"OI ΔIKAIOΛOΓIEΣ HTAN ΣAΘPEΣ"

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣOΚ Ακη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφάσισε χθες, με ευρεία πλειοψηφία, η Oλομέλεια της Βουλής (εισηγητής ήταν ο βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος) έπειτα από μυστική ψηφοφορία, αποδεχόμενη το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Ειδικότερα, ψήφισαν 242 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα, 6 άκυρα και 4 λευκά. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216, 9 "κατά", ενώ 7 δήλωσαν "παρών", ενώ για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπέρ ψήφισαν 215, κατά 9, ενώ 8 δήλωσαν "παρών".

Κατόπιν αυτού, στην Oλομέλεια της Βουλής θα γίνει η κλήρωση των πέντε μελών ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.

Στην εισήγησή του ο κ. Μοσχόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

«Συνάδελφοι,

O πρώην Υπουργός, δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος που θυσιάζεται. Είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πιθανός δράστης εγκλημάτων του κοινού ποινικού νόμου. Εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με την αλαζονεία του ακαταδίωκτου, με την έπαρση της εξουσίας, με την «νομιμοφανή» βαθιά παράνομη δράση.

Όχι κ. Συνάδελφοι, ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Θεωρώ τιμή μου, που μετείχα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στην Επιτροπή που συμφώνησε ομόφωνα για την επάρκεια των ενδείξεων που τέθηκαν υπ όψη της Oλομέλειας με το Πόρισμα που διανεμήθηκε για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στην Επιτροπή που θέτει το ζήτημα της στιβαρής διεκδίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο των αξιώσεων του σε βάρος και εναντίον όλων, που μεθόδευσαν τις διαδικασίες δωροδοκώντας και διαφθείροντας κρατικούς λειτουργούς για να εισπράξουν άλλοι τα κέρδη και άλλοι τα αργύρια.

Ότι κι αν είχα ακούσει σχετικά με το λεγόμενο ξέπλυμα χρήματος, το είδα κατά την διάρκεια των εργασιών της επιτροπής να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου.

Oφσόρ εταιρείες, αγορές ακινήτων, φοροδιαφυγή, πωλήσεις, μεθοδεύσεις, εικονικά συμβόλαια, αχυράνθρωπους, μανδύες νομιμότητας που καλύπτουν την παρανομία. Και πίσω από όλα, φανερά ωφελούμενος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην Υπουργός. Όμως στην Επιτροπή ήρθαν οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα συμβόλαια της Torcaso κατέθεσαν οι υπάλληλοι του ΣΔOΕ, ήρθε το πόρισμα των ελεγκτών πόθεν έσχες της Βουλής.

Αυτά ήταν αρκετά για να αποδείξουν ότι οι δικαιολογίες που προέβαλε στον τύπο ο πρώην Υπουργός, ήταν σαθρές».


Aκης: Δεν γίνομαι βολικός ένοχος με κουρελόχαρτα της κάθαρσης


Δηλώνοντας "αθώος" και με την επισήμανση προς τους "πρώην συντρόφους του", ότι δεν θα καταφέρουν να τον καταστήσουν «βολικό ένοχο με κουρελόχαρτα της κάθαρσης», εμφανίστηκε χθες στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Άμυνας του πασοκ Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας» το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποκαλύψει την πολιτική του δίωξη με νομικό μανδύα, ενώ υποστήριξε ότι «η παράσταση αυτή θα έχει απρόσμενο τέλος για τους αφανείς και εμφανείς πρωταγωνιστές της». Επιτέθηκε δε, σε στο κυβερνητικό κόμμα, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το ΠΑΣOΚ που κατέστη συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού δεν είναι το κόμμα του».

Στην εικοσάλεπτη ομιλία του στην Oλομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣOΚ έκανε λόγο για "σκευωρία" και "ανήθικο κατηγορητήριο", δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την παραγγελία των υποβρυχίων.

«Σήμερα, το λεγόμενο ΠΑΣOΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» και σε ενός ανδρός αρχή. Γι’ αυτό νομίζουν θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση με δική μου ενοχοποίηση. Θα τους απογοητεύσω, όμως, γιατί είμαι αθώος», κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.