Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011


ΕΝΩ 112 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

600.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΤΑ
ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Εκταμιεύεται, επιτέλους, η ΣΑΤΑ για τους Δήμους για το 2011.
Θα δοθούν συνολικά 77 εκ. ευρώ σε όλους τους Δήμους ενώ ο Δήμος Κεφαλλονιάς θα πάρει 600.905,00 ευρώ και ο Δήμος Ιθάκης 112.279,00 ευρώ.
Τώρα όσον αφορά στην καθυστέρηση που υπήρξε στην εκταμίευση των κονδυλίων πυροπροστασίας με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Πράγματι υπήρξε καθυστέρηση, στην εντολή εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων, προς τους Δήμους, γεγονός που οφείλεται στην χρονική υστέρηση της μεταφοράς των σχετικών πόρων που διατίθενται στο Υπουργείο Εσωτερικών από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Λογιστήριο του Κράτους. Το πρόβλημα αυτό επιλύθηκε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου με συνέπεια να δοθεί άμεσα η εντολή από το Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη μεταφορά των κονδυλίων στους δικαιούχους ΟΤΑ. Από σήμερα 11 Ιουλίου και μέχρι τις 13 του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η πίστωση όλων των λογαριασμών των Δήμων με τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για την πυροπροστασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται δε, ότι «παρά τις μειώσεις χρηματοδότησης των ΟΤΑ, το συγκεκριμένο κονδύλι δεν υπέστη καμία μείωση σε σχέση με τα αποδοθέντα το προηγούμενο έτος (2010) για την πυροπροστασία. Αναγνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση δημιούργησε κάποια προβλήματα στην υλοποίηση των δράσεων πυροπροστασίας από την πλευρά των Δήμων αλλά είμαστε βέβαιοι ότι οι υπεύθυνες διοικήσεις τους, με εντατικοποίηση των προσπαθειών τους, θα καλύψουν το κενό», καταλήγει η ανακοίνωση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

"ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ"

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ιστορικά, εδώ και μισό αιώνα, η πολιτεία με τις επιλογές της ουσιαστικά ενθαρρύνει την αυθαίρετη δόμηση. Και αν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένεκα του προσφυγικού ζητήματος, αυτό ήταν κοινωνικά ανεκτό (ίσως και αναγκαίο), στη συνέχεια η αυθαίρετη δόμηση πήρε διάσταση και μορφή προκλητική. Έτσι φτάσαμε στα υπόγεια play-rooms και στις βίλλες της Μυκόνου.
Γενιές και γενιές αυθαιρέτων, ακόμη και ολόκληροι οικισμοί, νομιμοποιούνταν εν ονόματι της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος, στην πραγματικότητα όμως ψηφοθηρώντας και ταΐζοντας τη μαύρη τρύπα του «τέρατος». Το μότο: «Αυθαιρέτησες; Άρα ρύπανες… Ο ρυπαίνων πληρώνει» εκχυδαΐστηκε και ευτελίστηκε στο: «Αυθαιρέτησες; …Πλήρωσε κάποιο πρόστιμο και δικαιώθηκες».
Η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προϋποθέτει την ύπαρξη ανάλογης πολιτικής απόφασης. Πολιτικής απόφασης ειλικρινούς, καθολικής, σταθερής και συμβατής με το συνταγματικό χάρτη της χώρας. Μόνο τότε θ’ αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους αφού, δεκαετίες τώρα, αποτελεί κοινή συνείδηση πως προθέσεις μόνο διακηρύσσονται. Προθέσεις που δεν νομοθετούνται αλλά και όταν νομοθετούνται δεν υλοποιούνται και απαξιώνονται στην πράξη.
Πρόσφατα με το νόμο 3843/28.04.2010 «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» έγινε το πρώτο βήμα. Ρυθμίστηκαν οι αυθαίρετα κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι, με τον ιδιαίτερης επινόησης όρο της «διατήρησης και χρήσης τους για 40 χρόνια χωρίς όμως και τη νομιμοποίησή τους». Αξίζει ν’ αναφερθεί πως, στο ίδιο νομοθέτημα, περιελήφθησαν και θετικές διατάξεις και μέτρα όπως αυτά που αφορούν στη θεσμοθέτηση της «ταυτότητας των κτιρίων», στην ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών και στους ελέγχους στις νέες οικοδομές.
Όπως αποδείχθηκε, ήταν απλώς ζήτημα χρόνου. Η …επιτυχία του πρώτου «βήματος» φέρνει το επόμενο. Για μια ακόμη φορά, σε δημοσιονομική περίοδο ισχνών αγελάδων, σχεδιάζονται μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, προκρινόμενα έναντι της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το άρθρο 24 του Συντάγματος αγνοείται και παρακάμπτονται πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Άρειου Πάγου, που τονίζουν πως η Διοίκηση υποχρεούται να κατεδαφίζει κάθε είδους αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν μετά την 31/01/1983.
Αλήθεια γιατί, από τη μια μεριά, επικαλούμενοι «ταμειακές ανάγκες», κάνουν σχέδια για γενικευμένη «περαίωση αυθαιρέτων» αγνοώντας το ΣτΕ, ενώ, από την άλλη, δεν εισπράττουν βεβαιωμένα πρόστιμα; Μόνο αυτά των 157 περιπτώσεων πολυτελών αυθαιρέτων στα κυκλαδονήσια ανέχονται σε 20 εκατομ. €! Από τα σχέδια «λογιστικής πολεοδομίας» του υπουργείου Οικονομικών (άραγε μόνον αυτού;) απουσιάζει το αναγκαίο μήνυμα: «Όχι σε άλλη γενιά αυθαιρέτων». Και βεβαίως απουσιάζει, γιατί απουσιάζει και η ανάλογη πολιτική απόφαση.
Ενδεικτικά, σ’ ένα πλαίσιο που θ’ αφορά την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης θα πρέπει να περιληφθούν η:
-Ολοκλήρωση του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού.
-Κωδικοποίηση της βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας.
-Ενεργοποίηση ενός ορθολογικού συστήματος ηλεκτρονικής πολεοδομίας, με πλήρως στελεχωμένα πολεοδομικά γραφεία.
Σύνταξη νομοθετικού πλαισίου συντελεστών παραγωγής ιδιωτικών έργων
Αναμένουμε άμεσα και με σαφήνεια να θεσμοθετηθεί ο τρόπος και οι διαδικασίες με τις οποίες θα ελέγχονται οι αυθαίρετες παρεμβάσεις και υπερβάσεις στις υπάρχουσες κατασκευές, καθώς και οι επιπτώσεις που θα επισύρουν κατά περίπτωση. Επιπτώσεις ρεαλιστικές, δίκαιες και νομικά στέρεες με διασφαλισμένη τη συνεχή και συνεπή εφαρμογή τους. Ώστε, επιτέλους, ν’ αποκατασταθεί στους πολίτες αυτής της χώρας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η αξιοπιστία του κράτους.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ
Δρ. Αθανάσιος
Ε. Γιανναδάκης
Μηχανολόγος
και Αεροναυπηγός
Μηχανικός
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα έσφαζαν τον Μόσχο(πουλος) τον σιτευτό


Του Άγγελου Αρτελάρη από το e-kefalonia.net

Στην πολιτική διαδεδομένα είναι δύο στοιχεία: οι «τούμπες» και οι «λυκοφιλίες». Εν ολίγοις, οι συνεχείς εναλλαγές σκέψεων και εκφράσεων και οι πρόσχερες, οι περιστασιακές φιλίες. Επί παραδείγματι, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης διατεινόταν πριν τη ψήφιση του μνημονίου Νο2 ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Κατόπιν τούτου, μας διαβεβαίωνε ότι θα καταψήφιζε το μνημόνιο.
Ουδόλως συνέβη κάτι τέτοιο. Ο Αθανασιάδης αναθεώρησε την άποψή του την ύστατη στιγμή και προσχώρησε στους 154 του κυβερνώντος κόμματος, αφήνοντας μόνο τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Από πολέμιος του μνημονίου έγινε εν μια νυκτί υπέρμαχος. Αν ασχολούμαστε με τη ρυθμική γυμναστική θα μιλούσαμε για «κυβίστηση». Ο κύριος Αθανασιάδης, όμως, είχε την απαίτηση να μην ασχοληθεί ουδείς μαζί του μετά την κοινώς λεγόμενη «τούμπα». Αν και λίγες ημέρες νωρίτερα έβγαινε χωρίς μέτρο στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και ξεκαθάριζε με απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Και πλέον, έχει την απαίτηση, ή μάλλον το θράσος, να μην αποδοκιμαστεί, να μην γιουχαϊστεί, τουλάχιστον, από αυτούς που τον ψήφισαν στην Κοζάνη.
Τα «δέκα λεπτά δημοσιότητας» θα μπορούσε, κάλλιστα, να τα πάρει και ο βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σπύρος Μοσχόπουλος. Μόλις δύο χρόνια κάθεται στα βουλευτικά έδρανα, δεν έχει απασχολήσει κατά το ελάχιστο την κοινή γνώμη και επί προσθέτως, δεν είναι αναγνωρίσιμος. Εύκολα θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει τεχνητό θόρυβο, κάλλιστα θα μπορούσε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ιδού η ευκαιρία…
Τρεις λέξεις μόνο έφθαναν για να γίνει γνωστός από την μία μέρα στην άλλη. «Δεν ψηφίζω το μνημόνιο» θα μπορούσε να πει και θα γινόταν ένας από τους πιο προβεβλημένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για μια εβδομάδα θα γινόταν πρώτο θέμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Ελλάδας, όσο και πανευρωπαϊκά. Τρεις λέξεις θα μπορούσαν να τον κάνουν για μια εβδομάδα πιο γνωστό από ποδοσφαιρικά και καλλιτεχνικά αστέρια. Και όταν ο …άσωτος υιός του ΠΑΣΟΚ θα επέστρεφε στο οικογενειακό του σπίτι, ψηφίζοντας υπέρ του μνημονίου, θα έσφαζαν τον …μόσχο τον σιτευτό.
Αλλά είπαμε σ’ αυτή τη ζωή πρέπει να πορεύεσαι με αξιοπρέπεια. Και ο Σπύρος Μοσχόπουλος ούτε καν σκέφθηκε να λάβει την «ευλογία» των ΜΜΕ. Ούτε σκέφθηκε να κάνει «κυβίστηση» προκειμένου να εξασφαλίσει θέση δίπλα στον Χατζηνικολάου, στη Χούκλη, την Τρέμη και τη Στάη. Ο βουλευτής πορεύεται στο δρόμο που αυτός θέλει – και μπορεί – με αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στα περισσότερα νησιά του Ιονίου αλλά και γενικότερα στην ελληνική περιφέρεια οι πολιτικοί και πολιτικάντηδες γίνονται δεκτοί με γιαούρτι και πατσαβούρες. Γίνονται δεκτοί με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα.
Όπως μάλιστα, αναφέρεται «μάχαιρα έδωκες, μάχαιρα θα λάβεις». Ήτοι, ψυχολογική βία άσκησαν και ασκούν οι πολιτικοί πάνω μας, ψυχολογική βία θα λάβουν…. Τουτέστιν, θα λάβουν την ίδια – και ίσως χειρότερη – τιμωρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου