«Tον Οκτώβρη του 2009, παραλάβαμε μια παραπαίουσα χώρα, που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Ο κ. Κώστας Καραμανλής μπροστά στο αδιέξοδο, δραπέτευσε, αφού πρώτα είχε προσαράξει το εθνικό πλοίο στα βράχια.
Ενδεικτικά αναφέρω πως τότε η κυβέρνηση της ΝΔ μας κληροδότησε ένα πελώριο έλλειμμα 36 δις. Ευρώ, όταν το 2004 το παρέλαβε στα 9 δις. Ευρώ.
Επίσης, στα έξι περίπου χρόνια, κατόρθωσε να διπλασιάσει το χρέος (!) και από 160δις να το ανεβάσει στα 320 δις.
Το 2004 παρέλαβε τη χώρα σε ανάπτυξη 4% περίπου και μας παρέδωσε μια χώρα σε ύφεση, με αρνητική ανάπτυξη. Βρισκόμασταν στην 31η θέση ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα κράτη και κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, κατρακυλήσαμε στην 65η.
Το χειρότερο από όλα ήταν πως η χώρα είχε καταστεί αναξιόπιστη διεθνώς.
Με αυτά τα δεδομένα και πολλά άλλα, που λόγω χρόνου δεν αναφέρω αλλά είναι γνωστά σε όλους, η χώρα πορευόταν σε σίγουρη χρεοκοπία.
Τα ταμεία του κράτους δεν είχαν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια γιατί όταν κάποιος κοιτάζει το σήμερα, είναι σωστό να βλέπει και το χθες.
Ήμασταν αναγκασμένοι να πάρουμε, μέτρα έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος και όλη η κυβέρνηση αποδύθηκε σε ένα διαρκή διεθνή αγώνα για τη σωτηρία από τη χρεοκοπία. Κινητοποίησε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και πρωτίστως την Ε.Ε. Η λύση που δόθηκε από την Τρόικα μέσω του μνημονίου, ήταν λύση ανάγκης, στην οποία προσέφυγε η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Το παιχνίδι όμως είναι πιο σύνθετο, πιο πολύπλοκο. Ζούμε ως χώρα στο πλαίσιο ενός διεθνούς και εντεινόμενου ανταγωνισμού. Η διεθνοποίηση αγαθών και υπηρεσιών (παγκοσμιοποίηση) έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον πιο ελεύθερος και πιο άγριος. Δημιουργεί δε, νέα δεδομένα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό που χθες νόμιζες για σίγουρο σήμερα δεν υπάρχει καν. Στο επίκεντρο αυτού του ανταγωνισμού έχουν μπει και νέοι παίχτες εκτός από την Ε.Ε. και την Αμερική, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία. Επίσης οι πρωτοφανείς αναταράξεις στο σύνολο σχεδόν του Αραβικού κόσμου εγκυμονούν εξελίξεις που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν, ενώ είναι προφανής η αναβαθμισμένη θέση της Τουρκίας. Μέσα σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που είναι ρευστό και μεταβαλλόμενο, πρέπει τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα να σταθούν όρθιες. Είναι γεγονός πως ζούμε σε ένα πιο δύσκολο κόσμο, αλλά πρέπει να ζήσουμε.
Είναι γεγονός πως πήραμε σκληρά μέτρα. Άλλα από αυτά ως απόρροια των συμφωνιών με την Τρόικα, άλλα γιατί έπρεπε να τα πάρουμε ούτως ή άλλως. Ορισμένα εξ αυτών έπρεπε να τα είχαμε πάρει πριν από πολλά χρόνια. Οφείλω να πω, ότι εκτός από δύσκολα, τα μέτρα κάποιες φορές ήταν και άδικα.
Ήλθαμε σε αντίθεση με στρώματα της κοινωνίας που παραδοσιακά στήριζαν το κόμμα μας. Το επέβαλλε η άμεση αντίδραση που έπρεπε να έχουμε σε αυτήν την εθνική ανάγκη. Για μας και νομίζω για κάθε πατριώτη προείχε και προέχει να σωθεί η πατρίδα.
Ύστερα από 18 μήνες τι πετύχαμε ;
Πιστεύω πολλά. Ίσως μπορούσαμε περισσότερα, ίσως και καλύτερα. Όμως το πρόσημο της πορείας μας είναι θετικό και ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
- Η Ελλάδα ξαναέγινε αξιόπιστη. Η διεθνής κοινότητα σέβεται τις προσπάθειες του λαού μας, σέβεται την ελληνική κυβέρνηση ως αξιόπιστο συνομιλητή.
- Αποφύγαμε την ερχόμενη σίγουρη χρεοκοπία.
- Μειώσαμε δραστικά το έλλειμμα και συγκρατήσαμε το χρέος
- Πετύχαμε την επιμήκυνση του δανείου της Τρόικας, μειώσαμε το επιτόκιο και μπήκαν οι προϋποθέσεις για την αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξη, κάτι δηλαδή που έμμεσα εξασφαλίζει από το 2013 και μετά την πρόσβασή μας στις αγορές.
- Με δική μας πρωτοβουλία, η Ε.Ε. δημιούργησε τους αμυντικούς θεσμούς, με στόχο την προστασία των αδύναμων κρίκων της Ένωσης, που αφορά φυσικά και την προστασία της ίδιας της Ένωσης.
Πρέπει να τονίσω πως πετύχαμε αυτά, παρά την ακραία αντιπολίτευση της Ν.Δ., που διαρκώς ναρκοθετεί την πορεία της χώρας προς χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η συμπεριφορά μάλιστα οδήγησε την Ε.Ε, πριν δώσει βοήθεια στην Πορτογαλία, να ζητήσει τη συγκατάθεση όλων των κομμάτων της.
Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης προσπάθειας, στο επίκεντρο της οποίας είναι το χρέος, το οποίο για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται πολλές συνέργειες. Η προσπάθεια δεν σταματά, αντιθέτως πρέπει να ενταθεί. Γι’ αυτό εκπονούμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αποσκοπεί να τιθασεύσει το χρέος και να οδηγήσει στην ανάπτυξη και πάλι.
Πρωταρχικοί στόχοι μας είναι οι εξής:
- Ανάπτυξη χωρίς την οποία ότι και να κάνουμε είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο.
- Απονομή δικαιοσύνης για σκάνδαλα και διαφθορά, γι’ αυτό αλλάξαμε προχτές το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
- Όχι άλλα βάρη στα μικρά εισοδήματα.
- Πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, εκεί δηλαδή που κρύβεται το πολύ μαύρο χρήμα.
- Διαρθρωτικές αλλαγές για ανταγωνιστική οικονομία και ισχυρή κοινωνία»
Ο Βουλευτής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε σε δράσεις και έργα που έχουν γίνει, έχουν δημοπρατηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό μας.
- «Οικοτουριστικές Διαδρομές Ιθάκης» προϋπολογισμού 820.000 ευρώ.
- Ένταξη στο ΕΣΠΑ του λιμανιού του Πισαετού με προϋπολογισμό 7 εκατομμύριων ευρώ.
- Αγορά οικοπέδου της Γεωργικής Σχολής στο Αργοστόλι από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.
- 2.800.000 ευρώ για έργο του Αεροδρομίου Κεφαλονιάς.
- 1.800.000 ευρώ για τη πληρωμή της μεταφοράς μαθητών.
- 40.000 ευρώ στη Ν.Α Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τα επείγοντα έργα μετά την θεομηνία στην περιοχή των Σιμωτάτων.
- Ολοκλήρωση μελέτης συγκροτήματος Ενιαίων Λυκείων στο Φαραώ τον Απρίλιο και μέσα στο Μάιο συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης, προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ.
- Μαρίνα Αργοστολίου.
- Επείγοντα έργα του δρόμου της Κρανιάς, όπου ήδη η εργολαβία αυτή εκτελέστηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
- Γέφυρα Αργοστολίου.
- Το αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού Πόρου με προϋπολογισμό 6.8 εκατομμυρίων ευρώ έχει θετική αξιολόγηση από τη διαχειριστική επιτροπή του ΕΠΕΡΑΑ.
- Αποχετευτικό δίκτυο Λειβαθούς
- Αποχετευτικό δίκτυο Πυλάρου
- Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» που χρηματοδοτήθηκε με 80.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για διάφορες ανάγκες.
- 60.000 ευρώ περίπου για το Νοσοκομείο Αργοστολίου που αφορούν την επισκευή των εγκαταστάσεων των ιατρικών αερίων του Νοσοκομείου και 350.000 ευρώ για την προμήθεια του νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου.
- Στα Κ.Υ. Ιθάκης και Σάμης που είναι ενταγμένα στο προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας για επισκευές και συντηρήσεις με συγκεκριμένες πιστώσεις.
Ακόμη αναφέρθηκε στην πορεία της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αργοστολίου που περιλαμβάνει:
- Συγκρότημα Μαιεύσεων
- Σταθμό Αιμοδοσίας
- Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα 6 κλινών
- Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 5 κλινών
- Συγκρότημα Χειρουργείων με 3 χειρουργικές αίθουσες
- Συγκρότημα Σηπτικού Χειρουργείου
- Κοιτώνες Εφημερευόντων Ιατρών
- Η/Μ Εγκαταστάσεις
- στο Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο Ερίσσου προϋπολογισμού 1.200.000€,
- στις 21 νέες θέσεις Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ στο Νομό μας που αφορούν το Νοσοκομείο Αργοστολίου, Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο», Κέντρο Υγείας Ιθάκης και Κέντρο Υγείας Σάμης καθώς και για 16 θέσεις σε Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό στις ίδιες μονάδες υγείας.
- Κτήριο Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλληνίας
Και τέλος στις νομοθετικές ρυθμίσεις:
- Στη δημιουργία ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας Ιθάκης. Κατοχυρώνεται θεσμικά με τον «Καλλικράτη» η εκπροσώπηση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο με έναν Περιφερειακό Σύμβουλο.
- Οι υπάλληλοι της Ιθάκης που υπηρετούν στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού παραμένουν στην Ιθάκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο Ιθάκης.
- Στα Τοπικά Κέντρα Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ όπου οι υπάλληλοι μπορούν να παραμείνουν στον νησιωτικό νομό που υπηρετούν.
- Εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση και οι περιφέρειες σε σχέση με την τήρηση του Δωδεκατημορίου για εκταμίευση από το ταμειακό υπόλοιπο του προηγούμενου έτους και διευκρίνισε που και πως εντάσσονται οι ΟΤΑ στο νέο φορολογικό Νομοσχέδιο.
- Στην ένταξη των ξενοδοχείων τριών αστέρων στον νέο αναπτυξιακό νόμο
Επίσης έκανε αναφορά:
- στο Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει για τα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν με παραχώρηση έκτασης στο Δήμο από Ιδιώτες
- για τη διατήρηση της αρτιότητας και της οικοδομήσιμότητας των 4 στρεμμάτων σε περιοχές «Natura»
- στην απόσυρση της ΚΥΑ για την γη υψηλής παραγωγικότητας και ανέφερε και το ΦΕΚ (555 Β 8-4-2011) που δημοσιεύτηκε
- στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Σκάλας» λέγοντας ότι το έργο δεν έχει απενταχθεί και θα πρέπει σύντομα να τελειώσει γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρεωθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου.
Για τις μονάδες υγείας του Νομού μας αναφέρθηκε ακόμη:
- στην ένταξη του Κέντρου Υγείας Ιθάκης στο Πρόγραμμα Εφημεριών Γ’ Ζώνη
- στα κίνητρα που θεσμοθετήθηκαν και αφορούν γιατρούς που υπηρετούν ή θα ήθελαν να διοριστούν στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης
- στο άνοιγμα των επαγγελμάτων και ιδιαίτερα στην ρύθμιση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων
- στη δυνατότητα ένταξης στους επικουρικούς και των μαιών.
Τελειώνοντας μίλησε για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προβλέπει την σύσταση ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», που επιλύει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των εποχικών πυροσβεστών. Ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται από το 49ο έτος στο 56ο έτος. Επίσης αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 35ο έτος στο 40ο έτος για τους απόφοιτους Λυκείου, για την ένταξη τους στο μόνιμο προσωπικό μετά από διαγωνισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου