Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΘΡΟ. Τα «αγκάθια» των τριών έργων και τα …μηδενικά!

Ο «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» το έχει ξεκαθαρίσει: Τα έργα στην Πλατεία, την Οδό Βαλλιάνου και την Παραλία πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε εποικοδομητική κριτική στις αστοχίες και τα λάθη της Δημοτικής Αρχής και θα κρύβουμε τα πραγματικά γεγονότα, αφού η δημοσιογραφική δεοντολογία που τόσα χρόνια υπηρετούμε με συνέπεια, επιτάσσει την γλώσσα της αλήθειας και μόνον αυτή.
Έτσι, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, επιτέλους, βρέθηκε έστω και …μισή λύση για τα μπάζα, αν και μισή λύση ίσον …καθόλου λύση.
Πρέπει επί τέλους η Δημοτική Αρχή να σταματήσει να ενδιαφέρεται …για τον ταχυδρόμο και όχι για το γράμμα και να τελειώνει με το «κυνήγι μαγισσών».

Η λύση της Κρανιάς

Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί …η άλλη «μισή λύση» της Κρανιάς που προκρίνεται για τα μπάζα (πλάκες) από την Δημοτική Αρχή, πέραν από τον ΧΥΤΑ στην Παλοστή της Θηνιάς, πάσχει νομικά. Η ίδια άλλωστε το ομολόγησε χθες στην σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια.
Όπως ανακοινώθηκε στην χθεσινή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια από τον αντιδήμαρχο κ. Διονύση Λυκούδη, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να αποθηκεύσει προσωρινά για τρία χρόνια τα χοντρά μπάζα σε οικόπεδο του Δήμου στην Κρανιά, το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν για αγώνες μοτοσικλετών (moto cross). Εκτός βέβαια από το γεγονός ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και ότι το πρόβλημα μεταφέρεται στην Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 μετά από τρία χρόνια, υπάρχει και ένα σοβαρότατο πρόβλημα που σαφώς αυτό εννοεί ο κ. Λυκούδης.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ’/ 2/20-1-1986 ) περί του καθορισμού των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του Δήμου Αργοστολίου, το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στην περιοχή 4 όπου στην παράγραφο 4γ ρητά αναφέρεται: «Απαγορεύεται το μπάζωμα».
Άρα; Άρα, όπως δεσμεύτηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, σε 48 ώρες (αύριο Σάββατο δηλαδή) θα πρέπει να επανεξεταστεί το πρόβλημα με νέες προτάσεις.
Βέβαια, ανεξάρτητα ποια θα είναι η κατάληξη, με την τελευταία λύση υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό που καταλογίζεται στα πλην της Δημοτικής Αρχής.
Γιατί η λύση της Παλοστής (για τα ψιλά έστω μπάζα) δεν προκρίθηκε τόσους μήνες, όταν πολύ περισσότερο στο χώρο αυτό έχει εγκριθεί από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο η εγκατάσταση μόνιμου σπάστη μπαζών και αποθήκευσής τους;
Μια απλή απόφαση λίγων λέξεων της ΕΔΑ- ΚΙ έπρεπε να παρθεί, -που άγνωστο για ποιο λόγο-, δεν πάρθηκε τόσους μήνες.
Θέλουμε να πιστεύουμε, έστω και την ύστατη ώρα, ότι θα βρεθεί λύση και τα έργα θα ξεκινήσουν επιτέλους, έστω και με καθυστέρηση επτά μηνών, (δώδεκα μήνες είναι το συμβατικό χρονοδιάγραμμα καθενός έργου) και κυρίως θα ολοκληρωθούν μέσα στην προθεσμία που επαναπροσδιόρισε ο κ. Λυκούδης στην πρόσφατη μάζωξη με τους καταστηματάρχες της Πλατείας.

Το πρόβλημα των οικοδομικών τετραγώνων

Πάντως και ανεξάρτητα από την κατάληξη με τα μπάζα, υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο ζητήματα που η Δημοτική Αρχή δεν δείχνει να τα έχει λύσει.
Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τα οικοδομικά τετράγωνα στην Πλατεία (κτίριο Τρίτση) και στην Παραλία (πρώην κτίριο Λαχαναγοράς). Όπως αποκάλυψε ο «Η» (αρ. φ.6476-4/1/2017) για την επίλυση του προβλήματος ο ίδιος ο δήμαρχος συνοδευόμενος από υπάλληλο της Πολεοδομίας στις 23 Νοεμβρίου είχε κατεπείγουσα σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα. Πληροφορίες φέρνουν το Υπουργείο να διαμηνύει ότι απαιτείται για να προχωρήσουν τα έργα …τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου του Αργοστολίου και έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος. Μια διαδικασία δηλαδή που θέλει χρόνο, …οπότε ίσως και γι’ αυτό δύο μήνες τώρα ο δήμαρχος κρατάει μυστική τη συνάντηση και δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματά της.
Το δεύτερο ζήτημα επίσης αποκαλύφθηκε από τον «Η» και αφορά την χρηματοδότηση των έργων (25/10/2016) και …«τα μηδενικά που μας τρόμαξαν».
Θυμίζουμε λοιπόν ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Η»:
«Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση στις 7/7/2016 που δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την ίδια ημέρα (ΑΔΑ: Ω4ΝΛ4653O7-91Β) εγκρίθηκε το πρόγραμμα 28 έργων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο ΠΔΕ με τα οικονομικά τους στοιχεία.
Κι ενώ στην Υπουργική απόφαση (σελίδες 7, 9 και 10) ανάμεσα στα 28 έργα της Περιφέρειας υπάρχουν και τα 4 έργα του Δήμου Κεφαλλονιάς ως «ετήσιες πιστώσεις για το 2016», αναφέρεται το ποσόν των …ΜΗΔΕΝ (0) ευρώ!
Το ίδιο ποσόν …ΜΗΔΕΝ (0) ευρώ, υπάρχει φυσικά και στην κατανομή των τεσσάρων τριμηνιαίων πιστώσεων του 2016 (1ο, 2ο, 3ο και 4ο τρίμηνο)» !
Εξάλλου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής και κυρίως του αντιδημάρχου έργων κ. Διονύση Λυκούδη, όπως και του περιφερειάρχη κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου (η χρηματοδότηση περνάει μέσω της Περιφέρειας), λεφτά υπάρχουν και συγκεκριμένα 950.000 ευρώ για την Πλατεία, 200.000 ευρώ για την Οδό Π. Βαλλιάνου και 150.000 ευρώ για την Παραλία. Τα ποσά αυτά μάλιστα ήταν στον προϋπολογισμό του 2016 και τα ίδια ακριβώς αναφέρονται και στον προϋπολογισμό του 2017.
Όμως οι συμβάσεις των τριών έργων που έχουν υπογραφεί με τους αντίστοιχους εργολάβους είναι …πολύ μεγαλυτέρων ποσών από τα παραπάνω αναγραφόμενα στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα: Για την Πλατεία 1.201.124,46 ευρώ (251.124,46 ευρώ λιγότερα στον προϋπολογισμό). Για την Οδό Π. Βαλλιάνου 539.713,04 ευρώ (339.713,04 ευρώ λιγότερα) και για την Παραλία 530.546,74 ευρώ (380.546,74 ευρώ λιγότερα).
Άρα, ακόμα και όλα καλά να πάνε με τα έργα και οι αναγραφόμενες πιστώσεις στον προϋπολογισμό, να υπάρχουν πάλι …δεν φτάνουν για να ολοκληρωθούν τα έργα ομαλά.
Συνολικά λείπουν 971.384,24 ευρώ!

Και τα νεώτερα…

Κι ενώ, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο Περιφερειάρχης σιώπησαν σχετικά με την αποκάλυψη …των ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ στα τρία έργα, ακολούθησαν κάποια γεγονότα που το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν …τα ΜΗΔΕΝΙΚΑ.
1 Με το υπ. αριθ. 1090/4-10-2016 έγγραφο του Δήμου Κεφαλονιάς διαβιβάστηκαν στην Περιφέρεια τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του 1ου Λογαριασμού του έργου της οδού Π. Βαλλιάνου.
Μετά από ένα μήνα στις 3/11/2016 με την αρ. πρωτ. οικ. 1276 εντολή του ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος προς τον υπεύθυνο του λογαριασμού στο Περιφερειακό Ταμείο για το έργο της Οδού Π. Βαλλιάνου διατάζει την πληρωμή του ποσού των 96.146,98 ευρώ που αντιστοιχεί στον 1ο λογαριασμό του έργου.
Μέχρι την λήξη του οικονομικού έτους στις 31/12/2016 το ποσόν αυτό δεν πληρώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο και δεν εισπράχθηκε από τον Δήμο.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τον δημοσιευθέντα πρόσφατα πίνακα εσόδων του Δήμου Δεκεμβρίου 2016 (ΑΔΑ: Ψ78ΠΩΕ5-ΥΥ7) όπου στον κωδικό του έργου 1322.01 εμφανίζεται ως εισπραχθέν ποσόν …ΜΗΔΕΝ ευρώ.
Όμως στον πίνακα εξόδων του Δήμου για τον Δεκέμβριο (ΑΔΑ: 9312ΩΕ5-7ΛΛ) εμφανίζεται στον κωδικό του έργου (64.7322.01) ότι έχει πληρωθεί …το ποσόν των 96.146,98 ευρώ ! Πράγματι στις 7/12/2016 με το 3248 Β χρηματικό ένταλμα προπληρωμής του Δήμου πληρώθηκε στον εργολάβο το ποσόν των 96.146,98 ευρώ.
Από ποια πηγή άγνωστο.
2 Την ίδια ώρα που ο Δήμος φέρεται να πληρώνει 96 χιλιάρικα για το έργο της Οδού Π. Βαλλιάνου το πιθανότερο από δικά του έσοδα, με το αρ. πρωτ. 43068/22-12-2016 ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου στέλνει στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου τον πρώτο λογαριασμό του έργου της Παραλίας ύψους μόνο …934,95 ευρώ, το οποίον και όπως φαίνεται από τον πίνακα εξόδων του Δεκεμβρίου …δεν πληρώθηκε. Θα επισημάνουμε βέβαια, ότι αν κάποιο έργο έχει σχετικά προχωρήσει, είναι μόνο αυτό της Παραλίας, σε πλήρη αντίθεση με το έργο της Οδού Π. Βαλλιάνου, που δεν έχει πέσει ούτε …τσαπιά και ίσως μόνο προμήθειες υλικών έχουν γίνει.
3 Την ώρα που Δήμος και Περιφέρεια δείχνουν να μην έχουν …δεκάρα τσακιστή για τα τρία έργα έστω και την ύστατη ώρα, στις 20/12/2016 εκδίδεται η αρ. πρ. 136192 απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση με την οποία εγκρίνεται η τροποποίηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2016, στη ΣΑΕΠ 022 που ανήκουν τα τρία επίμαχα έργα.
Στην σελίδα 2 της απόφασης υπάρχουν τα τρία έργα με τις εξής πιστώσεις για το 4ο τρίμηνο του 2016.
Της Πλατείας Βαλλιάνου με το ποσόν των 30.000 ευρώ.
Της Οδού Π. Βαλλιάνου με το ποσόν των 100.000ευρώ και
Της Παραλίας με το ποσόν των 20.000 ευρώ.
Επί πλέον αυτών υπάρχουν τα δύο έργα «φαντάσματα» του βιολογικού καθαρισμού του Φισκάρδου και της διαμόρφωσης της Παραλίας του Λουρδά με το ποσόν των 10.000 ευρώ το καθένα.
Με απλά λόγια η Κυβέρνηση δια χειρός του αρμόδιου υφυπουργού έδωσε έστω και την ύστατη ώρα …170.000 ευρώ στον Δήμο, εκ τω οποίων τα 150 χιλιάρικα για τα τρία επίμαχα έργα και ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ !
Τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Ζήσε Μάη μου …και βάλε.
Αν κρίνουμε από τα περσινά δεδομένα που η Υπουργική απόφαση βγήκε τον Ιούλιο και μάλιστα με μηδενικές πιστώσεις, κάποιοι ή δεν λένε την αλήθεια, οπότε και τα τρία έργα είναι στον αέρα …ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ή όλα τα παραπάνω είναι μια τραγική παρεξήγηση πράγμα το οποίο από καρδιάς ευχόμαστε.
Εμείς περιμένουμε έστω και τώρα την επίσημη απάντηση για… ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου