Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

kefaloniapress.gr

Αλήθειες και ψέματα για το «εργοστάσιο επεξεργασίας νερού» στο Αργοστόλι..

Με   δελτίο τύπου  του Δήμου Κεφαλονιάς (δες εδώ) γνωστοποιήθηκε η «Υπογραφή της σύμβασης για το έργο του Εργοστασίου Επεξεργασίας Νερού στο Αργοστόλι» .  Η υπογραφή έγινε σε μια «τελετή» στο δημαρχιακό Μέγαρο που από τις φωτογραφίες μόνο ευτυχή και αισιόδοξη δεν θα την χαρακτήριζε κάποιος.. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία..
 Aς σταθούμε στο θέμα μας ξεκινώντας με μια απορία:
  Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν μιλάει για «εργοστάσιο αφαλάτωσης» ή έστω «μονάδα αφαλάτωσης» που είναι και ο επίσημος τίτλος του έργου αλλά για «εργοστάσιο επεξεργασίας νερού»; Υπάρχει κάποιος λόγος ; (γιατί η διαφορά στις έννοιες  είναι και εμφανής και προφανής.)  
 Το έργο είναι σημαντικό , αυτό είναι σίγουρο, , αλλά γι’ άλλη μία φορά η ηγεσία της Δημοτικής Αρχής προσπαθεί να δρέψει δάφνες άλλων και κυρίως επιχειρεί … να εξωραΐσει την δικιά της εικόνα διάλυσης και να «διασκεδάσει την κατάρρευση»  της Κεφαλονιάς σε όλα τα επίπεδα.
 Θα φρεσκάρουμε λοιπόν τη μνήμη όλων εκείνων που δείχνουν συμπτώματα λήθης:
   √ Με την 127/12-4-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την 90/10-6-2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ έγινε «Παραλαβή της οριστικής μελέτης με τίτλο: Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ».
Στην εισήγηση του θέματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο διαβάζουμε ότι
η εκπόνηση της μελέτης του θέματος ανατέθηκε με την υπ αριθμ. 8512/12-6-2008 σύμβαση του Δήμου Αργοστολίου στον μελετητή κ. Ναούμ Κωνσταντίνο.
Άρα το έργο ΔΕΝ ξεκίνησε επί της “ισχυρής ομάδας” της παρούσας Δημοτικής Αρχής και γι’άλλη μία φορά η δημοτική ηγεσία συλλαμβάνεται να επιχειρεί αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων . Το έργο ξεκίνησε το 2008 επί Δήμου Αργοστολίου.
√  Το έργο της αφαλάτωσης δεν θα είχε καμία αξία αν ήταν ακόμα εν λειτουργία το παλιό δίκτυο ύδρευσης που ήταν κοσκινοτρύπι, κάθε λίγο έσπαγε και με τις απώλειες να φτάνουν σε τεράστια επίπεδα.
Η αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου του Αργοστολίου (γύρω στα 30 χιλιόμετρα) με δύο μεγάλες εργολαβίες που ξεκίνησαν από την εποχή του Δήμου Αργοστολίου, ήταν και είναι το πλεονέκτημα για το κοστοβόρο εργοστάσιο αφαλάτωσης
Ο Αντιδήμαρχος Λυκούδης έχει προσδιορίσει τις απώλειες του νερού με δηλώσεις του, ότι ήταν της τάξεως του 65-70% !!!! (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/12/2016)
√ Ναι το έργο, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου, είναι «συνολικού προϋπολογισμού 7,247,130.40 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά στην προμήθεια της μονάδας αφαλάτωσης και την 12-μηνη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, καθώς και την 6-ετή κανονική λειτουργία της μονάδας» μόνο που η Δημοτική Αρχή κατά την προσφιλή της τακτική ….δεν λέει όλη την αλήθεια.
Συγκεκριμένα:
«Ξεχνάει» να αναφέρει ότι από τα 7.247.130,40 ευρώ τα 1.443.645,60 ευρώ του ΦΠΑ και  τα 2.367.390 ευρώ που αντιστοιχούν στην 6ετή λειτουργία συντήρησης της μονάδας, σύνολο 3.811.035,60 ευρώ θα πληρωθούν από ….έσοδα της ΔΕΥΑ δηλαδή από …. τους Κεφαλονίτες δημότες !!!
«Ξεχνάει» ότι η παραπάνω επιβάρυνση θα μετακυλυθεί στους καταναλωτές και αντιστοιχεί σε πάνω από 600.000 ευρώ ετησίως για έξι χρόνια. Όταν τα έσοδα από πωλήσεις νερού υπολογίζονται για το 2018 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ σε 2.900.000 ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για πάνω από….20% ετήσια αύξηση η οποία βεβαίως θα είναι πολύ μεγαλύτερη, ίσως και κοντά στο 50%, αν επιβληθεί (και έτσι είναι το σωστό να γίνει) μόνο στους καταναλωτές του Αργοστολίου !!!
«Ξεχνάει» ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί μια σοβαρότατη καταγγελία του δημοτικού συμβούλου και πρώτου προέδρου της ΔΕΥΑΚ Θεόφιλου Μιχαλάτου σχετικά με το «Ποιος αποφάσισε για την προμήθεια αφαλάτωσης με δυναμικότητα 8.000 κυβικά την ημέρα την στιγμή που το Αργοστόλι χρειάζεται σχεδόν τα μισά (4.700 κυβικά ημερησίως) και τη στιγμή που οι υπάρχουσες πηγές υφάλμυρου νερού (πηγές «Παπαδάτου» και «Νερομάνας») αποδίδουν κατά μέγιστο 5.000 κυβικά νερό την ημέρα;».
 Και βέβαια «ξεχνάει» να πει έστω και τώρα ποιες σκοπιμότητες είχαν οδηγήσει στο πρωτοφανές γεγονός ο πρώτος διαγωνισμός να καταγγελθεί στην αρμόδια Αρχή  ως ….φωτογραφικός (!) και να ακυρωθεί ως τέτοιος !
 √ Θα σταθούμε σε κάποιες παρατηρήσεις στα όσα με τον γνωστό πομπώδη τρόπο του ανέφερε ο Αντιδήμαρχος και των μεγάλων  Διονύσιος Λυκούδης στη χθεσινή «τελετή» υπογραφής της σύμβασης . Είπε ο κ. Αντιδήμαρχος :
  • «Το Αργοστόλι ποτέ δεν ήπιε καθαρό νερό από τη βρύση του» είπε ο κ. Λυκούδης για να δώσει βάρος στα λόγια του με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και να δείχνει ανιστόρητος και κινδυνολόγος. Το Αργοστόλι είχε ανέκαθεν καθαρό νερό αλλά ταυτόχρονα με άλατα έτσι που δύσκολα πίνεται. Άλλο όμως νερό με άλατα και άλλο νερό…μη καθαρό !
  • «Το συγκεκριμένο έργο, θα καταφέρει τόσο οικονομικά όσο και ποιοτικά να αναβαθμίσει την κοινωνία της Κεφαλλονιάς». Καταρχήν άλλο η κοινωνία του Αργοστολίου και άλλο …η κοινωνία της Κεφαλονιάς που για βαρύγδουπους λόγους αναφέρεται. Το εργοστάσιο της αφαλάτωσης αφορά τους Αργοστολιώτες δημότες  και όχι τους Ληξουριώτες, τους Σαμικούς, τους Ρισσιάνους και όλους τους υπόλοιπους ! Και την «ποιοτική αναβάθμιση» θα την δείξει μεν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά «οικονομική αναβάθμιση» αποκλείεται να υπάρξει αφού 3.811.035,60 ευρώ  θα τα πληρώσουν…οι Αργοστολιώτες σε έξι χρόνια, με δυσβάστακτη   αύξηση της τιμής του νερού.
  • «Η παρούσα Δημοτική Αρχή αποδεικνύει με αυτό το έργο πως είναι μια ισχυρή ομάδα που δεν αρκείται μόνο στα έργα αναπλάσεων και εικόνας, αλλά και στα βαθιά έργα υποδομής» . Αλήθεια μήπως μπορεί να πει στους Κεφαλονίτες γιατί δεν έχει παραληφθεί από την «ισχυρή ομάδα της δημοτικής αρχής» (sic) ΚΑΝΕΝΑ άξιο λόγου έργο ακόμα και από εκείνα που είχαν ξεκινήσει πριν από 8 χρόνια και τους «προηγούμενους» δημάρχους των 8 δήμων της Κεφαλονιάς:Ποιο έργο, μικρό ή μεγάλο τελείωσε και παραλήφθηκε στην ώρα του;
Η αποχέτευση και ο βιολογικός της Σκάλας και του Πόρου αγνοούνται !
 «Η αγροτική οδοποιία στην πυρόπληκτη περιοχή Δ.Ε. Ελειού Πρόννων» έχει φτάσει αισίως στις 10 παρατάσεις (δες εδώ) !
 To γήπεδο του Αργοστολίου ξεκίνησε μετά από αμέτρητες υποσχέσεις και… σταμάτησε δίχως να έχει κάποιος την ευθιξία να ενημερώσει το λόγο !
 Μια απέραντη σχολική παραγκούπολη έχει καταντήσει η Κεφαλονιά στα χρόνια «της ισχυρής ομάδας» από το Ληξούρι μέχρι τη Σάμη και από τα Μεσοβούνια μέχρι την Πάστρα!
 Το νέο κτίριο του Γενικού Λυκείου στον Άγιο Αντώνιο στο Ληξούρι που με τυμπανοκρουσίες εξαγγέλθηκε γρήγορα αποδείχθηκε μια απάτη !
 Τα πολυθρύλητα έργα των αναπλάσεων στο Αργοστόλι ακόμη….δεν έχουν παραληφθεί και δεν έχουν ξεπληρωθεί !
 Για το Δημαρχείο και το Θέατρο στο Ληξούρι 4 χρόνια μετά τους σεισμούς δεν έχει ανατεθεί καν η μελέτη !
 Ο βιολογικός της Λειβαθούς ακόμη και η πλατεία των Βλαχάτων έχουν πάει στις καλένδες, ενώ για 90 χιλιάρικα βολοδέρνει 4 χρόνια τώρα το Νηπιαγωγείο της Λακύθρας !
 Η Πύλαρος πνίγεται κάθε χρόνο με τις φθινοπωρινές μπόρες και τα λεφτά των ανεμογεννητριών είναι άγνωστο που πάνε !
 Η Σάμη δεν παίρνει δεκάρα τσακιστή από τα εκατομμύρια των σπηλαίων της με διαχείριση των εσόδων που κάθε χρόνο καταγγέλλεται στο δημοτικό συμβούλιο !
Να συνεχίσουμε;
Τι νόημα έχει όταν οι άνθρωποι αρέσκονται μόνο στα μεγάλα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις ακόμα και εις βάρος των ηλικιωμένων; Όπως τώρα υπόσχεται ο κ. Λυκούδης «την παραλαβή το Μάιο του Δημοτικού Γηροκομείου» και αυτό το κάνει δίχως μια συγνώμη για το δούλεμα που κάθε λίγο και λιγάκι ο ίδιος προσωπικά υπόσχεται και ξαναυπόσχεται! Από Μάρτη σε Μάη και από Μάη σε Μάρτη, (δες εδω)  το πάνε και δεν ντρέπονται τους γερόντους, το προσωπικό, ακόμα και τους δικούς τους στην διοίκηση ! Από το 2009 έχει ξεκινήσει το έργο και ουδείς λέει πότε θα λειτουργήσει το Γηροκομείο . Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο ! Το Δημοτικό Γηροκομείο να λειτουργήσει και όχι απλά….να παραδοθεί το κτίριο.
Και βέβαια το κορυφαίο όλων και για το οποίο ΔΕΝ ΑΙΣΧΥΝΟΝΤΑΙ και έχουν το θράσος να μιλάνε κι από πάνω για «ισχυρή Δημοτική Αρχή» είναι: Η ΕΙΚΟΝΑ της τουριστικής Κεφαλονιάς !
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας της δημοτικής παραλίας του Μύρτου ! (δες εδω)
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας του Πλατύ Γιαλού !
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας του “μπαστουνιού” και του Μαϊστράτου ! (δες εδω)
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας του Θαλασσόμυλου ! (δες εδω)
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας του Κουτάβου και των Λυκιαρδοπουλάτων !(δες εδω)
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας του οδικού δικτύου της Παλικής !(δες εδω)
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας της περιβόητης πλωτής του Φισκάρδου που «βόσκει» στα χωράφια ! (δες εδω)
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ της κατάντιας κάθε κοινόχρηστου χώρου που έχει εγκαταλειφθεί στα χορτάρια και την αδιαφορία! (δες εδω)
 Ο Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου