Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018



14/02/2018ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Με τον κ. Λαμπρίδη κατά την επίσκεψή του στο Αργοστόλι, δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με τροποποίηση της Μελέτης του έργου της αποκατάστασης των ζημιών στο Λιμάνι Αργοστολίου. Και πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, όταν ο κ. Λαμπρίδης είναι γ.γ. στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ το έργο εκπονεί το ΥΠΟΜΕΔΙ».
Αυτό τόνισε χθες το πρωί στον «Η» η βουλευτής του Νομού μας κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, «αδειάζοντας» τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Αλέξη Μοσχονά, που δήλωσαν και οι δύο στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ότι «ο κ. Λαμπρίδης δεσμεύθηκε για αλλαγή της Μελέτης του έργου της αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς του 2014 στην Παραλιακή Ζώνη (Λιμένα Αργοστολίου)» και συγκεκριμένα στο τμήμα Ι από Γέφυρα-Λαχαναγορά, δηλαδή στο πρόσφατο έργο του γουλόστρωτου.
Οπως μας είπε η κ. Θεοπεφτάτου, κατά την επίσκεψη του κ. Λαμπρίδη έγινε αναφορά στο έργο, όμως στα πλαίσια της αρμοδιότητας του Υπουργείο Ναυτιλίας που περιορίζεται στις γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις και περιβαλλοντικούς όρους για τη λιμενική ζώνη, για τα έργα που θα εκτελεστούν στο θαλάσσιο χώρο. Κανείς όμως, δεν του ζήτησε τροποποίηση της Μελέτης του έργου και εξαίρεση απ’ αυτήν του κομματιού (Τμήμα Ι) από τη Λαχαναγορά έως τη Γέφυρα Δεβοσέτου που έχει γίνει η ανάπλαση το 2017. Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο άλλωστε, αναρωτήθηκε η κ. Θεοπεφτάτου, αφού ο κ. Λαμπρίδης δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο έργο και τη Μελέτη του;
Επί πλέον η κ. Θεοπεφτάτου μας είπε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε χθες το πρωί από τον διευθυντή Λιμενικών Υποδομών του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Θεόδωρο Τσουκαλά, στο Τμήμα της «Νέας Παραλίας» (γουλόστρωτο) δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό, όμως αυτό θα επιβεβαιωθεί κατά την εκτέλεση των εργασιών στο κρηπίδωμα (τμήμα προς την θάλασσα), όταν ξεκινήσει το σκάψιμο.
Τότε θα φανεί σε τι πραγματικά κατάσταση βρίσκεται η προκυμαία και τι ζημιές υπάρχουν «προς τα μέσα» στο γουλόστρωτο, κάτι που θα καθορίσει και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και στο χερσαίο χώρο.
Πάντως η εργολαβία περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάναμε και στο χθεσινό δημοσίευμα «Ανακατασκευή των χερσαίων χώρων μέχρι τον δρόμο».
Αν θα γίνει ή όχι «ανακατασκευή» και σε τι έκταση θα φανεί …επιτόπου.
Από αυτό το σημείο μέχρι αναλήθειες του τύπου «ο Λαμπρίδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση» και αστήριχτες τεχνικά διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» υπάρχει τεράστια διαφορά, που μόνο έλλειψη συναίσθησης για ενδεχόμενη σοβαρότητα δείχνει.
Πολύ περισσότερο όταν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου πέρυσι ένα κομμάτι της παραλίας βούλιαξε και αποκαταστάθηκε μεν άμεσα από τον εργολάβο, αλλά άγνωστο με τι μελέτη και κυρίως αν έχει έγινε περαιτέρω έλεγχος σε όλη την έκταση του κρηπιδώματος και της παραλίας για τυχόν ανάλογες σπηλαιώσεις και προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει στο κομμάτι της «Νέας Παραλίας» με το γουλόστρωτο και τους κοκκοφοίνικες στην Παραλιακή Ζώνη, χθες ήταν διάχυτη σε όλα τα στέκια της πόλης μας.

A. Θεοπεφτάτου

Aλ. Παρίσης

Aλ. Μοσχονάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου