Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018



ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θύελλα ξεσήκωσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Βουλευτού Κεφαλληνίας-Ιθάκης Αφροδίτης Θεοπεφτάτου σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου της αποκατάστασης του λιμανιού του Αργοστολιού από τους σεισμούς του 2014.
Και συγκεκριμένα το σημείο της ανακοίνωσης που αναφέρει ότι το έργο (μεταξύ των άλλων) αφορά «Και την Αποκατάσταση του τμήματος I (νοτίου κρηπιδώματος από την προβλήτα λαχαναγοράς μέχρι τη γέφυρα Δεβοσέτου)»!
Για την περαιτέρω διευκρίνιση του τι ακριβώς προβλέπεται πρώτα απ’όλα ο «Η» επικοινώνησε με την βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και της έθεσε το ερώτημα, αν με το νέο έργο θα γίνουν παρεμβάσεις επί του γουλόστρωτου της «Νέας Παραλίας» στο Τμήμα Ι (Λαχαναγορά-Γέφυρα Δεβοσέτου).
Η κ. Θεοπεφτάτου μας διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν παρεμβάσεις και έργα επί του νέου γουλόστρωτου, και σύμφωνα με τη μελέτη που είχε δει προ μηνών, όλες οι παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι σπηλαιώσεις και λοιπά προβλήματα που προξένησαν οι σεισμοί του 2014, θα γίνουν στο θαλάσσιο μέτωπο. Συγκεκριμένα μας είπε ότι θα κατασκευασθεί ένα τοιχίο (κρηπίδωμα) ενός μέτρου πλάτους, με παράλληλη αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, και ως είθισται σε τέτοιους είδους λιμενικά έργα, όλες οι εργασίες θα αφορούν το κρηπίδωμα που θα έχει επαφή με τη θάλασσα.
Κατά σύμπτωση την περασμένο Πέμπτη 8/2 στον «Η» δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του έργου «Αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 26/01 και 03/02/2014 στο λιμάνι Αργοστολίου Ν. Κεφαλληνίας – B’ Φάση» Προϋπολογισμού 4.300.000,00 με ΦΠΑ 24%.
Ηδη από τις 1/2/2018 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχουν δημοσιευτεί:
Η απόφαση του Διευθυντή Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Θ. Τσουκαλά την 1/2/2018 (ΑΔΑ: 63Ξ7465 ΧΘΞ-Ζ8Ο), με την οποία γίνεται η έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου και η περίληψη της διακήρυξης (ΑΔΑ: ΩΡΝΧ465ΧΘΞ-ΥΜΙ).
Σύμφωνα λοιπόν με την διακήρυξη του έργου και στην ενότητα με τον τίτλο «Το υπό δημοπράτηση έργο περιλαμβάνει συνοπτικά τις εξής εργασίες» στο σημείο 4 αναφέρεται:
«Αποκατάσταση του τμήματος I (νοτίου κρηπιδώματος από τον προβλήτα λαχαναγοράς μέχρι τη γέφυρα Δεβοσέτου), που περιλαμβάνει:
n Aνακατασκευή του κρηπιδότοιχου, περιλαμβανομένου εξοπλισμού ανωδομής.
n Aνακατασκευή των χερσαίων χώρων του προβλήτα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.
n Kατασκευή ΗΜ υποδομών φωτισμού.
n Aνακατασκευή του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων».
Με λίγα λόγια, το υπό δημοπράτηση έργο περιλαμβάνει εκτός από αυτά που μας είπε η κ. Θεοπεφτάτου για την «ανακατασκευή του κρηπιδότοιχου» και άλλα …τρία σημεία που αφορούν το χώρο του γουλόστρωτου!
❶ Γίνεται …ανακατασκευή των χερσαίων χώρων μέχρι τον δρόμο!
❷ Γίνεται …κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών του φωτισμού!
❸ Γίνεται …ανακατασκευή του συστήματος αποχέτευσης των ομβρίων!
Και με ακόμα πιο λίγα λόγια… Αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή στη μελέτη και στο διαγωνισμό έστω την τελευταία στιγμή, …ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΟΥΛΟΣΤΡΩΤΟ!!!
Επικοινωνήσαμε τέλος και με τον τέως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργο Τζωρτζάτο, ο οποίος λιτά μας είπε …«Δυστυχώς επαληθεύτηκα. Οταν εγώ τους τα ‘λεγα μ’ ακούγανε παράλογα, όπως είχα πει τότε και στον «Η»!
Για την πληρότητα του ρεπορτάζ θα θυμίσουμε τα εξής:
Με την 144/11-7-2017 απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου κάνει «Αποδοχή μελέτης αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου και 3ης Φεβρουαρίου 2014 στο λιμάνι Αργοστολίου Ν. Κεφαλονιάς- Β’ φάση».
Ακολούθησαν δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ που πρόβαλλαν το σημείο της απόφασης που αναφέρονται οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις στο Τμήμα (Ι) «από Γέφυρα μέχρι Λαχαναγορά» και συγκεκριμένα ότι προβλέπεται «ανακατασκευή του κρηπιδώματος στην σημερινή του θέση και της χερσαίας ζώνης του κρηπιδώματος».
Το συγκεκριμένο Τμήμα αφορούσε το πρόσφατο και πολυδιαφημισμένο έργο από την Δημοτική Αρχή της «Διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης από Γέφυρα-Λαχαναγορά».
n Το θέμα του κινδύνου …αποξήλωσης του γουλόστρωτου του έργου της Νέας Παραλίας τέθηκε χθες βράδι κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Σπύρο Σαμούρη, με σχετική ερώτηση που έθεσε στο δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση.
Ο κ. Παρίσης, απαντώντας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να «πειραχτεί» το έργο της Ανάπλασης με το γουλόστρωτο της Παραλίας, και είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα (2/2/18) που ήταν στην Κεφαλονιά ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης, συμφώνησε με τον δήμαρχο να γίνει τροποποίηση της Μελέτης του έργου των 4,3 εκατομμυρίων για την αποκατάσταση του Λιμένος Αργοστολίου, εξαιρώντας το Τμήμα της «Νέας Παραλίας».
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Αλέξης Μοσχονάς που παρευρισκόταν στο Δ.Σ.
Ωστόσο, κανείς από την Δημοτική Αρχή, και κυρίως ο κ. δήμαρχος ως όφειλε, δεν έδειξε να είναι ενημερωμένος ότι ΗΔΗ η Δημοπρασία του έργου έχει δημοσιευθεί, από τις 1/2/2018, τόσο στην Διαύγεια του Υπουργείου Μεταφορών, στο ΚΗΔΜΗΣ, στην ιστοσελίδα www.promitheus.gr με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, αλλά και στα αθηναϊκά και τοπικά ΜΜΕ (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ αρ.φ. 6751/8-2-18). Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών από 31/12/18 έχει αναρτήσει στην Διαύγεια την «Εγκριση ανάληψης υποχρέωσης της δαπάνης» του έργου 4,3 εκατ. Ευρώ, ενώ από τις 1/2/18 είναι αναρτημένη επίσης στη Διαύγεια η Έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης.
Το σημαντικότερο δε, είναι ότι το έργο το προκηρύσσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όχι το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο γ.γ. κ. Λαμπρίδης (κατά μαρτυρία Παρίση-Μοσχονά) θα παρέμβει για τροποποίηση της Μελέτης, ως …αναρμόδιος γενικός γραμματέας άλλου Υπουργείου.
Ανεξάρτητα πάντως του τι ισχυρίζονται σήμερα Παρίσης και Μοσχονάς ότι συζήτησαν και συμφώνησαν με τον κ. Λαμπρίδη, είναι άξιο απορίας, γιατί στο δελτίο Τύπου που έβγαλε την ίδια την ημέρα της σύσκεψης 2/2 ο γ.γ. δεν αναφέρεται λέξη για το λιμάνι του Αργοστολίου και παρομοίως στο δελτίο Τύπου που βγήκε από τον Δήμο την επομένη της σύσκεψης 3/2/2018 με τον τίτλο «ΘΕΜΑ: Σύσκεψη με Γενικό Γραμματέα Λιμένων, κ. Χρήστο Λαμπρίδη» αναφέρεται μεν ότι «η συζήτηση εστιάστηκε» σε πέντε συγκεκριμένα έργα-δράσεις, όμως το σημαντικότερο όλων …έργο του λιμανιού του Αργοστολίου ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ!
Ολα δείχνουν ότι ή …ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ συζήτηση ή πολύ περισσότερο …ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ συμφωνία για το έργο του λιμανιού Αργοστολίου…

Γιώργος Τζωρτζάτος: «Εγώ καλά τους τα ‘λεγα»


Στις 25/7/2017 ο «Η» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας Χρήστου Παπαδάτου με δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τζωρτζάτου και τον εύγλωττο τίτλο «Γιώργος Τζωρτζάτος: Εγώ καλά σας τα ‘λεγα …κι’ ακούγατε παράλογα» και τον ακόμα πιο εύγλωττο υπότιτλο «Τώρα πρέπει να ξηλωθεί η παραλία…».
Στο κείμενο που ακολουθεί μεταξύ των άλλων ο Γ. Τζωρτζάτος δηλώνει πως «Πρέπει να γκρεμιστούν όλα στο έργο της Παραλίας, καθώς δεν υπήρξαν οι σωστές προδιαγραφές, για τις σπηλαιώσεις. Οπως είχα τονίσει κατ’ επανάληψιν, στο έργο έπρεπε να μπούνε «μπλόκια», γιατί μ’ ένα σεισμό θα κομματιαστεί όλο το τσιμέντο».
Ακολουθεί απάντηση την ίδια ημέρα με το πρωτοσέλιδο του «Η» του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου που με το γνωστό ύφος και ήθος απαντάει στον Γ. Τζωρτζάτο δίχως να τον κατονομάζει πως «Ο Δήμος Κεφαλλονιάς δηλώνει ότι τα δημοσιεύματα περί.. «ξηλώματος» του έργου στην παραλία Αργοστολίου ανήκουν στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας άσχετων και φαιδρών προσώπων» και καταλήγει καλώντας τους Κεφαλονίτες «να μην ασχολούνται καθόλου με τις γελοιότητες απελπισμένων πολιτικών παραγόντων που ψάχνουν τρόπους για να βγουν από το πολιτικό περιθώριο και την ανυποληψία»
Ο Τζωρτζάτος «σηκώνει το γάντι» και με ανακοίνωση του εξαπολύει φοβερές καταγγελίες για την Δημοτική Αρχή δίνοντας απάντηση για το «ποιοι είναι τελικά ανυπόληπτοι σε αυτό τον τόπο». Η Δημοτική Αρχή απάντησε δια …της σιωπής.
Μετά από όλα τα παραπάνω ουδείς μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας τι μέλλει γενέσθαι.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή με τον διαγωνισμό να έχει προκηρυχτεί για τις 21 Μαρτίου είναι …το «ράβε ξήλωνε, δουλειά να μην σου λείπει»…
Ο «Η» της 25/7/2017 με τις δηλώσεις του τ. προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Γιώργου Τζωρτζάτου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου