Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017



Στις 25 Ιουλίου εγκρίθηκε από την Oικονομική Eπιτροπή η έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού B ’ Τριμήνου 2017 (ΑΔΑ: 69ΣΒΩΕ5-7ΕΡ) και εγκρίθηκε πρόσφατα και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ένα πολύ-πολύ σημαντικό θέμα για την εκτίμηση της πορείας των οικονομικών του Δήμου, αφού μιλάμε για την εκτίμηση στα μισά ακριβώς του χρόνου.
Δεν θα ασχοληθούμε με το σύνολο των οικονομικών αποτελεσμάτων που εκτός των άλλων οι πολλοί αριθμοί κουράζουν και ελάχιστα γίνονται κατανοητά από τον πολύ κόσμο. Θα μιλήσουμε για κάποια συγκεκριμένα θέματα που κατά την γνώμη μας έχουν ξεχωριστή σημασία.
Τα κυριότερα πάντως σημεία του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν πρόσφατα στον «Η» όπως και οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων καθώς και οι διάλογοι που έγιναν.
Πάμε λοιπόν στα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2017 στα μισά του χρόνου, με μια συμβουλή πρώτα στον κ. δήμαρχο ο οποίος σε κάποια φάση εν ολίγοις… αποποιήθηκε (!) της ευθύνης του προϋπολογισμού και την μετέθεσε στην Οικονομική Υπηρεσία. Ο προϋπολογισμός κ. δήμαρχε φτιάχνετε και υλοποιείται από την Δημοτική Αρχή. Γι’ αυτό και έχετε αντιδήμαρχο Οικονομικών, γι’ αυτό και υπάρχει Οικονομική Επιτροπή.
1) Μέχρι 30/6 εισπράχθηκε ΜΟΝΟ …το 26,59 % των προγραμματισμένων εσόδων, οπότε και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων θα είναι άλλη μία χρονιά ΠΑΤΑΓΩΔΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ (όταν εισπράττεις …τα μισά απ’όσα υπολογίζεις;) είσπραξης εσόδων από τον Δήμο. Σε απόλυτους αριθμούς εισπράχθηκαν το πρώτο εξάμηνο 2017 από τα 43.576.843,45 ευρώ που προγραμματίστηκαν μόνο …11.584.984,72 ευρώ εκ των οποίων πάνω από τα 4 εκατ. αποτελούν …ταμειακό υπόλοιπο από το 2016 πράγμα το οποίο δίνει την δυνατότητα στην Δημοτική Αρχή να κάνει τα δικά της παιγνίδια με τους προμηθευτές. Με απλά λόγια …πληρώνει όποιους και όσα θέλει !
2) Σε κάθε ευκαιρία ο δήμαρχος και ο Ανταυτού ισχυρίζονται ότι «η Κυβέρνηση δεν τους δίνει ούτε ένα ευρώ». Και όμως τα δικά τους οικονομικά στοιχεία τους διαψεύδουν οικτρά και τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα για φτηνή μικροπολιτική προπαγάνδα.
Η Κρατική επιχορήγηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφθασε στο 48,56% και συγκεκριμένα στα 4.350.376,72 ευρώ σε 8.959.288,33 ευρώ προϋπολογιζόμενα! Έτσι ο ρυθμός απόδοσης της Κρατικής επιχορήγησης προοιωνίζει την υπερκάλυψη των προϋπολογισθέντων εσόδων όπως άλλωστε έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επί πλέον του παραπάνω ποσού σύμφωνα με την έκθεση «στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο Δήμος επιχορηγήθηκε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με το ποσό των 709.869,17€Ε με το οποίο εξόφλησε αντίστοιχου χρηματικού ύψους οφειλές» !
Συνολικά δηλαδή η Κρατική επιχορήγηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφθασε τα 5.060.245,89 ευρώ!
Και για να είμαστε ξεκάθαροι: Η σημερινή Κρατική επιχορήγηση είναι σαφώς «κουτσουρεμένη» σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να είναι και η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, άσχετα αν δίνει λίγο περισσότερα, συνεχίζει την πολιτική που ξεκίνησαν οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να «κατακλέβουν» την Τοπική Αυτοδιοίκηση !
3) Εν ολίγοις ο Δήμος Κεφαλονιάς το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τα
11.584.984,72 ευρώ έσοδα τα 5.060.245,89 ευρώ ήταν Κρατική επιχορήγηση, τα 4.037. 690,81 ευρώ ταμειακό υπόλοιπο από το 2016 και μόνο …2.487.048,02 ευρώ κατάφερε να εισπράξει ο ίδιος!
Αν αυτό λέγεται επιτυχημένη οικονομική διαχείριση, Ε ΤΟΤΕ ΝΑΙ …ο Δήμος Κεφαλονιάς είναι υπόδειγμα !
4) Για έργα το πρώτο εξάμηνο 2017 ο Δήμος Κεφαλονιάς υλοποίησε μόνο το …9,15% των προγραμματισμένων! Τα στοιχεία της ίδιας της Δημοτικής Αρχής επομένως διαψεύδουν τους ισχυρισμούς και τους πομπώδεις πανηγυρισμούς του Κυρίου Ανταυτού Διονύσιου Λυκούδη περί «κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας»!
909.858,62 ευρώ δαπανήθηκαν όλα κι όλα για έργα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι των …9.969.431, 01 ευρώ που είναι ο προγραμματισμός !
Αναμφισβήτητα αυτές οι επιδόσεις δικαιώνουν τον Κύριο Ανταυτού Διονύσιο Λυκούδη που μίλησε για …«ρεκόρ Γκίνες» στα δημοτικά έργα. Με μια μικρή λεπτομέρεια: Δικαίωση …από την ανάποδη με αρνητικό ρεκόρ Γκίνες!
Μια μόνο παρατήρηση ως επίλογος.
Η Δημοτική Αρχή κάνει τη «δουλειά» της λέγοντας υπερβολές ακόμη και ψέματα. Κάνει έργα …με τα λόγια. Τα οικονομικά πάνε «κατά διαόλου» και όμως «δεν ανοίγει μύτη». Μόνιμη επωδός …«η Κυβέρνηση δεν μας δίνει λεφτά», ενώ συμβαίνει …το αντίθετο! Και δίνει τα λεφτά …όπου και σε όποιον θέλει, οι υπόλοιποι ας πάρουν τα λεφτά τους στα δικαστήρια.

Εκκωφαντική …σιωπή από την Αντιπολίτευση!


Η αντιπολίτευση όμως τι κάνει;
Πρώτα απ’όλα σιωπά! Μην είδατε καμιά ανακοίνωση της αντιπολίτευσης για το ανύπαρκτο δημοτικό έργο, για τα άθλια οικονομικά του Δήμου, για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη των χωριών;
Η αντιπολίτευση αρχίζει και τελειώνει σε κάποιες κορώνες στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και ύστερα απουσιάζει συχνά από κρίσιμες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής! Όπως για παράδειγμα η συνεδρίαση της ΟΕ για την πρόοδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017. Από τα τρία μέλη από την αντιπολίτευση λείπανε τα δύο ! Μόνο ο κ. Γκισγκίνης ήταν παρών.
Ο κ. Μιχαλάτος ΑΠΩΝ ! Ούτε καν μια ανακοίνωση δεν έβγαλε για την κατάρρευση των εσόδων του Δήμου, για το ανύπαρκτο έργο, για την εξαφάνιση των χωριών από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Αρκέστηκε μόνο σε κάποιες εξ απαλών ονύχων και γενικόλογες παρατηρήσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τύπου «θεωρώ ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζετε όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα άλυτα στο νησί μας»! Απών και ο κ. Δημητράτος, αλλά οι απαιτήσεις από τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες! Πολύ περισσότερο αν ενδιαφέρεται να ξαναδιεκδικήσει τον Δήμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου