Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γράφει ο
Παύλος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – επικοινωνιολόγος.
Αρθρογραφεί στη «Real News»

Το πραγματικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων και των απλήρωτων οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα είναι 13%! Τώρα, πότε θα βρεθεί η χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, Κύριος οίδε. Με ύφεση της τάξεως του 6%, είναι φυσικό ότι ούτε το χρέος αλλά ούτε και το έλλειμμα αντιμετωπίζεται. Μείωση του κράτους και αύξηση επενδύσεων, ίσως βοηθούσε. Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το βαθύ ΠΑΣΟΚ ούτε το βαθύ κράτος και σίγουρα δεν γνωρίζει πως να άρει τα εμπόδια που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις. Εξ άλλου κανείς δεν επενδύει σε μία υπό πτώχευση χώρα.
Το απίθανο ελληνικό κράτος έχει θεσμοθετήσει – και πληρώνουμε- 600 διαφορετικούς φόρους και εισφορές! Τα γρηγορόσιμα και τα λαδόσιμα δεν υπολογίζονται. Όποια συντεχνιακή ομάδα μπορεί και ασκεί πίεση, επιβάλλει τη δική της εισφορά! Η οικονομική μας πτώχευση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας πτώχευσης. Εκεί που μας οδήγησαν, ο δρόμος της οικονομικής μας πτώχευσης είναι μονόδρομος.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τη βασανιστική και ενίοτε αναποτελεσματική για τη χώρα μας συνταγή της τρόικα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε το 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους μας, το οποίο ποσοστό θα αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ύφεση. Αν και είναι λογική η θέση του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ότι το όφελος της αναδιάρθρωσης θα είναι πολύ μικρότερο από την ανυπολόγιστη ζημιά που θα προκαλέσει, εν τούτοις, εκεί που μας οδήγησε άλλη επιλογή δεν έχουμε.
Οι διαρροές τύπου Spiegel θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται αντιμέτωπες με καθυστερημένα δάνεια ύψους 31 δις και είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές. Οι βάσεις για τη σημερινή οικονομική εξαθλίωση και αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας τέθηκαν στη δεκαετία του 1980.
Κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός δεν έχει θυσιάσει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεν βασανίζεται τόσο πολύ όσο εμείς σήμερα, χωρίς καν ορατό όφελος. Άλλο μάθημα δεν μας χρειάζεται. Οι συνέπειες που υφιστάμεθα είναι χειρότερες από αυτές της πτώχευσης. Ούτε ο κύριος Σόρος, ούτε ο κύριος Ρουμπινί μπορούν σήμερα να μας σώσουν. Το ΔΝΤ ας αλλάξει άμεσα τη συνταγή. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να την αλλάξουμε μόνοι μας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Κ. ΖΑΠΑΝΤΗ

“ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣ ΣΤΟ ΨΕΜΑ”

Με ανυπόκριτο ενθουσιασμό να εμφανίσει αυξημένες τις υποχρεώσεις του δήμου Κεφαλονιάς σε συνέντευξη του στις 5 Φεβρουαρίου 2011 ο αυτοαποκαλούμενος και ηγέτης, δήμαρχος Κεφαλονιάς, κύριος Παρίσης καταλόγισε στην δήθεν απογραφή των υποχρεώσεων του δήμου ποσό 5.900.00,00€ ως υποχρέωση του δήμου που προίσταται για την αποχέτευση Σκάλας.
Επειδή όμως δεν μπορούμε όλοι να ζούμε μες στο ψέμα είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω την κοινή γνώμη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που πράγματι επιθυμούν να ενημερωθούν ότι:
-Το έργο της αποχέτευσης Σκάλας έχει συμβασιοποιηθεί από το δήμο Ελειού –Πρόννων με την εργολήπτρια εταιρεία στο ποσό των 5.463.962,31 €.
-Συμπληρωματικά στο παραπάνω ποσό της σύμβασης έχει προστεθεί συμβατικό αντικείμενο 426.510,90 €.
-Δηλαδή το συνολικό ύψος του έργου 5.890.473,21 €
-Από το ποσό αυτό έχει ήδη καταβληθεί ποσό 4.539.782,28 €.
Το έργο το οποίο υπολείπεται να κατασκευασθεί ή να τιμολογηθεί ανέρχεται 1.350.690,93 €.
Το έργο είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων- θεματική προτεραιότητα « ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ (ΛΥΜΑΤΑ)»- του Ε.Π «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Όλα αυτά ήταν γνωστά στον ηγέτη- δήμαρχο κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Κατόπιν αυτών θα ήθελα να προτείνω στον κύριο δήμαρχο
-να διαγράψει αμέσως το ποσό των 5.900.000,00 ευρώ από τον πίνακα των δήθεν οφειλών του δήμου που δημοσιοποίησε
-Αφού συμβουλευθεί τα οικονομικά στοιχεία του έργου που είναι στα χέρια του, να δηλώσει επίσημα ότι ήδη ποσό 4.539.782,28 από το συνολικό ύψος του έργου έχει καταβληθεί.
-Ότι το έργο μέχρι σήμερα είναι κανονικά ενταγμένο στο πρόγραμμα που αναφέρεται παραπάνω και δεν έχει απενταχθεί.
-Να αναγνωρίσει δημόσια ότι οφειλή 5.900.000,00 € δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση απογραφής που έχει εγκριθεί, αλλά είναι αποψη του ιδίου του δημαρχου στο πλαίσιο της « δημιουργικής λογιστικής»
-Να μην εγγράψει στον προυπολογισμό του δήμου οφειλη 5.900.000,00 € γιατί αυτό θα είναι μια ποινικά αξιόλογη πράξη.
Διαφορετικά ο κύριος δήμαρχος πρέπει να κάνει καθαρό στην κοινή γνώμη για ποιον προορίζει το ποσό των 5.900.000,00 €. Σε ποιον έχει σκοπό να τα δώσει. Για το ειδικότερο θέμα της διαδικασίας ανάθεσης του έργου, άμεσα οι δήμαρχοι που εμπλέκονται στις επόμενες μέρες θα δώσουν συνέντευξη τύπου στην οποία κύριε δήμαρχε θα είχε ενδιαφέρον να παραστείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου