Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΣΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΕΥΡΩ

Ενημέρωση από το τοπικό Επιμελητήριο

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Μετά λοιπόν από την “σωτηρία” της χώρας που κατόρθωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εντάσσοντας όλους τους Έλληνες σε καθεστώς σκληρής λιτότητας για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια, μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός του σκληρού μνημονίου με τα πρώτα μέτρα να κάνουν την εμφάνισή τους.
Έτσι λοιπόν, από την 1η Αυγούστου, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ θα παιρνούν την πόρτα του αυτοφώρου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για το θέμα αυτό ενημέρωση κάνει και το τοπικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
Το ΕΒΕΚΙ ενημερώνει ότι:
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις Εφορίες να καλέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για τα χρέη(ληξιπρόθεσμα ή μη) που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην καταβολή των χρεών, παρέχεται η ευχέρεια καταβολής της οφειλής μέχρι και 36 δόσεις, οι οποίες θα μειώνονται, όμως, για όσους καθυστερούν να αποδεχτούν τη ρύθμιση.
Με την νέα ρύθμιση απαιτείται η καταβολή μόλις μίας δόσης, ενώ η προϊσχύουσα απαιτούσε το σύνολο των δόσεων, από τον Οκτώβριο του 2010 και έπειτα. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το δημόσιο, διάρκειας ενός μήνα, που θα ανανεώνεται από τη στιγμή που θα είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.
Η επιτυχία της ρύθμισης στηρίζεται και στις απειλές των κυρώσεων, που θα αντιμετωπίσουν οι ασυνεπείς.
Αν αποτύχουν οι τηλεφωνικές κλήσεις των Εφοριών, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από 1/8/11καθώς το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης των χρεών άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο χαρακτηρίζεται ως συνεχές αυτόφωρο.
Το έργο, τέλος, της είσπραξης των οφειλών θα ενισχυθεί και από ιδιώτες εξωτερικούς συμβούλους που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Αργοστόλι 26/07/11
Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου
Μιχαλάτος Θεόφιλος

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ


Γράφει ο Διονύσης Ανδρεάτος
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Το βράδυ της Τετάρτης, πριν τις προχθεσινές αποφάσεις των Βρυξελλών , κρατώντας την ανάσα, περιμέναμε με τον φόβο ότι αυτή τη φορά η Μέρκελ θα δώσει το τελικό σπρώξιμο στην Ελληνική οικονομία, που ταλαντεύεται στο χείλος του γκρεμού. Είχαμε έτοιμες τις κατάρες και το ανάθεμα, για τους βαρβάρους!!!! που τους δώσαμε … τα φώτα του πολιτισμού και αντ΄αυτού μας έδωσαν sprents και χρεωκοπία.
Την Πέμπτη το κλίμα άλλαξε. Οι «βάρβαροι» μας έδωσαν παράταση ζωής και μάλιστα για 30 χρόνια. Η αθάνατη; Ελλάδα τα κατάφερε πάλι. Μπορούμε λοιπόν να συνεχίσουμε όπως πριν, κάνοντας τα ίδια που μας οδήγησαν έως εδώ.
Όλοι αυτοί που την περίοδο της φούσκας, έφτιαξαν κομπόδεμα και κατοχύρωσαν προνόμια μπορεί να είδαν στις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών πράσινο φως για να συνεχίσουν το γνωστό ποίημα…... Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι ξέρουμε να δουλεύουμε τους Ευρωπαίους. Δεν είδες πως ανοίξαμε τα επαγγέλματα και παρόλα αυτά μένουν κλειστά; Τόσα χρόνια δεν σπαταλάμε πολλαπλάσιες από όσες δικαιούμαστε, επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα; Δεν πήγαμε τις καταθέσεις στο εξωτερικό για να μην φορολογηθούν;
Όμως υπάρχουν και εκατομμύρια Έλληνες, που τους μήνες που πέρασαν, κατάλαβαν πολλά. Κατάλαβαν ότι η ευημερία σημαντικών μερίδων του πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά στηριζόταν σε δανεικά και επιδοτήσεις. Κατάλαβαν ότι το πάρτυ τελείωσε και από δω και πέρα θα «τρώμε ανάλογα με αυτά που παράγουμε» ή μάλλον λιγότερα για να πληρώσουμε και αυτά που δανειστήκαμε. Και με αφορμή την χρηματοπιστωτική κρίση κατάλαβαν παραπέρα, ότι το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Καταλάβαμε, τους μήνες που πέρασαν ότι το πολιτικό και κομματικό σύστημα που στηρίζεται στην ανάδειξη των αρεστών και όχι των αρίστων, στο ρουσφέτι και όχι στην αξιοκρατία, στην δημαγωγία και όχι στην αποτελεσματικότητα, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτό τον τόπο παραπέρα. Ο δημόσιος τομέας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς πνίγει τις υγιείς δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ και οι συντεχνίες των ωφελημένων του παρελθόντος, ενθαρρυμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ νοσταλγούς των εύκολων παροχών, αντιστέκονται με πείσμα σε κάθε μεταρρύθμιση που αμφισβητεί τα προνόμια τους, ακόμη και με πράξεις εχθρικές προς την κοινωνία.
Διάβασα στο site του ΥΠΕΚΑ(υπουργείο περιβάλλοντος &κλιματικής αλλαγής) , ότι σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο κατοίκους ανά έτος είναι από 4 έως 60 ανάλογα το κράτος. Στην Ελλάδα είναι 1.902!!!!!!!. Από τις αρχές του 2011 στην Ελλάδα έχουν απολυθεί 180.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αν είχαμε και μείς όχι 1.902 μελέτες αλλά 8 που έχει η Γερμανία (και που βέβαια δεν προστατεύει το περιβάλλον λιγότερο από την Ελλάδα !!!), τότε ίσως αντίστοιχες επενδύσεις και έργα που καθυστερούν για 1 έως 2 έτη, θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει και πολλοί αν όχι όλοι οι 180.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι να μην είχαν χάσει την δουλειά τους. Αλλά και παραπέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις εγκρίσεις των μελετών αυτών, θα μπορούσε τον ίδιο χρόνο, να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό που θα δημιουργούσε νέα αξία, και θα συνέβαλε περισσότερο στην προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων.
Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν το πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας. Το χρέος είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών. Και η λύση μπορεί να είναι μόνο συνολική. Ακόμη και να μας χαρίσουν το χρέος, εάν δεν αλλάξουμε, πολύ γρήγορα θα δημιουργήσουμε καινούργιο.
Βεβαίως οι απαιτούμενες αλλαγές είναι βαθιές και επίπονες. Όμως ολοένα και περισσότεροι Έλληνες κατανοούν την αναγκαιότητα τους. Ο Ελληνικός λαός δεν αρέσκεται να σέρνεται επαίτης στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει και διακρίνεται όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Είναι έτοιμος να χύσει ιδρώτα και να κάνει θυσίες, με μία προϋπόθεση: Να βρεθούν πολιτικοί ηγέτες που θα του μιλήσουν με την γλώσσα της αλήθειας και που θα εξασφαλίσουν συνθήκες ισονομίας και αποτελεσματικότητας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεξιά και αριστερά, καθημερινά αποδεικνύουν ότι ανήκουν στο παρελθόν, ότι δεν έχουν ακόμη κατανοήσει την νέα κρίσιμη και δραματική εποχή που έχει εισέλθει η χώρα.
Ο πρωθυπουργός και κάποια κυβερνητικά στελέχη, παρά τα λάθη και τις σημαντικές καθυστερήσεις, κατάφεραν να διαπραγματευτούν με επιτυχία με τους Ευρωπαίους και να οδηγήσουν σε ευνοϊκές αποφάσεις. Όμως η κυβέρνηση στο εσωτερικό δείχνει ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με λάθη, παλινωδίες, διπλή γλώσσα φρόντισε να εξατμίσει την συναίνεση και την ελπίδα που τις έδειξε ο Ελληνικός λαός στην πρώτη φάση του μνημονίου.
Την επαύριον της μη έλευσης των βαρβάρων λοιπόν, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας παραπλανά από τον αγώνα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην χώρα μας.
Οι βάρβαροι, αυτή την φορά μας άνοιξαν ένα παράθυρο για την σωτηρία. Είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου