Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Γνήσιε, πως …τα κατάφερες έτσι;

O κ. Αλ. Παρίσης
Η νομοθεσία είναι σαφής. Οι πολίτες που στα χωριά τους φιλοξενούνται ανεμογεννήτριες δικαιούνται ένα ποσό μέσου του λογαριασμού της ΔΕΗ που αποδίδεται από τις εταιρίες στην ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Επίσης οι εταιρίες που λειτουργούν ανεμογεννήτριες αποδίδουν στον Δήμο που είναι εγκαταστημένες το 1,7% από τα συνολικά έσοδα τους.
Αυτά τα λεφτά πρέπει να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (το 80%) για έργα αποκλειστικά και μόνο στα χωριά που φιλοξενούν τις ανεμογεννήτριες και το υπόλοιπο 20% στα χωριά από τα οποία περνάει των δίκτυο. Ειδικά τώρα που τα Χωριά μετά το δικτατορικό και εγκληματικό κλείσιμο της Γέφυρας σβήνουν, οι αξίες γης και κτιρίων έχουν εκμηδενιστεί και ο κόσμος τα εγκαταλείπει.
Στην Κεφαλονιά τα χωριά στων οποίων στα όρια λειτουργούν ανεμογεννήτριες και τα οποία δικαιούται τα παραπάνω λεφτά για να γίνουν έργα, κατά φθίνουσα σειρά, είναι: Μακρυώτικα, Διλινάτα, Νύφι, Διβαράτα, Αγκώνας, Θηνιά, Κουρουκλάτα και Φάρσα.
Το συνολικό ποσόν που έχει εισπράξει ο Δήμος Κεφαλονιάς από το 2011 μέχρι το 2015 κατά δήλωση της αντιδημάρχου κ. Γαρμπή πριν ένα χρόνο ξεπερνάει το 1.500.000 ευρώ, δίχως να υπολογίζονται φυσικά τα έσοδα του 2016 (υπολογίζονται περί τα 130.000).
Παρ’όλα αυτά η Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι συστηματικά και συνειδητά ….. «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τους νόμους και άγνωστο που αξιοποιεί τα λεφτά από τα έσοδα των ανεμογεννητριών την ώρα που τα απέναντι του Αργοστολιού χωριά μαραζώνουν και τα χωριά της Πυλάρου πνίγονται σε κάθε νεροποντή.
Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
Επισήμως «η οικονομική ενίσχυση των Τοπικών Κοινοτήτων από την ύπαρξη ανεμογεννητριών στην περιοχή τους» για πρώτη φορά τίθεται στην Δημοτική Αρχή από τους Προέδρους της Θηναίας (Παναγής Κωνσταντάτος), Νυφίου (Σπύρος Βανδώρος) και Αγκώνος (Σπύρος Τουμασάτος) με το 56800/8-12-2014 έγγραφό τους.
Στις 26/1/2015 δια χειρός της αντιδημάρχου οικονομικών κ. Σοφίας Γαρμπή δίνεται μία απάντηση που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή και η οποία κοντολογίς αναφέρει ότι «ουδεμία υποχρέωση δεν προκύπτει του Δήμου να αποδώσει στις Τ.Κ. που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες αναδρομικά ποσοστά από τα ποσά τα οποία αποδίδονται σ’αυτόν από τους σταθμούς ΑΠΕ. Τα ποσά αυτά νοούνται ως ανταποδοτικά τέλη και αφορούν ολόκληρο τον Δήμο».
Δεν ξέρουμε αν αυτό το γεγονός σημαίνει παράβαση καθήκοντος ή οτιδήποτε άλλο και πόσοι και ποιοι έχουν την ευθύνη για την μη τήρηση των νόμων, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι πως η ίδια η Δημοτική Αρχή ΟΜΟΛΟΓΕΙ εγγράφως ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ!
Στη συνέχεια ακολουθεί μια περίοδος σιωπής και τον Οκτώβριο του 2015 …αναλαμβάνουν δράση οι Διλινάδες.
Επισκέπτονται τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση ο οποίος εν ολίγοις, όπως οι ίδιοι λένε: «Εδειξε πως είτε δεν γνωρίζει πως υπάρχει αυτό το τέλος, είτε αν το γνωρίζει πως δεν έχει καμία υποχρέωση ο Δήμος να το αποδίδει κατά 80% στις περιοχές που λειτουργούν» !
Μάλιστα ο τοπικός σύμβουλος Διλινάτων Τάσος Τζωρτζάτος όταν επιχειρεί να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από την Δημοτική Αρχή και οι Διλινάδες χαρακτηρίζονται …«αχάριστοι».
Εδώ είναι που για τους Διλινάδες (και όλους τους κατοίκους των υπολοίπων χωριών) «χωράει γάντι» η παροιμία …«εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Τελικά χάριν της επιμονής του Τζωρτζάτου το θέμα διατηρείται ζωντανό και η Δημοτική Αρχή στην αρχή αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι πράγματι οφείλει στα χωριά «πάνω από 1,5 εκατ. Ευρώ» (ανακοίνωση από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου στις 15/2/2016) !
Μάλιστα μετά από την 7/18-2-2016 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Διλινάτων το θέμα ήλθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου όπου με την ψήφο μόνο των μελών της πλειοψηφίας και μετά από πρόταση του αντιδημάρχου κ. Διονυσίου Λυκούδη πάρθηκε η απόφαση 45/2016, η οποία αναφέρει:
«Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με την αρμόδια Α/Δήμαρχο κ. Σ. Γαρμπή και σε αρμονία με το Συμβούλιο της Τ.Κ. Διλινάτων και των άλλων Κοινοτήτων που δικαιούνται χρήματα, τα οποία πλέον είναι γνωστά ως ποσά, θα εκτιμήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, και το προγραμματισμό των κοινοτήτων για τα έργα που θα επιλέξουν και όταν αυτό γίνεται εφικτό κάθε χρονική στιγμή, θα εντάσσονται τα έργα με τροποποίηση προϋπολογισμού».
Όμως η απόφαση αποδείχθηκε ότι ήταν παρελκυστική, και πάρθηκε απλά για να ξεμπερδεύει η Δημοτική Αρχή με τους Διλινάδες.
Συγκεκριμένα και ενώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 εγράφησαν δύο κωδικοί, ένας άλλος ο 30.7326.16 με τίτλο «Έργα τοπικής ανάπτυξης σε περιοχές εντός ορίων δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων όπου είναι εγκατεστημένοι σταθμοί Α.Π.Ε.» και αρχική πίστωση 177.272,70 € στη συνέχεια μειώθηκε σε 46.496,24 €(είναι πολύ αμφίβολο αν τελικά απορρόφησε έστω και ένα ευρώ) και ένας ο 30.7326.17 «Έργα τοπικής ανάπτυξης σε περιοχές εντός της Περιφέρειας του Δήμου Κεφαλλονιάς όπου είναι εγκατεστημένοι σταθμοί Α.Π.Ε.» και αρχική πίστωση 44.318,18 Ε κατέληξε …να μηδενιστεί!
Την ίδια ώρα και μέσα στο 2016, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος εισέπραξε άλλα 130.000 ευρώ !
Πάντως με την 27/16-9-2016 απόφασή του το Συμβούλιο της Τ.Κ. Διλινάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία «την καταγγελία – διαμαρτυρία κατά της Δημοτικής Αρχής για την μη απόδοση των ανταποδοτικών τελών από τα Αιολικά Πάρκα (Ανεμογεννήτριες) υπό οποιαδήποτε μορφή. Χρήματα τα οποία ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει εισπράξει». Την απόφαση υπερψήφισαν οι Τάσος Τζωρτζάτος και Νίκος Φωής ενώ ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαγγέλης Γασπαράτος ψήφισε δικιά του πρόταση να ενημερωθούν από τον δήμαρχο για την πορεία των τελών και μετά να αποφασίσουν.
Η απόφαση αυτή μάλιστα στάλθηκε σε κάθε αρμόδιο.
Για το 2017 πάντως έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου επτά έργα με συνολική πίστωση 277.439,89 ευρώ που προφανώς προβλέπεται να καλυφθεί από τις εισπράξεις το 2017 και συγκεκριμένα τα εξής:
Ηλεκτροφωτισμός κεντρικής οδού Τ.Κ. Διλινάτων 40.783 €
Προμήθεια οργάνων παιδικής χαράς Διλινάτων: 10.500 €
Κατασκευή τοιχίου στα Διλινάτα: 18.170,84 €ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ: 69.453,84 €
Σύνταξη φακέλου έργου διάνοιξη δρόμων στα Κουλουμπάτα Νυφίου: 2.667,87 €
ΣΥΝΟΛΟ ΝΥΦΙΟΥ: 2.667,87 €
Κατασκευή παιδικής χαράς Μακρυωτίκων 18.000 €
Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου Ποταμιανάτων Πυλάρου: 143.000 €
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΚΡΥΩΤΙΚΩΝ: 161.000 €
Επισκευή αποκατάσταση δημοτικής οδού στην περιοχή Λαγκάδας στην διασταύρωση προς Φαρακλάτα: 44.318,18 €
Όμως ανεξάρτητα αν θα γίνουν ή όχι τα παραπάνω έργα μέσα στο 2017, Διβαράτα, Αγκώνας, Θηνιά, Κουρουκλάτα και Φάρσα μένουν έξω ακόμη και από …τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για άλλη μία χρονιά.
Και σίγουρα τα «πάνω από 1.500.000 ευρώ» έσοδα των προηγουμένων ετών (συν καμιά 200αριά χιλιάδες τα φετινά σύνολο γύρω στα 1.700.000 ευρώ) συνεχίζουν να αγνοούν`ται.
Το ερώτημα … «που πήγαν τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες» συνεχίζει γι’άλλη μία χρονιά να πλανάται ένοχα για την Δημοτική Αρχή…
Η Δημοτική Αρχή όσο δεν προγραμματίζει αξιόπιστα να αποδοθούν όλα αυτά τα λεφτά για τον σκοπό που εισπράχθηκαν, είναι βαθιά εκτεθειμένη στους κατοίκους των χωριών και σίγουρα ελέγχεται πειθαρχικά και ακόμη και ποινικά.
Ως επίλογο. Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή κάνει ό,τι γουστάρει με τα τέλη από τις ανεμογεννήτριες γιατί οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν την δουλειά τους. Και συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θάπρεπε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ να ελέγχει που πήγανε τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΑΞΕΙ!
Βέβαια, η υπόθεση τώρα θα ελεγχθεί και από πλευράς Βουλής, αφού μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του τ.σ. Διλινάτων Τάσου Τζωρτζάτου η βουλευτής βλέποντας το δίκαιο των κατοίκων κατέθεσε τη σχετική ερώτηση την οποία δημοσιεύσαμε χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου