόνο τις αμιγείς και μικτές επιχειρήσεις των OΤΑ και όχι τις διαδημοτικές, που για πρώτη φορά περιελήφθηκαν το 2009 με το νόμο 3812!
Προκαλεί θλίψη που ενώ σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκονται έξι πρώην Δήμαρχοι και 17 πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι (εκ των οποίων οι 11 είναι πρώην Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι), όλοι σχεδόν «δεν είδαν και δεν άκουσαν» τίποτα για αυτά που τώρα καταγγέλλουν και μιλάνε και από πάνω λες και ξαφνικά εμφανίστηκε η Διαδημοτική στην Κεφαλονιά.
Oταν η Διαδημοτική προσλάμβανε προσωπικό για να λειτουργήσουν οι Δήμοι τους δεν υπήρχε πρόβλημα;
Oταν μονιμοποιούσαν το 2004 στο Δήμο τους υπαλλήλους που είχαν προσλάβει από τη Διαδημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, δεν γνώριζαν ότι η ίδια η Διαδημοτική δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο λόγω του νόμου 2190/97 που ανάφερα προηγουμένως; Θλίβομαι γιατί σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι (και όχι μόνο) είναι πρώην Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και σήμερα κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην Διαδημοτική, όταν και η Νομαρχία προσλάμβανε προσωπικό μέσω της Διαδημοτικής με προγραμματική σύμβαση που ψήφιζαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Θλίβομαι γιατί όλοι αυτοί και κυρίως οι πρώην Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι που είχαν χρηματίσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής, δεν βρήκαν μια λέξη να πουν για την υπερηφάνεια και το καμάρι της Κεφαλονιάς.
Το ότι η Κεφαλονιά είναι το καθαρότερο νησί και ότι αυτό οφείλεται στην Διαδημοτική Επιχείρηση!
Όταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στα διπλανά νησιά, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και όταν η Αθήνα και ολόκληρη η Αττική ζουν την πολεμική κατάσταση της Κερατέας με τον προγραμματιζόμενο εκεί ΧΥΤΑ, προκαλεί θλίψη ότι απαξιώνεται το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια στην Κεφαλλονιά!
Και πρέπει να ντρέπονται όλοι αυτοί που μέχρι χθες μοστράριζαν για να μιλήσουν για την Διαδημοτική, την ανακύκλωση και το έργο της, που λειτούργησαν τους Δήμους τους χάριν σε αυτήν, αλλά σήμερα σπεύδουν πρώτοι να σπρώξουν στον γκρεμό τους εργαζόμενούς της και την ίδια την επιχείρηση στην απαξίωση.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί που απαρνήθηκαν την Διαδημοτική «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις», μαζί με αυτούς που έσπρωξαν τους εργαζόμενους στον γκρεμό, θα είναι οι πρώτοι που το Καλοκαίρι θα πλέκουν εγκώμια και θα κοκορεύονται για την εικόνα της Κεφαλλονιάς. Και κάτι ακόμη.
Ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ακόμη και υπαινιγμοί, γιατί δεν άσκησα μεγαλύτερη πίεση προς τους Δημάρχους σχετικά με τις οφειλές τους προς την επιχείρηση, παύοντας την αποκομιδή των σκουπιδιών από τις περιοχές τους.
Πρέπει να ενημερώσω εδώ ότι ο νόμος δεν μου έδινε αυτό το δικαίωμα, αν και για μικρό χρονικό διάστημα πήρα το ρίσκο και προέβηκα σε μια τέτοια ενέργεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το δικαίωμα που είχα από το νόμο ως Πρόεδρος ήταν να προβώ σε αγωγές εναντίον των Δήμων που δεν κατέβαλαν στην Διαδημοτική τα χρήματα που είχαν εισπράξει μέσω ΔΕΗ γι'αυτόν τον σκοπό.
Προτίμησα να μην πάω στα δικαστήρια τους Δήμους και τους Δημάρχους. Ίσως να έσφαλα, όμως αν το έκανα όλοι θα με κατηγορούσαν.
Όσον αφορά το θέμα της πρόσκλησης μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16/3/2011, επιμένω ότι η πρόσκληση που παρέλαβα δεν περιείχε καμία αναφορά στο πρόσωπο μου όπως ισχυρίζεται ο κ. Πρόεδρος. Ισως να ήταν επιθυμία του, ίσως και εντολή του, πάντως εγώ δεν προσκλήθηκα.
Και για του λόγου το αληθές δημοσιεύω την πρόσκληση και από τις δύο όψεις. Δεν είχα κανένα λόγο να μην παραβρεθώ, αν με ήθελαν. Απ'ότι φάνηκε κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι εκείνη την ημέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πούνε εκ του ασφαλούς τα όσα είπαν.
Τέλος θα ήθελα να συστήσω σε όσους διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για την πορεία της Διαδημοτικής και την εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού της, να αφήσουν στην άκρη τα πομπώδη λόγια, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και την δημιουργία εντυπώσεων και να σκύψουν με σοβαρότητα και επιμέλεια στην ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Το καλοκαίρι ήλθε, οι τουρίστες σε λίγες ημέρες θα κατακλύσουν την Κεφαλλονιά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τον υπ' αριθμό ένα καθρέφτη του νησιού μας. Την καθαριότητα!
Προσωπικά είμαι υπερήφανος για την Διαδημοτική, την ιστορία της και τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που όλοι μαζί δημιουργήσαμε και που αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Αν κάποιοι το απαρνιόνται δικό τους το πρόβλημα.
Είμαι υπερήφανος που κάναμε την Κεφαλλονιά μας το καθαρότερο νησί, χάριν στην Διαδημοτική Επιχείρηση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------''Aποφάσισα να γράψω πέντε αράδες απάντηση στον κ. δήμαρχο, που ήλθε ως σωτήρας και απελευθερωτής"!
O τ. αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Σαμούρης έκανε αργά χθες το βράδι τις ακόλουθες δηλώσεις για την πρώτη συνέντευξη του δημάρχου Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρου Παρίση:
Κατόπιν ώριμης σκέψης και αφού βασανίστηκα αν έπρεπε να διατύπωνα την άποψή μου για την συνέντευξη-δημιουργία εντυπώσεων, όπως άλλωστε συνηθίζει ο προσφιλής μας κ. Δήμαρχος, αποφάσισα πως έπρεπε να γράψω πέντε αράδες -έστω για δυο μόνο θέματα που ως παράδειγμα θα αναφέρω- αφού η Κεφαλλονιά δημιουργήθηκε από παρθενογένεση και ήλθε την 1.1. 2011 ο σωτήρας απελευθερωτής με τη μαγκιά του να τα βάλει όλα σε τάξη.
1. Μπερδεύτηκα με την αριθμητική όσον αφορά στους εργαζόμενους. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος.
- Από τον Δήμο Κεφαλλονιάς πληρώνονται 325 υπάλληλοι με μόνιμη σχέση εργασίας και αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και 17 υπαλλήλων της ΔΕΥΑ (Αργοστολίου) και 3 της Λειβαθούς.
- Oι 57 δεν πληρώνονται γιατί απλώς δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου.
- Oι 100 εποχικοί θα είναι από 4 μήνες έως 8 όταν και αφού προσληφθούν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Αρα: σύνολο 325 (μόνιμοι και αορίστου) + 3 (της ΔΕΥΑ) +59 (της διαδημοτικής) +104 (των Νομικών Προσώπων) = 491 [ΚΑΙ OΧΙ 673]!!!
2. Από τα χρέη δεν είπατε πόσα χρήματα είναι από προγράμματα (Γ’ Κ.Π.Σ., Θησέας) για έργα που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτά. Αρα, οι δαπάνες αυτές δεν βαρύνουν τον Δήμο.
Επιπρόσθετα χρεώνετε με 5.900.000 Ε την αποχέτευση Σκάλας χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση απένταξης του έργου.
- Δεν είπατε όμως πόσα είναι τα έσοδα του Δήμου.
- Και τέλος, για να μην μακρυγορώ, γιατί περισσότερα θα πούμε στα Δ.Σ. της Δευτέρας 11/4/2011, με τόσα χρέη κατά τα λεγόμενά σας, πείτε μας πόσους συμβούλους έχετε, και πόση είναι η μισθολογική-ασφαλιστική τους δαπάνη;
Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι περιληπτικά από όσα αναφέρατε στη συνέντευξή σας και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν απευθύνεσθε ούτε σε αμόρφωτους, ούτε σε ανεγκέφαλους.
Αργοστόλι 7 Απριλίου 2011
ΣΠYPOΣ ΣAMOYPHΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Κεφαλλονιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου