Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Oι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς για τα Κτίρια Τρίτση και Λαχαναγοράς

O Αντώνης Τρίτσης
Δύο μήνες πάνε που ο «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» (25/10) δημοσίευσε την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση από 7/7/2016 η οποία δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την ίδια ημέρα (ΑΔΑ: Ω4ΝΛ4653O7-91Β) και στην οποία και τα τρία έργα του Δήμου εμφανίζονται με …ΜΗΔΕΝΙΚΗ χρηματοδότηση, αλλά καμία απάντηση δεν έχει υπάρξει!
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής; Η σιωπή…
Το ίδιο εκκωφαντική είναι η σιωπή της Δημοτικής Αρχής στα έξι ερωτήματα που έθεσε ο «Η» την περασμένη εβδομάδα (15/12).
Δείχνει να μην την ενδιαφέρει η ουσία των προβλημάτων αλλά …«οι ψυχασθενείς», «οι σχιζοφρενείς», «οι τραμπούκοι», που «ετοιμάζουν τη νύχτα καταγγελίες και τις αποστέλλουν το πρωί σε διάφορες δημόσιες αρχές, με μόνιμο σκοπό να δημιουργήσουν ζημιά όχι μόνο στην Δημοτική Αρχή, αλλά και σε ολόκληρο το νησί» !
Σήμερα θα θέσουμε τα δύο πολεοδομικά προβλήματα που έχουν προκύψει και για τα οποία η Δημοτική Αρχή …«σφυρίζει κλέφτικα» για να δούμε ποιος ευθύνεται που τα έργα έχουν «σκαλώσει» και κυρίως ποιος προσπαθεί να τα κουκουλώσει και να στρέψει αλλού τις ευθύνες.
Κτίριο Τρίτση στην Kεντρική Πλατεία
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στο πρόβλημα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη Δημοτική Αρχή τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται στο οικοδομικό τετράγωνο, γιατί το ΠΔ του 1986 δεν ορίζει υποχρεωτικά τη δημιουργία αυτού του κέντρου.
Ωστόσο έγκριτοι Κεφαλονίτες μηχανικοί με πολύχρονη πείρα που γνωρίζουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αργοστολίου (ΓΠΣ), αναφέρουν ότι το ΓΠΣ ρητά καθορίζει «Πολιτιστικό Κέντρο στην Κεντρική Πλατεία» στην Παράγραφο Α.β6 της υπ’αριθ. 37579/ 1506/1985 απόφασης του υπουργού για την «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Οικισμού Αργοστολίου Ν. Κεφαλληνίας» ΦΕΚ 274Δ.
Επί πλέον αυτού, το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως Αργοστολίου ΦΕΚ 934Δ/7-10-86) στο άρθρο 3 παρ. 7 αναφέρει: «Σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους εγκρίνεται η ανέγερση κτιρίων κοινής ωφέλειας, όπως εκκλησίες, κέντρα νεότητας, πολιτιστικά κέντρα στις γειτονιές και στην κεντρική πλατεία και καθορίζεται το περίγραμμα κάτοψης των κτιρίων αυτών όπως φαίνεται στα σχέδια».
Πράγματι στα επίσημα σχέδια και στο οικοδομικό τετράγωνο 73 καθορίζεται το περίγραμμα κάτοψης του κτιρίου και δηλώνεται ως χρήση «Πολιτιστικό Κέντρο».
Αυτή η συγκεκριμένη χρήση ισχύει και σήμερα.
Υπάρχει και κάτι ακόμα. Με την 338/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (επί Δημαρχείας Αλέξανδρου Παρίση) με την οποία έγινε δεκτή η μελέτη για την «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων – Κεντρικής Πλατείας Βαλλιάνου» ρητά αναφέρεται ότι συντάχθηκε «με βασικό γνώμονα το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως Αργοστολίου ΦΕΚ 934Δ/7-10-86».
Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης
Στην τελευταία καταγγελία του «Βούρδουλα («Η» 1/12) αναφέρεται:
«Οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι παράνομες. Ο εργολάβος έχει παραβιάσει το ρυμοτομικό σχέδιο του Αργοστολίου και έχει σκάψει μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο 185 Α χωρίς οικοδομική άδεια».
Καταρχήν μια διόρθωση: Το οικοδομικό τετράγωνο είναι το 152Γ και όχι το 185 Α.
Βόμβα μεγατόνων!
Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι και παραείναι γνωστό στην Δημοτική Αρχή για δύο λόγους.
Πρώτος λόγος
Με την 31/2014 (25/2/2014) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε «Παραλαβή της θεωρημένης μελέτης εφαρμογής του έργου «Διαμόρφωση Παραλιακής Ζώνης γέφυρα – λαχαναγορά ».
Ουσιαστικά η μελέτη εφαρμογής αφορούσε δύο μελέτες διαμόρφωσης της Παραλιακής Ζώνης. Η πρώτη την ανάπλαση από Γέφυρα ΩΣ Λαχαναγορά συνολικής επιφάνειας 2.380 τ.μ. (προσέξτε το νούμερο) και η δεύτερη την ανάπλαση της θέσης που υπήρχε το κτίριο της Λαχαναγοράς που γκρεμίστηκε επί Δημαρχείας Γιώργου Τσιλιμιδού το 2010 (μάλιστα πληροφορίες λένε ότι τότε και σωστά είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια) συνολικής επιφάνειας 706 τ.μ.
Άρα η Δημοτική Αρχή γνώριζε την υπάρξη του οικοδομικού τετραγώνου 152Γ.
Είχε μάλιστα και σχετική μελέτη στη διάθεσή της που προφανώς θα προέβλεπε σχετική οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου όπως αποκαλύπτει ο «Βούρδουλας».
Δεύτερος λόγος
Μετά από τέσσερις μήνες με την απόφαση 149/2014 (18/6/2014) της Οικονομικής Επιτροπής έγινε η «κατάρτιση των όρων διακήρυξης για τη δημοπράτηση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑ-ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ».
Στο κεφάλαιο Β, άρθρο 11, παράγραφος 11.4 (σελίδα 16) με τίτλο «Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου» αναφέρεται:
«Το έργο αφορά τη διαμόρφωση του κοινοχρήστου χώρου της παραλιακής ζώνης από τη Γέφυρα ως το Ο.Τ. 152Γ χώρου του παλαιού κατεδαφισθέντος κτιρίου της Δημοτικής Λαχαναγοράς».
Τι ποιο σαφές …«ΩΣ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΘΕΝ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ» !
Αυτό το …«ΩΣ» είναι «όλα τα λεφτά»!
Η λέξη που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή που επί των ημερών της εκτελείται το έργο!
Κι επειδή μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για «τυπογραφικό λάθος», ότι δηλαδή έχει γραφτεί έτσι εκ παραδρομής, προσέξτε κι αυτό:
Στο ίδιο σημείο της διακήρυξης του έργου (κεφάλαιο Β, άρθρο 11, παράγραφος 11.4 σελίδα 17) διευκρινίζεται η ακριβής έκταση της επιφάνειας που θα γίνει η ανάπλαση, έτσι που εξανεμίζεται και η παραμικρή αμφιβολία για το τι περιλαμβάνει η δημοπρασία.
«Η συνολική επιφάνεια παρέμβασης στη Ζώνη Γέφυρα – Λαχαναγορά ανέρχεται περίπου σε 2.380 μ2 από τα οποία τα 876 μ2 καλύπτονται με βότσαλο και τα υπόλοιπα με πλάκες Φάλαρης».
Με λίγα λόγια το Δημοτικό Συμβούλιο δημοπράτησε ΜΟΝΟ την περιοχή των 2.380 τ.μ. από την γέφυρα ΜΕΧΡΙ το γκρεμισμένο κτίριο της λαχαναγοράς και η εργολαβία ΔΕΝ περιλαμβάνει τα 706 τ.μ. της γκρεμισμένης Λαχαναγοράς που βρίσκονται στο Ο.Τ. 152Γ του πολεοδομικού σχεδίου !
Κακώς λοιπόν, ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ της Δημοτικής Αρχής έχουν γίνει εργασίες στην εν λόγω περιοχή.
Και κάτι ακόμα για το έργο της Παραλίας.
Στην 146/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε η μελέτη βάση της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο και στο εισηγητικό μέρος αυτής επισημαίνεται:
«Σημειώνουμε ότι η στατική επίλυση – μελέτη για την ενίσχυση – αποκατάσταση του κρηπιδότοιχου της προκυμαίας …δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της παρούσας μελέτης».
Με λίγα λόγια, παρ’ ότι το σημαντικό στοιχείο της ενίσχυσης και της αποκατάστασης της προκυμαίας ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στις προδιαγραφές της εκτελούμενης εργολαβίας …εκτελείται σαν να μην συμβαίνει τίποτα!
Όταν λοιπόν αναδεικνύονται τα λάθη και οι παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής στα εκτελούμενα έργα και τα οποία αποτελούν τον βασικό λόγο του τέλματος που έχουν περιέλθει, για τη Δημοτική Αρχή ευθύνονται …φανταστικοί εχθροί: Ο …Βούρδουλας που στέλνει τις καταγγελίες και οι «Κάτοικοι Ιστορικού Κέντρου Αργοστολίου» που τις υπογράφουν και αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτούς, όπως σε κάθε ευκαιρία διατείνεται!
Με την ουσία όμως των πραγματικών αιτιών η Δημοτική Αρχή δεν ασχολείται, αλλά, ελαφρά τη καρδία, μεταθέτει τις δικές της ανεπάρκειες που αποκαλύπτονται στις καταγγελίες …από τους ανώνυμους καταγγέλλοντες που, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν βάση νόμων.
Εν κατακλείδι, πρέπει να πούμε ότι δεν έχει σημασία ποιός είναι ο …βούρδουλασ, αλλά αν είναι έγκυρα αυτά που γράφει και καταμαρτυρεί.
Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ «Η»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου