Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το πραγματικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών!

από www.ionianpress.gr
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 11:14
Το πραγματικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών!
Πολλές φορές ως έθνος συρθήκαμε σε εκλογικές διαδικασίες ευρισκόμενοι ενώπιον διλημματικής ψήφου. Εκφεύγει της παρούσης η λεπτομερής απαρίθμηση των γεγονότων τα οποία επικαλούμαι.

Κατ΄ανάλογο τρόπο, φρονώ, διαμορφώνονται οι περιστάσεις κατά τις οποίες καλούνται οι Κεφαλλήνες να αποφασίσουν στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Έν συντομία θα αναπτύξω τη συλλογιστική μου, ενώ συγκεφαλαιώντας θα ορίσω τον ισχυρισμό μου.
Κατά τα ειωθότα, η ιστορική συγκυρία είναι μάλλον η πλέον περίπλοκη της μεταπολιτευτικής εποχής. Το μακροπολιτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ρευστό, και τα μέχρι πρότινος κραταία κόμματα, οργανωτικά αποδιαρθρωμένα, αδυνατούν να συγκροτήσουν «άνωθεν» ψηφοδέλτιο.
Επιπλέον, το γενικευμένο κλίμα απαξίωσης, εντείνει την αβεβαιότητα και υποδαυλίζει τις συνθήκες πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού, μα πρωτίστως αξιακού σχετικισμού. Ο σχετικισμός  είναι η κατάσταση κατά την οποία εκκολάπτονται τα αυγά του φιδιού, ενώ οι συνθήκες τείνουν να γίνουν χαοτικές και βαρβαρικές. Τέτοιες περιόδους συνήθως επωφελούνται αμφιλεγόμενα στοιχεία για να ανέλιχθουν σε θέσεις δημόσιας ισχύος με ασαφείς σκοπούς και κίνητρα.
Η επίδειξη πυγμής και ισχύος αντικαθιστούν συλλογικές διεργασίες και δομές δημοκρατίας. Οι παραδοσιακές αρχές της δικαιοσύνης, της συλλογικής ευημερίας και της ισότητας, παραγκωνίζονται από τον ακραιφνή ατομικισμό και την επιδίωξη του εύκολου, δίχως ηθικό έρμα, πλουτισμού. Τα αξιακά συστήματα κατακρημνίζονται και επικρατούν τα ζωώδη ένστικτα και ο νόμος της ζούγκλας. Στην ζούγκλα συνήθως επιβιώνουν τα σαρκοβόρα, τα ερπετά και τα έντομα. Στην πραγματικότητα εισερχόμαστε σε μία νεοφεουδαλική περίοδο, όπου έκαστος οπλαρχηγός θα προστατεύει τους υποτακτικούς του, με αντάλλαγμα την αφοσίωση και τη σιώπη τους.
Στηριζόμενοι στη θεωρία των ανθρωποδικτύων και αναλύοντας τα κέντρα ισχύος, το εκλογικό παίγνιο στην Κεφαλονιά διαμορφώνεται σχετικά απλά. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι όλοι οι οιωνεί υποψήφιοι, σχετίζονται λιγότερο ή περισσότερο, με το ανθρωποδίκτυο του κ. Διονύση Λυκούδη.
Ο κ. Μιχαλάτος είναι αναμφίβολα σιαμαίος του κ. Λυκούδη, με αρκέτα στελέχη του να ανήκουν στο στενό κύκλο Λυκούδη, όπως φάνηκε άλλωστε και από τις εκλογές του επιμελητηρίου ή με τη διαρκή στήριξη Παρίση στον κ. Μιχαλατό στις περιφερειακές εκλογές των επιμελητηρίων, στη ΔΕΥΑΚ και όχι μόνον. Όσο για τον κ. Παρίση είναι περιττό και να επιχειρηματολογήσω περί τούτου, αφού οι στενές φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τον κ. Λυκούδη είναι γνωστές σε όλους. Ακόμη και η στάση του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίσημη, αφού δεν δείχνει να στηρίζει Δημητράτο, μηνύοντας δια της τεθλασμένης οδού, τη στήριξη του δικτύου Λυκούδη. Ο κ. Λυκούδης είναι ο ισχυρός παίκτης ο οποίος διαμορφώνει το πολιτικό παίγνιο του τόπου μας, εκπροσωπώντας ένα σύστημα εξουσίας που, όπως φαίνεται, θα είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το νικητήριο.
Βέβαια, ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί ο έως τώρα, αδρανής έτερος πόλος, μορφοποιώντας το ανεκδήλωτο και κατακερματισμένο, αντι-Λυκουδικό στρατόπεδο. Κάτι που όμως, είναι ελάχιστα πιθανό, διότι αυτοί θέλουν να είναι όλοι αρχηγοί και δεν συγκάνουν εύκολα, κατώτεροι των περιστάσεων, παραβλέπουν το γενικό καλό.
Μέχρις της ενεργοποίησης  του έτερου πόλου λοιπόν, το δίλημμα τίθεται αυτοδίκαια και τελεσίδικα.
Με το Λυκούδη...
 ...ή με το Λυκούδη;

ΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗΣ

Σ.Σ Το πρόσωπο που υπογράφει το παραπάνω κείμενο είναι πιθανόν να μην είναι «υπαρκτό» οπότε και πρόκειται περί ψευδωνύμου. Σ αυτή τη περίπτωση θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάλογα άρθρα από τους... Κρίστο Βαζέχα, Χρήστο Αρδίζογλου, Γιώργο Κούδα και άλλους της ίδιας γενιάς!
Δημοσιεύουμε πάντως το άρθρο, όχι επειδή φέρει υπογραφή παλιού "αστεριού' του "θρύλου" αλλά, επειδή εκφράζει θεσεις και απόψεις χωρίς να εμπεριέχει ύβρεις ούτε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ποινικά κολάσιμο
Η δημοσίευση δεν σημαίνει απαραίτητα οτι συμφωνούμε με τα όσα αναφέρονται σ' αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου