Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011


ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΡΗ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Α.Σ.


«Το θράσος του Δ.Σ. Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλονιάς και Ιθάκης δεν με πτοεί»


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Στην αντεπίθεση με σκληρή ανακοίνωση κατά της ΕΑΣ πέρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η οποία – προφανώς - θεωρεί ότι με βερμπαλισμούς και πομφόλυγες θα κατορθώσει να κρύψει την αλήθεια»,
αναφέρει σε δηλώσεις του ο Σωτήρης Κουρής, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προσθέτοντας:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που η προσπάθειά μου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι οικονομικές ενισχύσεις των παραγωγών του Νομού μας, με κατέστησε κόκκινο πανί για αυτούς που είναι ήδη δακτυλοδεικτούμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επειδή όμως όταν λέγονται πολλά, κάπου συσκοτίζεται η πραγματικότητα, διευκρινίζω ότι:
«Δεν ευθύνομαι που:
Το Δ.Σ. της Ένωσης αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους και ως εκ τούτου υπέστησαν την ποινή να μη θεωρούνται πλέον «πύλη εισόδου» όσον αφορά τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2011.
Με την πρωτοφανή τακτική του το Δ.Σ. έχει στρέψει εναντίον του την ΠΑΣΕΓΕΣ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και πλήθος παραγωγών των Νησιών μας.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τσιφόρος έχει ήδη μηνύσει τους Διοικούντες την Ένωση και αναμένεται διοικητικός και οικονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες».
Με αίσθημα ευθύνης
Συνεχίζοντας ο κ. Κουρής διευκρινίζει ότι: «Το μόνο που έκανα ήταν, με το αίσθημα ευθύνης που μου επιβάλλει το αξίωμα στο οποίο με όρισε ο λαός των Νησιών μας, να κάνω δεκτή την αίτηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να φιλοξενηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση απώλειας ενισχύσεων και δικαιωμάτων των ανθρώπων του μόχθου της περιοχής μας.
Όσο και να φωνάζουν οι κύριοι της Ένωσης ούτε πτοούμαι ούτε αλλάζω την απόφασή μου να στηρίξω τον Κεφαλλονίτη και Θιακό παραγωγό.
Εύχομαι στο Δ.Σ. της Ένωσης όλα να πάνε καλά τόσο στις δικαστικές εκκρεμότητες, όσο και στους ελέγχους που θα λάβουν χώρα», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης..
--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΜΚΟ!!!
Aπό το ΠΑΜΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, 55.000 άνεργοι θα συνάψουν σύμβαση με «φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και στη συνέχεια θα διατίθενται για δουλειά από τους «φορείς» στους Δήμους. Οι «φορείς» αυτοί είναι κατά κύριο λόγο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και άλλοι (π.χ. στη Λάρισα συμμετέχει το τοπικό ΙΝΕ της ΓΣΕΕ!).
Οι άνεργοι βαφτίζονται «εθελοντές» και θα απασχολούνται σε «κοινωφελείς εργασίες». Θα αμείβονται 625 ευρώ το μήνα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.
Αυτό το πρόγραμμα αξιοποιεί ο Δήμος Νέας Ιωνίας (στηρίχτηκε από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) για να προσλάβει άνεργους εκπαιδευτικούς, πολλών ειδικοτήτων, ώστε από Σεπτέμβρη να λειτουργεί πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία της πόλης, με ευθύνη του Δήμου!!!
Να πως εισάγονται νέες μορφές ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση. Να πως μεταφέρεται το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου στις επιχειρήσεις, στις ΜΚΟ. Να πως οικοδομείται το «νέο σχολείο» της αγοράς (ν. 3848/2010). Να πως εμπλέκονται άμεσα οι Δήμοι στη λειτουργία του σχολείου, στις προσλήψεις, στο τι διδάσκονται τα παιδιά. Ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για την κατάργηση της μόνιμης δουλειάς, για τη διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος από Δήμο σε Δήμο. Να πως αξιοποιείται ο περιβόητος «εθελοντισμός». Το ΠΑΜΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει γι’ αυτές τις εξελίξεις.
Συνολικά, το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» έχουν αποδεχτεί οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Ιωνία, Κερατσίνι κ.α.).
Πρόκειται για κανονικό δουλεμπόριο, για άγρια εκμετάλλευση των ανέργων. Εκατοντάδες τέτοια προγράμματα υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσα από τους Δήμους με πρόσχημα τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας και φυσικά η ανεργία αυξάνει ραγδαία. Αντίθετα, το μόνο που «πέτυχαν» τα προγράμματα είναι η δημιουργία ενός πολύ φτηνού εργατικού δυναμικού. Γενικεύονται οι άθλιες ελαστικές, εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί πείνας, κάτω και από το όριο της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χρησιμοποιούνται για μια ακόμα φορά τα χρήματα των εργαζομένων (ΟΑΕΔ), όχι για να στηριχτούν οι άνεργοι, αλλά οι εργοδότες τους (τώρα ΜΚΟ, Δήμοι, κλπ…). Καλύπτουν ορισμένες «τρύπες» από τις υποχρεώσεις του κράτους και από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους, λόγω του παγώματος των προσλήψεων (1 έρχεται, 10 φεύγουν).
Να παρθεί πίσω το πρόγραμμα αυτό! Έξω οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΛΜΕΚΙ: ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΞΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ - ΟΧΙ Η ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΤΟΥΣ

Από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαραίτητο να σχολιάσει με δύο λόγια μια σειρά διθυραμβικές ανακοινώσεις που αναφέρονται σε επαγγελματικά αθλητικά σωματεία, οι οποίες προωθούνται από διάφορες πλευρές κάνοντας λόγο γενικά περί «επιτυχιών στον τοπικό αθλητισμό». Ασφαλώς μία νίκη ή οποιαδήποτε πρόοδος τοπικής ομάδας / σωματείου γεμίζει με χαρά το λαό του νησιού. Αποτελεί όμως αποπροσανατολισμό του λαού και της νεολαίας και φαλκίδευση της ουσίας του αθλητισμού, η προώθηση της λογικής του επαγγελματικού αθλητισμού, του πρωταθλητισμού και της στήριξης των «ταλέντων» τη στιγμή που υπονομεύεται κάθε έννοια μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Ο αθλητισμός πριν απ’ όλα είναι δικαίωμα όλων για μια υγιεινή ζωή και για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Είναι δυνατόν να μην ακούγεται λέξη για την υποβάθμιση της φυσικής αγωγής στα σχολεία και για το κλείσιμο των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ); Είναι δυνατόν να υπάρχει αποσιώπηση της κατάργησης των σχολικών αγώνων και η σταθερή απουσία αθλιάτρων από όσες αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια συνολική τοποθέτηση για τη στήριξη του ερασιτεχνικού και σωματειακού αθλητισμού; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει καμία μνεία για το ενδεχόμενο το κολυμβητήριο να βρεθεί χωρίς πετρέλαιο ξανά το χειμώνα (δραματική περιστολή λειτουργικών δαπανών) ή να μην υπάρχουν επίσημες απαντήσεις σε δημοσιεύματα που έκαναν πρόσφατα λόγο για προβλήματα στον καθαρισμό του νερού; Είναι δυνατόν να μη θίγεται η απουσία αθλητικών υποδομών και η ανεπάρκεια συντήρησης των υπαρχόντων, Είναι δυνατόν, τέλος, να μην καταγγέλλεται η κυρίαρχη κατεύθυνση, τη στιγμή που διογκώνονται τα σκάνδαλα των μονοπωλιακών ομίλων στον αθλητισμό μαζί με τη σήψη και τη διαφθορά, στον ίδιο βαθμό που γιγαντώνονται οι παροχές;
Η λογική του αυτοσκοπού των επιτυχιών των ταλέντων και η σκόπιμη «απουσία» μιας συνολικής προσέγγισης για το ότι η αθλητική δραστηριότητα πρέπει να είναι ενταγμένη στο «ευ ζην» και στο «ευ αγωνίζεσθαι» οδηγεί, πάει χέρι – χέρι, με τα αναβολικά και το ντόπινγκ. Ας μην γίνει με τον τρόπο αυτό μια επιτυχία αφορμή για μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Και θυμίζουμε ότι το ζήτημα των αθλητικών σχολείων παρότι έχει συζητηθεί με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και έχει ληφθεί σχετική απόφαση ακόμη δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απαξίωση του αθλητισμού με το κλείσιμο του ΤΑΔ στο Ληξούρι και το «πριόνισμα» στο Αργοστόλι, θα έχει άμεση συνέχεια. Καταργείται οριστικά από Σεπτέμβρη και το ΤΑΔ στο Αργοστόλι, για να αντικατασταθεί από κάποια δομή που θα καλύπτει μόνο όσους μαθητές και μαθήτριες έχουν επιδόσεις πανελλαδικού επιπέδου!!!
Αντικειμενικά, λοιπόν ο τρόπος και το περιεχόμενο της «συζήτησης» που έχει ανοίξει, για τη διαμόρφωση ενός κλίματος ψεύτικης ευφορίας, είναι βούτυρο στην πολιτική της κυβέρνησης για να περάσει την αντιαθλητική – αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ. Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήρθε το θέμα των αθλητικών σχολείων στο δημοτικό συμβούλιο; Τι θέση παίρνουν οι δυνάμεις που σήμερα δημοκοπούν;
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να καταργήσει τον «άρτο» και όλες μαζί οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου έχουν αναλάβει να προωθήσουν τον «εθνικό στόχο» των «θεαμάτων». Φαίνεται ότι ο «έρωτας» της συναίνεσης συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων με την πολιτική της πλουτοκρατίας για τον «ποιοτικό» αθλητισμό τους οδηγεί στο να μένουν έκθετοι, αφού είναι απολύτως επιλεκτικοί στο πότε είναι λαλίστατοι και πότε σιωπούν ή απαιτούν από τους άλλους να περιορίσουν το λόγο τους.
Αργοστόλι 21/7/2011
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γαλιατσάτος Νικόλας

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΛΜΕΚΙ: ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ:

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

ΣΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ

Aπό την ΕΛΜΕΚΙ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της διαδικασίας των κρίσεων για τους διευθυντές των σχολείων, και λίγο πριν την υποβολή ενδεχόμενων ενστάσεων, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά τα εξής:
Επιβεβαιώνεται η θέση – κυρίως από τη διαδικασία της συνέντευξης – ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική για τη μετατροπή των διευθυντών σε μάνατζερ – αξιολογητές του σχολείου της αγοράς. Ο ιδεολογικός κορμός των μελετών περίπτωσης ήταν στην κατεύθυνση δήλωσης πίστης από τη μεριά των αξιολογούμενων συναδέλφων για την ευέλικτη σύνδεση σχολείου και τοπικής κοινωνίας (βλέπε επιχειρήσεων και χορηγών), για την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την φαλκίδευση των δικαιωμάτων, για την χειραγώγηση των συνειδήσεων και για την καταστολή των αγώνων.
Η πολιτική αυτή δεν αφορά το κάθε συμβούλιο επιλογής ξεχωριστά. Είναι ενιαία. Εκπορεύεται από την ΕΕ, η οποία έχει καθορίσει ότι το νέο σχολείο χρειάζεται «σχολική ηγεσία με όραμα που θα τοποθετεί το σχολείο στην καρδιά μιας ευρείας μαθησιακής κοινότητας, που θα καταλαβαίνει τα οφέλη από τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις και που θα δουλεύει για να φέρει νέους συνεργάτες στη ζωή της σχολικής κοινότητας». Την ευθύνη για το περιεχόμενο των κρίσεων την έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συναινούν στον ευρωμονόδρομο, που στηρίζουν και προωθούν τις κατευθύνσεις με αυτό ή άλλο μίγμα μέτρων. Όλο το πλέγμα των νομοθετικών διατάξεων και των μέτρων που άμεσα ή έμμεσα αναφέρονται στο νέο ρόλο του διευθυντή (ν.3848/2010, νέο σχολείο, νέα διοικητική δομή εκπαίδευσης, ρόλος διευθυντή και συλλόγου διδασκόντων, ενιαίο μισθολόγιο, σύνδεση αξιολόγησης με την "αποδοτικότητα", σύνδεση αξιολόγησης με ποινές και απόλυση, "Καλλικράτης" κ.ο.κ.). έχουν τη σφραγίδα της εξέλιξης των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ και της εφαρμογής τους στην πράξη είτε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επέμεινε στη γραμμή 100% αντικειμενικά – μοριοδοτούμενα κριτήρια, σταθερά και τέτοια που να υπηρετούν ένα σχολείο των λαϊκών αναγκών. Κάλεσε τους αιρετούς και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο συμβούλιο κρίσης να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία υποκειμενικής αξιολόγησης (παρουσία – συγκρότηση υποψηφίου – συνέντευξη), με κριτήριο το βαθμό συμμόρφωσης στην κυβερνητική πολιτική. Να βάλουν παύλα στις συνεντεύξεις και γενικά να «υπονομεύσουν» με κάθε τρόπο τη διαδικασία, η οποία πέραν των άλλων εκτιμούσαμε ότι θέτει και θέμα αξιοπρέπειας.
Αντικειμενικά η διαδικασία που προώθησε η κυβέρνηση, δίπλα στο ανοιχτό και απροκάλυπτο προσκήνιο στο οποίο αναφερθήκαμε, τροφοδοτεί και παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να εμφανίζονται μέσω της βαθμολογίας ως ανικανότητα των (νυν) διευθυντών και να προσωποποιούνται τα σκόπιμα και πολιτικά κατευθυνόμενα προβλήματα μιας σειράς σχολείων. Το να υπάρχει επιλεκτική «κακή βαθμολογία» σε διευθυντές περιφερειακών, ειδικών, εσπερινών ή τεχνικών σχολείων, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νέο γύρο καταργήσεων / συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Συνιστά, ακόμη, η βαθμολογία ορισμένων υποψηφίων ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψής τους ή της συμμετοχής τους στα κοινά και στο συνδικαλισμό. Μάλιστα κάποιες βαθμολογίες παραπέμπουν σε χαρακτηρισμό συναδέλφων ως «ακατάλληλων» που θα τους «ακολουθεί» εφ’ όρου ζωής, με απρόβλεπτες σήμερα συνέπειες για τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη.
Στην Κεφαλονιά κάτω από το βαθμό δέκα ήταν 10 στους 30 υποψηφίους για τα σχολεία γενικής παιδείας και 3 στους 10 για την τεχνική. Μια σειρά βαθμολογίες που μπήκαν καμία σχέση δεν είχαν με τις απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τα λεγόμενα «διοικητικά θέματα». Κανένα θέμα άλλωστε δεν είναι ουδέτερο, ακόμη και το πιο «τεχνοκρατικό». Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε πλήρη αντιστροφή της εικόνας μετά τη συνέντευξη σε σχέση με τα αντικειμενικά – μοριοδοτούμενα κριτήρια. Επιπλέον πάντα οι διοικήσεις και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ φροντίζουν να αναπαράγουν μέσω της βαθμολογίας τις ίδιες ανούσιες και ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις με διαφορετικούς κάθε φορά «πρωταγωνιστές».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την όλη διαδικασία. Καλεί τον κλάδο να βγάλει συμπεράσματα και να είναι σε επαγρύπνηση για όλα όσα μεθοδεύονται μέσα από την υλοποίηση του νέου ρόλου των διευθυντών. Συμπεράσματα πρέπει να βγουν και από τους συναδέλφους υποψήφιους. Ανυπακοή – απειθαρχία στους μάνατζερ – αξιολογητές και στο «θάψιμο» του συλλόγου διδασκόντων. Ανυπακοή και απειθαρχία στο σχολείο της αγοράς. Μόνο ένα άλλο σχολείο, στο πλαίσιο μιας άλλης λαϊκής εξουσίας θα απαιτούσε και ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο στο διευθυντή, που θα συνέβαλε εποικοδομητικά – δημοκρατικά στην ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών λαϊκών αναγκών.
Αργοστόλι 21/7/2011
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γαλιατσάτος Νικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου