...AΠO EPΓOΛABO ΣE EPΓOΛABO!

Αποφράδα ημέρα σήμερα για την Κεφαλονιά, αφού σαν σήμερα, πριν 6 χρόνια ακριβώς (19/7/2005) συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ποτέ σε βάρος του τόπου μας, δηλαδή το κλείσιμο της Γέφυρας Αργοστολίου. Εξι χρόνια μετά, και πάμε στα εφτά, βλέπουμε τη Γέφυρα όχι μόνο κλειστή, αλλά και συνάμα ...πεθαμένη κι’ έτοιμη να βρεθεί στον πυθμένα της Λιμνοθάλασσας.

Σε μιά εποχή που ο κόσμος προχωράει ιλιγγιωδώς μπροστά, ο τόπος μας οδηγείται συνεχώς πίσω, ενώ τώρα, μέσα στη δίνη της μεγάλης κρίσης, προσπαθούν να φτιάξουν με ...ψίχουλα ένα έργο-τερατούργημα, δηλαδή μιά ...γέφυρα-πεζόδρομο, πλήν όμως «δεν τους βγαίνει» ούτε κι’ αυτό!

Ενώ ο βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος είχε ανακοινώσει από τις 4 Μαϊου, δηλαδή πάνω από 2,5 μήνες ότι ...τα έργα στη Γέφυρα ξεκινάνε, η Γέφυρα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έπεσε σε νέα μεγάλη περιπέτεια, την οποία αποκαλύπτουμε σήμερα.

Ειδικότερα:

• Mετά την εξαγγελία για τα 3,1 εκατ. Ε του έργου, που ακούμε τόσα χρόνια, και την από 26η-11-2010 Δημοπρασία του έργου της Γέφυρας με ανάδοχο κατά την Δημοπρασία την KATAΣKEYH ΑΤΕ (K. Χαϊδεμένος), «πέσαμε» στη διαδικαστική διαμάχη των εργοληπτικών εταιρειών KATAΣKEYH ΑΤΕ (K. Χαϊδεμένος) και K/Ξ HPIΔANOΣ ATE-A. NIKOΛIAΣ O.E., με καταθέσεις ενστάσεων ένθεν και ένθεν.

• Στις 21 Iανουαρίου 2011 η K/Ξ HPIΔANOΣ κέρδισε την ένσταση κατά της KATAΣKEYHΣ ΑΤΕ από την αρμόδια Eπιτροπή Διαγωνισμού του Yπουργείου Πολιτισμού και τελικά, αρχές Mαϊου, τελείωσε ο μαραθώνιος των ενστάσεων υπέρ της K/Ξ HPIΔANOΣ. και ενώ ήταν σε αναμονή, εκ μέρους της αναδόχου, η κατάθεση της τρίτης εγγυητικής επιστολής έτσι ώστε να “κλειδώσει” η υπογραφή, όπως ήδη είχε γράψει ο «Η», ο εκπρόσωπος της K/Ξ HPIΔANOΣ ATE-A. NIKOΛIAΣ O.E. “άργησε μια μέρα" να την καταθέσει στις Yπηρεσίες της Περιφερειακής Eνότητας Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί έκπτωτη η K/Ξ HPIΔANOΣ ATE-A. NIKOΛIAΣ O.E.

• Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε την τρίτη σε σειρά εταιρεία που είχε λάβει μέρος στη Δημοπρασία και είχε καταθέσει «φάκελο προσφοράς», την Κ/Ξ Α. ΒOΥΡΔΕΡΗ-Α. ΚΩΤΣOΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, να προχωρήσει στη διαδικασία αναδοχής. Όμως η Εταιρεία αυτή αρνήθηκε να κάνει «ανανέωση της ισχύος της προσφοράς της», με αποτέλεσμα να βγεί εκτός.

• Επόμενο βήμα του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν να ενημερώσει, την περασμένη Πέμπτη με πρόσκληση για να υπογράψει τη σύμβαση αναδοχής, την τέταρτη σε σειρά κατασκευαστική εταιρεία που είχε λάβει μέρος στη Δημοπρασία, τη γνωστή μας εταιρεία Ι. ΜΑΡOΥΛΗΣ Α.Ε., που είχε καταθέσει φάκελο με 38,44% έκπτωση επί του προϋπολογισμού του έργου, ύψους 3.151.240 Ευρώ με αναθεωρήσεις και (23%) ΦΠΑ, δηλαδή με 1.939.903,34 Ε.

• OΜΩΣ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταρεία είναι φανερά δυσαρεστημένη από όλες τις Υπηρεσίες της Κεφαλονιάς, τόσο της Περιφερειακής Ενότητας όσο και του Δήμου, που λόγω των οφειλών τους, περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ προς αυτήν από έργα που ήδη έχουν εκτελεσθεί και υπάρχουν οι πιστώσεις, σε πολλές δε περιπτώσεις οι δαπάνες έχουν ήδη εγκριθεί προς απόδοση, αλλά ΔΕΝ της έχουν αποδοθεί και βρίσκεται υπό σκέψιν αν τελικά θα σπεύσει να υπογράψει τη σύμβαση για την αναδοχή του έργου της Γέφυρας!

Το επιτελείο της Ι. ΜΑΡOΥΛΗΣ Α.Ε. θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης (αν θα υπογράψει την αναδοχή του έργου ή όχι), έως το τέλος Ιουλίου.

Τελικά, το περιβόητο έργο της Γέφυρας κινδυνεύει για άλλη μία φορά να «μείνει στον αέρα».

Από τη στιγμή που η «υπόθεση Γέφυρα» πήγε στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού και στο περιβόητο ΚΑΣ, ήταν μία χαμένη υπόθεση.

Από τη στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρ’ ότι ανήκει διοικητικά στις αρμοδιότητές του ως ΔΡOΜOΣ, ΔΕΝ εμπλέκεται στις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης της Γέφυρας, η Γέφυρα κάθε μέρα «βουλιάζει» από την ανευθυνότητα των «διαχειριστών» της, που ενώ υποχρέωση έχουν να της «δώσουν ζωή», την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον οριστικό θάνατο!