Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

kefaloniapress.gr

Η ανακαίνιση του Μεγάρου μήπως πληρώθηκε από τον Δήμο και όχι απο δωρέες;;


Το Δημαρχιακό Μέγαρο Κεφαλλονιάς  (πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας) έχει….την δικιά του ιστορία.
Τον Οκτώβριο 2009  αγοράστηκε με δάνειο (1,6 εκατ. ευρώ) από τον πρώην Δήμο Αργοστολίου το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας για την δημιουργία Πινακοθήκης.
 Ο (πρώην) Δήμος Αργοστολίου μέχρι τη λήξη της θητείας του ,τον Δεκέμβριο 2010, δεν έκανε τίποτε για το σκοπό που αγοράστηκε το κτίριο για να λειτουργήσει δηλαδή ως Πινακοθήκη.
 Το Νοέμβριο 2010 δημιουργείται πλέον ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς με    Δήμαρχο  τον  Αλέξανδρο Παρίση . Ο κ. Παρίσης από το διάστημα της εκλογής του (Δεκέμβριος 2010) μέχρι να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του, προβαίνει αυθαίρετα και δίχως την άδεια κανενός σε εργασίες μετατροπής του κτιρίου που αγοράστηκε για Πινακοθήκη,  σε Δημαρχιακό Μέγαρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του γραφείου του.
 Από σχετική ανακοίνωση του τότε Δημάρχου Αργοστολίου  κ. Γιώργου Τσιλιμιδού στις 30/12/2010: προκύπτει ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Α. Παρίσης ζήτησε τα κλειδιά του κτιρίου και στο πνεύμα  των σχετικών εγκυκλίων του Υπ. Εσωτερικών για παροχή διευκολύνσεων στις νεοεκλεγείσες αρχές του τα έδωσε, ενώ ενημερώθηκε ότι οι εργασίες στο κτίριο  θα γίνουν με χορηγία και όχι με επιβάρυνση του Δήμου.
Γεγονός πάντως είναι ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Αργοστολίου για την μετατροπή της χρήσης του κτιρίου από Πινακοθήκη σε Δημαρχείο, ούτε και για τις εργασίες ανακαίνισης του,  πέρα από την ανοχή του τότε Δημάρχου κ. Τσιλιμιδού.
Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Τσιλιμιδός παραπέμφθηκε σε δίκη για τις αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν στο κτίριο αλλά στις 26/4/2013 αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αργοστολίου γιατί εν τω μεταξύ, νομιμοποιήθηκαν όλες οι εργασίες και εκδόθηκαν οι απαιτούμενες άδειες.
Την 1/1/2011, ίσως στο πρώτο δελτίο τύπου της νέας δημοτικής αρχής, το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου αναφέρει δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων του Αλέξανδρου Παρίση πως «Η αναβάθμιση των Δημαρχείου καθώς και τα έπιπλα που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς είναι εξ ολοκλήρου δωρεά από τον ίδιο τον Δήμαρχο , θα καλυφθούν όλα τα έξοδα από τον ίδιο και καμιά επιβάρυνση δεν θα έχει ο Δήμος μας από το παραπάνω κόστος».
Την ίδια μάλιστα διαβεβαίωση έδινε από τότε επανειλημμένα ο Αλέξανδρος Παρίσης όπως για παράδειγμα σε συνέντευξή του στις 20/8/2011 λέγοντας χαρακτηριστικά «Ό,τι υπάρχει στο Δημαρχείο (μοκέτες, βαφές, ανακαίνιση, επισκευές) είναι από δικά μου έξοδα». (δες εδω κλικ)
Και ενώ το «Μέγαρο» κατοχυρώθηκε στην τοπική κοινωνία ως το σύμβολο της τοπικής δημοτικής εξουσίας, πίσω από την πλάτη της τοπικής κοινωνίας γινόταν αναθέσεις εργασιών, ακόμη και με την υπογραφή του ίδιου του Δήμαρχου  Αλέξανδρο Παρίση με τις οποίες δικαιολογούνταν….τα έξοδα ανακαίνισης του Μεγάρου !
Με αφορμή την πληροφορία   ότι οι αναθέσεις του Μεγάρου καταγράφονται στα ευρήματα του πορίσματος ελέγχου των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης , και επειδή δεν μπορέσαμε να την διασταυρώσουμε αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας το πόρισμα των ελεγκτών – επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) για τον Δήμο Κεφαλονιάς, σκεφτήκαμε να ψάξουμε τις τυχόν αναθέσεις αυτών των εργασιών στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Κεφαλονιάς στο αντίστοιχο έτος.
Και πράγματι !!!
Στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ βρέθηκαν πέντε απευθείας αναθέσεις εργασιών συνολικής δαπάνης 19.981,35 ευρώ οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες αναφέρονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών  ως «μη νόμιμες».
Οι τρείς αναθέσεις έχουν αποφασιστεί από την οικονομική επιτροπή στις 11/5/2012 και οι δύο από  τον ίδιο τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση  στις 22& 26/6/2012.
Επίσημος τίτλος και των πέντε απευθείας αναθέσεων είναι:  «Εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης δημοτικών καταστημάτων της ΔΕ Αργοστολίου» έτσι γενικά και αόριστα, ίσως για να μην προκαλούν την προσοχή σε κάποιους περίεργους που ψάχνουν τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ….
Διαβάζοντας όμως το περιεχόμενο των αποφάσεων διαπιστώνεται  ότι οι αναθέσεις αφορούν ….. «το ∆ηµοτικό Κατάστηµα που βρίσκεται εντος του Εγκεκριμένου Σχεδίου  Αργοστολίου και στο Ο.Τ. 93  της ∆.Ε. Αργοστολίου του ∆ήµου Κεφαλλονιάς» το οποίο  είναι το Δημαρχιακό Μέγαρο!!

 Τα γεγονότα
Mετά από ενάμιση χρόνο απ’ όταν εγκαταστάθηκε ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης στο Μέγαρο και έδινε τις διαβεβαιώσεις του περί…..χορηγίας των εργασιών ανακαίνισης από τη τσέπη του , συνέβησαν τα εξής:
Η οικονομική επιτροπή με τρεις διαδοχικές αποφάσεις τις στις 11/5/2012, αναθέτει για την ανακαίνιση του Μεγάρου:
  • «ξυλουργικές εργασίες» για 4.477,20 € (απόφαση 77/2012 με ΑΔΑ: Β49ΘΩΕ5-Ε5Λ),
  • «εργασίες αποκατάστασης κουφωμάτων και κιγκλιδωμάτων» για 7.195,50 € (απόφαση 78/2012 με ΑΔΑ: Β49ΘΩΕ5-ΓΣΣ) και
  • «αποξηλώσεις και επισκευές πλακιδίων, τοιχοποιίας κ.λ.π.» για 1.789,65 € (απόφαση 79/2012 με ΑΔΑ: Β49ΘΩΕ5-Ν19).
Λίγο αργότερα ο ίδιος  ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης υπογράφει:
  • στις 22/6/2016 με την 545/2012 απόφαση του (ΑΔΑ: Β41ΨΩΕ5-ΩΚΙ) αναθέτει απευθείας «την παροχή υπηρεσιών για εργασίες συντήρησης ανακαίνισης» του Μεγάρου συνολικής δαπάνης 2.275,50 € και
  • στις 26/6/2012 με την 559/2012 απόφαση του (ΑΔΑ: Β41ΨΩΕ5-Ζ9Ζ) με την ίδια αιτιολογία αναθέτει απευθείας εργασίες συνολικής δαπάνης 4.243,50 €.
Απ’ότι προκύπτει από τις τρεις προαναφερόμενες αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γκισγκίνης κατάγγειλε την ανακολουθία του ίδιου προσωπικά του Δημάρχου που ενώ είχε διαβεβαιώσει για προσωπικές του χορηγίες και δωρεές με το που ανέλαβε άρχισε τις «μαϊμού» αναθέσεις για να πληρωθούν το 2012, οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου που είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2010 !!!
Μάλιστα ο Νίκος Γκισγκίνης στην ίδια τοποθέτησή του αποκάλυψε ότι πριν ένα χρόνο, και λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της δημαρχιακής θητείας, στις 20/6/2011 με απόφαση της οικονομικής επιτροπής η δημοτική αρχή πέρασε ….άλλη μία απευθείας ανάθεση δαπάνης 7.232,40 € για τα κλιματιστικά του Μεγάρου !!! Καταγγελία που επιβεβαιώνεται από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Στην 13η  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την 6η Ιουλίου 2011 πάρθηκε η 103/2011 απόφαση (ΑΔΑ: 4ΑΣ7ΩΕ5-7Κ8) με την οποία αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση του έργου «Συντήρηση – επισκευή εγκαταστάσεων θέρμανσης – κλιματισμού Δημαρχείου» δαπάνης 7.232,40 € !!!
Αν λοιπόν οι πληροφορίες είναι αληθείς για καταλογισμό στην έκθεση των επιθεωρητών πέντε αποφάσεων για εργασίες στο Μέγαρο, αυτή η τελευταία απόφαση μάλλον τους «ξέφυγε» από τον έλεγχο.
Έχουν εντοπιστεί 6 αποφάσεις (τέσσαρες της οικονομικής επιτροπής και δύο του ίδιου του Δήμαρχου) συνολικής δαπάνης 27.213,40 € (άγνωστο αν υπάρχουν και άλλες….) για την ανακαίνιση του Κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας και την μετατροπή του σε Δημαρχιακό Μέγαρο του Αλέξανδρου Παρίση , που πληρώθηκαν από δημοτικό χρήμα και όχι από χορηγία και δωρεά του Δημάρχου.
Έπρεπε λοιπόν να περάσουν πέντε χρόνια, να γίνει ο έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου από τους ελεγκτές – επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) για να εντοπιστούν οι πέντε προαναφερόμενες αποφάσεις (από τις έξι αποφάσεις) και να χαρακτηριστούν ως …..ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ γιατί λέει έχει γίνει χωρισμός ενός ενιαίου έργου σε πολλά κομμάτια (κατάτμηση έργου).
Για τις αποφάσεις αυτές επειδή πάρθηκαν τα έτη 2011 και 2012 και έχει περάσει πενταετία από τότε,   έχουν παραγραφεί  οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των εμπλεκομένων   αλλά παραμένουν οι τυχόν ποινικές ευθύνες εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν.
Ξέχωρα πάντως από τις όποιες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για τις εργασίες που έγιναν στο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2010, υπάρχει ένα άλλο γεγονός για την κοινή γνώμη, σημαντικότερο ίσως.
 Κάποιος μπορεί να πει ότι η ανακαίνιση του Μεγάρου στοίχισε χιλιάδες ευρώ στη τσέπη του Δήμαρχου και ότι τελικά τα 27.213,75 € που πληρώθηκαν από το ταμείο του Δήμου είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού.
Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά..
1) δεν έχει ουδέποτε κοινοποιηθεί λίστα των δωρεών/εργασιών/προμηθειών που έκανε ο Δήμαρχος για την ανακαίνιση
2) ουδέποτε ανακοινώθηκε το συνολικό ύψος της δωρεάς του Δημάρχου για την ανακαίνιση του Μεγάρου ενώ συνέχεια διαβεβαίωνε ότι «Θα καλυφθούν ΟΛΑ τα έξοδα από τον ίδιο και ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση δεν θα έχει ο Δήμος μας»;;
Αυτό που επίσημα φαίνεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι ότι ενάμιση χρόνο μετά την ανακαίνιση του Μεγάρου στο οποίο εγκαταστάθηκε ο Αλέξανδρος Παρίσης λογαριασμοί 27.213,75 € για ανακαινίσεις πληρώθηκαν από το ταμείο του Δήμου! Και   αυτά με « παραπλανητικούς» τίτλους στις απευθείας αναθέσεις.. Οι επιθεωρητές κατά τον έλεγχό τους διαπίστωσαν παρατυπίες στα έργα της ανακαίνισης λόγω κατάτμησης..
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Γιάννης Κοσμετάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου