Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

  http://kefalonianews.gr/wp-content/uploads/2013/12/kefalonianews_logo.png

16, Δεκέμβριος 2016 

Καταγγελία για το έργο στην Παραλιακή Ζώνη

Καταγγελία για το έργο στην Παραλιακή Ζώνη
ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
Αξιότιμη κυρία Παπασπύρου
Αξιότιμες Ελεγκτικές Αρχές του Κράτους
Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Υπουργός κος Σταύρος Κοντονής.
Λεωφ. Μεσογείων 96/Τ.Κ 11527 ΑΘΗΝΑ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Λεωφ. Μεσογείων 96/Τ.Κ 11527 ΑΘΗΝΑ
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ/ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 121, τ.κ. 11510-ΑΘΗΝΑ
4. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ/ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
5. Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Λ. Συγγρού 60 -Τ.Κ.: 11742/ΤΗΛ.2132158800/ΦΑΧ.: 2132158809
EMAIL:seedd@seedd.gr
6. ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
(ΥΠΟΨΗ κας ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ)
Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3 & Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Τ.Κ. 11523-2ος ΟΡΟΦΟΣ
7. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
(ΥΠΟΨΗ ΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Κ. ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ)
Βιομηχανική Περιοχή Αργοστολίου, Τ.Κ. 281 00 8. ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Βιομηχανική Περιοχή Αργοστολίου, Τ.Κ. 281 00
9. ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΡΓΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
10. ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 7, Τ.Κ. 11523/ΑΘΗΝΑ
11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 23-ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ-Τ.Κ. 15123
12. ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ/ Κηφισίας 1-3, τ.κ. 11523-Αθήνα
13. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Φραγκούδη 11, Μέγαρο Αλεξ. Πάντου τ.κ. 10163, Καλλιθέα
14. ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Διεύθυνση Πολεοδομίας, Διοικητήριο, 28100, Αργοστόλι
15. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, Οδός Παναγή Βαλλιάνου Αργοστόλι
16. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΏΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ & ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΜΕΛΕΤΩΝ, ΕΡΓΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ταχ. Δ/νση: Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε 1 – Ε 2, Τ.Κ. 185 10/Πειραιάς
Δια της παρούσας απευθυνόμαστε σε εσάς για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αναφορικά με κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, παράνομες κατασκευές, άνομες πράξεις και ρυμοτομικές ατασθαλίες στα εκτελούμενα από το Δήμο Κεφαλονιάς έργα ανάπλασης στη παραλιακή ζώνη από τη Γέφυρα Δεβοσέτου έως τη Λαχαναγορά της πόλης του Αργοστολίου.
Με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ από χρήματα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο Δήμος Κεφαλονιάς εκτελεί την ανάπλαση της Λαχαναγοράς αν και στη συγκεκριμένη περιοχή η προβλήτα έχει υποστεί καθιζήσεις και σπηλαιώσεις από τους σεισμούς του 2014. Το αρμόδιο Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, τμήμα Μελετών έργων και εφαρμογών Λιμενικού Τομέα έχουν ενημερώσει εγγράφως το Δήμο Κεφαλονιάς για τα προβλήματα καθιζήσεων της προβλήτας και του έχουν
επιβάλλει να εξαιρέσει από την ανάπλαση μια ζώνη πλάτους 3 μέτρων σε όλο το μέτωπο της προβλήτας από τη Γέφυρα μέχρι τη Λαχαναγορά.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κεφαλονιάς, κου Δ. Λυκούδη τον Οκτώβριο του 2014 στη διαδικτυακή πλατφόρμα EPTA TV και στη δημοσιογράφο κ. Γιάννα Κουλουμπή. Τη συγκεκριμένη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.kefalonitikanea.gr/2014/10/blog-post_908.html. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντιδήμαρχος λέει ότι το Υπουργείο συντάσσει μελέτη για το λιμάνι του Αργοστολίου για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού και αναφέρει χαρακτηριστικά (στο 3ο λεπτό της συνέντευξης) ότι θα χρειαστεί να αντικατασταθούν όλα σχεδόν τα μπλόκια που το απαρτίζουν από την περιοχή της Γέφυρας Δεβοσέτου που ο Δήμος προτίθεται να εκτελέσει έργο ανάπλασης.
Κατ’ επανάληψη ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γεώργιος Τζωρτζάτος, στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε συνεντεύξεις του είχε πει ότι το έργο ανάπλασης της Λαχαναγοράς δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα μπλόκια σε όλη την προβλήτα (σπηλαιώσεις και καθιζήσεις). Έχει αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να γίνει Λιμενικό έργο για την αποκατάσταση της ευστάθειας του λιμανιού και μετά να γίνει η ανάπλαση. Έχει τονίσει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, τμήμα Μελετών έργων και εφαρμογών Λιμενικού Τομέα, έχει στείλει έγγραφο στο Δήμο που του επισημαίνει να μην κάνει την ανάπλαση σε ζώνη πλάτους 3 μέτρων σε όλο το μήκος της προβλήτας.
Αψηφώντας όλα τα παραπάνω ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει ξεκινήσει το έργο, μετά από πιέσεις και συναλλαγές με τον εργολάβο. Η συμφωνία ήταν να δεχτεί ο εργολάβος του έργου της Λαχαναγοράς σε ένα παράνομο λατομείο που διατηρεί στη περιοχή της Λαγκάδας, όλα τα μπάζα από τα άλλα έργα του Δήμου που εκτελούνται στην Πλατεία Βαλλιάνου Αργοστολίου και της οδού Π. Βαλλιάνου. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα που άρχισε το έργο της Πλατείας Βαλλιάνου Αργοστολίου, μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο μπάζα στο συγκεκριμένο λατομείο στη θέση Λαγκάδα. Σε αντάλλαγμα της αποδοχής των παράνομων μπάζων, ο Δήμος συμφώνησε με τον εργολάβο να του επιτρέψει να κάνει το έργο της Λαχαναγοράς στα προβληματικά και ετοιμόρροπα μπλόκια της προβλήτας του λιμανιού.
Ένα μεγάλο μέρος της ανάπλασης που κάνει ο Δήμος, θα χρειαστεί σε ένα ή δύο χρόνια να ξηλωθεί για να επισκευαστεί το λιμάνι. Αυτό λέγεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος προς όφελος του εργολάβου και κανενός άλλου.
Οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι παράνομες. Ο εργολάβος έχει παραβιάσει το ρυμοτομικό σχέδιο του Αργοστολίου και έχει σκάψει μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο 185 Α χωρίς οικοδομική άδεια. Η πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να καταγράψει τις αυθαίρετες εκσκαφές να επιβάλει πρόστιμο στο Δήμο. Στο Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ. της έγκρισης πολεοδομικής μελέτης Δήμου Αργοστολίου και αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού, σελίδα 9407 του ΦΕΚ υπάρχει οικόπεδο στο οικοδομικό τετράγωνο185 Α με συντελεστή δόμησης. Κατά παράβαση του νόμου (δηλαδή του Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ) η περιοχή του οικοδομικού τετραγώνου185 Α έχει σκαφτεί από το Δήμο με παραβίαση των οικοδομικών γραμμών του οικοδομικού τετραγώνου χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας και έχει προβλεφτεί να πλακοστρωθεί σαν κοινόχρηστος χώρος στη μελέτη ανάπλασης.
Η εκσκαφή μέσα σε οικοδομικές γραμμές και εντός του οικοδομικού τετραγώνου 185 Α μπορεί να γίνει μόνον μετά από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ο Δήμος δεν έχει εκδώσει καμία οικοδομική άδεια. Άρα έχει κάνει αυθαίρετες εκσκαφές κατά παράβαση του Nόμου υπ’ αριθμ. 4067/2012, Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, άρθρο 4. Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί αυθαίρετων κατασκευών από την υπηρεσία της Πολεοδομίας του Δήμου Κεφαλονιάς.
Καλούμε τη Πολεοδομία Δήμου Κεφαλονιάς, την Διευθύντρια, τους Προισταμένους και τα στελέχη να εφαρμόσουν την νομοθεσία περί αυθαιρέτων κατασκευών στο οικοδομικό τετράγωνο 185 Α ρυμοτομικού σχεδίου Αργοστολίου βάσει εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου.
3
Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δ/νσης Πολεοδομίας, να προστατέψει το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης του Αργοστολίου που εκκρίθηκε με το Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ και που παρανόμως και χωρίς διαδικασία ο Δήμος το τροποποιεί και κάνει πλακόστρωση, χωρίς άδεια εντός οικοδομικών γραμμών του οικοδομικού τετραγώνου 185 Α. Η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων, γίνεται με προεδρικό διάταγμα όπως λέει το άρθρο 31 του Nόμου υπ’ αριθμ. 4067/2012.
Καλούμε την αρχή πληρωμών του έργου της ανάπλασης της Λαχανογοράς, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να πληρώσουν με δημόσιο χρήμα αυθαίρετες κατασκευές στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου 185 Α. Καλούμε την Ελληνική Αστυνομία να ελέγξει τον εργολάβο και το Δήμο Κεφαλονιάς και να σταματήσει αμέσως τα αυθαίρετα έργα στο οικοδομικό τετράγωνο 185 Α στη Λαχανογορά Αργοστολίου. Καλούμε τις παραπάνω αρχές να μη πληρώσουν το έργο της ανάπλασης που εκτελείται πάνω σε ετοιμόρροπα μπλόκια της προβλήτας.
Καλούμε κάθε εγκριτική αρχή και τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου να μη συνυπογράψει τη πληρωμή αυθαίρετων κατασκευών και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην ανάπλαση της προβλήτας από τη γέφυρα Δεβοσέτου έως τη Λαχανογορά Αργοστολίου. Η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα αυθαίρετων κατασκευών είναι παράνομη πράξη.
Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, τμήμα Μελετών έργων και εφαρμογών Λιμενικού Τομέα να διαβιβάσουν στον εισαγγελέα Κεφαλληνίας και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης τα έγγραφα τους που αναφέρονται στο έργο της ανάπλασης του λιμένα Αργοστολίου από τη Γέφυρα Δεβοσέτου μέχρι τη Λαχαναγορά και που επιβάλλουν στο Δήμο Κεφαλονιάς να μην κάνει ανάπλαση σε ζώνη πλάτους 3 μέτρων σε όλο το μήκος της προβλήτας.
Καλούμε την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της περιφέρειας να ελέγξει τη διαχείριση των μπάζων του έργου. Τα μπάζα ο εργολάβος τα έχει τρίψει και τα χρησιμοποιεί για χώσιμο των σωληνώσεων του έργου. Αυτό είναι παράνομο γιατί τα υλικά αυτά δεν έχουν πιστοποίηση CE. Τα παράνομα υλικά χωρίς CE δεν πρέπει να πληρωθούν με δημόσιο χρήμα. Μια ανεξάρτητη αρχή να πάρει δείγματα από τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει ο εργολάβος και να τα στείλει για ανάλυση. Θα αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν τηρούν τις προδιαγραφές CE. Όσα δεν του κάνουν τα ρίχνει με τρόπο στη θάλασσα μολύνοντας το περιβάλλον, την τροφή των θαλάσσιων χελωνών και μπαζώνοντας τη θάλασσα.
Καλούμε την Εισαγγελία Κεφαλληνίας να επιβλέψει τη τήρηση του Π.Δ 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου 185 Α της πόλης του Αργοστολίου και τις ενέργειες των υπηρεσιών.
Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη υπογραφείσα σύμβαση και η εγκεκριμένη μελέτη πρέπει να επανελεγχθούν για την νομιμότητα τους γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών έχει πει εγγράφως ότι δεν πρέπει να γίνει η ανάπλαση πριν να αλλαχτούν τα μπλόκια της προβλήτας και γιατί η μελέτη ανάπλασης καταστρατηγεί το οικοδομικό τετράγωνο 185 Α. Συντρέχουν λόγοι σοβαρής ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Καλούμε κάθε αρχή κατά αρμοδιότητα να προστατεύσει το Π.Δ 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ και το δημόσιο συμφέρον από την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Να τηρηθούν οι νόμοι.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου