Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

«ΣΚΑΝΔΑΛΟ Σικυών»: Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών η πληροφόρηση!

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη 28/9, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάκη Αλυσανδράτος απαγόρευσε τη συζήτηση της υπόθεσης «Κληρονομιά Τυπάλδου»-«Σικυών Μπητς Α.Ε.», παρόντος του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση, ο οποίος απλά παρακολουθούσε σιωπηλός τον Ανταυτού Πασών των Αρμοδιοτήτων κ. Διονύσιος Λυκούδη να διαρρηγνύει τα ιμάτια του για να μην συζητηθεί το θέμα.
Επιχείρημα του κ. Λυκούδη: «Δεν πρόκειται να κοινοποιήσουμε σήμερα τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο Δήμος για το πως θα χειρισθούμε το θέμα, για να ενημερωθεί και να προετοιμασθεί ο αντίδικος και να χάσουμε την υπόθεση».
Μετά από αυτό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλυσανδράτος ήταν κατηγορηματικός: «Τελείωσε. Δεν θα το συζητήσουμε. Όσο και να φωνάζετε δεν θα μου αλλάξετε γνώμη. Εφόσον η πλειοψηφία, που είναι φανερή, δεν θέλει να μπει σε συζήτηση δεν θα μπεί».
Παρομοίως είχε προηγηθεί την προηγουμένη 27/9 στην Οικονομική Επιτροπή η κατηγορηματική άρνηση της προέδρου κ. Σοφίας Γαρμπή να ενημερώσει τα μέλη για τους λόγους που οδήγησαν τον Δήμαρχο να δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία να παραιτηθεί ο Δήμος από την εκδίκαση του δικογράφου που είχε καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών και επρόκειτο να εκδικαστεί στις 21/9.
Η κ. Γαρμπή επικαλέστηκε για την μη ενημέρωση …το απόρρητο των λόγων που οδήγησαν τον δήμαρχο στην απόφαση.
Κι όμως το παράνομο της ενέργειας του Δημάρχου και του αναπληρωτή του, όπως και άλλων στελεχών της Δημοτικής Αρχής να μην υπάρξει ενημέρωση για το θέμα της «Κληρονομιάς Τυπάλδου», είναι πέρα πάσης αμφιβολίας όταν το δικαίωμα στην πληροφόρηση είναι πρώτα και πάνω απ’όλα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ των πολιτών και πόσο μάλλον όταν είναι και δημοτικοί σύμβουλοι!
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5Α παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρεται:
«Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφαλείας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας και συμφερόντων τρίτων».
Επί πλέον της Συνταγματικής διάταξης για το δικαίωμα στην πληροφόρηση υπάρχει και η πρόβλεψη στο νόμο 3852 άρθρο 69 παράγραφος 3 όπου κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην πληροφόρηση των δημοτικών συμβούλων ορίζοντας :
«Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ζητά από τον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία…» .
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν υφίσταται για να είναι νόμιμη η μυστικότητα από την Δημοτική Αρχή για την υπόθεση, λόγοι ούτε …εθνικής ασφαλείας, ούτε …καταπολέμησης του εγκλήματος, ούτε και …«προστασίας και συμφερόντων τρίτων».
Ο ρόλος ο δικός μας πάντως σταματάει εδώ.
Επισημαίνουμε το Συνταγματικό και νομοθετικό δικαίωμα των δημοτικών συμβούλων και μέσω αυτών των πολιτών για πληροφόρηση και από κει και πέρα το λόγο έχουν οι αρμόδιοι θεσμοί του συντεταγμένου και ευνομούμενου κράτους μας, όταν η Δημοτική Αρχή τόσο απροκάλυπτα και ετσιθελικά αρνείται το στοιχειώδες δικαίωμα των πολιτών για πληροφόρηση.
Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης
Μέρος του συγροτήματος «Σικυών Μπητς»
Το Σύνταγμα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου