Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011


MAΣ ...ΦEΣΩΣAN ME 42 EK. EYPΩ!

Tης MAPTINAΣ ΓKOMEZ

Με 42.094.853,70Ε χρέωσαν το Δήμο Κεφαλονιάς οι πρώην Δήμοι, όπως προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε με διαφάνειες ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία ήταν και η πρώτη της Δημαρχίας του. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παρίσης διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να νοικοκυρέψει το Δήμο.

O δήμαρχος παρουσιάστηκε αρκετά ήπιος και αφού καλοσώρισε τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στον Καλλικράτη και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μιά τεράστια αλλαγή στον χάρτη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στη δομή του νέου Δήμου.

Παρά ταύτα, δήλωσε, η έναρξη της ενημέρωσης και της προσαρμογής τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο άρχισε πολύ πριν της ανάληψης των καθηκόντων τους, από την επομένη ακριβώς των Δημοτικών Εκλογών.

O κ. Παρίσης πρόσθεσε ότι για να προχωρήσουν με τις υποθέσεις του Δήμου, βρήκαν αρκετές δυσκολίες που αποτέλεσαν τροχοπέδη σε πολλές περιπτώσεις.

“Aπ’ την ημέρα της ορκομωσίας μας, είπε ο κ. Παρίσης στους δημοσιογράφους, είχα δεσμευθεί ενώπιόν σας και ενώπιον των συμπατριωτών μας ότι το ταχύτερο θα ενημερώσουμε τους πάντες, που βρίσκεται η οικονομική κατάστασηστο Δήμο Kεφαλονιάς. Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή δύο πράγματα για την σημερινή παρουσίαση:

1. Σκοπός αυτής της ενημέρωσης, δεν είναι να δημιουργήσω οποιοδήποτε άλλοθι λόγω της δεινής καταστάσεως που βρίσκεται ο Δήμος μας.

2. Δεν έχω κανέναν σκοπό με την παρούσα παρουσίαση να προσωποποιήσω ευθύνες για κανένα πολιτικό πρόσωπο της τοπικής μας κοινωνίας, που στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα”.

O δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τα χρέη των πρώην Δήμων, τα ποσά που οφείλουν, το σύνολο των εργαζομένων που παρέλαβε, καθώς και μισθολογικό πίνακα με τις αμοιβές τους.

Συγκεκριμένα:

Σύνολο Υπαλλήλων 673 άτομα. Για τις ανάγκες δαπανών μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου και των ΝΠΔΔ που παρέλαβε ο Δήμος, χρειάζονται κάθε μήνα 1.000.000 Ε με 1.100.000 Ε.

Τα συνολικά χρέη του Δήμου Κεφαλονιάς, προερχόμενα από τους καταργηθέντες Δήμους είναι 42.094.853,70 Ε.

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο Κεφαλονιάς, είναι οι 300.000Ε σε παρακρατήσεις για τόκους δανείων, που γίνονται από Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς εξυπηρέτηση των χρεών. Κάτι που όπως είναι επόμενο μειώνει κατά πολύ την εισορροή πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

O κ. Παρίσης θέλοντας να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες το πως οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές διαχειρίστηκαν τα Δημοτικά πράγματα του νησιού, παρέθεσε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως:

1. «Βρέθηκε μελέτη στο Δήμο, η οποία ανατέθηκε πριν 14 χρόνια και ο μελετητής για αυτήν, έχει εισπράξει 450.000 Ε και η μελέτη δεν έχει τελειώσει ακόμη σήμερα.
Αναφέρομαι, είπε, στην μελέτη για την αποχέτευση της Αγίας Ευφημίας. Το θεωρώ ντροπή για όλους μας, να σχεδιάζουμε 14 χρόνια την αποχέτευση ενός χωριού. Αν δεν είναι αυτό ανικανότητα τότε τι είναι;»

2. «Παραλάβαμε μποστάνι που σε αυτό καλλιεργούσε και εμπορευόταν ο Δήμος μαρούλια και λοιπά ζαρζαβατικά. Εισέπραττε από το μποστάνι ο Δήμος 80Ε το μήνα και μόνο ο γεωπόνος που το παρακολουθούσε, μας κόστιζε 2.850Ε το μήνα».

3. «Βρεθήκαμε μπροστά σε πλειάδα ενοικιασμένων κτηρίων από τους πρώην Δήμους με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κόστος ετησίως χωρίς ουσιαστικό λόγο. 2.500 ευρώ το μήνα είναι μόνο το κόστος του ενοικίου του ΚΕΠ Αργοστολίου, την ώρα που άνετα μπορούσε χρόνια τώρα να φιλοξενηθεί στο δημοτικό κατάστημα. Το μεταφέραμε ήδη στο κτήριο του Δήμου».

4. «Βρήκαμε ΚΑΠΗ στο νησί μας με εγγεγραμμένους χρήστες 140 άτομα, ενώ στην πραγματικότητα οι χρήστες είναι τρεις συμπολίτες μας. Για τρείς λοιπόν χρήστες το ΚΑΠΗ αυτό διαθέτει 6 εργαζόμενους, δηλαδή δύο εργαζόμενους για κάθε χρήστη». ο δήμαρχος ανέφερε και άλλα ακόμη παρόμοια παραδείγματα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παρίσης είπε, μεταξύ άλλων:

Για τους 59 εργαζόμενους της Διαδημοτικής: «Δεν εθελοτυφλώ, είναι κουτό να πιστεύουμε ότι θα μονιμοποιηθούν και οι 59, δεν έχω την απαίτηση να μονιμοποιηθούν και οι 59. Καταφέραμε να παραμείνουν με σύμβαση αορίστου χρόνου εκείνοι που έχουν πάνω από 5 χρόνια».

Για τη στήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, που είχε δηλώσει ότι θα είναι στο πλευρό του: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, και τι να μου κάνει ο Ραγκούσης, να του ζητήσω χρήματα; Σας πληροφορώ ότι θα του ζητήσω, αν και φοβάμαι μήπως μπούμε σε επιτήρηση. Είμαστε ο 5ος χρεωμένος Δήμος κατά κεφαλήν στη Χώρα, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο».

Για την Γέφυρα: «Η θέση μου για τη Γέφυρα είναι γνωστή, δεν έλεγα άλλα πριν και θα λέω άλλα τώρα, είμαι υπερ της μονοδρόμησης».

Για την εξέλιξη των εργασιών του 2ου Λύκειο Αργοστολίου: «Είναι θέμα της Περιφέρειας, αποφασίσαμε από κοινού να γκρεμιστεί το κτίριο επειδή η διαφορά στο ποσό που απαιτούνταν για επισκευαστεί και σε αυτό που απαιτούνταν για να ξαναχτιστεί καινούριο ήταν μικρή. Το έχουμε υποσχεθεί στην Κοινωνία και έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε γι’ αυτό».

Διευκρινιστικές παρεμβάσεις έκαναν ο κ. αντιδήμαρχος Aργοστολίου κ. Σάββας Σαββαόγλου (για το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος με τα αδέσποτα σκυλιά) και ο αντιδήμαρχος Λειβαθούς, υπεύθυνος Tουρισμού κ. Bαγγέλης Kεκάτος (για την υποδοχή του πρώτου κρουαζιεροπλοίου για φέτος και την παρουσία του κ. Mπενετάτου). Για το συντονισμό της συνέντευξης ήταν υπεύθυνη η συνεργάτιδα του δημάρχου κ. Kυριακή Nικολαϊδου, ενώ στο πάνελ ήταν και ο αντιδήμαρχος Oικονομικών κ. Δημήτρης Πυλαρινός.

Eπίσης, τη συνέντευξη παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Nίκος Aνουσάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σπύρος Mατιάτος, Σπύρος Kουνάδης, Γεράσιμος Bαγιωνίτης και Nίκος Παπαδάτος, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου