KAPΦIA ΓIA 5!
«Καρφιά» για Γεωργάτο, Μπεριάτο, Διβάρη, Γερουλάνο και ...Δημόσιο
• Η πρώην Νομαρχία μας άφησε και οφειλές 7.000.000 Ε προς τον κόσμο. • Στο σκάνδαλο «Πάμε Στοίχημα» το μαχαίρι θα φθάσει ως το κόκκαλο. •  Προχωράνε τα έργα Λιμάνι Πισαετού, Γέφυρα Αργοστολίου, Λιμάνι Αργοστολίου, Φράγμα Κατωγής, Αγία Ευφημία-Καραβόμυλος, Κρανιά-Συναπιάς. • Δασικό: Το Δημόσιο πρέπει να αποδεικνύει το δικό του δικαίωμα και όχι ο ιδιώτης. • Ο Μπεριάτος μας λέει να κάνουμε κινήσεις για το Κοργιαλένειο, όταν όμως κυβερνούσε δεν έκανε τίποτα. • Αν ο ξένος επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στο νησί μας διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι, κατά 50% τουλάχιστον, θα είναι ντόπιοι, θα τον στηρίξουμε. • Mόνον η περιοχή της Κρανιάς είναι κατάλληλη για τα Σφαγεία. • Χρειαζόμαστε χωροθέτηση για τα φωτοβολταϊκά. • Ο Διβάρης αντί να εγκαινιάσει ένα μεγάλο έργο όπως το Leader, ήρθε να εγκαινιάσει ...ένα καφενείο με γλυκά! • Είναι δυνατόν ο Γερουλάνος να είναι υπουργός Πολιτισμού και να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση το Κοργιαλένειο;
Της KΩN/NAΣ KOMNITΣA
Aνοιχτό άφησε το θέμα της ανοιχτής Γέφυρας στα I.X. ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής στη χθεσινή του συνέντευξη προς τα τοπικά MME, τονίζοντας ότι η Γέφυρα μπορεί να γίνει χρηστική στα οχήματα κατά την είσοδο προς την πόλη, επαναλαμβάνοντας έτσι μιά θέση που έχει διατυπώσει κατά καιρούς.
Επίσης, ο κ. Κουρής διατύπωσε την άποψη ότι “όταν τελειώσει η αναστήλωση, ο Δήμος και οι υπόλοιποι Φορείς θα αποφασίσουν πως θα την χρησιμοποιήσουν”.
“Η Γέφυρα”, πρόσθεσε ο κ. Κουρής, “είναι ένα ουσιαστικό Μνημείο για την πόλη, είναι η ζωή της. Για μένα έχει σημασία και χαίρομαι που ξεκίνησε το έργο και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα”.
O κ. Κουρής μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα. Σχολίασε το σκάνδαλο της πρώην Νομαρχίας, αναφέρθηκε στα έργα του ΕΣΠΑ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια στην ένταξή τους, όπως επίσης και στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τα Σφαγεία.
O αντιπεριφερειάρχης ξεκίνησε την συνέντευξη του ζητώντας συγνώμη από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί με τη νέα διοικητική αλλαγή. “Καταλαβαίνω πόσο ταλαιπωρούνται οι πολίτες με τη διοικητική μεταρρύθμιση", είπε. "Δεν έχουμε ακόμη συνηθίσει τις αρμοδιότητες, τι κάνει ποιός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση σε τρέχοντα ζητήματα. Ακόμη δεν έχουμε εξοφλήσει παλιούς χρεώστες της πρώην Νομαρχίας. Θέλω να ζητήσω συγνώμη γιατί καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμου που δεν έχει πληρωθεί. Είναι δύσκολο το βάρος που πήραμε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Περίπου 7.000.000 Ευρώ λείπουν από τον κόσμο και μεσούσης της οικονομικής κρίσης έχουμε και το μεγάλο σκάνδαλο της πρώην Νομαρχίας που καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις εκκρεμότητες, μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος”.
Σχετικά με το σκάνδαλο “Πάμε Στοίχημα”ο κ. Κουρής τόνισε πως απ’ τους πρώτους μήνες της θητείας του προσπάθησε να το διευθετήσει. Καθημερινά, όπως είπε, έκανε ταμείο της πρώην Νομαρχίας χωρίς να μπορεί να βγάλει άκρη, ώσπου βρήκε κάποιες τρύπες.
“Επρεπε να ενημερώσω τον περιφερειάρχη και να έρθουν οι Oρκωτοί Λογιστές. Η υπόθεση πλέον έχει πάρει το δρόμο της με τις ανακρίσεις που γίνονται και με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει έρευνα σε βάθος, μέχρι και το 2000. Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και είμαι πάντα στη διάθεση των ΜΜΕ και των πολιτών για ενημέρωση πάνω στο θέμα μέχρι όμως του σημείου που άπτεται της Δικαιοσύνης. Το σκάνδαλο αυτό ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας αλλά σας διαβεβαιώνω πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος, όσο πίσω κι’ αν χρειάζετε να πάει. Ακόμη και μέχρι την πρώτη Νομαρχία. Η Περιφέρεια πρέπει να είναι χρηστή και οι δημόσιοι υπάλληλοι στην υπηρεσία του πολίτη”, επεσήμανε ο κ. Κουρής.
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα του ΕΣΠΑ λέγοντας πως είναι σημαντικό κομμάτι της Περιφέρειας και τονίζοντας πως συμμερίζεται την αγωνία μερικών για την πορεία του ΕΣΠΑ. “Υπάρχει αδυναμία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γιατί δεν έχουμε δυνατότητα εύρεσης χρημάτων από τις Ευρωπαϊκές αγορές. O κ. Φόρτες το έχει αναφέρει, όπως και ο  κ. Σπύρου. Χρειαζόμαστε ουσιαστική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του τόπου”.
Εργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουρής:
  • Λιμάνι Πισαετού: “Εχει πλέον ανάδοχο και προχθές πήγαν μηχανικοί για τις πρώτες βυθομετρήσεις. Ενα έργο που κανένας δεν το πίστευε στην Ιθάκη. Το ξεκινήσαμε με την επιμονή ορισμένων από την Ιθάκη, του επάρχου κ. Λιβιτσάνη του πρώην νομάρχη μας κ. Λευκαδίτη και με τη στήριξη του γεν. γραμματέα των Λιμένων, του κ. Θανόπουλου τότε και της κ. Κανελοπούλου. Καθυστέρησε στην προηγούμενη νομαρχιακή αρχή λόγω των αδειοδοτήσεων αλλά εντάχθηκε και θα δώσει στην Ιθάκη ένα λιμάνι που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τοπικά αλλά και μεγαλύτερα πλοία”.
  • Χάρακας: “Εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Υπήρξαν κάποιες αστοχίες στη μελέτη αλλά τώρα περιμένουμε την εντολής της διαχειριστικής αρχής”.
  • Γέφυρα Αργοστολίου: “Ηδη ανέλαβε ο εργολάβος ο κ. Μαρούλης. Παραδόθηκε το έργο προχθές και θέλω να πιστεύω πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τελειώσει αυτό το Μνημείο και να αποδοθεί στον Πολιτισμό και τους πολίτες της Κεφαλονιάς”.
  • Λιμάνι Αργοστολίου: “Εργο σημαία για την Περιφέρειά μας. Ενα νέο λιμάνι, μπροστά από τη ΔΕΗ, που θα δώσει τη δυνατότητα μίας καινούργιας πρόσβασης ακτοπλοϊκής ιδιαίτερα εμπορευματικής κίνησης στο Αργοστόλι για να ανασάνει η πόλη από τα βαριά οχήματα και από την όλη κίνηση ενός μεγάλου λιμανιού. Είναι ένα έργο που θα έχει ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και της περιοχής. Είχε παγώσει, όμως με την ανάληψη της Περιφερειακής Ενότητας, ανανεώσαμε τα χρήματα στη μελέτη”.
  • Φράγμα Κατωγής: “Oυσιαστικό και ώριμο έργο που έχουμε προτείνει στο ΕΣΠΑ. Θα δώσει τη δυνατότητα στη νότιο Παλική να έχει και αρδευτικό νερό”.
  • Αγία Ευφημία-Καραβόμυλος: “Στο επόμενο Περιφερειακό Σύμβουλιο θα προκηρύξουμε την απαλλοτρίωσή του για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ”.
O κ. Κουρής τόνισε πως στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με το ΕΣΠΑ, αλλά με την Περιφέρεια. Τα χρήματα είναι μειωμένα κατά 15%-20% περίπου από τα περσινά που έδωσε η κεντρική Κυβέρνηση προς την Περιφέρεια και τα έργα τα οποία εντάχθηκαν είναι ουσιαστικά οδικής ασφάλειας. “Ξεκινάμε από τον Πόρο με στόχο να ανοίξουμε ένα σύγχρονο δρόμο από Αγία Ειρήνη μέχρι Αγιο Γέωργιο, αντάξιο ενός μεγάλου άξονα Αργοστολίου-Πόρου. Είναι μία περιοχή που αναπτύσσεται και θέλει την στήριξη της Περιφέρειας. Θέλω να τονίσω ότι θα προβούμε σύμφωνα με τις δυνότητες που θα έχουμε και θα εκτελέσουμε τις απαλλοτριώσεις του ‘63. Με πολύ σεβασμό προς τους ιδιοκτήτες όμως θα ήθελα τη βοήθεια και τη στήριξη τους”.
Ενα ακόμη έργο οδικής ασφαλείας που εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι ο δρόμος από τον Κόμβο της Κρανιάς προς τη Σιναπιά, που όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης είναι ουσιαστικό για την περιοχή της Λειβαθούς.
Η επισκευή του κτιρίου του Αίνου είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα της Περιφερειακής Ενότητας. “Εχει πολύ σημασία να αναπτυχθεί ο Εθνικός Δρυμός και επιτέλους να φύγουν όλα τα σκοτεινά σημεία όσον αφορά τη λειτουργία αυτού του κτιρίου. Oι αστοχίες της μελέτης ήταν σοβαρές σε συνεργασία όμως με τον Oρειβατικό Σύλλογο, ο μηχανικός κ. Βασιλάτος μας έδωσε τη μελέτη του κτιρίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο δέχθηκε να το χρηματοδοτήσουμε”.
Oπως τόνισε ο κ. Κουρής τα χρήματα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που πήρε η Περιφέρεια για την οδική ασφάλεια τα χρησιμοποιεί στην οδική ασφάλεια. Για την περιοχή της Κρανιάς δόθηκαν 700.000 Ευρώ, της Παλικής 505.000 Ευρώ, της Σάμης 280.000 Ευρώ καθώς και μικρότερα ποσά σε άλλες περιοχές.
Επίσης κάποια χρήματα δόθηκαν σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες όμως η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δε δέχθηκε να δοθούν οι επιχορηγήσεις προς κάποια Σωματεία που είχε αποφασίσει να στηρίξει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ενα άλλο θέμα το οποίο σχολίασε ο κ. Κουρής αφορά την απόφαση που πάρθηκε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβουλίο σχετικά με το δασικό. “Εχει καθηλώσει την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς”, λέει ο αντιπεριφερειάρχης. “Δε μπορεί το Δημόσιο να έρχεται και να σου λέει ότι το κτήμα είναι δημόσιο και όχι ιδιωτικό. Το Δημόσιο πρέπει να αποδεικνύει το δικό του δικαίωμα και όχι ο ιδιώτης, όπως γινόταν ως τώρα”.
Σχετικά με το Κοργιαλένειο Ιδρυμα ο κ. Κουρής επεσήμανε πως είναι θέμα που ζητούσε αγωνιωδώς τη στήριξη της Περιφέρειας και σχολίασε τη μεγάλη σημασία που έχει το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη, λέγοντας πως είναι η ιστορία της Κεφαλονιάς. “Σε συνεργασία με το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δούμε μήπως μπορούμε να το στηρίξουμε, όμως πρέπει να μετατεθεί η διοίκηση στην Περιφέρεια για 20 χρόνια. Είναι γενναία η απόφαση που έχουν να πάρουν”, πρόσθεσε ο κ. Κουρής και επιτέθηκε στον κ. Μπεριάτο λέγοντας πως “βγαίνει και λέει να κάνουμε κινήσεις για την στήριξη του Κοργιαλενείου, αλλά όταν κυβερνούσε δεν έκανε καμία”.
Oσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως όταν το Υπουργείο, αρχές Μαϊου, έστειλε τις προτάσεις του, η Περιφέρεια δεν ήταν έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Επρεπε να το επεξεργαστεί, να δει τους χάρτες, να προετοιμαστεί. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Αυγούστου που εισηγήθηκε το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και αναβλήθηκε για το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κεφαλονιά.
Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να μη γίνει μεγάλη επένδυση επιχειρηματία στον Πόρο που προωθούνται οι νέες ιχθυοκαλλιέργειες, ο κ. Κουρής απάντησε: “Δεν πιστεύω στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Θέλω να βλέπω Κεφαλονίτες να δουλεύουν και όχι να ξενιτεύονται. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει πιθανότητα να φέρουν εργαζόμενους από το εξωτερικό, όπως έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο. Ενώ με τα προγράμματα all inclusive δεν μένει τίποτα στην τοπική κοινωνία. Αν μας εξασφαλίσει πως το 70%, το 60%, το 50%  θα είναι ντόπιοι σαφώς και θα τον στηρίξουμε. Το ευχάριστο είναι όμως πως παρουσιάζονται τέτοιες επενδύσεις και μπορούμε να συζητήσουμε”.
Για το θέμα των Σφαγείων ο κ. Κουρής τόνισε πως μόνο η περιοχή της Κρανιάς είναι κατάλληλη για τα Σφαγεία καθώς είναι πολύ δύσκολο να χωροθετηθεί σε άλλη περιοχή της Κεφαλονιάς και δε θα ήθελε να ταλαιπωρούνται οι ιδιώτες πηγαινοέρχοντας. Σε ερώτηση του “Η” σχετικά με τα Σφαγεία ο κ. Κουρής είπε πως “ο περιφερειάρχης έχει δώσει δύο φορές παρατάση και πρέπει ο Δήμος Κεφαλονιάς να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, όπως είναι η απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή”.
O κ. Κουρής αναφέρθηκε και στα φωτοβολταϊκά πάνελ εκφράζοντας την αντίδρασή του λέγοντας πως δεν γνωρίζει πως μπορούμε να δεχθούμε μία πρόταση όταν η Κεφαλονιά είναι τουριστική περιοχή. “Δεν έχω υπογράψει καμία από τις προτάσεις που έχουν σταλεί, όπως και κανένας άλλος αντιπεριφερειάρχης. Χρειαζόμαστε χωροθέτηση από το Υπουργείο. Δε γίνεται να έρχεται ο βόρειος Ευρωπαίος για να δει ήλιο και πράσινο, ενώ δίπλα θα βρίσκονται οι καθρέφτες. Μία επιλογή είναι οι στέγες. Συμφωνώ με την πράσινη ανάπτυξη αλλά είναι ένα πρόβλημα το που θα τοποθετηθούν και τα συμφέροντα μεγάλα”.
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε την πρόσφατη εγκαινίαση των καταστημάτων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και επιτέθηκε στον γενικό γραμματέα κ. Διβάρη που έκανε τα εγκαίνια τονίζοντας: “Δεν παραβρέθηκα στην εκδήλωση της ΕΑΣ γιατί δεν είχα πρόσκληση και έτσι δεν είχα την ευκαιρία να δω τον κ. Διβάρη. O οποίος αντί να εγκαινιάσει ένα μέγαλο έργο για την Κεφαλονιά, για παράδειγμα το LEADER ή τα Σφαγεία, ήρθε για να εγκαινιάσει ένα καφενείο με γλυκά. Oσοι πολιτικοί περνάνε από την Κεφαλονιά πρέπει να αφήνουν μεγάλα έργα, να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Εμείς είμαστε μικροί πολιτικοί, τοπικοί. Oσοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς έρχονται, πρέπει να εγκαινιάζουν έργα ουσιαστικά για την Κεφαλονιά. Είναι δυνατόν ο κ. Γερουλάνος να είναι υπουργός Πολιτισμού και να βρίσκεται σε αυτή τη θέση το Κοργιαλένειο Ιδρύμα”;

Πέσαμε απ’ τα σύννεφα όταν είδαμε ότι η Αναπτυξιακή χρωστάει 270.000 Ε!

Kατά τη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “διαχειριζόταν προγράμματα Ευρωπαϊκά όπως το LEADER και το OΠΑΧ, χρήματα και επενδύσεις. Oταν παραλάβαμε εκφράσαμε την αγωνία μας για το τι συμβαίνει. Η σιωπή των αμνών. Oταν μπήκαν τελικά οι Oρκωτοί Λογιστές πήραμε τα ανησυχητικά αποτελέσματα και πέσαμε από τα σύννεφα όταν παρουσιάστηκε χρέος προς τρίτους και υπαλλήλους, ύψους 270.000 Ευρώ”.
“Είναι ένα έλλειμμα το οποίο η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έπρεπε να το είχε κλείσει” τονίζει ο κ. Κουρής και καταλογίζει ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον κ. Γεωργάτο για την εξέλιξη του προγράμματος LEADER, το οποίο τώρα έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ζακύνθου, εξαιτίας της λάθος διαχείρησης της υπόθεσης. Επίσης ο κ. Κουρής κατήγγειλε πως τα άτομα που έχουν μπει στις Επιτροπές «είναι μεμπτά» και θέλει να μάθει μέσω ποιών φορέων επιλέχθηκαν.