Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Το ημερολόγιο έλεγε Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 και το ρολόι έδειχνε 4 παρά πέντε το απόγευμα. Μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τις νοτιοδυτικές ακτές της Κεφαλονιάς, και συγκεκριμένα περί τα 9 km νοτιοδυτικά του Ληξουρίου, συγκλονίζει την Κεφαλονιά και γίνεται αντιληπτός σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. Οι ζημιές τεράστιες στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και κυρίως στο Ληξούρι και τα χωριά της Παλικής.
Λίγες ημέρες αργότερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στις 5.08 τα ξημερώματα σημειώθηκε νέος ισχυρός επιφανειακός σεισμός μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο να εντοπίζεται στις Δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς, έρχεται να επιβαρύνει το σκηνικό των ζημιών από τον πρώτο σεισμό.
Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται για καιρό.
Η Κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, φορείς και οργανώσεις και φυσικά οι Δήμοι από άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα κινούνται στο ρυθμό μιας μεγάλης, μιας τεράστιας ανθρωπιστικής βοήθειας στο νησί μας.
Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές το Μάιο έβαλε σε εντατικούς ρυθμούς ήθελε δεν ήθελε την Δημοτική Αρχή με την αμέριστη στήριξη και βοήθεια προς αυτήν της τότε φιλικής προς αυτήν Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Από την Κεφαλλονιά παρελάζει σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο! Και ακολουθούν πλήθος …Γραμματείς και Φαρισαίοι. Oλοι τάζουν με πρώτο και καλλίτερο τον «αδελφό» Μιχάλη (Χρυσοχοϊδη)!!!
Τάζουν …«λαγούς με πετραχήλια»!!!
Για την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Παρίση …«ο σεισμός αποδεικνύεται σωσμός».
Eνα και μοναδικό στοιχείο:
Ο ίδιος ο δήμαρχος παρουσιάζοντας την έκθεση απολογισμού πεπραγμένων για το 2014 (ΑΔΑ: ΩΟΡ6ΩΕ5-Γ4Ε) στις 26/10/2015 ανέφερε μεταξύ των άλλων:
« Για την καταβολή των εκτάκτων βοηθημάτων δαπανήθηκαν 620.983,32 ευρώ ενώ για τις αποζημιώσεις οικοσκευής δαπανήθηκαν 5.559.872,33 ευρώ.
Περίπου 2.500 νοικοκυριά ενισχύθηκαν με συνολικά μέλη σχεδόν 7.000 άτομα».
Συνολικά έπεσε την προεκλογική περίοδο του 2014 λόγω των σεισμών …ζεστό χρήμα 6.180.855,65 ευρώ!!!
Με μια απλή διαίρεση ….2500 οικογένειες πήραν κατά μέσο όρο η κάθε μία κοντά στα …2.500 ευρώ!!!
Και φυσικά ανάμεσα στος πραγματικά πληγέντες βρέθηκαν και ….οι κολαούζοι που πήραν «το χαρτζιλίκι» τους.
Από κει και πέρα στα έργα αποκατάστασης από τις ζημιές.
Σίγουρα η Περιφέρεια βρέθηκε «χρεωμένη» με το μεγάλο πρόβλημα του Χάρακα το οποίο έστω και με καθυστέρηση το ολοκλήρωσε, όπως και με τις επεμβάσεις στον επαρχιακό δρόμο Ληξούρι-Αργοστόλι.
Σίγουρα έχει ανοιχτά θέματα όπως το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Παλικής, το δρόμο Ληξούρι-Λιβάδι κ.λπ.
Οι Κρατικές Υπηρεσίες αντιμετώπισαν σχετικά γρήγορα και αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα των κατολισθήσεων στο επαρχιακό δρόμο Αργοστόλι-Φισκάρδο, την αποκατάσταση του λιμανιού του Ληξουριού σε μεγάλο βαθμό και κάποια άλλα ακόμη.
Οι Κρατικές Υπηρεσίες όμως είναι βαθιά εκτεθειμένες πρώτα με τις Εργατικές Κατοικίες του Ληξουριού που τέσσερα χρόνια μετά δεν έχουν καταφέρει να ξεμπλοκάρουν το πρόβλημα από την γραφειοκρατία παρά τις διαχρονικές υποσχέσεις των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Από κοντά και άλλα τρία ξεχασμένα (στην κυριολεξία ξεχασμένα!) προβλήματα:
Το λιμάνι του Αργοστολιού, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου και το Μουσείο Αργοστολίου.
Τέσσερα χρόνια μετά συντάσσεται η μελέτη στο πρώτο, ψάχνεται η πηγή χρηματοδότησης για το δεύτερο και …αν θα γκρεμιστεί ή θα επισκευαστεί το τρίτο.
Και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι μπορεί να αποτελούν και τα τρία Κρατική υπόθεση αλλά Δήμος και Περιφέρεια αδιαφορούν και «σφυρίζουν κλέφτικα» λες και τα τρία προβλήματα αφορούν κάποια επαρχία …της Νιγηρίας!!!
Και πάμε στην αποκατάσταση των ζημιών που είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του Δήμου.
Με λίγες λέξεις η κατάσταση τέσσερα χρόνια μετά περιγράφεται με τη λαϊκή ρήση …«χαίρε βάθος αμέτρητο»!!!
Από το μεγάλο, το κορυφαίο πρόβλημα της σχολικής στέγης μέχρι «τα μικρά» τα καθημερινά προβλήματα, η Δημοτική Αρχή έδειξε πως επαναπαύτηκε στις δάφνες της επανεκλογής της μόλις τέσσερεις μήνες μετά τους σεισμούς το Μάιο του 2014 και έκτοτε …«σφυρίζει κλέφτικα» ρίχνοντας τις ευθύνες για όλα τα προβλήματα στην …Κυβέρνηση ιδιαίτερα μετά την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές στην πρώτη επέτειο των σεισμών τον Γενάρη του 2015.
Τι να πεις αλήθεια…
  •  Για τα σχολεία περιουσία και ιδιοκτησία του Δήμου που από τις υποσχέσεις Χρυσοχοϊδη-Παρίση-Λυκούδη τον Οχτώβρη 2014 ότι οι μελέτες …ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ μέχρι την ολοκληρωτική αποκάλυψη της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ των πολιτών όταν λίγες μέρες πριν την προθεσμία τον περασμένο Νοέμβρη έτρεχε η Δημοτική Αρχή να υποβάλλει πρόταση στο ΕΣΠΑ;
  •  Ότι τα χτυπημένα από το σεισμό σχολεία ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ και …ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΟΥΝ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ όπως υποσχόταν η Δημοτική Αρχή με την περίπτωση του Λυκείου Ληξουρίου στον Αγιο Αντώνιο;
  •  Ότι την ίδια ώρα που οι Κεφαλονίτες μαθητές υποφέρουν στα κοντέινερ-παράγκες και χορταίνουν από τις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα ότι δεν δίνουν λεφτά …στην Κέρκυρα ο Δήμος του νησιού φτιάχνει αβέρτα σχολεία;
  •  Ότι τα νήπια της Λακύθρας γυροφέρνουν τέσσερα χρόνια τώρα στα σχολεία της Λειβαθούς και μόλις τώρα ανερυθρίαστα ανακοινώνεται από τη Δημοτική Αρχή ότι όλα κι όλα το κτίριο του νηπιαγωγείου Λακύθρας θέλει …99 ΚΩΛΟΧΙΛΙΑΡΙΚΑ για να επισκευαστεί;
Και τι να πρωτοπείς…
  •  Για την εγκατάλειψη του δημοτικού οδικού δικτύου στην Παλική;;
  •  Για την εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων στο Ληξούρι και τα χωριά της Παλικής;
  •  Για τα σμπαραλιασμένα δημοτικά νεκροταφεία σε πλήθος χωριά στην Παλική και αλλού;
  •  Για το χιλιομπαλωμένο, μετά τους σεισμούς, δίκτυο ύδρευσης του Ληξουριού που όλο φτιάχνεται και όλο ξεχνιέται;
  •  Για τα χιλιοειπωμένα προβλήματα στους μοναδικούς δρόμους πρόσβασης στα Καμιναράτα και στην «απέναντι πλευρά» στα Κουρουκλάτα;
  •  Για τα εγκαταλειμμένα κτίρια από τους σεισμούς το Θέατρο Μαρκάτο και το Δημαρχείο στο Ληξούρι, αν και για αυτά η ευθύνη βρίσκεται κατά τη Δημοτική Αρχή όχι στην Κυβέρνηση αλλά στην …ασφαλιστική εταιρεία;
  •  Για την εγκατάλειψη της Φιλαρμονικής Ληξουρίου που επισκεύασε το κτίριο της με δωρεές ιδιωτών, όταν οι Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές παίρνουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ για επισκευές στα δικά τους κτίρια;
  •  Για το περιβόητο Master Plan του λιμανιού του Ληξουριού που με στόμφο έταξαν και το τάζουν όταν το θυμούνται ο δήμαρχος και ο ανταυτού του;
  •  Για τις εγκαταλειμμένες πλατείες και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους σε όλη την Παλική;
  •  Για τις κατεδαφίσεις που προχωράνε με ρυθμό χελώνας και τέσσερα χρόνια μετά κλωθογυρίζει το θέμα της ανακύκλωσης των μπάζων; Και μην μας πει πάλι η Αημοτική Αρχή πως η Κυβέρνηση δεν δίνει λεφτά όταν με την αριθμ. πρωτ. 71145/27-06-2017 απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το έτος 2017 δοθήκανε 1.499.999,54 ευρώ για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων στη Παλική;
Ως επίλογο η κουβέντα ενός συμπολίτη που έζησε τα πολύ δυσκολότερα πέτρινα χρόνια της ανοικοδόμησης από τους σεισμούς του 1953:
«Τότε με πολύ λιγότερα μέσα και λεφτά πολλά σχολεία είχαν τελειώσει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια που σήμερα δεν έχουν καν ξεκινήσει».
Και του χρόνου Κεφαλονίτες να δέεστε νάχει βάλει ο Αγιος μας το χέρι Του και νάχει μικρύνει ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες από τα άλυτα προβλήματα των σεισμών του 2014, γιατί αν περιμένετε να βάλουν το χέρι τους οι τοπικοί μας άρχοντες …«Ζήτω που χαθήκαμε»!!!
Το καμπαναριό των Κουρουκλάτων «σήμα κατατεθέν» των σεισμών του 2014
Το ρολόι στη Ι.Μ. Κηπουραίων σταμάτησε την ώρα του μεγάλου πρώτου σεισμού. Φωτογραφία: Σύλλογος Καμιναράτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου