Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011


ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑΞΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

“ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ”
ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και στο νησί μας οι οδηγοί ταξί, συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει ο κλάδος για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Χθες το πρωί δεκάδες οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη του Αργοστολίου, κορνάροντας, και απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους όπως τη Λ. Βεργωτή (μπροστά από το γραφείο του βουλευτή του Νομού μας Σπ. Μοσχόπουλου), την Π. Βαλλιάνου (μπροστά από το Δημαρχείο και την πρώην Νομαρχία), ζητώντας αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον βουλευτή, τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη.
Η κυκλοφορία στους δρόμους γινόταν με δυσκολία, παρ' όλες τις προσπάθειες της Δ/νσης Τροχαίας και του επικεφαλής της Γρ. Γκίνα, ενώ ταλαιπωρία υπέστησαν και οι τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί μας, ειδικά χθες που στην προβλήτα είχε προσεγγίσει και κρουαζιερόπλοιο.
Μάλιστα οι τουρίστες ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με τους ταξιτζήδες, ζητώντας να ενημερωθούν με λεπτομέρειες, ενώ κάποιοι τραβούσαν και φωτογραφίες, προκειμένου να τις “ανεβάσουν” στο ίντερνετ.
Δίκαιο το αίτημα των οδηγών ταξί, ειδικά με το αλαλούμ που επικρατεί στο υπουργείο Υποδομών με το νέο υπουργό κ. Ραγκούση να καταργεί μέσα σε μια νύχτα νόμο που προωθούσε ο προκάτοχός του κ. Ρέππας, όμως, πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι κινητοποιήσεις αυτές να λήξουν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μην πληγεί η τουριστική κίνηση και στα νησιά μας, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Συνάντηση Δημοκρατικής Αριστεράς με τον αντιπεριφερειάρχη

Από τη Δημοκρατική Αριστερά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή συναντήθηκαν την Δευτέρα 18/07/11, μέλη της Ν.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης υπαλληλικού δυναμικού(ιδιατέρως μηχανικών και οικονομολόγων), το οποίο μπορεί να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις για την ομαλή λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών αν κι εφόσον ικανοποιείται το αίτημα των εδώ υπηρετούντων για απόσπαση. Ο κ. Κουρής σημείωσε ότι στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος έχει ζητήσει από τον Δήμο Κεφαλονιάς την παραχώρηση 20 μηχανικών και οικονομολόγων, ενώ παράλληλα δεν εγκρίνει τα αιτήματα για απόσπαση σε άλλες Περιφέρειες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι το σύνολο σχεδόν του ποσού που θα διατεθεί στην Κεφαλονιά από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων(περίπου 3 εκατ. Ευρώ) θα διατεθεί σε έργα οδικής ασφάλειας σε όλο τον Νομό,(ιδιαιτέρως σε διανοίξεις στον δρόμο Αργοστόλι-Πόρος και στον τέως Ενετικό και στα δίκτυα Κραναίας και Παλικής),ενώ, από τα εναπομείναντα για την Περιφέρεια 150 εκατ. του ΕΣΠΑ, θα επιδιωχθεί να γίνει ανακατανομή των ποσών στα διάφορα Μέτρα και να διατεθούν περίπου 50 εκατ. Ευρώ στους Δήμους για έργα ύδρευσης-αποχέτευσης. Ο κ. Κουρής ανάφερε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες «ωριμάζουν» τις μελέτες για λιμάνι Αργοστολίου, Περιφερειακό Αγ. Ευφημίας, Οδικής Ασφάλειας, οδό Καραβόμυλου-Αγίας Ευφημίας και ότι με την παραχώρηση του οικοπέδου στον Ο.Σ.Κ. και των εγκαταστάσεων του Ε.ΙΝ. στη Λάση στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων, θα δρομολογηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τόσο του νέου σχολικού συγκροτήματος Β/θμιας Εκπ/σης, όσο και η δημιουργία φοιτητικής εστίας.
Κατά την σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κ. Κουρής δεσμεύτηκε ότι για την γνωστή «υπόθεση της υπεξαίρεσης» από το ταμείο της Ν.Α. «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και υπογράμμισε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί ξεχωριστή σημασία στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής στα νησιά μας. Ως προς αυτό το τελευταίο, ενημέρωσε για τις παρατηρήσεις του στο σχέδιο χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών και τους προβληματισμούς του για την χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών.
Η ΔΗΜ.ΑΡ εκτιμά ότι:
-Δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία-και πολύ περισσότερο συγκάλυψη-στην υπόθεση «υπεξαίρεσης»
-Στις συνθήκες δραματικών μειώσεων των αποδοχών των υπαλλήλων, η οποία δημιούργησε απογοήτευση και ανασφάλεια, η μη αποδοχή αιτήματός τους για απόσπαση σε περιοχή που προτιμούν μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγικότητάς τους, να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον αντικίνητρο! Η δική μας άποψη είναι ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία, εξειδικευμένα, με βάση την αρχή «ένας υπάλληλος της ίδιας ειδικότητας, στην θέση ενός υπαλλήλου που αποσπάται ή μετατίθεται»!Πιστεύουμε ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποσπαστούν ή να μετατεθούν στην Κεφαλονιά και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί με πολλή προσοχή!
- Θα πρέπει να δοθεί, πράγματι, μεγάλη σημασία στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής. Θα επιθυμούσαμε η τοπική πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενθαρρύνουν, ενημερώσουν, βοηθήσουν ώστε η τοπική παραγωγή να αποκτήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τη χαρακτηρίσουν βιώσιμη, δυναμική, φιλική στο περιβάλλον…Η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας, η ορθολογική προσέγγιση των ζητημάτων, η καθιέρωση στόχου ποιοτικής παραγωγής θα πρέπει να είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και η βοήθεια ,στη συνέχεια, των τοπικών αρχών , σε «ώριμα» ζητήματα θεμελιώδους υποδομής θα πρέπει να είναι αμέριστη!
-«Τελευταίας τεχνολογίας» περιβαλλοντική προστασία και σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» προκειμένου η τοπική κοινωνία να αποδεχτεί την άντληση πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή.
Αργοστόλι 18/07/11
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο


Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Προς: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Κοινοποίηση:
κ. Περιφερειάρχη
κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους των άλλων παρατάξεων
κ. Πρόεδρο και μέλη του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις 23-7-11, προτείνουμε για συζήτηση και λήψη αποφάσεων τα εξής θέματα:
1 .Την απαράδεκτη κατάσταση που συντηρείται και οξύνεται σ’ όλες τις μονάδες Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Υγείας σ’ όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και η Ν.Δ. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει, με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις πολλών μονάδων Υγείας. Στην Κέρκυρα έχει εξαγγελθεί η κατάργηση-κλείσιμο του Περιφερειακού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και η διάσπαση των τμημάτων του (η μονάδα οξέων περιστατικών θα πάει στο Γενικό Νοσοκομείο, οι επτά δομές εξωνοσοκομειακής θεραπείας θα πάνε στον Δήμο.). Το Νοσοκομείο Λευκάδας συρρικνώνεται και μειώνουν τα κρεβάτια. Ενώ υπάρχει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Τα δύο Νοσοκομεία της Κεφαλονιάς συγχωνεύονται και υποβαθμίζονται. Το νοσοκομείο Ζακύνθου συρρικνώνεται. Και μειώνονται στο 50% τα κρεβάτια του. Καταργούνται οι μονάδες του ΙΚΑ. Έχουμε δηλαδή, μια ραγδαία υποβάθμιση των Δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Ν. Κέρκυρας υποβαθμίζει την ψυχιατρική περίθαλψη στην Κέρκυρα και στην Δυτική Ελλάδα. Ουσιαστικά διαλύει το υψηλό επίπεδο ψυχιατρικής περίθαλψης που είχε κατακτηθεί από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό έγκλημα σε βάρος της Ψυχικής Υγείας και πρέπει να ξεσηκωθεί ο Κερκυραϊκός λαός.
2. Προτείνουμε την απόρριψη και ανάκληση της αδείας εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο οροπέδιο του Παντοκράτορα της Κέρκυρας που έδωσε ο κ. Αποστολόπουλος στην Γερμανική Εταιρεία ENOVA. Πρόκειται για μια απαράδεκτη-αντιπεριβαντολογική απόφαση γιατί:
-Παραδίδει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον στην κερδοφορία των πολυεθνικών ομίλων. Ο κόσμος δεν θα ωφεληθεί αλλά αντίθετα θα πληρώνει πιο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα. Ήδη πληρώνουμε στα τιμολόγια της ΔΕΗ ειδικό φόρο για την ΑΠΕ, δηλαδή για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.
-Αλλάζει την οικονομική λειτουργία του νησιού της Κέρκυρας και από τουριστική- αγροτική την κάνει βιομηχανική. Η άδεια εγκατάστασης, που δόθηκε στην εταιρεία ENOVA, ανοίγει τον δρόμο για εγκατάσταση άλλων τριών συστοιχιών ανεμογεννητριών, που θα καλύπτουν όλο το οροπέδιο από Παντοκράτορα μέχρι Λάκωνες και ανοίγει ο δρόμος, για εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων στα Διαπόντια νησιά και τις ακτές της βόρειας Κέρκυρας.
-Αλλοιώνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας, ενώ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο Κερκυραϊκός λαός δεν θα επιτρέψει ένα νέο έγκλημα σε βάρος του.
-Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για απόσυρσή τους μετά την λήξη της λειτουργίας τους (25χρόνια). Τα κουφάρια των ανεμογεννητριών που αποτελούνται από χιλιάδες τόνους τσιμέντο και σίδερα. Θα μείνουν να θυμίζουν το περιβαντολογικό έγκλημα των κομμάτων και των στελεχών τους που συνέβαλλαν σε αυτό το έκτρωμα.
3. Είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφερειακή αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της σε οξύτατα εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα. Σ’ όλα τα νησιά γίνονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η περιφερειακή αρχή έχει λόγο και ρόλο, αλλά μέχρι τώρα τον απεμπολεί, προφανώς για να μην έρθει σε σύγκρουση με την εργοδοσία. Προτείνουμε να ελεγθούν όλες τις απολύσεις, να προληφθούν νέες, να πάρουν όλοι οι άνεργοι επίδομα ανεργίας 1150 ευρώ για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
4. Θα προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση εναντίον της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των Καβοδετών κάτι που αν ισχύσει ουσιαστικά θα οδηγήσει στην ανεργία 12 οικογένειες. Επίσης να πάρει θέση εναντίον της περικοπής μιας μικρής αποζημίωσης, που έπαιρναν από το εισιτήριο, πράγμα που οδήγησε ήδη στην μείωση κατά 50% των αποδοχών τους.
5. Προτείνουμε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ταξιτζήδων, που παλεύουν κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να τους αφανίσει οικονομικά και να παραδώσει τον κλάδο σε λίγες εταιρείες μεταφορών.
Κέρκυρα 18/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου