Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ



ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ
Συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς σε μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.Δυο ήταν τα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν το Σώμα. Το πρώτο, αφορούσε τον πρώην Δήμο Ελειού-Πρόννων και κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων Διοικήσεων. Η συζήτηση στο θέμα αυτό έγινε πολλές φορές σε υψηλούς τόνους, ενώ παρευρέθηκαν και κατέθεσαν την άποψή τους οι πρώην δήμαρχοι Ελειού-Πρόννων Μ. Μεταξάς και Κ. Ζαπάντης. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε την έλευση ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ελέγξουν τα πεπραγμένα του πρώην Δήμου Ελειού-Πρόννων.Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε το Σώμα, αφορούσε στην ΚΕΔΗΚΕ και κυρίως στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αφενός, αλλά και αφετέρου στην έγκριση του προϋπολογισμού. Υπήρξε και εδώ μια συζήτηση η οποία είχε ένταση, κυρίως σε ότι αφορά τα χρέη των Πολιτιστικών Επιχειρήσεων των πρώην Δήμων που κληρονόμησε η νέα αυτή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς.Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Πυλαρέων Μ. Βαγιωνίτη, ο οποίος έκανε λόγο για “πολιτικούς μαστροπούς που μετέτρεψαν τις κυρίες Δημοτικές Επιχειρήσεις σε εταίρες και τις οδήγησαν στην επαιτεία, με τη συμπαράσταση των ελεγκτικών υπηρεσιών που δημιούργησαν δημάρχους μικρούς δικτατορίσκους”. Στη φράση αυτή αντέδρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Κοτσιλίνης, ζητώντας να ανακληθεί ως απαράδεκτη, πλην όμως ο αντιδήμαρχος Πυλάρου, δευτερολογώντας είπε ότι μιλούσε πολιτικά και ήθελε να καταδείξει την κακοδιαχείριση και την άσχημη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που παρέλαβε ο Δήμος Κεφαλλονιάς. Τελικά και τα θέματα της ΚΕΔΗΚΕ ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης το Σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της ζωγράφου Ντιάνας Αντωνακάτου, ενώ με εισήγηση του προέδρου του Δημοτικού Γηροκομείου Μ. Αποστολάτου, αποφασίστηκε να κατατεθεί ψήφισμα, αλλά και στεφάνι στη μνήμη της εκλιπούσας, αλλά και του Παναγή Γαβριελάτου, ενός άλλου κορυφαίου Κεφαλλονίτη ζωγράφου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όσο πιο γρήγορα πιάσουμε πάτο, τόσο καλύτερα!

 Γράφει ο Παύλος Παπαδάτος
Επικοινωνιολόγος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση είχε μειώσει, τα δύο τελευταία χρόνια, δραστικά τις κρατικές δαπάνες και είχε περιορίσει τη φοροδιαφυγή έστω και στο ελάχιστο, σήμερα δεν θα ήμαστε αντιμέτωποι ούτε με δυσβάστακτες έκτακτες εισφορές, ούτε με χρεοκοπία.Δυστυχώς, είμαστε ένας λαός που έχει την πολυτέλεια να ανέχεται μία ανίκανη κυβέρνηση, οι κουτοπονηριές της οποίας ανάγκασαν την τρόικα, που η ίδια έφερε στη χώρα, να μας στείλει τον λογαριασμό της αναξιοπιστίας μας, ο οποίος θα στείλει τη χώρα μας δέκα χρόνια πίσω.
Είμαστε ένας λαός που έχει την πολυτέλεια να ανέχεται τις αντεθνικές ενέργειες του ΠΑΜΕ, να διατηρεί τους κυρίους Φωτόπουλους ως ρυθμιστές  των αποκρατικοποιήσεων και τον κύριο Τσίπρα ως προστάτη της εθνικής μας υπερηφάνειας. 
Ως φαίνεται η τρόικα δεν θέλει μόνο να μας σώσει αλλά και να μας εκδικηθεί και να μας ταπεινώσει. Και όταν ένας λαός, όσο και αν φταίει, έχει να διαλέξει μεταξύ ταπεινώσεως και αφερεγγυότητας θα πρέπει να επιλέξει το δεύτερο, όσο επώδυνο και αν είναι. Γιατί στο τέλος με την κυβέρνηση που έχουμε, και αφερέγγυοι θα γίνουμε αλλά και θα ταπεινωθούμε.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας για  να αντιληφθεί ότι ακόμη και αν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στις 17-18 Οκτωβρίου αποφασιστεί να φθάσει στο 50% και πάλι δεν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αν το κράτος δεν μειώσει – και μάλιστα δραστικά – τις δαπάνες του. 
Το 2009 το εξωτερικό μας χρέος ήταν 295 δις ευρώ και στο τέλος του 2011 θα είναι 373 δις ευρώ. Οι τόκοι εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2011 θα είναι 16.4 δις. Συνεπώς και αν ακόμη οι τόκοι μειωθούν κατά το ήμισυ και πάλι δεν θα έχουμε πλεόνασμα.
Το 2009 το εξωτερικό χρέος μας ήταν 127% του ΑΕΠ, χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο για την Ευρώπη και φέραμε την τρόικα. Το 2011 η συνταγή της τρόικα θα το φθάσει 170% και μαζί με αυτό η ύφεση θα αγγίξει το 6%! Συνεπώς πιάνουμε πάτο, αλλά όσοι καταφέρουν και μείνουν όρθιοι μετά  την καταστροφή θα δουν πολύ καλύτερες ημέρες.
Οι ευκαιρίες για επενδύσεις θα είναι πολλές και η επανόρθωση της χώρας δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μία πενταετία. Αρκεί να εξαλειφθεί η απίθανη πασοκική νοοτροπία με την οποία μπολιάστηκε η χώρα το 1981. Νοοτροπία που έμαθε ακόμη και τους υπαλλήλους της ΕΥΠ να συνδικαλίζονται!
Υ.Γ.Έτσι ή αλλιώς θα πιάσουμε πάτο. Όσο γρηγορότερα πιάσουμε πάτο, τόσο γρηγορότερα θα αρχίσει και η ανάκαμψη της χώρας.
Δημοσιεύθηκε
στην Real News

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΕΡΙΑΤΟΥ ΣΕ ΚΟΥΡΗ



“Προφάσεις εν αμαρτίαις του κ. Κουρή”

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Eπίθεση στον αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή για το θέμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος και του Δασικού, εξαπολύει σήμερα με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του “Ιονίου Αρχιπελάγους” Ηλ. Μπεριάτος.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Δεν θα ασχολούμασταν με τον κ. Κουρή αλλά αφού αυτός ασχολήθηκε μαζί μας, του οφείλουμε κάποιο σχόλιο. 
O κ. αντιπεριφερειάρχης αντί να ανταποκριθεί υπεύθυνα -ως όφειλε- στην τεκμηριωμένη πρόταση μας για το έργο της βιβλιοθήκης φαίνεται να ενοχλήθηκε -ως μη όφειλε-  και προτίμησε να προβεί, ως όψιμος υπερασπιστής του Kοργιαλενείου, σε ατεκμηρίωτα σχόλια μέσω συνέντευξης τύπου. Γιατί άραγε τον πείραξε τόσο πολύ το ενδιαφέρον μας για τη βιβλιοθήκη; Αγνοεί ότι αυτό το ενδιαφέρον (σε αντίθεση με κάποιους άλλους) δεν είναι μόνο τωρινό αλλά διαχρονικό;
 Δημόσια λοιπόν και εμείς τον καλούμε να αφήσει τις πομφόλυγες του τύπου  «άκαιρη η παρέμβαση του κ Μπεριάτου» κλπ και να απαντήσει επί της ουσίας. Θέλει πραγματικά να στηρίξει το Κοργιαλένειο Ίδρυμα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;;; Αν ΝΑΙ ας βοηθήσει ώστε να επικαιροποιηθεί σύντομα η μελέτη, να καλέσει σε συνεργασία το Κοργιαλένειο Συμβούλιο και να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση ώστε να προχωρήσει το έργο της επέκτασης του κτιρίου αυξάνοντας έτσι και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.. ‘Όλα τα άλλα που λέει είναι ..εκ του πονηρού  και προφάσεις εν αμαρτίαις.
Όσο για το άλλο ‘πυροτέχνημα’ του κ Κουρή, το περίφημο δασικό,  εμείς παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (και καταθέσαμε στα πρακτικά) δημοσίευμα του τοπικού τύπου αναφερόμενο σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροτικής ανάπτυξης) που ό ίδιος ΑΓΝΟΟΥΣΕ και που αποδεικνύει ότι κρούει ανοικτές θύρες. Και εξ άλλου αν δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του υπουργείου, ας αποταθεί, ως αντιπεριφερειάρχης που είναι, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αντί να φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο εισηγήσεις που είναι αντιγραφή περυσινών υπομνημάτων του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων στους τότε υποψήφιους περιφερειάρχες !..
Φαίνεται όμως ότι  για το δασικό, όπως ειπώθηκε και στο ΠΣ, άλλα έλεγε ο τίτλος της εισήγησης (του), άλλα ήταν στο περιεχόμενο (άσχετα με το θέμα !) και …άλλα εννοούσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης αντιγράφοντας έτσι την τακτική του προϊστάμενου του περιφερειάρχη. Αλλά γι’ αυτά τα περιβαλλοντικά κατορθώματα του κ. Κουρή θα ασχοληθούμε και πάλι προσεχώς αφού μας φέρει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του  ιδιοκτησιακού της οποίας ορίστηκε  πρόεδρος από το Π.Σ.    
Επίσης προσεχώς θα ασχοληθούμε και με την Γέφυρα για την οποία οι μεταμοντέρνες κυκλοφοριακές αντιλήψεις του κ. Κουρή φαντάζουν πταίσμα μπροστά στην πρόσφατη πρόταση του (αληθινό μαργαριτάρι!) να γκρεμιστεί το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου για να γίνει ο χώρος …..πάρκινγκ!!
Όσο για τα αποτυπώματα, πολιτικά, ηθικά, πνευματικά, υλικά, ουσιαστικά, κλπ.    των κατά καιρούς ιθυνόντων του τόπου αυτού, ‘μικρών’ και ‘μεγάλων’, ‘ερασιτεχνών’ και ‘επαγγελματιών’ ας μην βιάζεται να βγάλει ο ίδιος συμπεράσματα. Είναι σε όλους γνωστά και ο μόνος που θα τα αξιολογήσει σωστά και δίκαια - με την απαραίτητη χρονική απόσταση- είναι η ιστορία και οι επόμενες γενιές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου