Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

kefaloniapress.gr
Ο «κοριός» αποκάλυψε δωροληψίες λιμενικών στην Κεφαλονιά!! – Εντολή για άνοιγμα λογαριασμών
11/06/2018
Αναδημοσίευση άρθρου της εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”
Ο «κοριός» αποκάλυψε δωροληψίες λιμενικών !! – Εντολή για άνοιγμα λογαριασμών
Την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων λιμενικών υπαλλήλων και ιδιωτών στην Κεφαλονιά, με σκοπό τη διακρίβωση της τέλεσης – μεταξύ άλλων εγκλημάτων – και των κακουργημάτων της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποφάσισε το συμβούλιο εφετών Πατρών, που συνεδρίασε στις 2 Μαΐου.
Παράλληλα, διέταξε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (λογαριασμοί και ακίνητα), καθώς έχουν προκύψει στοιχεία ότι τραπεζικοί λογαριασμοί περιέχουν χρήματα προερχόμενα από το κακούργημα της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση, αλλά και ότι η απόκτηση ακινήτων έχει προέλθει από το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η υπόθεση είναι πολύ πρόσφατη και αναφέρεται στις ενδεικτικές περιπτώσεις της νομολογίας, δηλαδή, της ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας διά δικαστικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με αυτές, το συμβούλιο εφετών Πατρών κλήθηκε να αποφανθεί για ποινική υπόθεση στην οποία ο αντεισαγγελέας εφετών Πατρών, είχε υποβάλλει πρόταση για την άρση του απορρήτου τραπεζικών καταθέσεων λιμενικών υπαλλήλων, με σκοπό την διακρίβωση της τέλεσης – μεταξύ άλλων εγκλημάτων – και των κακουργημάτων της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΔΩΡΟΛΗΨΙΕΣ 225.000 ΕΥΡΩ
Μετά από καταγγελία που έγινε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, ξεκίνησε έρευνα για απόστρατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, για δύο κατώτερους βαθμοφόρους, έναν αλλοδαπό και έναν ημεδαπό. Οι παραπάνω, σύμφωνα με την καταγγελία, φέρονταν ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και προέβαιναν σε διακινήσεις ποσοτήτων ναρκωτικών στην περιοχή της Κεφαλονιάς.
Ωστόσο, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τις παρακολουθήσεις που έγιναν, δεν προέκυψε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Αντιθέτως, από τις μεταξύ τους συνομιλίες προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση των κακουργημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, της ανθρωποκτονίας, παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοκατοχής και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ειδικά για τους Λιμενικούς, προέκυπταν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης, τουλάχιστον, των κακουργημάτων της δωροληψίας υπαλλήλου, αλλά και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μάλιστα, από τις ηχογραφημένες συνομιλίες προκύπτει ότι ο ένας εξ αυτών, φέρεται να είχε λάβει από διάφορες πράξεις δωροληψίας, ποσό 225.000 ευρώ περίπου.

ΑΓΟΡΑΣΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ «ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ»
Ακολούθησε κατ΄οίκον έρευνα, όπου βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος προσώπου, το οποίο έχοντας την ιδιότητα του Λιμενικού, προέβη σε νομιμοποίηση των εσόδων που είχε αποκτήσει από το έγκλημα της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση, αφενός μεν καταβάλλοντος τίμημα για την αγορά κατοικίας με το τέχνασμα της σύνταξης προσυμφώνου, ώστε και να είναι αδύνατη η εύρεση αγοραπωλητήριου συμβολαίου από τα κτηματολογικά γραφεία.
Επιπλέον, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη ποσού 150.000 ευρώ στην κατοχή του, το παρουσιάζει ως προερχόμενο από αναστροφή πώλησης και μάλιστα με τη συμμετοχή ιδιωτών σε αμφότερες τις περιπτώσεις.
Προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, κρίθηκε αναγκαίο να διαπιστωθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων Λιμενικών, ώστε να συναξιολογηθούν με τα λοιπά στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και ενόψει των επαρκών ενδείξεων, να απαγορευθεί η μεταβολή της ακίνητης περιουσίας του εκ των εμπλεκομένων, και η δέσμευση (απαγόρευση κινήσεως) των τραπεζικών του λογαριασμών, καθόσον από τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει βάσιμα ότι περιέχουν χρήματα προερχόμενα από το κακούργημα της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση, αλλά και ότι η απόκτηση ακινήτων έχει προέλθει από το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική του δραστηριότητα.

Ρεπορτάζ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου